Γιαννης Σπυρου
AVClub Fanatic
για να μειωθει λιγο ο ογκος των δεδομενων, εχουν γινει resize στα 12 Mpixel και συμπιεση jpg 90%.
Τίμιος για τα λεφτά του.σημερα καταφερα να βγω για δοκιμη του pergear 14mm 2.8 και εμεινα απολυτα ικανοποιημενος.
Ειναι οξυς απο ακρη σε ακρη , χωρις σχεδον καθολου παραμορφωσεις και χωρις καθολου CA !
Να υπενθυμισω οτι δεν εχει καμια software διορθωση , οποτε αυτο ειναι ακρως εντυπωσιακο , ειδικα στα λεφτα του (γυρω στα 250 τον βρισκει κανεις καινουργιο).
Οι native υπερ-ευρυγωνιοι φακοι της Νικον, και καθε εταιρειας, βασιζονται κυριως στο software για να διορθωνουν τις ατελεις, ειδικα οι πιο budjet φακοι .
Εχει βινιετα στα 2.8, αλλα εγω κυριως τραβηξα με f5.6 εως 11 .
Εχει flare στα 2.8 , τραβηξα λιγα δειγματα να δειτε, αλλα οχι κατι φοβερο.
Η εστιαση πολυ ευκολη , εχει και focus markings επανω του , και με τις ευκολιες των mirrorless (zoom, peakig κλπ) ειναι παιχνιδακι.
Αλλωστε οι υπερ ευρυγωνιοι εχουν τεραστιο βαθος πεδιου , ειδικα αν τους κλεισεις λιγο.
Αν καποιος θελει ενα υπερ ευργωνιο με τετοια αποδοση και δεν θελει να δαπανησει πολλα χρηματα, ειναι τρομερη ευκαιρεια...και να θυμισω οτι ειναι native... δεν θελει καποιον ανταπτορα.
εδω ειναι ολες οι φωτο
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ωραια τα δείγματα , πολύ ενδιαφέρον φακός , μειονέκτημα οτι έχει το μεγάλο καμπυλωτό γυαλι που δυσκολευει να βάζεις φιλτρα και αναγκαστικά λόγω σχήματος αυξάνει το flare , επίσης τα 500γρ δεν είναι και λίγα αν δεν χρησιμοποεις το 2.8μολις εφτασε ο pergear, οπως τον περιμενα, μικρος , μεταλικη και ποιοτικη κατασκευη, καθεται αψογα πανω στην Nikon.
Σημερα δεν ειναι και η καλυτερη μερα για δοκιμες, μιας και βρεχει συνεχεια, αλλα απο τα πρωτα τεστ , επιβεβαιωνω τα review που τον θελουν πολυ καλο φακο, με πολυ οξυτητα και στα ακρα, χωρις παραμορφωσεις και CA.
Βινιετα νορμαλ για τετοιο υπερ-ευρυγωνιο στα10mm14mmFF, flare δεν διαπιστωσα κατι ενοχλητικο...μονο σε τερμα ανοιχτο διαφραγμα και κοντρα στο φως.
Και οπως ανεφερα , η εστιαση δεν αποτελει προβλημα... απο f4 και πανω, εστιαζεις στο 1 μετρο και εισαι κομπλε.
Περισσοτερα τις επομενες μερες...
![]()
View attachment 225935
Το πρόβλημα με αυτούς τους φακούς είναι ότι δεν έχουν διαθεσιμότητα παντού, πρέπει να τους σπρώξουν παραπάνω και να υπάρχουν σε ολες τις αγορές. Συμφωνώ πάντως ότι αυτοί οι Κινέζοι κατασκευαστές κάνουν αρκετά καλή δουλειά Και με λογικές τιμές. Γιατί νομίζεις η Canon δεν αφήνει άλλους να βγάλουν φακούς με AF για την μοντουρα της;; Ποιος θα αγοραζει μετά τους υπέρ κοστολογημένους φακούς της;;; Η Nikon το άφησε ανοιχτό γιατί δεν έχει καλά μερίδια αγοράς και προσπαθεί με αυτο τον τρόπο αλλά και κάποιες κάλες εκπτώσεις σε σώματα να χτίσει κοινό.Για 150 ευρώ/δολάρια, θα έλεγα πολύ τίμιος
Πιστεύω κιόλας πως τέτοιες κινήσεις τρίτων κατασκευαστών θα οδηγήσουν και τους φακούς της μαμάς εταιρίας σε πιο ανθρώπινα επίπεδα. 4 φορές διαφορά σε τιμή δεν δικαιολογούνται όταν ο φτηνός δίνει αυτή την ικανοποιητική ποιότητα.
Το amazon να ναι καλά και θα μπορούμε να πάρουμε όλοι.Το πρόβλημα με αυτούς τους φακούς είναι ότι δεν έχουν διαθεσιμότητα παντού, πρέπει να τους σπρώξουν παραπάνω και να υπάρχουν σε ολες τις αγορές. Συμφωνώ πάντως ότι αυτοί οι Κινέζοι κατασκευαστές κάνουν αρκετά καλή δουλειά Και με λογικές τιμές. Γιατί νομίζεις η Canon δεν αφήνει άλλους να βγάλουν φακούς με AF για την μοντουρα της;; Ποιος θα αγοραζει μετά τους υπέρ κοστολογημένους φακούς της;;; Η Nikon το άφησε ανοιχτό γιατί δεν έχει καλά μερίδια αγοράς και προσπαθεί με αυτο τον τρόπο αλλά και κάποιες κάλες εκπτώσεις σε σώματα να χτίσει κοινό.
Εχω γνωστό με Nikon Z6II και δεν έχει ούτε έναν φακό Nikon για την μηχανή, μόνο 4 φακούς Viltrox!
Κι εγώ τον 16αρη περιμένω.Έτσι είναι δυστυχώς, πάντως πρέπει να βγουν φακοί για το σύστημα, στο ultrawide που θέλω φακό δεν έχω άλλη λύση από τον Nikon 14-30 αλλά όσο να ναι με τσούζει να πάω να δώσω 1.200+ ευρώ για τον φακό αυτο, αλλά αν θες native φακό, με ζουμ και AF δεν έχεις άλλη επιλογή. Έλεγα να περιμένω μήπως βγάλει η Viltrox έστω και σε prime κάτι σε ultrawide, για αρχή σκέφτομαι να πάρω τον Viltrox 20mm που θα κυκλοφορήσει τος επόμενες ημέρες…θα βγάλει νομίζω και έναν 16mm αν δεν κάνω λάθος, το ποτε δεν ξέρω όμως…
Είμαι fan του Ultrawide άλλα δεν θέλω να δώσω τόσα χρήματα για τον Native 14-30, σκέφτομαι μήπως πάρω καμία Z30 με τον 12-28 για Ultrawide και να την έχω κυρίως για Ultrawide άλλα και για να αλλάζεις το εστιακό μήκος των φακών που έχω/θα έχω στο μέλλον στο FF, όπως και για Back up και να μην αλλάζω και συνεχώς φακούς πάνω στο κύριο σώμα μου.Κι εγώ τον 16αρη περιμένω.
Δουλεύω ελάχιστα τα ultrawide, οπότε δεν με ενδιαφέρει να δώσω περισσότερα.
Και γιατί να πάρεις άλλη μηχανή;Είμαι fan του Ultrawide άλλα δεν θέλω να δώσω τόσα χρήματα για τον Native 14-30, σκέφτομαι μήπως πάρω καμία Z30 με τον 12-28 για Ultrawide και να την έχω κυρίως για Ultrawide άλλα και για να αλλάζεις το εστιακό μήκος των φακών που έχω/θα έχω στο μέλλον στο FF, όπως και για Back up και να μην αλλάζω και συνεχώς φακούς πάνω στο κύριο σώμα μου.
Μιας και σε βρήκα για πες πως είναι σε φωτογραφία ο 16-50 πάνω στην Z5? Εντάξει οκ, είναι 10mp, άλλα δεν είναι και λίγα, λες να κάνω αυτό και να πάω στον 12-28 χωρίς να πάρω άλλο σώμα?Και γιατί να πάρεις άλλη μηχανή;
Πάρε μόνο τον φακό και δούλεψε την Ζ5 σε DX mode.
Το κάνω κι εγώ με τον Κιτ DX 16-50 για να έχω 4k λύση ευρυγώνια-ish. Μου δίνει κάπου 28mm στα 16mm του φακού, που είναι ελαφρώς υποφερτά. Με τον 12-28mm, θα είναι ακόμη καλύτερα.
Πάντως κι εγώ σκέφτομαι την Ζ30, αλλά για άλλους λόγους. Χρειάζομαι μια μηχανή μόνιμα πάνω στο gimbal.
Δεν έχω ιδέα πως είναι σε φωτογραφία. Τον πήρα αποκλειστικά για βίντεο 4Κ και δεν τον δοκίμασα σε κάτι πέρα απο αυτό.Μιας και σε βρήκα για πες πως είναι σε φωτογραφία ο 16-50 πάνω στην Z5? Εντάξει οκ, είναι 10mp, άλλα δεν είναι και λίγα, λες να κάνω αυτό και να πάω στον 12-28 χωρίς να πάρω άλλο σώμα?
Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι 24mm ο 16-50?? Μάλλον λες σε βιντεο και ανοίγεις και το digital ibis σωστά?? Για αυτό χάνεις κάτι.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.