Τελικά τον τσίμπησα τον νέο κιτ φακό σε μια σχετικά λογική τιμή από σπασμένο κιτ της S5D και άμεσα επειδή βρέθηκα να έχω μαζί και τον LUMIX 14-28mm έκανα ένα γρήγορο συγκριτικό τεστ στην S1R στα κοινά διαφράγματα 18-20-24-28mm από διαφράγματα ανοιχτά έως και f=9-11
Με έχει βάλει στον πειρασμό να τον πάρω πακέτο με σώμα και να δώσω το σώμα. Δεν τον βρίσκεις εύκολα μόνο του και αν τον βρεις στα 600-650ευρω είναι υψηλή τιμή για κιτ σκοτεινό φακό παρότι δείχνει να είναι πολύ καλός.
Χρωστούσα και φωτό πάνω στην S1R, ο φακός με δυσκολία περνάει το γκριπΤελικά τον τσίμπησα τον νέο κιτ φακό σε μια σχετικά λογική τιμή από σπασμένο κιτ της S5D και άμεσα επειδή βρέθηκα να έχω μαζί και τον LUMIX 14-28mm έκανα ένα γρήγορο συγκριτικό τεστ στην S1R στα κοινά διαφράγματα 18-20-24-28mm από διαφράγματα ανοιχτά έως και f=9-11
Υπόψην ο φακός είναι μόλις 155 γρ. και πρέπει να ανοίξει στα 18mm για να μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις. Αυτό το ήξερα είναι η ίδια φιλοσοφία με τους μικρούς LUMIX 12-32mm και 35/100mm στο m43 . Οι δύο ροδέλες του μια για την εστίαση και μια για το ζουμ είναι μικρές σε πάχος και κοντά και θέλουν λίγο προσοχή στην χρήση ενώ ο μηχανισμός του ζουμ είναι ελαφρώς σφιχτός και θέλει λίγο πίεση στην περιστροφή για να ανοίξεις τον φακό από 18mm στα 40mm . Επισης ο φακός δεν έρχεται με παρασολιγ όπως και ο μικρός LUMIX 12-32 kit
Κάπου εδώ τελειώνουν τα μειονεκτήματα του και αρχίζουν τα ευχάριστα. Το πρώτο ευχάριστο είναι το σπείρωμα του φακού που είναι στα 62mm μια διάσταση πολύ μικρότερη από τα 77mm του 14-28 που δεν έχω φίλτρα και είναι και πολύ ακριβά. Στα 62-67-72mm έχω ποικιλία φίλτρων από το μικρό σύστημα
Περίμενα να απογοητευτώ από την οπτική απόδοση του φακού και η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν έβαλα δίπλα δίπλα τα δείγματα. Ο φακός μπορεί να είναι σκοτεινός αλλά είναι αστέρι για τα λ7 του και σε κάποιες εστιακές μάλιστα καλύτερος στα άκρα από τον LUMIX 14-28mm που τον είχα συγκρίνει παλιότερα και με τον Sigma 16-28mm/2.8 και τον είχα βρει ισοδύναμο σε ποιότητα εικόνας
Παρόμοια απόδοση είχε και ο έτερος κιτ LUMIX 20-60 , τον είχα αλλά δεν τον κράτησα όταν ανακοινώθηκε ο πιο ευρυγώνιος 18-40mm που είναι σημαντικά μικρότερος σε μέγεθος και βάρος.
Προβληματίστηκα όταν είδα ότι δεν είχε hood αλλά τράβηξα εχτές στην Καστέλλα στον Προφήτη Ηλία και δείγματα με τον ήλιο στο πλάι ώστε να δω σύγκριση και στο flare με τον LUMIX 14-28mm που του είχα φορεμένο παρασολιγ. Ο μικρός LUMIX με εξέπληξε και εκεί αφού δεν έπεσε στο ελάχιστο η εικόνα από τυχόν αντανακλάσεις από το πλάγιο φως.
Συνολικά η πρώτη γεύση είναι απολύτως θετική και θα είναι ο καθημερινός φακός της S1R για δρόμο , αρχιτεκτονικό. Ισως δώσω τον LUMIX 14-28 και πάρω κάποιο φωτεινό , μονοεστιακό για το εύρος 14-18mm με μικρότερο φίλτρο.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.