Γιαρίμης Ηλίας
Supreme Member
Γιώργο, δεν νομιζω οτι υπαρχουν (ακομα) φακοι ικανοι να αξιοποιήσουν τέτοιες αναλύσεις (50mp) με πιθανές εξαιρεσεις τους νέους σταθερους που προσφατα ανακοινωσε η Canon (300 f2.8L ISII & 400f2.8 L ISII) και oι οποιοι κοστιζουν οσο ενα μικρό αυτοκινητο. Ασε που θελεις αλλα 2000 Ευρω για ενα PC που θα μπορει να επεξεργαστει τα τέρατα RAW αρχεια που θα παράγει ενας τέτοιος αισθητήρας, ενα NAS στο σπιτι για αποθήκευση, αναλογα προγράμματα επεξεργασιας, ταχυτατες και τεράστιες CF ή SDHC καρτες κλπ κλπ..
Περι ορέξεως βέβαια .....
Εγω νομίζω οτι είναι πολλοί οι φακοί που αξιοποιούν τέτοιες αναλύσεις τουλάχιστον στο κέντρο. Ηδη τα 18Μπ της 7D αντιστοιχούν σε 48Μπ σε FF (στο οποίο αναφέρεται ο Γιώργος αν και νομίζω το προτότυπο των 50Μπ ήταν 1,3Χ κροπ).
Σίγουρα το καταφέρνουν οι περισότεροι Μακρο και σταθεροί, ειδικά>70mm. Ακόμη και αρκετοί ζουμ της ανώτερης (και όχι μόνο) κατηγορίας.
Εύκολα μπορεί κάποιος να προσομοιώσει την συμπεριφορά ενος φακού σε πυκνότερα-περισσότερα πιξελ βάζοντας ενα ή περισσότερα TC. Με 1,4Χ TC προσομοιώνεις τα διπλάσια πίξελ και με 2Χ τα τετραπλάσια.
Το παρακάτω παράδειγμα το έχω ξαναβάλει. Ο Tamron 90 makro + 4.0 TC ξεφτιλίζει τα 15Μπ της 50D. Παρουσιάζει aliasing (δοντάκια) moire στις λεπτομέρειες απόδειξη οτι υπεβαίνει τις δυνατότητες του αισθητήρα. Αυτό παρόλο που έχουν παρεμβληθεί οι 2 TC που εισάγουν κάποια επιπλέον παραμόρφωση και θολούρα - μείωση ανάλυσης. Ο συνδιασμός 15Μπ + 4,0Χ TC ισοδυναμεί με 4^2 Χ 15 = 16 Χ 15 = 240Μπ. σε 1,6Χ κροπ ή 600Μπ σε FF.
http://www.pbase.com/jps_photo/image/105143389/original
Τά αρχεία RAW θα είναι τεράστια μόνο αν η τεχνολογία που μας δίνουν δεν ανταποκριθεί.
Mε 12bit/pixel γραμμικά (είναι υπέρ αρκετά για τόσο μικρά πίξελ) ή 10bit λογαριθμικά (gamma 2.0 ??) και μή απωλεστική (ή ελαχιστα απωλεστική) συμπίεση με μοντέρνους ισχυρούς αλγόριθμους (σαν αυτούς που χρησιμοποιεί η RED στα RAW αρχεία στις κάμερες της) το μέγεθος αρχείου/μεγαπίξελ πέφτει πολύ.
** Οσο θυμάμαι τα >23Mb RAW της Fuji S3/5 (για ουσιαστικά 6Μπ) και έβλεπα τον P4 να γονατίζει στην επεξεργασία κάτι με ποιάνει. Αλλά και τα 13Mb της δικάς μου fuji 6500 6.3Mp δεν πάνε πίσω. ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΧΩΡΟΥ/BANDWIDTH
Η απαιτούμενη βέβαια επεξεργαστική ισχύς θα είναι μεγάλη αλλά αυτή για δεδομένο μπάτζετ διπλασιάζεται καθε διετία. Τί είναι πιο ανετο ... ενας Pentium4 με αρχεία των 6Μπ ή ενας σύγρονος 8πύρηνος με 50Μπ.
Last edited: