Φακοί Nikon Ζ mount

σημερα καταφερα να βγω για δοκιμη του pergear 14mm 2.8 και εμεινα απολυτα ικανοποιημενος.
Ειναι οξυς απο ακρη σε ακρη , χωρις σχεδον καθολου παραμορφωσεις και χωρις καθολου CA !

Να υπενθυμισω οτι δεν εχει καμια software διορθωση , οποτε αυτο ειναι ακρως εντυπωσιακο , ειδικα στα λεφτα του (γυρω στα 250 τον βρισκει κανεις καινουργιο).
Οι native υπερ-ευρυγωνιοι φακοι της Νικον, και καθε εταιρειας, βασιζονται κυριως στο software για να διορθωνουν τις ατελεις, ειδικα οι πιο budjet φακοι .

Εχει βινιετα στα 2.8, αλλα εγω κυριως τραβηξα με f5.6 εως 11 .

Εχει flare στα 2.8 , τραβηξα λιγα δειγματα να δειτε, αλλα οχι κατι φοβερο.

Η εστιαση πολυ ευκολη , εχει και focus markings επανω του , και με τις ευκολιες των mirrorless (zoom, peakig κλπ) ειναι παιχνιδακι.
Αλλωστε οι υπερ ευρυγωνιοι εχουν τεραστιο βαθος πεδιου , ειδικα αν τους κλεισεις λιγο.

Αν καποιος θελει ενα υπερ ευργωνιο με τετοια αποδοση και δεν θελει να δαπανησει πολλα χρηματα, ειναι τρομερη ευκαιρεια...και να θυμισω οτι ειναι native... δεν θελει καποιον ανταπτορα.

εδω ειναι ολες οι φωτο

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

CQWTKob.jpg

AoJwB0f.jpg

hyZgU51.jpg

qgRwzrf.jpg

UNt3WbX.jpg

m0eAJfA.jpg

gTii4Vy.jpg

gaUCnXn.jpg

anvIefa.jpg

HENDKFX.jpg

ErDcMJj.jpg

HzRzChi.jpg

UHWgRSP.jpg

bMzkKoF.jpg
Τίμιος για τα λεφτά του.

Επίσης να πω ότι όλες οι φωτό είναι στο χέρι, χωρίς τη χρήση κανενός φίλτρου κλπ.

Έχουν επεξεργαστεί ελάχιστα στο lightroom και export όπως είπα στα 12Mp jpg.

εχεις κανα -πιο ακριβο θα πω φακο γιατι το καλυτερο μπορει να γινει σχετικο τελικα - να κανεις καμια συγκριση ?

οχι... αν ειχα δεν θα τον επαιρνα.

Σε σχεση με τον περσυνο tamron F mount 17-35mm που ειχα , ειναι λιγο καλυτερος οσον αφορα οξυτητα σε ανοιχτο διαφραγμα , ειδικα στα ακρα.
Και ο ταμρον ηταν πολυ καλος, καλυτερος απο τον nikon F 16-35mm f4 , οποτε θεωρω τον pergear εξαιρετικο.
Καλυτερος επισης και σε παραμορφωση και σε CA

Και μιλαμε χωρις διορθωσεις....

Αν καποιος εχει ή παρει τον nikon z 14-35mm f4 , πολυ ευχαριστως να τον συγκρινουμε.

Ολα τα reviews παντως το ιδιο λενε, ο Dastin Abot kai o Frost συμφωνουν με τα αποτελεσματα μου, οπως ειδες και στα βιντεο που εβαλα απ αυτους.

Στο μονο που διαφερει λιγο ο δικος μου, επειδη αυτοι ειχαν μοντελα προπαραγωγης, ειναι οτι εχει διορθωθει λιγο το flare και η κατασκευη (πχ εχουν φτιαχτει καποιες μικροατελειες που ειχαν τα δικα τους μοντελα στο χαραγμα των f stop πανω στο φακο κλπ).

YΓ... προφανως ο pergear εχει πλεονεκτημα, επειδη ειναι prime ενω οι υπολοιποι που λεω ειναι ζοομ.
prime υπερ ευρυγωνιο δεν εχει βγαλει η nikon, μονο τριτοι manual (lowa, 7artisans , pergear κλπ)

YΓ2... ενω ακομα θετικο ειναι το πολυ ομαλο δαχτυλιδι εστιασης και τo δαχτυλιδι διαφραγματος εχει κλικ !

ΥΓ3... στο Link εχει κι αλλες φωτο να δειτε

Last edited:
μολις εφτασε ο pergear, οπως τον περιμενα, μικρος , μεταλικη και ποιοτικη κατασκευη, καθεται αψογα πανω στην Nikon.

Σημερα δεν ειναι και η καλυτερη μερα για δοκιμες, μιας και βρεχει συνεχεια, αλλα απο τα πρωτα τεστ , επιβεβαιωνω τα review που τον θελουν πολυ καλο φακο, με πολυ οξυτητα και στα ακρα, χωρις παραμορφωσεις και CA.

Βινιετα νορμαλ για τετοιο υπερ-ευρυγωνιο στα 10mm 14mmFF, flare δεν διαπιστωσα κατι ενοχλητικο...μονο σε τερμα ανοιχτο διαφραγμα και κοντρα στο φως.

Και οπως ανεφερα , η εστιαση δεν αποτελει προβλημα... απο f4 και πανω, εστιαζεις στο 1 μετρο και εισαι κομπλε.

Περισσοτερα τις επομενες μερες...

yZ3ZeKR.jpg

View attachment 225935
Ωραια τα δείγματα , πολύ ενδιαφέρον φακός , μειονέκτημα οτι έχει το μεγάλο καμπυλωτό γυαλι που δυσκολευει να βάζεις φιλτρα και αναγκαστικά λόγω σχήματος αυξάνει το flare , επίσης τα 500γρ δεν είναι και λίγα αν δεν χρησιμοποεις το 2.8

Θα ήθελα σε ένα τεστ να δω ίδιο κάδρο σε 2.8-4-5.6-8-11 ώστε να δούμε την απόδοση και ανοιχτός

παρόλα αυτα με τον ανταπτορα που δίνει μαζί μπορείς να βάλεις φιλτρα 82mm αλλα θελει δοκιμή τι κόστος στην απόδοση θαχεις με ένα καλό φίλτρο CPL/ND και αν αυξάνεται το flare , η βινιετα, χαλάνε τα άκρα κλπ.

Ερωτηση σε αλλα ποστ όπως εδώ γράφεις οτι ειναι 10mm/2.8 και σε αλλα 14mm/2.8 , τι δεν έχω καταλαβει ? Προφανώς εχεις μπερδευτεί να τα διορθώσω ?

Σε βλέπω με Ζ7 σύντομα για να μπορείς να εχεις και εναλλακτική εστιακή με crop λόγω ανάλυσης, έτσι λύνεις και το πρόβλημα της έντονης βινιέτας αφού κροπαρεις τα άκρα και μένει μπολικη ανάλυση.

Last edited:
14mm f2.8 full frame καλυψη Κωστα.

Φιλτρα δεν εχω τοσο μεγαλα δυστυχως, αλλα δεν τα χρησιμοποιω κιολας.
Αν καποιος εχει και τον ενδιαφερει, ευχαριστως να τα δοκιμασουμε.
Υπαρχουν παντως και in camera φιλτρα πια, που δεν εχουν τα μειονεκτηματα αυτα που ανεφερες.

Η Z7 ii ειναι ακομα αρκετα ακριβη δυστυχως .... πιο πολυ μ ενδιαφερει πια ενας τηλεφακος.

Last edited:
για sony/canon/fuji/nikon υπαρχουν αυτα εδω τα φιλτρα ...

Για 150 ευρώ/δολάρια, θα έλεγα πολύ τίμιος

Πιστεύω κιόλας πως τέτοιες κινήσεις τρίτων κατασκευαστών θα οδηγήσουν και τους φακούς της μαμάς εταιρίας σε πιο ανθρώπινα επίπεδα. 4 φορές διαφορά σε τιμή δεν δικαιολογούνται όταν ο φτηνός δίνει αυτή την ικανοποιητική ποιότητα.

• Like
Reactions: LongTom
Για 150 ευρώ/δολάρια, θα έλεγα πολύ τίμιος

Πιστεύω κιόλας πως τέτοιες κινήσεις τρίτων κατασκευαστών θα οδηγήσουν και τους φακούς της μαμάς εταιρίας σε πιο ανθρώπινα επίπεδα. 4 φορές διαφορά σε τιμή δεν δικαιολογούνται όταν ο φτηνός δίνει αυτή την ικανοποιητική ποιότητα.
Το πρόβλημα με αυτούς τους φακούς είναι ότι δεν έχουν διαθεσιμότητα παντού, πρέπει να τους σπρώξουν παραπάνω και να υπάρχουν σε ολες τις αγορές. Συμφωνώ πάντως ότι αυτοί οι Κινέζοι κατασκευαστές κάνουν αρκετά καλή δουλειά Και με λογικές τιμές. Γιατί νομίζεις η Canon δεν αφήνει άλλους να βγάλουν φακούς με AF για την μοντουρα της;; Ποιος θα αγοραζει μετά τους υπέρ κοστολογημένους φακούς της;;; Η Nikon το άφησε ανοιχτό γιατί δεν έχει καλά μερίδια αγοράς και προσπαθεί με αυτο τον τρόπο αλλά και κάποιες κάλες εκπτώσεις σε σώματα να χτίσει κοινό.

Εχω γνωστό με Nikon Z6II και δεν έχει ούτε έναν φακό Nikon για την μηχανή, μόνο 4 φακούς Viltrox!

• Like
Reactions: Highpriest
Το πρόβλημα με αυτούς τους φακούς είναι ότι δεν έχουν διαθεσιμότητα παντού, πρέπει να τους σπρώξουν παραπάνω και να υπάρχουν σε ολες τις αγορές. Συμφωνώ πάντως ότι αυτοί οι Κινέζοι κατασκευαστές κάνουν αρκετά καλή δουλειά Και με λογικές τιμές. Γιατί νομίζεις η Canon δεν αφήνει άλλους να βγάλουν φακούς με AF για την μοντουρα της;; Ποιος θα αγοραζει μετά τους υπέρ κοστολογημένους φακούς της;;; Η Nikon το άφησε ανοιχτό γιατί δεν έχει καλά μερίδια αγοράς και προσπαθεί με αυτο τον τρόπο αλλά και κάποιες κάλες εκπτώσεις σε σώματα να χτίσει κοινό.

Εχω γνωστό με Nikon Z6II και δεν έχει ούτε έναν φακό Nikon για την μηχανή, μόνο 4 φακούς Viltrox!
Το amazon να ναι καλά και θα μπορούμε να πάρουμε όλοι.
Οι Ελληνικές αντιπροσωπείες συμπεριφέρονται σαν να λειτουργούν στην Βόρεια Κορέα, χωρίς ανταγωνισμό. Κάτι που αργά ή γρήγορα θα πληρώσουν.

Μαθαίνω η τοπική Panasonic δεν θέλει να φέρει την G9ii στην αγορά. Κάπως έτσι πεθαίνουν τα συστήματα. Αυτός που θέλει Μ4/3 δεν θα πάει απαραίτητα σε panasonic FF. Αν είναι να πάει σε άλλο σύστημα αισθητηρα έχει πολλές επιλογές. Το θεωρώ λάθος κίνηση, αλλά μένει να δείξει.

• Like
Reactions: cacau and karamela
Έτσι είναι δυστυχώς, πάντως πρέπει να βγουν φακοί για το σύστημα, στο ultrawide που θέλω φακό δεν έχω άλλη λύση από τον Nikon 14-30 αλλά όσο να ναι με τσούζει να πάω να δώσω 1.200+ ευρώ για τον φακό αυτο, αλλά αν θες native φακό, με ζουμ και AF δεν έχεις άλλη επιλογή. Έλεγα να περιμένω μήπως βγάλει η Viltrox έστω και σε prime κάτι σε ultrawide, για αρχή σκέφτομαι να πάρω τον Viltrox 20mm που θα κυκλοφορήσει τος επόμενες ημέρες…θα βγάλει νομίζω και έναν 16mm αν δεν κάνω λάθος, το ποτε δεν ξέρω όμως…

Έτσι είναι δυστυχώς, πάντως πρέπει να βγουν φακοί για το σύστημα, στο ultrawide που θέλω φακό δεν έχω άλλη λύση από τον Nikon 14-30 αλλά όσο να ναι με τσούζει να πάω να δώσω 1.200+ ευρώ για τον φακό αυτο, αλλά αν θες native φακό, με ζουμ και AF δεν έχεις άλλη επιλογή. Έλεγα να περιμένω μήπως βγάλει η Viltrox έστω και σε prime κάτι σε ultrawide, για αρχή σκέφτομαι να πάρω τον Viltrox 20mm που θα κυκλοφορήσει τος επόμενες ημέρες…θα βγάλει νομίζω και έναν 16mm αν δεν κάνω λάθος, το ποτε δεν ξέρω όμως…
Κι εγώ τον 16αρη περιμένω.
Δουλεύω ελάχιστα τα ultrawide, οπότε δεν με ενδιαφέρει να δώσω περισσότερα.

Κι εγώ τον 16αρη περιμένω.
Δουλεύω ελάχιστα τα ultrawide, οπότε δεν με ενδιαφέρει να δώσω περισσότερα.
Είμαι fan του Ultrawide άλλα δεν θέλω να δώσω τόσα χρήματα για τον Native 14-30, σκέφτομαι μήπως πάρω καμία Z30 με τον 12-28 για Ultrawide και να την έχω κυρίως για Ultrawide άλλα και για να αλλάζεις το εστιακό μήκος των φακών που έχω/θα έχω στο μέλλον στο FF, όπως και για Back up και να μην αλλάζω και συνεχώς φακούς πάνω στο κύριο σώμα μου.

• Like
Είμαι fan του Ultrawide άλλα δεν θέλω να δώσω τόσα χρήματα για τον Native 14-30, σκέφτομαι μήπως πάρω καμία Z30 με τον 12-28 για Ultrawide και να την έχω κυρίως για Ultrawide άλλα και για να αλλάζεις το εστιακό μήκος των φακών που έχω/θα έχω στο μέλλον στο FF, όπως και για Back up και να μην αλλάζω και συνεχώς φακούς πάνω στο κύριο σώμα μου.
Και γιατί να πάρεις άλλη μηχανή;
Πάρε μόνο τον φακό και δούλεψε την Ζ5 σε DX mode.
Το κάνω κι εγώ με τον Κιτ DX 16-50 για να έχω 4k λύση ευρυγώνια-ish. Μου δίνει κάπου 28mm στα 16mm του φακού, που είναι ελαφρώς υποφερτά. Με τον 12-28mm, θα είναι ακόμη καλύτερα.

Πάντως κι εγώ σκέφτομαι την Ζ30, αλλά για άλλους λόγους. Χρειάζομαι μια μηχανή μόνιμα πάνω στο gimbal.

Και γιατί να πάρεις άλλη μηχανή;
Πάρε μόνο τον φακό και δούλεψε την Ζ5 σε DX mode.
Το κάνω κι εγώ με τον Κιτ DX 16-50 για να έχω 4k λύση ευρυγώνια-ish. Μου δίνει κάπου 28mm στα 16mm του φακού, που είναι ελαφρώς υποφερτά. Με τον 12-28mm, θα είναι ακόμη καλύτερα.

Πάντως κι εγώ σκέφτομαι την Ζ30, αλλά για άλλους λόγους. Χρειάζομαι μια μηχανή μόνιμα πάνω στο gimbal.
Μιας και σε βρήκα για πες πως είναι σε φωτογραφία ο 16-50 πάνω στην Z5? Εντάξει οκ, είναι 10mp, άλλα δεν είναι και λίγα, λες να κάνω αυτό και να πάω στον 12-28 χωρίς να πάρω άλλο σώμα?

Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι 24mm ο 16-50?? Μάλλον λες σε βιντεο και ανοίγεις και το digital ibis σωστά?? Για αυτό χάνεις κάτι.

Μιας και σε βρήκα για πες πως είναι σε φωτογραφία ο 16-50 πάνω στην Z5? Εντάξει οκ, είναι 10mp, άλλα δεν είναι και λίγα, λες να κάνω αυτό και να πάω στον 12-28 χωρίς να πάρω άλλο σώμα?

Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι 24mm ο 16-50?? Μάλλον λες σε βιντεο και ανοίγεις και το digital ibis σωστά?? Για αυτό χάνεις κάτι.
Δεν έχω ιδέα πως είναι σε φωτογραφία. Τον πήρα αποκλειστικά για βίντεο 4Κ και δεν τον δοκίμασα σε κάτι πέρα απο αυτό.
Σε βιντεο πάντως είναι μια χαρα

Δεν έχω και λόγο εδώ που τα λέμε να τραβηξω φωτο σε κροπ.Και στο βιντεο το κάνω επειδη αναγκάζομαι. Δεν μπορώ να αγοράσω τον 14-30mm μόνο και μόνο επειδη η Ζ5 κάνει τέτοιο κροπ σε βιντεο 4Κ, και για να πω την άληθεια εμπειρικά τον πήρα να το δοκιμάσω, με την λογική πως αφου Χ1.5 κροπ είναι μικρότερο του Χ1.7, θα λειτουργεί.

Για να απαντήσω και για το κροπ.
Το κροπ της Ζ5 σε λειτουργία 4Κ δυστυχώς δεν είναι DX mode που θα το κάνει Χ1.5 αλλά για κάποιον λόγο είναι Χ1.7.
Οπότε 16Χ1.7 κροπ μας κάνει 27,2mm εστιακό μήκος.
Ήταν η μόνη λύση για να τραβάω σε εσωτερικό χώρο 4Κ κάτω απο 30mm

• Like
Reactions: karamela
Σκέφτομαι ότι με τον 12-28 στην Ζ5 θεωρώ ότι θα μου προσφέρει αρκετά πράγματα που δεν τα έχω τώρα χωρίς παράλληλα να ξοδευτώ πολύ, σε βίντεο θα έχω ευρυγώνιο 4Κ και ακόμα και το Digital Ibis να ανοίξω πάλι θα έχω αρκετά ευρυγώνιο κάδρο. Η σταθεροποίηση σε βίντεο της Ζ5 δεν είναι άσχημη άλλα δεν είναι στα επίπεδα που είχα συνηθίσει στις m43. Αν ανοίξεις το Digital Ibis γίνεται πολύ καλή!!

Αλλα και σε φώτο θα έχω ευργώνια κάδρα 10,5mp για όταν τα χρειάζομαι. Τα 10mp μια χαρά γεμίζουν το 4Κ monitor μου και την 4Κ τηλεόραση μου, οπότε σε πρώτη φάση μου αρκεί η ανάλυση...λέω να τον χτυπήσω και βλέπω στο μέλλον αν βγει κάτι άλλο.

• Like