Φακοί Samyang

Re: Samyang

Δεν ηταν και ευκολο παντως να μην εχει παραμορφωσεις στο FF.

Ο 14-24 πως τα παει στον τομεα αυτο στο εστιακο μηκος των 14mm ?

Είναι δεν είναι εύκολο, πάντως η Τοκίνα με τον νέο 16-28 της, και ειδικά η Σίγμα εδώ και καιρό με τον 12-24 τα έχουν καταφέρει. Το θέμα όμως δεν είναι να έχεις βαρέλι που "διορθώνεται" (σε εισαγωγικά γιατί τράβηγμα ίσον απώλεια ανάλυσης), αλλά μια μουστάκα που άντε να την φέρεις στα ίσια της. Να έχεις πχ ένα οριζόντιο δοκάρι και να το βλέπεις να πηγαίνει σαν περισπωμένη. Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο (αδόκιμη έκφραση για τη φωτογραφική κατηγορία, γνωρίζω) στα λοιπά ο φακός φαίνεται να σκίζει.

Επειδή έχω και τον 10-20 της Σίγμα, πού και αυτός κρύβει πολύ πετυχημένα τις καμπυλώσεις των ευθειών έχω να παρατηρήσω ότι στα άκρα του κάδρου τέτοιων φακών η εικόνα είναι αρκετά τσιτωμένη, θα 'λεγα μάλλον χειρότερα από τις διορθώσεις που έκανα με το χέρι!

Επειδή έχω και τον 10-20 της Σίγμα, πού και αυτός κρύβει πολύ πετυχημένα τις καμπυλώσεις των ευθειών έχω να παρατηρήσω ότι στα άκρα του κάδρου τέτοιων φακών η εικόνα είναι αρκετά τσιτωμένη, θα 'λεγα μάλλον χειρότερα από τις διορθώσεις που έκανα με το χέρι!

+1000
τους εχουμε και τους 2 και το τραβηγμα του Σιγμα οσο φευγεις απο το κεντρο ειναι πολυ πιο ενοχλητικο απο την τσιγκελωτη μουστακα του 14αρη που ειναι αισθητη κυριως σε ευθειες γραμμες απο πολυ κοντινες ληψεις .
Οσο αφορα την οξυτητα , απλα δεν υπαρχει σχεση γιατι ο Σαμγιανγκ ακομα και στα ακρα ειναι διαμαντι ( σε APS-C).

Ο 85ρης σαμγιανγκ 1,4 ειναι περιπου 500 γρ. Ο κανον 85 1,8 ειναι στα 420 γρ. και ο κανον 35 1,4 στα 580 γρ.

Εεε αυτον στα 670 γρ. δεν τον λες και ελαφρυ... Ο δε 14ρης σαμγιανγκ ειναι στα 550 γρ.

+1000
τους εχουμε και τους 2 και το τραβηγμα του Σιγμα οσο φευγεις απο το κεντρο ειναι πολυ πιο ενοχλητικο απο την τσιγκελωτη μουστακα του 14αρη που ειναι αισθητη κυριως σε ευθειες γραμμες απο πολυ κοντινες ληψεις .
Οσο αφορα την οξυτητα , απλα δεν υπαρχει σχεση γιατι ο Σαμγιανγκ ακομα και στα ακρα ειναι διαμαντι ( σε APS-C).

Φυσικό είναι το τράβηγμα στα άκρα στους rectilinear υπερευρυγώνιους. Εάν δεν το θέλεις να πάρεις fish-eye.
Αντικειμενικός σκοπός των φακών αυτών είναι να βγάζουν τις ευθείες ίσιες, και ας είναι τα κεφάλια στα άκρα σαν πεπόνια.

http://www.fourthirds.gr/fixed/106-samyang35mmf14

Σαν βαρυς δεν φαινεται? Εχουμε κανενα νεο, κυριως για την τιμη του?

Πολυ κρυσταλλο μεσα , βαρυτερος απο τους Κανον και Νικον , με καλυτερη αναλυση σε ενα "καποιο" γραφημα που ειδα στο νετ απο τον καταπληκτικο 35/1.4L και προτεινομενη τιμη τα 389 αν θυμαμαι καλα , οσο δλδ και ο 14αρης που βγηκε στα ραφια στα 320-330.
Μενει βεβαια να δουμε τι λεει και στην πραξη αν και ειμαι πολυ αισιοδοξος κρινοντας απο αυτα που βλεπω στον 14αρη και διαβαζοντας αυτα που λενε για τον 85/1.4 .
Το βαρος ειναι βεβαια ενα θεμα αλλα μικρο το κακο αν ειναι κοντα στα αστερια των μεγαλων στο 1/5 της τιμης .

Τον 35ρη τον αναμένουμε ένα χρόνο και βάλε και ακόμη δεν είδαμε τπτ.
Μάλιστα η εκδοση για Canon λεγόταν πως θα ήταν f/1.2, λόγω μοντούρας μεγαλύτερης διαμέτρου.

Φυσικό είναι το τράβηγμα στα άκρα στους rectilinear υπερευρυγώνιους. Εάν δεν το θέλεις να πάρεις fish-eye.
Αντικειμενικός σκοπός των φακών αυτών είναι να βγάζουν τις ευθείες ίσιες, και ας είναι τα κεφάλια στα άκρα σαν πεπόνια.

Καμμια αντιρρηση γι'αυτο αγορασα τον 14αρη στην Κ200 επειδη ειναι διαυγης παντου ενω ο 10-20 στην 40d τραβαει τα ακρα πολυ θολωνοντας τα κατα καποιο τροπο και ειναι αυτο που με ενοχλει , οχι η παραμορφωση καθεαυτη.

Τον 35ρη τον αναμένουμε ένα χρόνο και βάλε και ακόμη δεν είδαμε τπτ.
Μάλιστα η εκδοση για Canon λεγόταν πως θα ήταν f/1.2, λόγω μοντούρας μεγαλύτερης διαμέτρου.

Υποτιθεται οτι καπου προς το τελος του φεβρουαριου θα εσκαγε μυτη αλλα οσο και αν εψαξα τις τελευταιες 10-15 μερες , δεν κουνιεται τιποτα στο νετ , εκει ...στις 16/9/2010 της ανακοινωσης και καποια σχολια τρελαμενων οπως εγω.
Διαβασα για το f1.2 αλλα το θεωρησα λαθος .
Ανυπομονω παντως γιατι μου αρεσει υπερβολικα ο 14αρης .

Καμμια αντιρρηση γι'αυτο αγορασα τον 14αρη στην Κ200 επειδη ειναι διαυγης παντου ενω ο 10-20 στην 40d τραβαει τα ακρα πολυ θολωνοντας τα κατα καποιο τροπο και ειναι αυτο που με ενοχλει , οχι η παραμορφωση καθεαυτη.

Αυτό που λες είναι μαλακά άκρα, όχι "τράβηγμα". Κανονικά εάν κλείσεις το διάφραγμα αρκετά πχ f/11 δεν θα πρέπει να στο κάνει, έιναι καλός φακός ο 10-20. Μήπως έχεις "λεμονάκι".

Υποτιθεται οτι καπου προς το τελος του φεβρουαριου θα εσκαγε μυτη αλλα οσο και αν εψαξα τις τελευταιες 10-15 μερες , δεν κουνιεται τιποτα στο νετ , εκει ...στις 16/9/2010 της ανακοινωσης και καποια σχολια τρελαμενων οπως εγω.
Διαβασα για το f1.2 αλλα το θεωρησα λαθος .
Ανυπομονω παντως γιατι μου αρεσει υπερβολικα ο 14αρης .

Από τα μέσα του 2009 είναι οι φήμες. Έχουν λίγο καιρό οι Samyang, ήδη τον 85ρη μου τον έχω ενάμιση χρόνο.

Οι άνθρωποι (της samyang) φαίνονται μερακλήδες !
Σαν κάτοχος του 14άρη και του 85άρη έχω να δηλώσω πολύ ικανοποιημένος τουλάχιστον! Εκείνο που με εξιτάρει είναι η "παγωμένη" αίσθηση του μέταλλου στο σώμα του φακού, αλλά και ο σχεδόν βελούδινος τρόπος που περιστρέφεται το δακτυλίδι εστίασης σε μια άνετη και μεγάλη γωνία στροφής. Για όσους γουστάρουν την χειροκίνητη εστίαση είναι απόλαυση!
Κρίνοντας απ' τα προηγούμενα περιμένω ο 35άρης, αν και βαρύς αλήθεια, να είναι το λιγώτερο ισάξιος. Οι άνθρωποι ανέβασαν τον πήχυ των προσδοκιών μας !!

Από τα μέσα του 2009 είναι οι φήμες. Έχουν λίγο καιρό οι Samyang, ήδη τον 85ρη μου τον έχω ενάμιση χρόνο.

Τον οποίο μαλλον δεν τον χρησιμοποιεις και πολυ... ή εχεις ανεβασει κανενα δειγμα και δεν το εχω δει?

Οσοι ειστε του χειροκινητου... τι γνωμη εχετε για τα 35mm σε κροπ για νυχτερινα, αφλασα και χερατα? Παλευεται η εστιαση ή πας με ζωνες και υπερεστιακες και στο περιπου?

Επισης, αν δεν κανω λαθος, ηλεκτρονικο τσιπακι εχουν μονο οι εκδοσεις για νικον (πχ στον 14ρη). Αν και ο 35ρης βγει παρομοιος, καπου ειχα διαβασει οτι οι κανονακιδες αγοραζουν νικον εκδοση και τη φορανε με ανταπτορα για να εχουν επιβεβαιωση και λοιπες πληροφοριες... ισχυει αυτο?

Last edited:

Ισχύει, κακώς είχα πάρει την Canon έκδοση. Με τον αντάπτορα νίκον τουλάχιστον λειτουργεί το rangefinder. Άλλες πληροφορίες δεν έχεις εκτός εάν προγραμματίσεις το τσιπάκι, αλλά και τότε μόνο το id το φακού θα σου δώσει, το διάφραγμα που έχεις επιλέξει δεν μπορεί να φανεί.

Έχω ανεβάσει μερικές με τον 85ρη, αλλά τώρα πού να ψάχνω.

Αυτό που λες είναι μαλακά άκρα, όχι "τράβηγμα". Κανονικά εάν κλείσεις το διάφραγμα αρκετά πχ f/11 δεν θα πρέπει να στο κάνει, έιναι καλός φακός ο 10-20. Μήπως έχεις "λεμονάκι".

Δεν λεω οτι ειναι κακος , ο πρωτος που ειχαμε ηταν λεμοναρα αυτος ειναι πολυ καλος , τουλαχιστον οσο τα καλα δειγματα στο νετ σε πληρη αναλυση.
Αυτο που λεω οτι θολωνει ("κατα καποιο τροπο") στα ακρα δεν ειναι κυριολεκτικο , σωστοτερο ειναι ισως πως χανει αισθητα σε αναλυση εκει που τραβαει δινοντας την εντυπωση καποιας θολοτητας ενω ο 14αρης ειναι εντυπωσιακος.
Ο 8-16 ειμαι περιεργος πως θα δειχνει με την τεραστια αναλυση που εχει παντου ( αν φταιει αυτο βεβαια) .

O 14ρης είναι FF φακός και στα άκρα του APS ζορίζεται σαφώς λιγότερο. Για βάλε τον 10-20 στα 14mm για δικαιότερη, έστω, σύγκριση (που και πάλι δεν θα είναι τόσο δίκαιη λόγω κύκλου κάλυψης).