Φακοι MACRO

Γιώργο, δεν νομιζω οτι υπαρχουν (ακομα) φακοι ικανοι να αξιοποιήσουν τέτοιες αναλύσεις (50mp) με πιθανές εξαιρεσεις τους νέους σταθερους που προσφατα ανακοινωσε η Canon (300 f2.8L ISII & 400f2.8 L ISII) και oι οποιοι κοστιζουν οσο ενα μικρό αυτοκινητο. Ασε που θελεις αλλα 2000 Ευρω για ενα PC που θα μπορει να επεξεργαστει τα τέρατα RAW αρχεια που θα παράγει ενας τέτοιος αισθητήρας, ενα NAS στο σπιτι για αποθήκευση, αναλογα προγράμματα επεξεργασιας, ταχυτατες και τεράστιες CF ή SDHC καρτες κλπ κλπ..

Περι ορέξεως βέβαια .....

Εγω νομίζω οτι είναι πολλοί οι φακοί που αξιοποιούν τέτοιες αναλύσεις τουλάχιστον στο κέντρο. Ηδη τα 18Μπ της 7D αντιστοιχούν σε 48Μπ σε FF (στο οποίο αναφέρεται ο Γιώργος αν και νομίζω το προτότυπο των 50Μπ ήταν 1,3Χ κροπ).

Σίγουρα το καταφέρνουν οι περισότεροι Μακρο και σταθεροί, ειδικά>70mm. Ακόμη και αρκετοί ζουμ της ανώτερης (και όχι μόνο) κατηγορίας.

Εύκολα μπορεί κάποιος να προσομοιώσει την συμπεριφορά ενος φακού σε πυκνότερα-περισσότερα πιξελ βάζοντας ενα ή περισσότερα TC. Με 1,4Χ TC προσομοιώνεις τα διπλάσια πίξελ και με 2Χ τα τετραπλάσια.

Το παρακάτω παράδειγμα το έχω ξαναβάλει. Ο Tamron 90 makro + 4.0 TC ξεφτιλίζει τα 15Μπ της 50D. Παρουσιάζει aliasing (δοντάκια) moire στις λεπτομέρειες απόδειξη οτι υπεβαίνει τις δυνατότητες του αισθητήρα. Αυτό παρόλο που έχουν παρεμβληθεί οι 2 TC που εισάγουν κάποια επιπλέον παραμόρφωση και θολούρα - μείωση ανάλυσης. Ο συνδιασμός 15Μπ + 4,0Χ TC ισοδυναμεί με 4^2 Χ 15 = 16 Χ 15 = 240Μπ. σε 1,6Χ κροπ ή 600Μπ σε FF.

http://www.pbase.com/jps_photo/image/105143389/original

Τά αρχεία RAW θα είναι τεράστια μόνο αν η τεχνολογία που μας δίνουν δεν ανταποκριθεί.
Mε 12bit/pixel γραμμικά (είναι υπέρ αρκετά για τόσο μικρά πίξελ) ή 10bit λογαριθμικά (gamma 2.0 ??) και μή απωλεστική (ή ελαχιστα απωλεστική) συμπίεση με μοντέρνους ισχυρούς αλγόριθμους (σαν αυτούς που χρησιμοποιεί η RED στα RAW αρχεία στις κάμερες της) το μέγεθος αρχείου/μεγαπίξελ πέφτει πολύ.

** Οσο θυμάμαι τα >23Mb RAW της Fuji S3/5 (για ουσιαστικά 6Μπ) και έβλεπα τον P4 να γονατίζει στην επεξεργασία κάτι με ποιάνει. Αλλά και τα 13Mb της δικάς μου fuji 6500 6.3Mp δεν πάνε πίσω. ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΧΩΡΟΥ/BANDWIDTH

Η απαιτούμενη βέβαια επεξεργαστική ισχύς θα είναι μεγάλη αλλά αυτή για δεδομένο μπάτζετ διπλασιάζεται καθε διετία. Τί είναι πιο ανετο ... ενας Pentium4 με αρχεία των 6Μπ ή ενας σύγρονος 8πύρηνος με 50Μπ.
 
Last edited:
Επειδη το θρεντ τεθηκε οσον αφορα Μακρο που να κανουν και για πορτρετα υπαρχει η λυση των βιδωτων διοπτρικων φιλτρων close-up. Μπορεις μαλιστα να βαλεις 2-3 το ενα πανω στ'αλλο και να αυξησεις τη μεγεθυντικη ισχυ σ'εναν κοινο φακο. Εχω χρησιμοποιησει τετοια φιλτρα παλιοτερα κι εκαναν μια χαρα δουλεια, καποια στιγμη ομως εχασα ενδιαφερον και τα εδωσα. Παμφθηνη λυση εναντι ειδικου φακου.

Βεβαια, αμα τα βαλεις πανω σε Μακρο η μεγεθυνση παει στο διαστημα!

Ψαχνοντας στο διαδικτυο ανακαλυψα αυτο. Check it out.
 
Last edited:
Θελω να πω εξαρταται τι θελεις περισσοτερο τελικα. Θες περισσοτερο πορτρετα αλλα που και που Μακρο, πας σ'εναν κανονικο φακο με close-up φιλτρο. Θες μακρο αλλα που και που πορτρετο, πας σε μακρο. Θες και τα δυο ειναι συμβιβασμος, π.χ. ενας φωτεινος 85αρης δε συγκρινεται με κανεναν μακρο για πορτρετα.
 
Από ότι κατάλαβα, βάθος πεδίου 5-6cm είναι αδύνατο να έχουμε. Πάμε παρακάτω: για τα extension tubes γνωρίζουμε κάτι? Τα έχει χρησιμοποιήσει κανείς?
 
Πες μας δύό-τρία πράγματα και για το φλάς, κάνει ένα γενικής χρήσης, θέλουμε κάτι ειδικό, ή υπάρχει κάτι με πρόσθετο diffuser?

Δεν ειμαι και πολυ εξπερ στα μακρο, τους μακρο φακους για πορτρετα τα χρησιμοπιω πιο πολυ:)
Επειδη στο μακρο κλεινεις πολυ το διαφραγμα και μερικες φορες εχει και σκια απο το φακο η απο το φωτογραφο θελει φλας για καλα αποτελεσματα. Τα καλυτερα ειναι τα ring-flash , υπαρχουν σε ολες εταιριες (canon , nikon , olympus ktl) και ειναι κατι σαν αυτο
EM-140-DG-Macro-Flash.gif


Ειναι αρκετα ακριβα ομως (400-500 ευρω νομιζω), και μπορεις να φτιαξεις κατι παρομοιο μονος σου.
Θελει και καλο τριποδο παντως , επειδη εχει πολυ μικρο βαθος πεδιου, και αν κουνηθεις λιγο βγαινεις out of focus. Εγω τραβαω και με 2 Sec καθυστεριση
 
Α)Επειδη στο μακρο κλεινεις πολυ το διαφραγμα... ...και Β)μπορεις να φτιαξεις κατι παρομοιο μονος σου.

Α)και η περίθλαση? Δώσε ένα παράδειγμα στον αστοιχείωτο :-)
B) Για πες κι άλλα!
 
difraction λες?
Δεν εχω κανει τεστ, απο αυτα που εχω στο flickr....

με τον 50αρι στο φ13, και ringflash πανω στο φακο, χωρις πολυ crop, μονο μετατροπι απο 4:3 sta 3:2

3376345015_378607ccec_z.jpg


με τον 50αρι στο φ10 και ringflash πανω στο φακο, χωρις πολυ crop, μονο μετατροπι απο 4:3 sta 3:2

3074063204_9782b23953_z.jpg


σιγμα 105μμ στα φ10, με ρινγφλασ, απο πανω και αριστερα

4945053809_737dc3252d_b.jpg
 
Από όσο βλέπω στην οθόνη, είναι πολύ εντυπωσιακές! Κάτι είπες για DIY ring flash, ξέρεις περισσότερα?
 
η δευτερη εχει και αρκετο (ψηλο-χαλια) photoshop, ειχα κανει και sharpening στο κεντρο αν θυμαμαι καλα:)τα αλλα δυο ειναι με πολυ λιγοτερη επεξεργασια....
 
Α)και η περίθλαση? ..............
...........

H γνώμη μου για την περίθλαση είναι οτι γίνεται ντόρος περισσότερο αποσο αξίζει. Σίγουρα προτιμώ μια δόση περίθλασης απο ανεστίαστο. Και απο κουνημένο. Και από (υπερ)αποθορυβοποιημένο.

Απο μόνη της έχει μικρή επιρροή, ειδικά αν αντιμετωπιστεί στην επεξεργασία με δυνατό sharpening. Και το καλό είναι οτι μια φωτο με περίθλαση σηκώνει δυνατό sharpening χωρις να δημιουργούνται τεχνουργήματα.

Ισως ο δυνατότερος αλγόριθμος είναι το decomvolution, αυτόν χρησιμοποιούν στην αστροφωτογραφία. Ουσιατικά κάνει image restoration.
LR3 / ACR 6.X (σε ορισμένα settings) & Rawtherapy για RAW - , FocusMajik & Imageanalyzer & το SmartSharpen (accurate) για tiff/jpeg είναι αυτά που μου έρχονται στο μυαλό που τον χρησιμοποιούν.
Exει ομως ευαισθησία στον θόρυβο ... και πιό εμφανή τον κάνει και μπερδεύεται στην ανάδειξη λεπτομερειών.

Συνήθως τα υποβαθμισμένα δείγματα που βρίσκει κανείς είναι συνδυασμός περίθλασης + επήρρεια του antialiasing φίλτρου του αιθητήρα + ελαφρώς ανεστίαστο + Bayer... + demosaic ...
Οταν μπαίνουμε στην περιοχή που ο παράγοντας περιθλαση είναι κυρίαρχος (στα πολύ κλειστα διαφράγματα) οι διαφορές απο στοπ σε στοπ είναι μικρές.

Ολες αυτες οι επιμέρους πτώσεις ανάλυσης αθροίζονται ως αθροισμα αντιστρόφων τετραγώνων

1/Rολικο^2 = 1/Rφακού^2 +1/Rαα^2 + 1/Rbayer^2 + 1/Rπιξελ^2 + 1/Rπεριθλ^2.....

και λόγω της ύψωσης στο ^2 ο ισχυρότερος παράγοντας συμμετέχει πολύ περισσότερο απο αναλογικά.

** Θα θυμούνται μερικοί τα τέστ οπου ο αισθητήρας Foveon της Sigma (χωρις bayer / antaliasing filter / demosaic) δίνει αποτελέσματα ισάξια με αισθητήρα Bayer+aa με 2X πιξελ ή σε γραμμές 1,4Χ.

Συγκεντρωτικά θέλω να πώ οτι στην πράξη η πυκνότητα των πίξελ + AA filter + debayer είναι μεγαλύτερος παράγοντας θολώματος απο τη περίθλαση μέχρι αρκετά κλειστά διαφράγματα.


** Ενδεικτικό για το πόσο επηρεάζει η περίθλαση είναι το "τέστ" της g10 vs Hasselbland.

http://www.luminous-landscape.com/reviews/kidding.shtml

τα διαφράγματα f/4,0, & f/4,5 που χρησιμοποιήθηκαν στην canon έχουν ίδια περίθλαση με f/9.5 & f/10.5 στην EP-1.

** Εξυπακούεται ελέγχοντας το μικροκοντραστ απο πιξελ σε πιξελ δεν θα είμαστε ποτε ικανοποιημένοι.
 
** Ενδεικτικό για το πόσο επηρεάζει η περίθλαση είναι το "τέστ" της g10 vs Hasselbland.

http://www.luminous-landscape.com/reviews/kidding.shtml

τα διαφράγματα f/4,0, & f/4,5 που χρησιμοποιήθηκαν στην canon έχουν ίδια περίθλαση με f/9.5 & f/10.5 στην EP-1.

Ας πούμε λοιπόν ότι κλείνουμε το διάφραγμα στο 11, οπότε από τον Barnack προκύπτει:
- Ο 35άρης στα 40cm δίνει μεγέθυνση 1:10, με βάθος πεδίου 4cm.
- Ο 50άρης στα 40cm πάλι δίνει μεγέθυνση 1:7, βάθος πεδίου 2cm.
- Ο 105 στα 40cm δίνει 1:3 με βάθος 0cm.

Σε όλες τις περιπτώσεις το diffraction spot diameter είναι 0.015mm ή 3.5 pixel. Αυτό το τελευταίο πόσο επηρεάζει την εικόνα βλέποντάς την 1:1?
 
Ρε παιδια, πολλα νουμερα....

αφηστε τα νουμερα και τους αριθμους και κοιταξτε την εικονα....
ο Θεατης δε θα δει νουμερα κ μαθηματικους υπολογισμους..αλλα πραξη..

Καλα κι αυτα, δε λεω..
 
Ας πούμε λοιπόν ότι κλείνουμε το διάφραγμα στο 11, οπότε από τον Barnack προκύπτει:
- Ο 35άρης στα 40cm δίνει μεγέθυνση 1:10, με βάθος πεδίου 4cm.
- Ο 50άρης στα 40cm πάλι δίνει μεγέθυνση 1:7, βάθος πεδίου 2cm.
- Ο 105 στα 40cm δίνει 1:3 με βάθος 0cm.

Σε όλες τις περιπτώσεις το diffraction spot diameter είναι 0.015mm ή 3.5 pixel. Αυτό το τελευταίο πόσο επηρεάζει την εικόνα βλέποντάς την 1:1?

** Καλύτερα να επιλέξεις mm στις μονάδες ... 41, 19, 4mm δίνει.

Για την περίπτωση που δεν βρήκες το 1:1

http://67.18.178.219/downloads/

Μα γιαυτο σου λινκαρισα την g10 (να μην λέει και ο Γιάννης οτι όλο νουμερα βλέπουμε). Και εκει 3,5 πιξελ ειναι το σποτ στο f/4.5.

Το σποτ, αποσο καταλαβαινω, ειναι 3,5πιξελ στην βάση του κώνου. Για MTF50 είναι στο μέσον περιπου του κώνου και είναι κατι λιγότερο απο 2 πιξελ.

Τα βγάζει και αυτά ο Barnack. Πατας "details" ... για ΜΤF50 δίνει στην G10 (την πρόσθεσα εγώ στην βαση δεδομένων) f/5.0 και στην ΕP-1 f/12.5. Τώρα σε τι μεγένθυση το εννοεί δεν ξέρω. Ισως το γράφει στο help.