Φακοί Nikon Ζ mount

O tamron g2 είναι πιο καλός από τον Nikon Z 28-75 2.8? Επειδή είναι ταμρον και ο Νίκον ρωτάω.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Προσωπικα αν οι φακοι ειναι ιδιοι οπτικα θα πηγαινα με τον φτηνοτερο.

Τα πρωτοκολλα επικοινωνιας της tamron δεν ειναι αποτελεσμα reverse engineering οπως παλια αλλα προερχονται απο την ιδια την Nikon.

Αν δεν κάνω λάθος ο Nikon είναι ο Tamron της πρώτης γενιάς.
Τον G2 τον έχω δοκιμάσει σε Sony και είναι πολύ καλύτερος απο τον αρχικό.

Tοτε G2

Επειδή δυσκολευομαι να αποφασίσω, θα ήθελα γνώμες μπας και το κάνω λίγο ευκολότερο.
Πρόσφατα αγόρασα γα την Nikon μου τον super zoom 28-400mm για χρήση σε εξορμήσεις για φωτογράφιση φύσης , τοπίου.
Ακόμη και για wildlife είναι ικανός αφού εκμεταλευομενος την υψηλή ανάλυση της Z7 II , ακόμη και σε crop mode σου δίνει ένα πολύ ικανοποιητικό αρχείο περίπου 20mp σε ισοδύναμη εστιακή 600mm.
Είναι ένας πολύ ευέλικτος φακός , μικρός και ελαφρυς για το τεράστιο εύρος του και απο την πρώτη επαφή μαζί του είναι και πολύ καλός οπτικά.
Οπότε είναι ένας φακός που θα κρατήσω αφου πραγματικά για εξωτερική χρήση όπως ανέφερα παραπάνω σου κάνει τη ζωή ευκολότερη.
Ο φακός που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα για κάθε χρήση στην Nikon είναι ο εκπληκτικός Nikon 24-120mm f/4 S.
Παρακάτω είναι οι δυο φακοί διπλα δίπλα.... Ο 28-400 είναι λίγο μεγαλύτερος απο τον 24-120.
View attachment 241263
Ο προβληματισμός είναι ο παρακάτω:

- Να κρατήσω και τον 24-120 για τις υπόλοιπες χρήσεις που είναι άριστος οπτικά αλλα όχι ο ιδανικός για low light και εσωτερική χρήση και όχι πολύ μικρότερος όταν αποφασίσω να πάρω ένα πιο compact κιτ μαζί μου.
- Να αντικαταστήσω τον 24-120 με τον 24-70 f/4 ώστε να έχω ένα πιο μαζεμένο κιτ για όταν δεν χρειάζομαι το ευρος του 28-400.
- Να αντικαταστήσω τον 24-120 με τον Tamron 28-75mm G2 f/2.8 ως έναν πιο φωτεινό οπότε και ικανότερο φακό ζουμ για low light και εσωτερικούς χώρους, όχι όμως τόσο compact.
- Να μείνω μόνο με τον 28-400mm και να καλύψω το κενό σε εσωτερικούς χώρους και low light με primes.

Εχω ακόμη τον Nikon 40mm f/2 , έναν οικονομικό 85άρη Meike 85mm f/1.8 και επίσης είναι καθ οδόν ο Tamron 90mm f/2.8 macro. Επίσης είχα αποκτήσει για street βόλτες αλλα δεν χρησιμοποιώ ιδιαίτερα τον πολύ μικρό Nikon Z 24-50mm.
Ποια η άποψη σας;
Όπως καταλαβαίνεις από τις απαντήσεις είναι εντελώς υποκειμενικό :D . Π.χ. ούτε εγώ θα προτιμούσα έναν φακό σαν τον Tamron 35-150mm όσο εκπληκτικός και αν είναι. Θα ήταν η τελευταία μου επιλογή εκτός η χρήση το απαιτούσε.

Δεν είμαι χρήστης Nikon οπότε το σχόλιο μου θα είναι πιο γενικό και δεν έχει τη βαρύτητα κάποιου που έχει επαφή και εμπειρία με το σύστημα. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που θες να προχωρήσεις σε αλλαγή - πώληση ; Ρωτάω επειδή αν δε συντρέχει κάποιος οικονομικός λόγος και είναι απλώς ξεκαθάρισμα του setup αυτό θα το δεις μόνος σου με τον καιρό χωρίς να μπορεί κάποιος να σε βοηθήσει.

Για να απαντήσω όμως και επειδή είμαι υποστηρικτής των μαζεμένων γενικά φακών θα διάλεγα τη δεύτερη επιλογή. Δε θα προτιμούσα τον 24-120mm για χαλαρή χρήση καθότι μπορεί να είναι μεν άρτιος οπτικά αλλά είναι πιο οκγώδης/βαρύς από αυτό που εγώ "αντέχω" να έχω όλη μέρα πάνω μου. Ειδικά δε αν είχα τον 28-400mm όπως εσύ. Θα έδινα λοιπόν και τον 24-50mm και τον 24-120mm και θα έπαιρνα τον 24-70mm που για μένα το μόνο μειονέκτημα του είναι ο πτυσσόμενος μηχανισμός του.

Για χαμηλό φωτισμό/εσωτερικούς χώρους προτιμώ σταθερούς οπότε ένας κλασικός 24/28 - 70mm ζουμ f/2.8 προσωπικά δε μου λέει κάτι. Δεν έχει χρειαστεί τουλάχιστον ως τώρα, δεν είμαι επαγγελματίας, οπότε για το στυλ που φωτογραφίζω μου είναι αχρείαστος.

Εν τέλει είναι ζήτημα προτίμησης. Εφόσον δεν χρησιμοποιείς ιδιαίτερα τον 24-50mm μπορεί και ο 24-70mm που εγώ θα επέλεγα να πάει άπατος στη δική σου περίπτωση και να λησμονήσεις τον 24-120mm. Αν δεν έχει περάσει αρκετός καιρός μετά την απόκτηση ενός φακού ώστε να δεις τι θα γίνει με τους "παρεμφερείς" δεν επείγει να προχωρήσεις σε κάτι. Αν εν τέλει δεις ότι π.χ. περνάνε μήνες και ο 24-120mm ουσιαστικά κάθεται και τη βγάζεις με τον 28-400mm και σταθερούς, τότε θα ξέρεις από μόνος σου τι πρέπει να γίνει.

...

Για να απαντήσω όμως και επειδή είμαι υποστηρικτής των μαζεμένων γενικά φακών θα διάλεγα τη δεύτερη επιλογή. Δε θα προτιμούσα τον 24-120mm για χαλαρή χρήση καθότι μπορεί να είναι μεν άρτιος οπτικά αλλά είναι πιο οκγώδης/βαρύς από αυτό που εγώ "αντέχω" να έχω όλη μέρα πάνω μου. Ειδικά δε αν είχα τον 28-400mm όπως εσύ. Θα έδινα λοιπόν και τον 24-50mm και τον 24-120mm και θα έπαιρνα τον 24-70mm που για μένα το μόνο μειονέκτημα του είναι ο πτυσσόμενος μηχανισμός του.

Για χαμηλό φωτισμό/εσωτερικούς χώρους προτιμώ σταθερούς οπότε ένας κλασικός 24/28 - 70mm ζουμ f/2.8 προσωπικά δε μου λέει κάτι. Δεν έχει χρειαστεί τουλάχιστον ως τώρα, δεν είμαι επαγγελματίας, οπότε για το στυλ που φωτογραφίζω μου είναι αχρείαστος.

....

Ευχαριστώ για την απάντηση...
Εννοείται οτι υποκειμενικό είναι το θέμα.... Αυτές τις υποκειμενικές γνώμες θα ήθελα να διαβάσω μήπως και βοηθηθεί και η δική μου υποκειμενική άποψη...

Επειδή δυσκολευομαι να αποφασίσω, θα ήθελα γνώμες μπας και το κάνω λίγο ευκολότερο.
Πρόσφατα αγόρασα γα την Nikon μου τον super zoom 28-400mm για χρήση σε εξορμήσεις για φωτογράφιση φύσης , τοπίου.
Ακόμη και για wildlife είναι ικανός αφού εκμεταλευομενος την υψηλή ανάλυση της Z7 II , ακόμη και σε crop mode σου δίνει ένα πολύ ικανοποιητικό αρχείο περίπου 20mp σε ισοδύναμη εστιακή 600mm.
Είναι ένας πολύ ευέλικτος φακός , μικρός και ελαφρυς για το τεράστιο εύρος του και απο την πρώτη επαφή μαζί του είναι και πολύ καλός οπτικά.
Οπότε είναι ένας φακός που θα κρατήσω αφου πραγματικά για εξωτερική χρήση όπως ανέφερα παραπάνω σου κάνει τη ζωή ευκολότερη.
Ο φακός που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα για κάθε χρήση στην Nikon είναι ο εκπληκτικός Nikon 24-120mm f/4 S.
Παρακάτω είναι οι δυο φακοί διπλα δίπλα.... Ο 28-400 είναι λίγο μεγαλύτερος απο τον 24-120.
View attachment 241263

- Να κρατήσω και τον 24-120 για τις υπόλοιπες χρήσεις που είναι άριστος οπτικά αλλα όχι ο ιδανικός για low light και εσωτερική χρήση και όχι πολύ μικρότερος όταν αποφασίσω να πάρω ένα πιο compact κιτ μαζί μου.
- Να αντικαταστήσω τον 24-120 με τον 24-70 f/4 ώστε να έχω ένα πιο μαζεμένο κιτ για όταν δεν χρειάζομαι το ευρος του 28-400.
- Να αντικαταστήσω τον 24-120 με τον Tamron 28-75mm G2 f/2.8 ως έναν πιο φωτεινό οπότε και ικανότερο φακό ζουμ για low light και εσωτερικούς χώρους, όχι όμως τόσο compact.
- Να μείνω μόνο με τον 28-400mm και να καλύψω το κενό σε εσωτερικούς χώρους και low light με primes.

Εχω ακόμη τον Nikon 40mm f/2 , έναν οικονομικό 85άρη Meike 85mm f/1.8 και επίσης είναι καθ οδόν ο Tamron 90mm f/2.8 macro. Επίσης είχα αποκτήσει για street βόλτες αλλα δεν χρησιμοποιώ ιδιαίτερα τον πολύ μικρό Nikon Z 24-50mm.
Ποια η άποψη σας;
Στην θέση σου (χομπιστική χρήση όπως αναφέρεις πιο κάτω) θα ήμουν κομπλέ με τον 28-400mm και τους prime στην τελευταία πρόταση. Απαντάω υποκειμενικά και προσωπικά σαν Nikon user, επειδή δεν ξέρω ποιες χρήσεις προτιμάς εσύ.
Καλύπτω το ταξίδι, το τοπίο και το wildlife με τον πρώτο, ενώ καλύπτω street, πορτραίτο και μάκρο με τους prime που αναφέρεις πως έχεις και μάλιστα σε ανοικτά διαφράγματα.

Θα τους πουλούσα όλους εκτός του 28-400mm και των prime. Κι αργότερα επένδυση σε καλύτερους prime για street και πορτραίτο. Ίσως και έναν υπερευρυγώνιο.

• Like
Reactions: kbouk
.....Θα τους πουλούσα όλους εκτός του 28-400mm και των prime. Κι αργότερα επένδυση σε καλύτερους prime για street και πορτραίτο. Ίσως και έναν υπερευρυγώνιο.
Ευχαριστώ για την απάντηση !
Χομπίστικη μεν, απαιτητική δε...;)
Όπως βλέπεις , εκτός του Tamron 90mm macro που αναμένεται και είναι ένας πολύ καλός φακός , οι δυο άλλοι είναι μέτριοι. Απλά υπάρχουν για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Προτιμώ γενικά την ευελιξία του ζουμ... με την έννοια οτι δύσκολα θα βγω με την κάμερα και έναν prime. Ακόμη και σε street, ζουμ θα προτιμήσω. Οπότε ναι υπάρχει η σκέψη να μείνω με primes πιθανότατα κάποιους καλύτερους απο τους δυο (40,85) και τον 28-400mm, αλλά νομίζω οτι ένα κόμπακτ ζουμ θα το ζητήσω αργά ή γρήγορα.

Eνα καλο οπτικα γυαλι θα το εκτιμησεις οταν δεις τις πρωτες φωτογραφιες συγκριτικα με τους υπαρχοντες.

Πηγαινε σε εναν 28-75 G2 (που ειναι και φτηνος) και πιστευω οτι σιγα σιγα θα εκτιμησεις περισσοτερο την αναγκη του να εχεις κορυφαιο αισθητηρα οπως αυτος της Z7II συνοδευομενο απο ενα αντιστοιχο φακο. Τωρα ειναι σαν να φορας μετρια λαστιχα σε μια πορσε.

O 24-120 f4 Z πλην του f4 νομίζω ότι είναι καλύτερος από όλους αυτούς που λέμε Tamron 24-70 g2, Nikon (Tamron ) 28-75 g2.. 😁... Καλύτερος από αυτούς παίζει να είναι και ο 24-70 Z f4.

//////

Παλιά ειχα δει αυτό:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Eπειδη με Νικον δεν ψαχνομουν ποτε και δεν γνωριζω αν υπαρχει ενα αναλογο site συγκρισης * του theDigitalPicture που ασχολειται κυριως με canon, sony μοντουρες και παρεχει πολυ χρησιμα τεστ για την οπτικη συγκριση των φακων και....

...αν αυτο που λεει ο Corfu οτι ο Nikon 28-75 ειναι η "συνταγη" του πρωτου Tamron 28-75 δειτε μια συγκριση των δυο φακων σε αισθητηρες Sony (οχι η ιδια καμερα ομως δυστυχως)

Ειναι καλυτερος οπτικα ο G2 σε καθε περιπτωση.

* Εμπλουτιζει αραγε κανεις εκεινο το chart στο dpreview ?

Στην θέση σου (χομπιστική χρήση όπως αναφέρεις πιο κάτω) θα ήμουν κομπλέ με τον 28-400mm και τους prime στην τελευταία πρόταση. Απαντάω υποκειμενικά και προσωπικά σαν Nikon user, επειδή δεν ξέρω ποιες χρήσεις προτιμάς εσύ.
Καλύπτω το ταξίδι, το τοπίο και το wildlife με τον πρώτο, ενώ καλύπτω street, πορτραίτο και μάκρο με τους prime που αναφέρεις πως έχεις και μάλιστα σε ανοικτά διαφράγματα.

Θα τους πουλούσα όλους εκτός του 28-400mm και των prime. Κι αργότερα επένδυση σε καλύτερους prime για street και πορτραίτο. Ίσως και έναν υπερευρυγώνιο.
Χωρίς να είμαι στο σύστημα Νικον αυτό έχω κάνει εγώ έχοντας την αντίστοιχη Ζ7ΙΙ σε Panasonic (S1R) και παράλληλα διπλό σύστημα. Δεν μπορώ να σου πω τι να κανεις αλλά θα εξηγήσω τις δικές μου σκέψεις που ίσως σε βοηθήσουν.

Έχω κρατησει την ΟΜ1 κυρίως για τελε (40-150/4 & 100-400mm) και macro (30mm macro & 90mm macro) που είναι τα ατού του συστήματος , εχω και 5 φωτεινούς prime για βραδυνα - street - πορτρέτο- αρχιτεκτονικό (9mm/1.7-17mm/1.2-25mm/1.4-45mm/1.2-75mm/1.8) αλλά η χρήση τους είναι περιστασιακή ανάλογα την χρήση, δεν έρχονται όλοι μαζί.

H χρήση των prime για το σύστημα m43 θεωρώ πως ειναι ζωτικής σημασίας μιας και το f2.8 των ζουμ είναι ανεπαρκές όταν δεν υπάρχει φως αλλά και για ξεφονταρισμα.

Την S1R λόγω ανάλυσης την χρησιμοποιώ για τοπίο- αρχιτεκτονικό με τον ελαφρύ LUMIX 14-28mm που κάνει και ψευδόmacro , τον 85mm/1.8 για πορτρέτο και το Sigma 24mm/2 για βραδυνα - street και environmental πορτρέτο με την ανάλυση της S1R . Περιμένω και τον πολύ μικρό 18mm - 40mm για καθημερινή χρήση ημέρας αν χρειαστώ κάτι μακρύτερο από τα 28mm.

Σκέφτηκα να πάρω και εγώ τον νέο LUMIX zoom 28-200mm να με καλύψει σε διαφορες καταστάσεις ενός φακού αλλα τα 28mm είναι περιοριστικά για εμένα για τοπίο - αρχιτεκτονικό και δεν θέλω να υποβαθμίσω την ποιότητα που θα πάρω από την S1R , αν θα επέλεγα άλλο φακό πάλι prime θα επέλεγα λόγω της διπλής εστιακης που θα εχω με την ανάλυση της S1R.

Πιστευω οτι κανένας ευρύς ζουμ όσο καλά σχεδιασμένος και να είναι δεν καλύπτει επαρκώς την μεγάλη ανάλυση και δεν νομίζω ο Νικον 28-400mm να είναι η εξαιρεση στον κανονα. Αν βέβαια είναι επαρκης για ένα χομπίστα είναι άλλο θέμα. Απλά ακυρώνει εν ολίγοις το νόημα της μηχανής που κρατώ στα χέρια μου.

ΥΣ
Για την περίπτωση σου αν κρατήσεις τον 28-400mm που όπως φαίνεται σου αρέσει πολύ θα τον πλαισίωνα με ένα καλό ελαφρύ ευρυγώνιο f4 για να καλυψω εστιακές από 14mm-35mm (π.χ. Ο Νικον 14-30mm/4) και αν ήταν και πιο φωτεινός f2.8 ακόμα καλύτερα π.χ. τον Νικον 17-28mm/2.8 (αρκεί να μην είναι μεγάλος και βαρύς όπως ο 14-24mm/2.8) για να μπορείς να κανεις και χρήση βράδυ ειδάλλως τον συμπληρώνεις με ένα πιο φωτεινό prime της εστιακης που δουλεύεις περισσότερο.

Last edited:
  • Like
Reactions: CorfuS
.......
Για την περίπτωση σου αν κρατήσεις τον 28-400mm που όπως φαίνεται σου αρέσει πολύ θα τον πλαισίωνα με ένα καλό ελαφρύ ευρυγώνιο f4 για να καλυψω εστιακές από 14mm-35mm (π.χ. Ο Νικον 14-30mm/4) και αν ήταν και πιο φωτεινός f2.8 ακόμα καλύτερα π.χ. τον Νικον 17-28mm/2.8 (αρκεί να μην είναι μεγάλος και βαρύς όπως ο 14-24mm/2.8) για να μπορείς να κανεις και χρήση βράδυ ειδάλλως τον συμπληρώνεις με ένα πιο φωτεινό prime της εστιακης που δουλεύεις περισσότερο.
Ευχαριστώ Κώστα...
Η απόκτηση ενός ευρυγώνιου επίσης είναι στο πρόγραμμα .
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδω είναι να αποχωριστεί κανείς τον 24-120mm που είναι ένας φακός που πραγματικά κάνει διαφορά. Είναι πολύ καλός ο 28-400, είναι περισσότερο καλός απο όσα περιμένει κανείς να είναι ένας τόσο ευρύς φακός, όμως κακά τα ψέματα, σαν τον 24-120 δεν είναι.
Δεν θα βιαστώ ...μιας και τώρα είναι η περίοδος που είμαστε στης γλύκες με τον καινούριο και θα αποφασίσω με πιο καθαρό μυαλό και περισσότερες δοκιμές και συγκρίσεις.

Ο ευρυγωνιος ειναι παντα ενας ωραιος φακος να εχεις ( θυμαμαι απειρες φορες που προσπαθουσα να βρω χωρο για να διευρυνω το καδρο μου κατω απο τα 24mm που μου εδινε ο 24-70 δηλαδη το απολυτο overall οπτικο οπλο) .

Δεν ειναι ομως ο φακος που θα χρησιμοποιει κανεις παρα μονον στο 5-10% των περιπτωσεων.

Αντιθετα το ευρος απο 28 εως 100 περιπου ειναι το 90% των περιπτωσεων οποτε πολυ λογικα εκει "ξυνεσαι" και αναρωτιεσαι τι θα ηταν καλυτερο για την καθημερινοτητα σου.

Συμβουλη μου ειναι μην μαζευετε φακους απο εδω και απο εκει ψαχνοντας κατι ενδιαφερον χωρις σχεδιο (ειδικες προσθηκες οπως ο μακρο που περιμενεις ειναι παντα καλοδεχουμενες) βρες απο reviews ή προσωπικα τεστ τον βασικο σου φακο που θελεις για το ευρος που περιεγραψα πιο πανω και θα δεις μετα οτι πολυ δυσκολα θα ξανασχοληθεις με αλλους φακους εκτος αν πας σε εξωτικους primes.

Αν η Tamron δεν ειχε φακους Ζ θα σε προετρεπα να πας καρφωτος στον μαμισιο 24-70.

Απο την στιγμη που υπαρχει εχεις περισσοτερες επιλογες.

• Like
Ο ευρυγώνιος είναι ο βασικός φακος για τοπίο, αρχιτεκτονικό, εσωτερικούς χωρους ακόμα και για δρόμο αν φθάνει τα 30-35mm και χρησιμοποιείται σε συνδιασμό με μηχανή αισθητήρα υψηλής ανάλυσης ειδικά για τοπιο. Τα 24-28mm των νορμάλ ζουμ φακων είναι αρκετά περιοριστικά

Το εύρος από 28mm έως 70mm ή και κάτι παραπάνω το καλύπτει ο 28-400mm , αν όχι απλά δεν τον κρατάς . Αν τον κρατάς για να σε καλύψει κυριως πάνω από τα 120mm και θα έχεις στην άκρη του μυαλού σου ότι ο 28-120/4 θα σου έδινε πολύ καλύτερα αποτελέσματα πας σε άλλο συνδιασμό.

....Το εύρος από 28mm έως 70mm ή και κάτι παραπάνω το καλύπτει ο 28-400mm , αν όχι απλά δεν τον κρατάς . Αν τον κρατάς για να σε καλύψει κυριως πάνω από τα 120mm και θα έχεις στην άκρη του μυαλού σου ότι ο 28-120/4 θα σου έδινε πολύ καλύτερα αποτελέσματα πας σε άλλο συνδιασμό.
Πράγματι...γι αυτό τον κρατας. Τον κρατάς γιατί μπορείς να έχεις μαζί σου ένα ελαφρυ κιτ που να σε καλύπτει όχι μόνο εστιακά αλλα και ποιοτικά. Δεν έχει λόγο ύπαρξης στο κιτ σου αν ναι μεν σου δίνει την ευκολία αλλά σου στερεί την ποιότητα.
Πάντως στον συγκεκριμένο φακό η Nikon έχει κάνει πολύ καλή δουλειά .

View attachment 241263

Ποια η άποψη σας;
κράτα τον 28-400 αφού λες ότι είναι πολυ καλός (δεν έχω προσωπική εμπειρία). Γλυτώνεις και από τις σκόνες στον αισθητήρα αλλάζοντας συνεχώς φακούς!
Αλλά
αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ποιος ο λόγος, αφού είχες τον 24-120 να πάρεις τον 28-400; Κανένας φυσικά. Το λογικό θα ήταν να πάς στον 100-400 ή για φτηνότερα στον Tamron Z 70-300mm (ελπίζουμε να βγάλει και η Nikon αντίστοιχο!).
Σαν συνδυασμός είναι προτιμότερος ο 24-70 + 70-300
Οι macro καλοί φακοί γενικά, αλλά αν δεν τραβάς σε μεγάλο ποσοστό macro στο τέλος καταλήγουν στο χρονοντούλαπο!
Όσον αφορά την street φωτογραφία τι νόημα έχει ένας 24-50 αφού ήδη είχες τον 24-120; 'Ετσι και αλλιώς δεν μπορείς να κρύψεις το σύνολο μηχανή-φακός! Οπότε αν σκεφτείς για τον 24-70 μια χαρά κάνει και για street και για πορτραίτο και για τοπίο. Δεν κάνει μόνο για cityscapes εκεί θες πιο ευρυγώνιο. Πριν 2 χρόνια στην Βιέννη με έσωσε ο 20mm f1,8!!!! (1000 φωτό μόνο με αυτόν... αλλιώς δεν χώραγε κανένα κτήριο στο κάδρο).

κράτα τον 28-400 αφού λες ότι είναι πολυ καλός (δεν έχω προσωπική εμπειρία). Γλυτώνεις και από τις σκόνες στον αισθητήρα αλλάζοντας συνεχώς φακούς!
Αλλά
αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ποιος ο λόγος, αφού είχες τον 24-120 να πάρεις τον 28-400; Κανένας φυσικά. Το λογικό θα ήταν να πάς στον 100-400 ή για φτηνότερα στον Tamron Z 70-300mm (ελπίζουμε να βγάλει και η Nikon αντίστοιχο!).
Σαν συνδυασμός είναι προτιμότερος ο 24-70 + 70-300
Οι macro καλοί φακοί γενικά, αλλά αν δεν τραβάς σε μεγάλο ποσοστό macro στο τέλος καταλήγουν στο χρονοντούλαπο!
Όσον αφορά την street φωτογραφία τι νόημα έχει ένας 24-50 αφού ήδη είχες τον 24-120; 'Ετσι και αλλιώς δεν μπορείς να κρύψεις το σύνολο μηχανή-φακός! Οπότε αν σκεφτείς για τον 24-70 μια χαρά κάνει και για street και για πορτραίτο και για τοπίο. Δεν κάνει μόνο για cityscapes εκεί θες πιο ευρυγώνιο. Πριν 2 χρόνια στην Βιέννη με έσωσε ο 20mm f1,8!!!! (1000 φωτό μόνο με αυτόν... αλλιώς δεν χώραγε κανένα κτήριο στο κάδρο).
Ανέφερα παραπάνω το λόγο της επιλογής. Ο εντελώς προφανής λόγος ήταν στο να συμπυκνώσω σε έναν φακό δύο. Επειδή πολύ συχνά θα βγω για φωτογράφιση φύσης - wildlife τοπίου, οι επιλογές ήταν είτε η Nikon με τον 24-120 και η OM-1 ΙΙ με τον 100-400 συν έναν μάκρο (που χρησιμοποιώ συχνά) ή έμενε η Nikon σπίτι και έπαιρνα μόνο την ΟΜ-1 ΙΙ με 2-3 φακούς.
Στον 28-400 είδα τη δυνατότητα να χρησιμοποιώ περισσότερο στις εξορμήσεις τη Nikon, κάτι που θέλω και στο να περιορίσω το βάρος - όγκο , χωρίς να χάσω ιδιαίτερα σε ευρος. Κατα κύριο λόγο για χρήση σε φωτογραφικές εξορμήσεις στη φύση...
Τώρα... επειδή σκεφτόμουνα και μια πιο κόμπακτ εναλλακτική για τις υπόλοιπες χρήσεις , ζήτησα γνώμες κι άλλων ...
Και φυσικά ο 24-70 και η επιλογή ενός ευρυγώνιου είναι στη σκέψη μου...
Ευχαριστώ για την απάντηση

Ανέφερα παραπάνω το λόγο της επιλογής. Ο εντελώς προφανής λόγος ήταν στο να συμπυκνώσω σε έναν φακό δύο. Επειδή πολύ συχνά θα βγω για φωτογράφιση φύσης - wildlife τοπίου, οι επιλογές ήταν είτε η Nikon με τον 24-120 και η OM-1 ΙΙ με τον 100-400 συν έναν μάκρο (που χρησιμοποιώ συχνά) ή έμενε η Nikon σπίτι και έπαιρνα μόνο την ΟΜ-1 ΙΙ με 2-3 φακούς.
Στον 28-400 είδα τη δυνατότητα να χρησιμοποιώ περισσότερο στις εξορμήσεις τη Nikon, κάτι που θέλω και στο να περιορίσω το βάρος - όγκο , χωρίς να χάσω ιδιαίτερα σε ευρος. Κατα κύριο λόγο για χρήση σε φωτογραφικές εξορμήσεις στη φύση...
Τώρα... επειδή σκεφτόμουνα και μια πιο κόμπακτ εναλλακτική για τις υπόλοιπες χρήσεις , ζήτησα γνώμες κι άλλων ...
Και φυσικά ο 24-70 και η επιλογή ενός ευρυγώνιου είναι στη σκέψη μου...
Ευχαριστώ για την απάντηση
Δεν έχει όμως καμία σχέση στο τελε (για χρήση wildlife) ο 28-400 σε FF ακόμα και στην ανάλυση της Ζ7ΙΙ με τον 100-400 στην ΟΜ1 , οπότε πάλι κάποια παραχωρηση κανεις

Δεν έχει όμως καμία σχέση στο τελε (για χρήση wildlife) ο 28-400 σε FF ακόμα και στην ανάλυση της Ζ7ΙΙ με τον 100-400 στην ΟΜ1 , οπότε πάλι κάποια παραχωρηση κανεις
Κοίτα, πάντα κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις ....
Εννοείς σε εστιακή απόσταση ή σε ευκρίνεια;
Ευκρίνεια έχει πολύ καλή στα 400mm , με εξέπληξε...
Χάνω περίπου 200mm πράγματι στο tele με τον 28-400mm (600mm vs 800mm). Θα δω στην πράξη πόσο περιοριστικό είναι αυτο και θα κρίνω...
DSC_3006_spweb.jpg

Στην εστιακή αναφερόμουν , την ευκρίνεια εγώ δεν μπορώ να την ξέρω , δεν εχω δοκιμασει τους φακούς, εσυ μπορείς να το κρίνεις αυτό.

Επίσης θεωρώ οτι η Nikon Ζ7ΙΙ παρότι μηχαναρα ειδικά για τοπίο λογω ανάλυσης αλλά και για αλλες χρήσεις δεν είναι τόσο κατάλληλη γαι σπορ /wildlife μηχανή , δεν έχει δυνατότητες Procapture, και η ταχύτητα ριπής της είναι αρκετά χαμηλή για αυτή τη χρήση (10fps με γρήγορη κάρτα και εφοσον δεν θέλεις αρχεία 14 bit).

Πρέπει να πας σε Ζ8 αν σε ενδιαφέρει να καλύψεις και αυτές τις χρήσεις.

• Like
Παραχωρηση και συμβιβασμο βεβαια κανεις και αν αντι να κυκλοφορεις με συστημα FF και δη την σουπερ καμερα Z7II κυκλοφορεις με την ΟΜ1 εστω και με θεωρητικα καλυτερο - ή εστω ακριβοτερο- φακο.

Ομοιως θα ηταν συμβιβασμος αν αντι κυκλοφορεις με καμια μεσαιου φορμα fujifilm 100mp κυκλοφορεις με την Z7II.

Παντα κατι κερδιζεις κατι χανεις.

Το FF κερδισε την αγορα -απο την εποχη του φιλμ ακομα- εναντι των υπολοιπων διεκδικητων γιατι ηταν η χρυση τομη φορητοτητας και ποιοτητας/αποδοσης.

Νομιζω πως ετσι οπως τα περιγραφεις ο 28-75 ( G2 για εμενα εναντι του Νικον) ειναι μονοδρομος για μια ποιοτικη αναβαθμιση και να κρατησεις (αιρετικος) τον καλυτερο οπτικα 24-120 για all around φακο για να μπορεις να εισαι με εναν φακο για ολα .

Στην αναγκη αν θες τοσο πολυ το εξτρα τελε (το ζητουμενο ομως ειναι με τι ποιοτητα....) παιρνεις αργοτερα εναν 100-400 ή κατι τετοιο για να εισαι υπερκομπλε.

• Like
Στην εστιακή αναφερόμουν , την ευκρίνεια εγώ δεν μπορώ να την ξέρω , δεν εχω δοκιμασει τους φακούς, εσυ μπορείς να το κρίνεις αυτό.

Επίσης θεωρώ οτι η Nikon Ζ7ΙΙ παρότι μηχαναρα ειδικά για τοπίο λογω ανάλυσης αλλά και για αλλες χρήσεις δεν είναι τόσο κατάλληλη γαι σπορ /wildlife μηχανή , δεν έχει δυνατότητες Procapture, και η ταχύτητα ριπής της είναι αρκετά χαμηλή για αυτή τη χρήση (10fps με γρήγορη κάρτα και εφοσον δεν θέλεις αρχεία 14 bit).

Πρέπει να πας σε Ζ8 αν σε ενδιαφέρει να καλύψεις και αυτές τις χρήσεις.
Την Ζ8 με τον Tamron 150-500mm τα είχα πριν λίγους μήνες... Το κιτ ήταν Ζ8, Nikon 24-120mm & Tamron 150-500mm.
Για τοπίο, wildlife κορυφή...
Απλά δεν με βόλεψε το βάρος - όγκος συνολικά και έκανα την αλλαγή της Z8 με Ζ7 ΙΙ για τοπίο με τον 24-120 και πήρα την OM-1 II και τον 100-400mm για sport wildlife..
Όλα συμβιβασμός είναι...
Πάντα ψάχνουμε την ισορροπία και την συνταγή που θα μας ταιριάξει....
Συνεχίζουμε....
441181505_10232858679316420_2828150905619910132_n.jpg

• Like
Reactions: gkpapad