Φακοί Macro

ΥΓ4.
Για να εξηγήσω στην πράξη κάπως για το afc με κούνημα δικό σου ή θέματος (ή και των 2) το πόσο βοηθάει , δες το παρακάτω μου βίντεο με Ζ5 που δείχνει στην πράξη τις συνθήκες και το πώς βγήκε αυτή τη φωτό (σημείωση ... Ξεκινάω πιο μακριά την λιβελούλα να την τραβάω μη τυχόν και φύγει για να έχω έστω μια φωτό ας είναι και μακρινή και σιγά σιγά πάω κοντά ) :

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

H σταθεροποιηση οντως ειναι μεγαλο πλεονεκτημα για χρηση στο χερι ή για τις κινησεις του θεματος που δεν γινονται αντιληπτες απο τον φωτογραφο ευκολα.

Εχοντας διαφορους μακρο φακους (35, 50, 70, 105) η μονη κινηση που θα εκανα για εναν φακο στο μελλον θα ηταν σιγουρα για εναν φακο με σταθεροποιηση και μπολικες λεπιδες για πολυ ομαλο bokeh

Oσον αφορα το διλλημα σου εγω παντα διαβαζω και συζητησεις χρηστων που ηδη εχουν τον εξοπλισμο που σκεφτομαι για να αποκομισω εμπειρια που δεν εχω.

Πχ εδω

Αν θες κάτι πιο οικονομικό με καλή απόδοση και af αλλά χωρίς σταθεροποίηση κοιτάς Ταμρον μάκρο Ζ 2.8.

Αν σε ενδιαφέρει το focus stacking (με manual φακό ξεχνάς το Nikon focus shift shooting που έχει η μηχανή σου) θα προτιμούσα στη θέση σου με af γιατί εμένα με έσωσε και το rail που τελικά πήρα (βέβαια το πήρα για τον Pergear macro manual) δε μπαίνω καν στη διαδικασία να κάτσω να το δουλέψω.

Το 2:1 είναι σίγουρα ένα advantage του Laowa αλλά μιλάμε για ακόμα πιο δύσκολη διαδικασία από το 1:1. Βέβαια όταν το χρειαστείς θα το έχεις.

Προσωπικά από τον Νίκον έχω μείνει φουλ ικανοποιημένος και όχι μόνο για λήψεις μάκρο αλλά και γενικές φωτό ή πορτραίτου.

ΥΓ. Το AF εμένα με έχει βοηθήσει φουλ σε λήψεις γενικές αλλά και σε κοντινές με μόνο σημείο pin πολύ μικρό είτε σε AF-C είτε σε AF-S (κατά βάση AF-C) και σίγουρα είναι πιο αξιόπιστο όσο και αν ακούγεται οξύμωρο μιας και πολλοί έχουν την άποψη ότι το AF στο μάκρο είναι ανέκδοτο (φυσικά kosh δεν πάει για εσένα είναι πολλοί που έχουν την ίδια άποψη). Όταν λέω πιο αξιόπιστο εννοώ στις μηχανές Ζ5 / Ζ6ιι. Δουλεύει πολύ καλά το AF με τον τρόπο που λέω παραπάνω και μπορείς να καταλάβεις πότε είναι εστιασμένο το σημείο που θες από το θέμα σου και το λοκαρει εκεί και δεν το χάνει.
Οταν λέω πιο αξιόπιστο εννοώ από το focus peaking μιας και μικρό κινήσεις σου αλλάζουν την απόσταση του φακού μπρος πίσω και μπορεί να χάνεις το φοκους ενώ με το afc είναι κολλημένο στο σημείο που θες χωρίς να χρειάζεται κάποια διόρθωση επειδή κουνήθηκες κλπ.... ή μπορεί να κινείται και το θέμα σου μπρος πίσω και να το κρατάει σε εστίαση από το να κάνεις εσύ μπρος πίσω που άντε να κάνεις μπρος πίσω εκεί... Ενώ το AFC το κρατάει εκεί εστιασμένο όπου και αν πάει.

ΥΓ2. Όλες οι φωτό που έχω βάλει κατά καιρούς είναι με autofocus.

ΥΓ3. Επίσης η σταθεροποίηση που παρέχει ο 105 Ζ είναι σωτήρια... Με τον Laowa manual / Tamron AF πάλι τη χάνεις.
Ok, δεν ήξερα ότι η Tamron έχει βγάλει macro για Z mount. Θα τον μελετήσω. Η διαφορά με τον nikon είναι 350 περίπου, μικρή απόσταση... θα δω.

@Music matters...
Αν τον σκέφτεσαι για τώρα που είναι μειωμένη η τιμή του Νίκον ναι .. αλλιώς είναι μεγαλύτερη η διαφορά από Ελλάδα, αν δεν κάνω λάθος, "κανονικές τιμές" 1209 ευρώ Νίκον Ζ και 650 ευρώ Ταμρον .

Αξιζει η διαφορα στην τιμη του Νικον εναντι του Ταμρον ?

Μη λαμβανοντας υποψιν φυσικα την διαφορα στο εστιακο μηκος (εγω τα 90mm τα θεωρω ιδανικα στο μακρο)

Τα δειγματα συγκρισης που εχω δει του Ταμρον εναντι του sigma 105 (νεωτερου ή παλιοτερου) που τον θεωρω τον κορυφαιο μακρο ειναι καταπληκτικα.

Αξιζει η διαφορα στην τιμη του Νικον εναντι του Ταμρον ?

Μη λαμβανοντας υποψιν φυσικα την διαφορα στο εστιακο μηκος (εγω τα 90mm τα θεωρω ιδανικα στο μακρο)

Τα δειγματα συγκρισης που εχω δει του Ταμρον εναντι του sigma 105 (νεωτερου ή παλιοτερου) που τον θεωρω τον κορυφαιο μακρο ειναι καταπληκτικα.
Και εγώ καλό τον βλέπω τον Ταμρον. Βέβαια δεν έχω δει πάρα πολλά δείγματα όπως έχω δει για τον Νίκον 105 Ζ και για τον Laowa.

Από ότι βλέπω πάντως πλην κινεζικών μανουαλ ή παλιών μάκρο τύπου Sigma 105, tamron 90 κλπ, ο Canon RF 100 2.8 macro ( με μάλιστα 1.4:1 macro, σχεδόν δηλαδή χ1.5 μάκρο) και ο Nikon Z 105 macro θεωρούνται κορυφαίοι.

Ο sigma πολύ καλός επίσης, με αυτόν θα ήμουν αν δεν τον έδινα πίσω επειδή νόμιζα ότι έφταιγε αυτός για κάτι error που μου πέταγε η μηχανή αλλά τελικά είχα κάνει εγώ λάθος σε κάποιο βάλε βγάλε του φακού στον ανταπτορα και είχα χαλάσει ένα σιδεράκι του Viltrox NFZ και από εκεί ήταν το θέμα τελικά.

Από ότι βλέπω πάντως πλην κινεζικών μανουαλ ή παλιών μάκρο τύπου Sigma 105, tamron 90 κλπ, ο Canon RF 100 2.8 macro ( με μάλιστα 1.4:1 macro, σχεδόν δηλαδή χ1.5 μάκρο) και ο Nikon Z 105 macro θεωρούνται κορυφαίοι.

Ο sigma πολύ καλός επίσης, με αυτόν θα ήμουν αν δεν τον έδινα πίσω επειδή νόμιζα ότι έφταιγε αυτός για κάτι error που μου πέταγε η μηχανή αλλά τελικά είχα κάνει εγώ λάθος σε κάποιο βάλε βγάλε του φακού στον ανταπτορα και είχα χαλάσει ένα σιδεράκι του Viltrox NFZ και από εκεί ήταν το θέμα τελικά.
Υποσημειωση : ο παλιος Sigma 105mm EX του 2011 ειναι μακραν ο καλυτερος φακος οπτικα (σταθεροποιηση και AF προφανως δεν ειναι στο επιπεδο των νεωτερων), ο παλιος tamron 90 ok αρκετα πιο πισω, ο δε canon RF ειναι πολυ καλος ως συνεχεια του παλιου EF IS αλλα εχει την κουλαμαρα με το δαχτυλιδι blurring που μηχανικα με τρομαζει....και ειναι και ακριβος και αυτος πανω απο το χιλιαρικο.

Ενας φακος που λιγοι θυμουνται ( AF μιλαμε) ειναι ο παλιος Canon EF 100mm (δεν ηταν L, και ηταν χρωματος μαυρου) επισης καταπληκτικος.

O νεωτερος Sigma 105mm f/2.8 DG DN που βγηκε για μοντουρες Ε,L δεν ξερω πως τα καταφεραν αλλα οπτικα ηταν υποδεεστερος του παλιου φακου.

Υποσημειωση : ο παλιος Sigma 105mm EX του 2011 ειναι μακραν ο καλυτερος φακος οπτικα (σταθεροποιηση και AF προφανως δεν ειναι στο επιπεδο των νεωτερων), ο παλιος tamron 90 ok αρκετα πιο πισω, ο δε canon RF ειναι πολυ καλος ως συνεχεια του παλιου EF IS αλλα εχει την κουλαμαρα με το δαχτυλιδι blurring που μηχανικα με τρομαζει....και ειναι και ακριβος και αυτος πανω απο το χιλιαρικο.

Ενας φακος που λιγοι θυμουνται ( AF μιλαμε) ειναι ο παλιος Canon EF 100mm (δεν ηταν L, και ηταν χρωματος μαυρου) επισης καταπληκτικος.

O νεωτερος Sigma 105mm f/2.8 DG DN που βγηκε για μοντουρες Ε,L δεν ξερω πως τα καταφεραν αλλα οπτικα ηταν υποδεεστερος του παλιου φακου.
Από τον EF 100 (όχι L) ο γαμπρός μου οδοντίατρος που κάνει φωτό για τα δόντια των ασθενών και το έχει πολύ στον τομέα αυτό, δεν είναι το ίδιο ευχαριστημένος σε σχέση με τον Νίκον F 105.

Ο Sigma που δούλεψα και αναφέρομαι είναι αυτός:
Sigma 105mm EX DG OS HSM Macro.

Εγω επειδή έχω δει πολύ δειγμα του 100 RF θεωρώ ότι είναι τοπ... Βέβαια δεν τον έχω δουλέψει ποτέ.

ΥΓ. Ο σίγμα που λέω παραπάνω που λογικά τον ίδιο λες, είναι ο Νο1 φακός μακρο τρίτου κατασκευαστη σε πωλήσεις σίγουρα...

• Like
Reactions: Kosh
Από τον EF 100 (όχι L) ο γαμπρός μου οδοντίατρος που κάνει φωτό για τα δόντια των ασθενών και το έχει πολύ στον τομέα αυτό, δεν είναι το ίδιο ευχαριστημένος σε σχέση με τον Νίκον F 105.

Περιεργο οπτικα ηταν το ιδιο καλος με τον EF IS hybrid
Ο Sigma που δούλεψα και αναφέρομαι είναι αυτός:
Sigma 105mm EX DG OS HSM Macro.

Πω ρε τον εδωσες ? . Διαμαντι απο τα λιγα. Δοκιμασα να τον παρω και εγω καποια στιγμη αλλα μου εκατσε προβληματικος ηλεκτρικα και εφυγε αυτοματα. Ηταν κακη εποχη για τα ηλεκτρικα της Sigma. Aν τον εχεις και σου δουλευει δεν τον δινεις με τιποτα.

Δεν ηταν συμβατος βεβαια με το dock ανανεωσης firmware που βγηκε μετα.

Εγω επειδή έχω δει πολύ δειγμα του 100 RF θεωρώ ότι είναι τοπ... Βέβαια δεν τον έχω δουλέψει ποτέ.

Εχει παλιωσει πλεον .....αν κανει πως πεφτει στην τιμη (γιατι 105mm χειροκινητο εχω και μαλιστα θρυλικο αν ρωτησεις τον γαμπρο σου τι φακοι ηταν οι Lester A. Dine 105mm f/2.8 Macro θα σου πει ;)) μπορει να τον παρω καποια στιγμη αν και πιστευω οτι θα βγει και αλλη λυση RF πιθανον με STM μοτερ

• Like
Reactions: stratigos24
Νάθ, εχεις υλικό που δείχνουν οτι ο παλιός Σιγμα ειναι καλύτερος του Art;
Γιατι ο νεος ειναι οξύτερος του Σονυ 90 που είναι ξυράφι...
Και ήλπιζα να υπήρχε ο Art σε μοντούρα EF για τους γνωσούς λόγους αλλά δεν.

Τον σίγμα τον έχει τον ίδιο ο κουμπάρος μου με μια d850, παίζει άψογα. Και με τον Nfz που τον δοκίμασα σε Ζ5 όλα καλά χωρίς θέματα.

Όσον αφορά τον γαμπρό μου, δεν είναι ότι ξέρει πολλά από φακούς κλπ απλά κάνει καλά τη δουλειά "του τύπου βγάζω τα δόντια κοντινά κλπ για να δείξει στον πελάτη, για το πριν και μετά σαν αρχείο, για να στείλει στους τεχνίτες κλπ κλπ " και το είχε ψάξει και πολύ το θέμα του φωτισμού κλπ και βγάζει πολύ καλά αποτελέσματα. Είχε την d3200 για κάποια χρόνια με τον Nikon F 105mm macro 2.8 και μετά άλλαξε σε 5dmarkii με αυτόν τον 500 EF που λέμε και το αποτέλεσμα δεν του άρεσε το ίδιο. Σημερα ή αύριο θα ρωτήσω επακριβώς τι δεν του άρεσε και αν είναι θέμα του ότι μπορουσε με την κροπ να πάει πιο πίσω και να φωτίσει καλύτερα και τα πίσω δόντια ενώ με τον ΦΦ σε ΦΦ μηχανή πρέπει να πάει πιο κοντά και κόβουν τα μάγουλα κλπ. Δεν θυμάμαι ακριβώς τι και πώς οπότε μη λέω ανακρίβειες.

• Like
Νάθ, εχεις υλικό που δείχνουν οτι ο παλιός Σιγμα ειναι καλύτερος του Art;
Γιατι ο νεος ειναι οξύτερος του Σονυ 90 που είναι ξυράφι...
Και ήλπιζα να υπήρχε ο Art σε μοντούρα EF για τους γνωσούς λόγους αλλά δεν.

Oχι αλλα διαβαζα αρκετα reviews της εποχης που βγηκε και οπτικα δεν τον θεωρουσαν καλυτερο (σε ολα τα αλλα εννοειται μιλαμε για μια δεκαετια διαφορα στην μηχανικη)

Αν εβγαινε για EF και εγω θα τον επαιρνα ως νεωτερο εννοειται.....τωρα περιμενουμε αν θα κανει κανα θαυμα η tamron στην RF μοντουρα....

Ok, δεν ήξερα ότι η Tamron έχει βγάλει macro για Z mount. Θα τον μελετήσω. Η διαφορά με τον nikon είναι 350 περίπου, μικρή απόσταση... θα δω.
Τον nikon Ζ 105 τον πηρα πριν 1 χρονο μεταχειρισμενο απο γνωστο καταστημα στην πατησιων με 3μηνη εγγυηση 800 ευρω ,ψαξε μπας και βρεις μτχ.Δεν μπορω να συμβαλω στην συζητηση για μακρο ,αλλα απο τα λιγα κλικ που εκανα ειναι οπως τα περιγραφει ο στρατηγος πιο πανω.
Τον φακο τον πηρα για πορτραιτα αντι του 85ρι και ειναι εξαιρετικος.

Τον σίγμα τον έχει τον ίδιο ο κουμπάρος μου με μια d850, παίζει άψογα. Και με τον Nfz που τον δοκίμασα σε Ζ5 όλα καλά χωρίς θέματα.

Όσον αφορά τον γαμπρό μου, δεν είναι ότι ξέρει πολλά από φακούς κλπ απλά κάνει καλά τη δουλειά "του τύπου βγάζω τα δόντια κοντινά κλπ για να δείξει στον πελάτη, για το πριν και μετά σαν αρχείο, για να στείλει στους τεχνίτες κλπ κλπ " και το είχε ψάξει και πολύ το θέμα του φωτισμού κλπ και βγάζει πολύ καλά αποτελέσματα. Είχε την d3200 για κάποια χρόνια με τον Nikon F 105mm macro 2.8 και μετά άλλαξε σε 5dmarkii με αυτόν τον 500 EF που λέμε και το αποτέλεσμα δεν του άρεσε το ίδιο. Σημερα ή αύριο θα ρωτήσω επακριβώς τι δεν του άρεσε και αν είναι θέμα του ότι μπορουσε με την κροπ να πάει πιο πίσω και να φωτίσει καλύτερα και τα πίσω δόντια ενώ με τον ΦΦ σε ΦΦ μηχανή πρέπει να πάει πιο κοντά και κόβουν τα μάγουλα κλπ. Δεν θυμάμαι ακριβώς τι και πώς οπότε μη λέω ανακρίβειες.
Εν τέλει τον θεωρεί χειρότερο σε λεπτομέρια από τον Nikon F που τον δουλεύε σε μια d3200.
Τον 100αρη Κάνον που λέμε τον δούλεψε αρχικά σε μια Canon 80d και μετέπειτα πήγε σε Canon 5dmarkii.
Με την 5d παίρνει τα πιο πιστά χρώματα δεν έχει σχεδόν καμία διαφορά έχοντας κάνει color checker ή όχι.
Με Νίκον στην Nikon D3200 καθώς και με Canon 80d ήθελαν απαραίτητα color checker γιατί έβγαζαν λάθος αποχρώσεις.

• Like