Φακοί Nikon F Mount (DSLR)

Re: Nikon 18-55 ή 18-105

Το κέρδος του 35αρη σε σχέση με τον 18-55 είναι το διάφραγμα του που επιτρέπει έλεγχο στο βάθος πεδίου και φυσικά το προφανές κέρδος σε φως. Και τα δύο είναι αναντικατάστατα για όποιον τα θέλει. Για όποιον τραβάει μέρα με καλό φώς και θέλει μεγάλο βάθος πεδίου, κανένα απο τα δυο δεν είναι τόσο σημαντικό.

Κι εγώ θα σου λεγα να πας ασυζητητί για τον 18-105. Τα 10 ευρώ είναι αστεία διαφορά μπροστά στο μεγαλύτερο ζουμ. Οπτικά πρέπει να ναι παρόμοιοι με τον 18-55 (έχω D5000 με τον 18-55). Καλοί φακοί, για έναν ερασιτέχνη ίσως δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω, αλλά βέβαια ο 35άρης f 1.8 είναι πολύ καλός, το ίδιο και ο 50άρης. Η έξτρα φωτεινότητα και ο έλεγχος του βάθους πεδίου είναι ανεκτίμητος, ενώ πρέπει να είναι και αρκετά οξύτεροι. Με τον 18-55 πολλές φορές ευχόμουν να είχα λίγο παραπάνω ζουμ και στις δύο άκρες (νομίζω ότι ο ιδανικός φακός all around για dx είναι ο 16-85). Το μόνο συν που μπορώ να βρω στον 18-55 είναι ότι είναι λίγο μικρότερος κι ελαφρύτερος.

(συνεχιζω εδω για να μην φορτωσω το φορουμ)

Καταρχην να σας πω ότι τελικά πήρα το κιτ με τον 18-55, γιατι μου εκαναν μια προσφορά που πραγματικα δεν μπορούσα να αρνηθω!

Εχω παρατηρησει οτι ο φακός έχει αρκετά σφιχτό "δαχτυλιδι" στο ζουμ.
Τον σύγκρινα κιολας με εναν 18-55 φιλου μου και όντως υπάρχει αισθητη διαφορά.
Αφησα να περάσουν λιγες μερες να δω μηπως και βελτιωθει αλλα δεν ειδα κατι.

Ρωτάω λοιπόν:
- αυτο με τον καιρό κ την χρηση "χαλαρώνει";
- ειναι κατι που μπορεί να θεωρηθει προβλημα, ή να χαρακτηριστει ο φακός ως ελλατωματικός;
- να ασχοληθω με αντικατασταση κτλ ή δεν αξιζει τον κόπο;

Να σημειωσω πως κατα τ' άλλα ο φακος λειτουργει άψογα και απροβληματιστα.

Με γειες!

Κι εγώ πριν από λίγο καιρό αγόρασα τον 18-55. Έχω τραβήξει κάποιες φωτογραφίες και μου φαίνεται πολύ καλός για τα χρήματά του. Τώρα όσον αφορά το δαχτυλίδι του ζουμ στον δικό μου έχει καλή αίσθηση και όσο σφικτή θα έπρεπε. Βέβαια με τον καιρό και την χρήση θα γυρνάει πιο 'χαλαρά'.

καλημέρα, θεωρώ πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, λογικά (πάντα) θα χαλαρώσει με την χρήση όπως είπε και ο panos

Με γειες!

Πανο σ' ευχαριστω και με γειες και σε σένα για την D90 και την επάνοδό σου στο άθλημα! (γράφω ελάχιστα στο φορουμ αλλά το διαβάζω καθημερινα)

Οπότε δεν ασχολουμαι άλλο με αυτο και συνεχίζω ακάθεκτος.

Σας ευχαριστω και τους δυο!

Νεος 58mm f/1.4 ερχεται για μηχανες Nikon ?

Συμφωνα με το nikonrumors τον περιμενουμε σημερα.
Η ΝΙΚΟΝ ερχεται να μας πουλησει 'τρελλα' αλα Zeiss με μια τιμη εξωφρενικη! :twoguns:
Τουλαχιστον αυτος θα εχει autofocus.. :Banane0:
Δεν θα σχολιασω το 'ιδιαιτερο' εστιακο μηκος ουτε και το διαφραγμα αλλα εαν αποδειχθει αληθεια και ειναι 'τελειος σε ολα' κατα την γνωμη μου η ανακοινωση μιας D4x στα 54+mp ειναι πολυ κοντα...
Οψομεθα, λιγες ωρας θα ξερουμε

Last edited:
Απάντηση: Νεος 58mm f/1.4 ερχεται για μηχανες Nikon ?

Tελικα τον ανακοινωσε...
Με τιμη λιιιιγο μικροτερη των 1700$ γινεται δικος σας ο 58αρηε που παντα ονειρευοσασταν..

Re: Νεος 58mm f/1.4 ερχεται για μηχανες Nikon ?

φαινεται πολυ καλος...να τον παρω??χαχαχα! η να περιμενω D4x ? :music-smiley-005:

Μπα.. Θα βγάλει η Sigma κανένα νεο πενηντάρη απο την σειρά Α (Art) και θα τους πάρει τα εσώρουχα.. όπως έκανε και με τον ανάλογο 35άρη..

58mm παραπέμπει στον περίφημο Noct-Nikkor 58/1,2 ή στον πολύ παλιό Nikkor-S 5.8cm/1,4.... Η τιμή βέβαια παραπέμπει στον πρώτο. Θα δούμε εάν βάλουν και το θρυλικό Noct-μπροστά...

Τότε θα είναι μάλλον φθηνός, οι Noct πωλούνται ακόμη παραπάνω

Last edited:

To photozone.de μόλις ανέβασε τεστ του φακού. Πολύ καλός, στα άκρα πατάει τον Τσέις* και τον (προηγούμενο) Σίγμα (όχι τον Art), στο κέντρο στα μεσαία διαφράγματα όπου και η κορυφή μόλις χάνει σε ανάλυση από τον Τσάις, βινιέτα πολύ καλός για γρήγορος 50ρης, αλλά ..... φαίνεται υποδεέστερος (πλην των επιδόσεων σε βινιέτα και με κάποια μικρή διαφορά σε χρωματικές εκτροπές) του "ταπεινού" ομόσταυλου, 50/1.4 G, τουλάχιστον στα ανοικτά διαφράγματα, f/1.4 kai 2.0! Μετά οι δύο φακοί είναι πολύ κοντά.

Δικαιολογείται η ....5πλάσια (!!!) τιμή?

* όπου Τσάις, τον 50/1.4 λέω, όχι τον Ότους, μην τρελαθούμε.

Last edited:

Παιζει να ειναι και τα πιο ακριβα 385 γραμμαρια στο χωρο των φακων :BDGBGDB55:

Ώδινεν όρος και έτεκε μυν η Νίκον; Οπωσδήποτε όχι, παρά μόνο λαμβανομένης υπόψη της (υπερβολικής) τιμής θα μπορούσε κανείς να το υποστηρίξει.
A ρε η Σίγμα... θα τους πατήσει όλους κάτω στο τέλος. Ο Art της τρώει τους λοιπούς λάχανο.... ανάλυση, εκτροπές, μποκέ,... είναι αλλού.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παιζει να ειναι και τα πιο ακριβα 385 γραμμαρια στο χωρο των φακων :BDGBGDB55:

Όχι δα... για ψάξε πόσο πάει ο αντίστοιχος σουμιλουξ για τις Λάικα....

εγω θα τον περιμενω blitz angebote στην amazon σε κιτ με την D4x. :idea:

Re: Απάντηση: Νεος 58mm f/1.4 ερχεται για μηχανες Nikon ?

* όπου Τσάις, τον 50/1.4 λέω, όχι τον Ότους, μην τρελαθούμε.

Αυτα να τα λες εξαρχης γιατι θα παθουμε κανα εμφραγμα :flipout:

To photozone.de μόλις ανέβασε τεστ του φακού. Πολύ καλός, στα άκρα πατάει τον Τσέις* και τον (προηγούμενο) Σίγμα (όχι τον Art)

Εκει τελειωνει καθε κουβεντα.

Με την τιμη που βγαινει ο Sigma 50mm Art ειναι τουλαχιστον κουταμαρα να προτιμησεις οτιδηποτε αλλο εκτος αν θες να τα σκασεις για τον Otus 55mm βεβαια...

Μόνο στο 1.4 υπερέχει ο Otus του Art, από f/2 o τελευταίος δεν πιάνεται. Ανοικτός δεν έχει το κόντραστ του Otus, βέβαια παραμένει ανώτερος από όλους τους λοιπούς. Μιλάμε όμως και για 1/5 των χρημάτων του Ότους.

Οι 55/58mm φακοί έχουν κι ένα πλεονέκτημα που είναι κολακευτικοί στις σιλουέτες και στα πορτρέτα.

Π.χ. εδώ:
http://www.ronmartblog.com/2014/08/review-nikon-d810-with-zeiss-otus-55mm.html

Αριστερά ο 50άρης Art, δεξιά ο 55άρης Otus.
Σαν να βλέπουμε πριν και μετά από πλαστική. :smile:

Laa5tC.jpg

μπορεις να κανεις λιγο πισω με τον 50αρη και μετα να cropαρης , την ιδια προοπτικη θα παρεις... θα χασεις λιγο στο βαθος πεδιου

Η διαφορά 50 55 και 58mm είναι όντως πολύ μικρή.
Τα 58mm πάντως παραείναι τέλε για τα γούστα μου (ήδη θεωρώ τα 50mm μάλλον οριακά) για "στάνταρ" φακό. Σίγουρα ένας 58ρης δεν αποδίδει την οπτική του ματιού μας.