Φακοί Nikon F Mount (DSLR)

Re: Νεος 58mm f/1.4 ερχεται για μηχανες Nikon ?

Eξαρταται τι θελει ο καθενας.

Εγω πχ απολαμβανω εναν φακο 40mm περισσοτερο απο εναν 50mm . Μην σου πω οτι προτιμω απο τον 40αρη να πηγαινω στον 85αρη.

Ναι, επειδή ειπώθηκε ότι είναι το ίδιο.
Κατά την άποψή μου η διαφορά 11mm αποτελεί κριτήριο να προτιμήσει κανείς τον έναν αντί του άλλου.

Και κατα 80% προτιμότερος ειναι ο 48mm εφόσον πας για normal* φακό αντι του 58mm πού ούτε νορμαλ είναι ούτε πορτραίτου. Αλλωστε με ένα κροπ 1,22Χ στον 48mm παίρνεις το ίδιο καδράρισμα με τον 58mm

* To normal, με την έννοια οτι είναι πιο κοντα σε αυτο που βλέπουμε με τα ματια, είναι οσο η διαγώνιος του αισθητήρα αρα 43-44mm σε FF. Και αυτό ισχύει οταν βλέπεις την εικόνα απο απόσταση μιας διαγωνίου (που είναι και το συνιθησμένο) .. σε κοντινότερες /μακρυνότερες αποστάσεις αλλάζει η προσλαμβανόμενη κανονικότητα ;)

Απάντηση: Νεος 58mm f/1.4 ερχεται για μηχανες Nikon ?

Tην πιο κοντά σε αυτό που βλέπω εικόνα, όχι μόνο από κάλυψη (δεν μπορώ να την πάρω αυτή σε κάδρο 3:2 ούτως ή άλλως) αλλά σε προοπτική (σχέσεις μεταξύ αντικειμένων, παραμορφώσεις κλπ) την παίρνω με 40ρη φακό, τελεία. Ο 50ρης συμβατικώς καταλήξαμε να καλείται "νορμάλ". Νορμάλ επειδή ως φθηνότερος να κατασκευαστεί σε γρήγορες ταχύτητες συνόδευε παραδοσιακά ως κιτ τα σώματα των φωτογραφικών μηχανών. Επίσης είναι πιο κοντά σε αυτό που βλέπω ένας 35ρης, παρά ένας 55-58ρης.

Ακόμη και να μην υπήρχε η διαφορά κόστους (υπερδιπλάσιο κόστος ο Νίκκορ από τον Σίγμα), μόνο από επιδόσεις ο Σίγμα φαίνεται ως η προφανής επιλογή. Η διαφορά εστιακού μήκους είναι αντιληπτή μεν (48 με 58) αλλά όχι καθοριστική, αν για κάποιους είναι καθοριστική τότε μάλλον λειτουργεί υπέρ του Σίγμα που πλησιάζει περισσότερο τη "νορμάλ" προοπτική.

Re: Απάντηση: Νεος 58mm f/1.4 ερχεται για μηχανες Nikon ?

OI SIGMA 35/50 1.4 δείχνουν ως οι καλύτερες επιλογές. Στη συνέχεια παίζει και ο 35άρης της SAMYANG.

Αναζήτηση φακού για Nikon

Καλημέρα φίλοι!

Μετά την πρώτη μου φωτογραφική εξόρμηση με την D7200, μου κατέστη σαφές από τα αποτελέσματα ότι ο nikkor 18-55 mm dx vr, της πέφτει λίγος καθώς σε κάθε φωτογραφία που θέλω να δουλέψω οι χρωματικές εκτρωπές και η ανομοιομορφία στην οξύτητα και τις παραμορφώσεις είναι ένα θέμα που με απασχολεί αρκετά στο post processing.

Δεν σας λέω κάτι καινούργιο βέβαια καθώς έχουν ακολουθήσει συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα για μηχανές με ικανή ανάλυση και οξύτητα όπως η D7200.

Στο δια ταύτα λοιπόν. Με ενδιαφέρει σε πρώτη φάση να βρω ένα καλό οικονομικό standard zoom στην περιοχή 16-80 με minimum τα 18mm και τα 55mm. Το μέγιστο διάφραγμα δεν είναι θέμα αν είναι στο 3,5 αλλά με ενδιαφέρει να είναι οξύς και να μην έχει πολλά 'κουσούρια'. Δύσκολα πράγματα για zoom. Έχω κάνει ήδη μια έρευνα στο DXOmark και dpreview αλλά θα ήθελα να ακούσω και λίγες γνώμες απόψεις. Budget μέχρι 400 σε καινούργιο ή μεταχειρισμένο.

Βέβαια στο budget που αναφέρω δεν υπάρχουν και τρελές επιλογές...

Last edited:
Re: Αναζήτηση φακού για Nikon

Υπάρχουν πολλές. Πρώτες επιλογές οι sigma 17-50 2.8 ois , sigma 17-70 2.8-4.0 ois , tamron 17-50 2.8 vc. Πολύ αξιόλογοι φακοί με απόλυτα κριτήρια.

Οσο ημουν στο DX, ειχα τον Tamron 17-50 2.8 NON VC (με χρηση μεχρι τα 16MP της D7000) .
To κουσουρι του ηταν τον καπως αργο (και θορυβωδες) AF, κατα τη διαρκεια του οποιου το δαχτυλιδι εστιασης εκινειτο !
Κατα τα αλλα, συνιστωμενος.
Πιθανον ο Sigma να ειναι καλυτερος, καθως ο Tamron VC, λεγεται οτι ηταν λιγοτερο οξυς απο τον NON VC.

Υπάρχουν πολλές. Πρώτες επιλογές οι sigma 17-50 2.8 ois , sigma 17-70 2.8-4.0 ois , tamron 17-50 2.8 vc. Πολύ αξιόλογοι φακοί με απόλυτα κριτήρια.

Μάλλον δεν τους είχα πετύχει τους παραπάνω ψάχνοντας. Είναι και στο budget που θα μπορούσα να διαθέσω. Αν και δεν έχω την καλύτερη προσωπική εμπειρία ούτε με sigma ούτε με tamron που είχα στο παραλθόν με βλέπω για εκεί.... Ένας sigma 28-70mm f/2,8 που είχα έκανε back focus στο macro και μονίμως υποέκθεση σε 2 σώματα. (F90X, D90). Τον tamron τον είχα σε canon eos 50 και έπαιζε το μπροστινό κομμάτι....

Αλλά και πάλι δεν λέει κάτι αυτό που λέω. Παλιά μοντέλα ήταν...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Οσο ημουν στο DX, ειχα τον Tamron 17-50 2.8 NON VC (με χρηση μεχρι τα 16MP της D7000) .
To κουσουρι του ηταν τον καπως αργο (και θορυβωδες) AF, κατα τη διαρκεια του οποιου το δαχτυλιδι εστιασης εκινειτο !
Κατα τα αλλα, συνιστωμενος.
Πιθανον ο Sigma να ειναι καλυτερος, καθως ο Tamron VC, λεγεται οτι ηταν λιγοτερο οξυς απο τον NON VC.

Κι εγώ για Sigma το βλέπω αλλά με πολλούς ενδιασμούς. Δεν θα έλεγα βέβαια, όχι και σε έναν μτχ nikkor σε καλή κατάσταση.

Μάλλον δεν τους είχα πετύχει τους παραπάνω ψάχνοντας. Είναι και στο budget που θα μπορούσα να διαθέσω. Αν και δεν έχω την καλύτερη προσωπική εμπειρία ούτε με sigma ούτε με tamron που είχα στο παραλθόν με βλέπω για εκεί.... Ένας sigma 28-70mm f/2,8 που είχα έκανε back focus στο macro και μονίμως υποέκθεση σε 2 σώματα. (F90X, D90). Τον tamron τον είχα σε canon eos 50 και έπαιζε το μπροστινό κομμάτι....

Αλλά και πάλι δεν λέει κάτι αυτό που λέω. Παλιά μοντέλα ήταν...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κι εγώ για Sigma το βλέπω αλλά με πολλούς ενδιασμούς. Δεν θα έλεγα βέβαια, όχι και σε έναν μτχ nikkor σε καλή κατάσταση.

Άσε άλλα χρόνια εκείνα. Τωρα το μπορεί να είναι κ παρόμοιο. Παντως έχοντας τον tamron 24-70 δεν φάνηκε να μου λείπει σε επιδόσεις ο 24-70 nikkor. Κ ο 17-55 της nikon δεν ήταν ποτέ καλυτερος από τους εναλλακτικούς.

Άσε άλλα χρόνια εκείνα. Τωρα το μπορεί να είναι κ παρόμοιο. Παντως έχοντας τον tamron 24-70 δεν φάνηκε να μου λείπει σε επιδόσεις ο 24-70 nikkor. Κ ο 17-55 της nikon δεν ήταν ποτέ καλυτερος από τους εναλλακτικούς.

Έχεις δίκιο. Όντως άλλα χρόνια εκείνα...

Και ο tamron που μου πρότεινες, από μία ματιά που έριξα φαίνεται προσεγμένος. Έχω κι ένα review ο kenrockwel.

Έχεις δίκιο. Όντως άλλα χρόνια εκείνα...

Και ο tamron που μου πρότεινες, από μία ματιά που έριξα φαίνεται προσεγμένος. Έχω κι ένα review ο kenrockwel.
O Rockwell σε πρόσφατο "αρθρο" του (απ'αυτά που παίρνει τα δελτία τύπου και τα βαφτιζει reviews για να μαζέψει κλικ στη σελίδα του) , αποκαλεί τους μη Νικον ως "junk brands". Γενικά τα γραφόμενά του δεν λαμβάνονται σοβαρά υπ'όψη από τη φωτογραφική κοινότητα.

Ο Ταμρον πάντως, τόσο στη vc όσο και στη non-vc έκδοση, αποτελεί σταθερή επιλογή εδώ και χρόνια για τους DX users.

O Rockwell σε πρόσφατο "αρθρο" του (απ'αυτά που παίρνει τα δελτία τύπου και τα βαφτιζει reviews για να μαζέψει κλικ στη σελίδα του) , αποκαλεί τους μη Νικον ως "junk brands". Γενικά τα γραφόμενά του δεν λαμβάνονται σοβαρά υπ'όψη από τη φωτογραφική κοινότητα.

Ο Ταμρον πάντως, τόσο στη vc όσο και στη non-vc έκδοση, αποτελεί σταθερή επιλογή εδώ και χρόνια για τους DX users.

Καλησπέρα NassosT.

Το γνωρίζω ότι ο kenrockwel δεν είναι αξιόπιστος. Έχω διαβάσει πολλά σχόλια σε ξένα φόρα αλλά και reviews που γράφονται κόντρα σε πράγματα που έχει γράψει.

Αν και σκεπτόμουν για sigma τα σχόλιά σας με έχουν προβληματίσει θετικά υπέρ του tamron. Θα κοιτάξω και στο DXOMARK.

Γενικότερα θα ήθελα έναν πιο οξύ zoom απαλλαγμένο σε ένα βαθμό κι από τα υπόλοιπα προβλήματα που ανέφερα στην αρχή.

Δυστυχώς στο dx στρατόπεδο οι επιλογές υπολειπονται αυτών του full frame. Δηλαδή ενώ στο ff έχεις 2-3 εξαιρετικές επιλογές σε όλα τα εστιακα μηκη, στο dx είναι πολύ λίγοι οι εξαιρετικοί φακοί, ειδικά ζουμ. Σε νορμάλ ζουμ, που μας ενδιαφέρει εδώ, οι επιλογές που προτείνονται είναι μεν καλές, αλλά πρέπει να γίνουν και συμβιβασμοί.
Πολύ καλός ο Ταμρον, αλλά και παραμόρφωση έντονη στο ευρυγωνιο έχει, και χρωματικες εκτροπες ανοιχτός έχει, και ιδιαίτερα γρήγορο στην εστίαση δεν τον λες. Παρ όλα αυτά είναι σχεδόν μονόδρομος (μαζί με τον σίγμα 17-70).

Οφφ τοπικ, αλλά παραδόξως σε ευρυγωνιο ζουμ για dx υπάρχουν τουλάχιστον 2 πραγματικά εξαιρετικές επιλογές, ο τοκινα 11-16 και ο σιγμα 18-35.

Edit: Δεν ξέρω βέβαια ο νέος νικκορ 16-80 φ/2.8-4 τι λέει, οπότε κρατάω μια επιφύλαξη περί μονοδρομου.

Last edited:

Δυστυχώς στο dx στρατόπεδο οι επιλογές υπολειπονται αυτών του full frame. Δηλαδή ενώ στο ff έχεις 2-3 εξαιρετικές επιλογές σε όλα τα εστιακα μηκη, στο dx είναι πολύ λίγοι οι εξαιρετικοί φακοί, ειδικά ζουμ. Σε νορμάλ ζουμ, που μας ενδιαφέρει εδώ, οι επιλογές που προτείνονται είναι μεν καλές, αλλά πρέπει να γίνουν και συμβιβασμοί.
Πολύ καλός ο Ταμρον, αλλά και παραμόρφωση έντονη στο ευρυγωνιο έχει, και χρωματικες εκτροπες ανοιχτός έχει, και ιδιαίτερα γρήγορο στην εστίαση δεν τον λες. Παρ όλα αυτά είναι σχεδόν μονόδρομος (μαζί με τον σίγμα 17-70).

Οφφ τοπικ, αλλά παραδόξως σε ευρυγωνιο ζουμ για dx υπάρχουν τουλάχιστον 2 πραγματικά εξαιρετικές επιλογές, ο τοκινα 11-16 και ο σιγμα 18-35.

Edit: Δεν ξέρω βέβαια ο νέος νικκορ 16-80 φ/2.8-4 τι λέει, οπότε κρατάω μια επιφύλαξη περί μονοδρομου.

Ωραίος ο 18-35mm της Sigma. Τον χάζευα μέχρι που είδα ότι κάνει 700-750 ευρώ.

Όσο για τις επιλογές σε DX έχεις δίκιο. Δεν υπάρχουν και πάρα πολλές... Γι αυτό και άνοιξα το νήμα, μήπως και μου ξεφεύγει κάτι στην αγορά αλλά τελικά δεν είναι και πολλές οι επιλογές.

Εκ παραδρομής, παρασυρμενος από το φφ, τον ανέφερα ως ευρυγωνιο, αλλά σε Dx είναι νορμάλ.
Και όντως ξεφεύγει από το μπατζετ σου, όπως και ο νεος 16-80.

Εγώ που έχω τον 18-35 της σίγμα, περιμένω να δω πως συγκρίνεται με τον νέο 16-80 της νικον, ειδικά στο θέμα της οξύτητας.
(Στην αρχή περίμενα ότι λόγο τιμής θα ήταν καλός, μετά είδα την παραμόρφωση στα 16, οπότε λέω να περιμένω. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει, Σεπτέμβρη θα τον φέρει η νικον.)

Μόλις τώρα κοιτούσα το DPreview για τον νέο Nikkor 16-80mm f/2.8-4 και δίνει ονομαστική τιμή κάτι πάνω από 1000$. Οπότε ναι και δυστυχώς είναι εκτός Budget.

Οποτε μένουν οι Sigma και Tamron. Η Tokina δεν έχει κανένα μοντέλο με καλές επιδόσεις;
Από τιμούλες πάντως βλέπω πως περνάνε το 500άρικο.

Βλέπω να πέφτει ebay όταν έρθει η ώρα....

Εγω θα έπαιρνα τον Tamron 15-30 ( μένει και για το μέλλον αν πας σε FX ) και συμπλήρωμα το prime 50mm f/1.8G.

Αυτά με το σκεπτικό ότι βαράς landscape, architecture, abstract, street, portraits, products.

Edit: τώρα πρόσεξα το budget σου ότι είναι αρκετά κάτω από τα 1000.
That's ok, άλλαξε τον Tamron 15-30 με τον Sigma 17-50 f/2.8G OIS.
Ο 50mm prime είναι περιττός με τον Sigma 17-50, οπότε παίρνεις μόνο τον Sigma για αρχή.

Εγω θα έπαιρνα τον Tamron 15-30 ( μένει και για το μέλλον αν πας σε FX ) και συμπλήρωμα το prime 50mm f/1.8G.

Αυτά με το σκεπτικό ότι βαράς landscape, architecture, abstract, street, portraits, products.

Edit: τώρα πρόσεξα το budget σου ότι είναι αρκετά κάτω από τα 1000.
That's ok, άλλαξε τον Tamron 15-30 με τον Sigma 17-50 f/2.8G OIS.
Ο 50mm prime είναι περιττός με τον Sigma 17-50, οπότε παίρνεις μόνο τον Sigma για αρχή.

Περισσότερο τα θέματα που τραβάω είναι αυτά που ανέφερες αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζομαι τα 55mm.