Φακοί για πορτέτα...

Απάντηση: Re: Φακοί για πορτέτα...

Θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς που το έχουν ψάξει περισσότερο το εξής:
Μια φωτογραφία μιας παραλίας στην οποία παίζει βόλεϋ μια παρέα και καταλαμβάνει το 40 % του κάδρου λέτε να αποτελεί ρίσκο η δημοσίευση/εκμετάλευσή της (σε πλήρη ανάλυση); Και τι γίνεται στην περίπτωση της (HD) βίντεο εκδοχής της (απόσμπασμα λίγων λεπτών); Αλλά για να γίνω πιο σαφής ανέβασα ένα δείγμα (ένα τυχαίο καρέ) σε μικρό μέγεθος:

SoTos δες εδώ http://www.foebus.gr/stcontent.asp?catid=9
Είναι η ιστοσελίδα του ΦΟΙΒΟΥ, δηλ του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης & Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων των Φωτογράφων.Κατέβασε το αρχείο .doc του νόμου 2121/93 περι Πν.Δικαιωμάτων (550kb)

Ευχαριστώ όλους!!! Φωτό όταν τελειώσω τη δουλειά,τράβηξα μερικές δοκιμαστικά.Νομίζω ότι μέχρι τώρα είχα παιχνιδάκια και τώρα αρχίζω ν´ασχολούμαι σοβαρά.Ο nilo δεν είχε δίκιο.Είναι πολύ πιο καλός απ´ότι νόμιζα!!!Τι βάρος είναι αυτό!Τι οξύτητα!Χρώματα!Parking! poli kali service!

Υ.Γ.nikon D80, φίλε Hlias.:BDGBGDB55:

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για πορτέτα...

Είναι η ιστοσελίδα του ΦΟΙΒΟΥ, δηλ του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης & Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων των Φωτογράφων.Κατέβασε το αρχείο .doc του νόμου 2121/93 περι Πν.Δικαιωμάτων (550kb)

Βασίλη είσαι φοβερός! :aktion033:
Ευχαριστώ πολύ, θα το μελετήσω!

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για πορτέτα...

η ερώτηση δεν αναφέρεται στα πνευματικά δικαιώματα των φωτογράφων-δημιουργών, αλλά στην προστασία των απεικονιζομένων σε μία φωτογραφία προσώπων. Εκεί εφαρμόζεται ο Αστικός Κώδικας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για πορτέτα...

η ερώτηση δεν αναφέρεται στα πνευματικά δικαιώματα των φωτογράφων-δημιουργών, αλλά στην προστασία των απεικονιζομένων σε μία φωτογραφία προσώπων. Εκεί εφαρμόζεται ο Αστικός Κώδικας.

To ξεύρω, αλλά καλό είναι να ξέρουν τα παιδια τι λέει ο νόμος για τη δική τους ενημέρωση.

Off topic @ send : Χθές είχα δικαστήριο για Πν Δικαιώματα και ο αντίδικος (εκδότης) ζητησε συμβιβασμό.
Χρησιμοποίησε φωτογραφίες μου σε δική του έκδοση χωρίς να πάρει την άδειά μου..

Πολύ πρόχειρα(γρήγορα και χωρίς προετοιμασία)...

Attachments

• DSC_2330.jpg
    DSC_2330.jpg
    87.6 KB · Views: 25
  • DSC_2338.jpg
    DSC_2338.jpg
    95.2 KB · Views: 27
Θα έλεγα πως θέλει λιγάκι προσοχή, με έναν τόσο γρήγορο φακό, το διάφραγμα. Στις παραπάνω, ιδίως τη δεύτερη, θα ήθελε τουλάχιστον 1 1/2 στοπ παραπάνω κλείσιμο, νομίζω δηλαδή. Πχ το λουλουδάκι που φυσούν τα σπόρια (άπαιχτα!) δεν θα το ήθελα φλου. Αλλιώς είναι στο "κλασικό" πορτραίτο όπου συνήθως έχουμε σε ακριβέστατη εστίαση τα μάτια και το βάθος πεδίου το θέλουμε μόνο 1-2 πόντους. Εκεί που εστιάζεις, είναι που θέλεις να τραβήξεις το ενδιαφέρον του θεατή.

Η δεύτερη είναι με πολύ ανοιχτό διάφραγμα (f1,8?)
Λόγω του ρηχού βάθους απέφυγε να τον χρησιμοποιείς τόσο χαμηλά,
σπάνια θα σου δώσει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Από f2.8 και πάνω είναι συνήθως εξαιρετικός.
Νομίζω όμως ότι έπρεπε να χαμηλώσεις και λίγο έτσι ωστε τα πρόσωπα να φαίνονται περισσότερο στο κάδρο. Τις περισσότερες φορές ο φακός καλό είναι να είναι απέναντι από το πρόσωπο.
Ειδικά με τα παιδιά που είναι πιο χαμηλά κάνουμε συχνά αυτό το λάθος, τα βγάζουμε από όρθια θέση και δεν είναι κολακευτικό.

Πάντως το πορτρέτο είναι ίσως το δυσκολότερο είδος φωτογραφίας.

Ευχαριστώ πολύ hlias και send για τις καλές συμβουλές σας.Όντως, από τη μικρή μου εμπειρία (ο φακός κλείνει σήμερα 5 μέρες) τα παιδιά δεν κάθονται εύκολα, χρειάζεται τρομερή υπομονή και διπλωματία για να τα πείσεις, και οι φωτό παίρνουν πολύ βελτίωση για να θεωρηθούν τέλειες.Υπάρχει όρεξη, θα υπάρξει χρόνος,(time is on my side) θα βελτιώνομαι με κάθε κλικ.Η βοήθεια όλων στο forum (fora,αλήθεια πως το λένε σωστά;) είναι και θα είναι ανεκτίμητη...Θα επανέλθω...:ernaehrung004:
Υ.Γ. το διάφραγμα ήταν στο 1,8 και το έβαλα στο 2,5-2,8 ,περισσότερο για δοκιμή...

Last edited:
φόρα είναι ο πληθυντικός. Πώς λέμε φόρα παρτίδα, καμία σχέση!

Τα πολύ ανοικτά διαφράγματα είναι εργαλείο, που προϋποθέτει καλό έλεγχο στη σύνθεση.

φόρα είναι ο πληθυντικός. Πώς λέμε φόρα παρτίδα, καμία σχέση!

Τα πολύ ανοικτά διαφράγματα είναι εργαλείο, που προϋποθέτει καλό έλεγχο στη σύνθεση.

Τάσο, φόρα ή φλόρα;:ears:
Γιατι άμα είναι το δεύτερο..........:flipout:

Ξερει κανεις καποιο φακο Canon EF , prime (οχι ζουμ) που να εχει χειροκινητο διαφραγμα και εστιαση ?
Eχω τον Canon 50mm f1.8 , αλλα δεν εχει χειροκινητο διαφραγμα.
Το χρειαζομαι γιατι στην βιντεοκαμερα Canon hv20 που τον εχω βαλει, δεν μπορω να ελεγξω αλλιως το διαφραγμα για μεγαλυτερο βαθος πεδιου.

Κανείς EF δεν έχει δακτυλίδι διαφράγματος.
Η βιντεοκάμερα παίρνει φακούς μοντούρας EOS?
Μήπως σου κάνει δουλειά κάποιος χειροκίνητος άλλης μοντούρας (πχ Nikon) με αντάπτορα;

Κανείς EF δεν έχει δακτυλίδι διαφράγματος.
Η βιντεοκάμερα παίρνει φακούς μοντούρας EOS?
Μήπως σου κάνει δουλειά κάποιος χειροκίνητος άλλης μοντούρας (πχ Nikon) με αντάπτορα;

H σειρά XL (XL1-XL1s-XL2) παίρνει φακούς EOS με αντάπτορα EF και διατηρεί όλες τις λειτουργίες.
Μόνο που ο συντελεστής μεγένθυσης αυξάνει τρελλά!

Ενδιαφέρον θα ήταν πάντως να γίνει μία πατέντα με φακούς από άλλη μοντούρα μέσω 2ου αντάπτορα.

Εάν αυξάνει τόσο πολύ ο συντελεστής μεγέθυνσης, σημαίνει ότι χρησιμοποιείται μόνο το κεντρικό μέρος του φακού, και ότι ενδεχομένως η απόσταση αισθητήρα-μοντούρας είναι μικρότερη από τα 44 χιλιοστά της EOS.
Ενδιαφέρον θα είχε η προσαρμογή υπερ-ταχέων (πχ f/1) φακών για C-mount (για κάμερες)

Το EF Adapter XL έχει συντελεστή μεγένθυσης 7,2Χ πού σημαίνει ότι ένας 300άρης φακός μεταμορφώνεται σε 2.160mm super telephoto!!:eek:
Με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω.........δουλειά δεν είχε ο διάολος;)

δηλ. μονο οι φακοι Νικον εχουν δαχτυλιδι διαφραγματος ?
Αν ναι , ποιον προτεινετε , ψαχνω κατι σε 80 εως 130 mm.
Yπαρχει στην Ελλαδα ο ανταπτορας απο Canon se Nikon ?

Όχι μόνο οι Nikon, ως ποιοτική επιλογή τους ανέφερα.

Οι πιο φθηνοί και εύκολο να βρεθούν είναι οι βιδωτοί, αλλά αντάπτορες υπάρχουν από ό,τι θέλεις. Εγώ για την Canon μου έχω αντάπτορες για βιδωτούς, Nikon F, Pentax K, Rollei και Exakta (!). Ακόμη και από μεσαίο φορμά μπορείς να φορέσεις.
Με 60-70 ευρώ έχεις πάρει και αντάπτορα και έναν 50/1.4.