Φακοί Sony e-mount

Re: Φακοί Sony/Zeiss e-mount full-frame

Δεν ξέρω το γιατί, αλλά έχω πάθει τρελό κόλλημα με τον Batis 18mm.
Για πέστε εσείς που παρακολουθάτε λίγο τις τιμές. Στα 1500 που τον βρίσκω θεωρείται καλή τιμή?
http://www.ebay.co.uk/itm/Zeiss-Bat...011582?hash=item33b64fbebe:g:zWwAAOSwYmZXI4Xm
Πέφτει καθόλου η τιμή? Στο Purnima συνήθως πόσο καιρό παίρνει να εμφανιστεί?

Ίσως είδατε στο "φωτογραφικό chat" ότι εξετάζω το σύστημα της Sony για πιθανή είσοδο μου... Ψάχνω (τι άλλο) τους φακούς και αν έχω καταλάβει καλά, πέραν του 16-35/4 δεν υπάρχει άλλος φακός AF χωρίς adapter που να κατεβαίνει κάτω από τα 28mm?

edit: τώρα είδα τον Batis 25/2 στα 1350 ... :smash:

Last edited:

Βρίσκεσαι στην ίδια φάση όπως και εγώ Δημήτρη, όσον αφορά ευρυγώνιους φακούς.

Υπάρχει βέβαια και η λύση να πάρεις κάποιον παλιό χειροκίνητο - π.χ. zuiko 24/2,8 με adapter, κυκλοφορούν καλά κομμάτια στα 100-150 . Ή Canon EF + adapter με AF αλλά εκεί ανεβαίνουν τα νούμερα...

edit: για 50άρη manual έχω έναν καλό zuiko 50/1,8 που τον δουλεύω (σπανίως) για κοντό τηλεφακό/πορτραίτο στις m4/3...

Ούτε εγώ, αλλά 1500 για ξεκίνημα με τον 16-35 μου πέφτουν λίγο βαρειά (έως μολυβένια) για ξεκίνημα... :smash:

αστον Δημητρη ,Ιωσηφ
δυσκολα να ξεφυγει απο m4/3:HTEHEH56:
χτυπα τον 16-35 , θα σου ταιριαξει γαντι για το στυλ που τραβας... και πουλα τον 35αρι , στον Δημητρη:flipout:

Και έτσι θα είμαστε όοοολοι χαρούμενοι! :ernaehrung004:

Για κάτω από 28mm υπάρχει και ο νέος Batis 18/2.8 πέρα από τον Batis 25/2.

Αντάπτορα ούτε εγώ θέλω, αλλά ο MC-11 της Sigma έχει ενδιαφέρον σε συνδυασμό με τους Art φακούς f/1.4 στα 20/24/35/50mm και τον 24-35 f/2. Σαν native AF φακοί αποδίδουν οι Art με τον MC-11. Ακόμη και το eye af δουλεύει.
Σε Sigma mount θα πάρω, ώστε να τους χρησιμοποιώ και στην επερχόμενη Sigma SD Quattro H.

Για native FE υπερευρυγώνιο πάντως η πρώτη μου επιλογή θα ήταν ο Loxia 21/2.8.
Κρίνοντας από τον 50άρη Loxia που χρησιμοποιώ, η κατασκευή, η χειροκίνητη αίσθηση και η ποιότητα εικόνας της σειράς Loxia είναι υπεράνω κριτικής. Και μάλιστα με πολύ ταιριαστό για mirrorless βάρος και όγκο.

Φαίνεται ότι έχει καλή απόδοση. Όμως είναι αργός σε διαφράγματα και κυρίως ότι ζυγίζει ένα ολόκληρο κιλό. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί ένα σετάκι του 1,5 κιλού, κατι που απαιτεί την ύπαρξη ΚΑΛΟΥ ΓΚΡΙΠ στο σώμα. Άρα μπορεί να χρησιμοποιεί σωστά μόνο πάνω σε ελάχιστες μηχανές (SONY A MKII) καθώς σε όλες τις άλλες είτε απουσιάζει, είτε είναι τόσο μικρό ώστε δεν μπορείς ούτε καν να χουφτώσεις καλά τη μηχανή, πόσο μάλλον να δουλέψεις με τηλεφακό για ώρες και με κινούμενα αντικείμενα. Αν κάποιος νομίζει ότι είναι μικρό πρόβλημα, ας δουλέψει μισή ώρα με μηχανή με γκριπ και μισή με παρόμοια μηχανή χωρίς και θα δει τη μεγάλη διαφορά, τόσο σε άνεση όσο κυρίως σε αποτελεσματικότητα. Π.χ. η διαφορά σε αποτελεσματικότητα θα φανεί σίγουρα πάνω στις FUJI XT1/XE2 (που και πάλι η XT1 έχει ρηχό γκριπ).

70-300 είναι του χιλιάρικου. Τι περίμενες να έχει, σταθερό f/4;

Δε ζυγίζει "ένα ολόκληρο κιλό", αλλά 854 γραμμάρια.
Και 0.9 mfd βλέπω, κάτι που τον καθιστά ιδανικό και για tele-macro.

Για το πιάσιμο μην ανησυχείς. Σύντομα θα βγει και μεγαλύτερο, "pro'' σώμα.
Αν και ο συγκεκριμένος δεν αποτελεί πρόβλημα για τις α7ΙΙ, α7rII, α7sII.
Το pro σώμα θα το χρειαστεί ο FE70-200/2.8, για τον οποίο θα διατίθενται και 1.4x και 2x extenders.

Όπως τα λέει ο Βλάσης είναι, ο οποίος όταν γράφει μιλάει με πείρα και με επιχειρήματα.
Στα ξένα forum θεωρούν στα πολύ αρνητικά το βάρος του φακού σε συνδυασμό με την έλλειψη τρύπας για τρίποδο.
Οι mirrorless ξεκίνησαν σαν ελαφριες και μικρές σε μέγεθος λύσεις κάτι που σιγά σιγά χάνουν χωρίς όμως να κερδίζουν σε εργονομία.
Το αν θα βγάλει η Sony pro σωμα δεν μπορούμε να το ξέρουμε και μπορεί να συμβεί αλλά δεν υπάρχει τώρα που μιλάμε αλλά με υποθέσεις δε γίνεται σοβαρή συζήτηση.

Σε ένα επαγγελματικό σώμα, ή σε όποιο σώμα έχει ένα αξιοπρεπές γκριπ θα κάτσει καλά. Και ο χρήστης θα δουλέψει καλά και θα έχει καλά αποτελέσματα. Αλλά σε όλες τις ΝΕΧ/Α6000 κλπ. και στην πρώτη γενιά Α7 θα έχει πρόβλημα στο πιάσιμο. Το ίδιο φυσικά ισχύει με όλους τους τηλεφακούς σε όλα τα συστήματα. Όσο φεύγουμε από τις μεσαίες εστιακές αποστάσεις και πηγαίνουμε σε ακραίες τηλέ, τόσο χρειάζεται καλύτερο πιάσιμο, σχεδίαση σώματος και φυσικά τεχνική.

Π.χ. πόσο αστείος φαίνεται o Oly 40-150 2.8 πάνω στις μικρές Olympus. Πιστεύει κάποιος ότι είναι καλός συνδυασμός; Το ίδιο θα είναι και ο όποιος 70-300, 70-200 μήκους 15 + εκ. σε έκταση και βάρους 1 κιλού σε σώμα με ελάχιστο γκριπ.

40-150_nocollar.jpg

To ίδιο συμβαίνει και με τον 70-200 4.0 oss. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία. Αν νομίζετε ότι με τον αριστερό συνδυασμό θα δουλέψετε καλύτερα σε σχέση με τον συνδυασμό δεξιά , τότε κάνετε λάθος. Φυσικά αν το προσπαθήσετε πολύ, θα πάρετε τα αποτελέσματα που θα επιθυμείτε, αλλά με πολύ κόπο και με άγχος. Δεν είναι επίθεση στις mirrorless , είναι αμφιβολία απέναντι στα μικρά ή τα ρηχά σώματα όταν πρέπει να δουλέψουμε με έναν σοβαρό τηλεφακό.

6a00d8341c048f53ef019b013035a1970c-500wi.jpg

Μια χαρά πιάσιμο προσφέρουν οι mk2 μηχανές και με τον συγκεκριμένο φακό δεν αποτελεί πρόβλημα το πιάσιμο.

Από κει και πέρα αυτονόητο είναι ότι ένα μεγαλύτερο σώμα με γκριπ που γεμίζει τη χούφτα σου προσφέρει πιο βολικό πιάσιμο.
Κάτι που αποκλείεται να μη βγάλει η Sony για να πιάσει κι εκείνη τη μερίδα χρηστών.

Αλλά αυτό το σχόλιο αφορά τον FE70-200/2 του ενάμιση κιλού και όχι του συγκεκριμένου με τα μόλις 854γρ.

Z-70-300mm-pshot1.JPG