Φακοί Sony e-mount

Re: Φακοί Sony/Zeiss e-mount full-frame

Είδα ότι βγήκε και ο 50αρης όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα ποστ.

Για κάποιους που αρέσει το 50 focal length, αξίζει τόσα χρήματα; Σε σχέση με τον ήδη απίστευτο 55αρη. Θα μου πείτε είναι διαφορετικό το διάφραγμα. Σωστά! Αλλά διαφορά σχεδόν 1000 ευρώ για 1 στοπ. Νομίζω πως ναι η Sony θέλει να περάσει στην ακριβή κατηγορία και στο αγοραστικό κοινό των φραγγατων.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Yπάρχει ο Batis 25/2 αν θέλεις ~24άρη.

Τον έχω δει και γλυκά τον κοιτάζω.

νομίζω πως μπερδεύεσαι χωρίς λόγο

η διαφορά είναι μικρότερη από 1 στοπ (f/1.4 vs f/1.8) και το σημαντικότερο σαν ζευγάρι ενός 85αρη φακού δε νομίζω πως βάζεις έναν ακόμη φακό που έχει παρόμοια ή κοντινή χρήση

όσον αφορά την άλλη σύγκριση, το admiringlight έχει συγκριτικό του batis 25mm f/2.0 που προτείνει ο Γιάννης με τον 28mm f/2.0. Προφανώς το αποτέλεσμα του τεστ είναι ότι ο batis είναι καλύτερος. Αλλά ο reviewer αγόρασε τον 28mm για τον εαυτό του.

αν ο άλλος είναι επαγγελματίας reviewer και χρόνια φωτογράφος, έχει αλλάξει και δοκιμάσει τον εξοπλισμό της αρκούδας, και λέει στεγνά ότι για προσωπική του χρήση πηγαίνει στον σονυ και οχι τον zeiss, διότι δεν πιστεύει ότι η διαφορά στην τιμή δικαιολογείται, τι θα λέγαμε εμείς οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί;

βέβαια αν κάποιος θέλει τους απολύτως καλύτερους φακούς για το σύστημά του, εκεί δεν το συζητάμε.... πάει και παίρνει ό,τι αντέχει το πορτοφόλι του (και η μέση του)

νομίζω πως μπερδεύεσαι χωρίς λόγο

η διαφορά είναι μικρότερη από 1 στοπ (f/1.4 vs f/1.8) και το σημαντικότερο σαν ζευγάρι ενός 85αρη φακού δε νομίζω πως βάζεις έναν ακόμη φακό που έχει παρόμοια ή κοντινή χρήση

όσον αφορά την άλλη σύγκριση, το admiringlight έχει συγκριτικό του batis 25mm f/2.0 που προτείνει ο Γιάννης με τον 28mm f/2.0. Προφανώς το αποτέλεσμα του τεστ είναι ότι ο batis είναι καλύτερος. Αλλά ο reviewer αγόρασε τον 28mm για τον εαυτό του.

αν ο άλλος είναι επαγγελματίας reviewer και χρόνια φωτογράφος, έχει αλλάξει και δοκιμάσει τον εξοπλισμό της αρκούδας, και λέει στεγνά ότι για προσωπική του χρήση πηγαίνει στον σονυ και οχι τον zeiss, διότι δεν πιστεύει ότι η διαφορά στην τιμή δικαιολογείται, τι θα λέγαμε εμείς οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί;

βέβαια αν κάποιος θέλει τους απολύτως καλύτερους φακούς για το σύστημά του, εκεί δεν το συζητάμε.... πάει και παίρνει ό,τι αντέχει το πορτοφόλι του (και η μέση του)

Για τον 50mm και τον 55, το ανεφερα απλα γιατι για μενα δεν νομιζω πως υπαρχει διαφορα. Δεν ειμαι εμπειρος και δεν μπορω να καταλαβω γιατι να δωσει καποιος 1000 ευρω παραπανω για να παρει το 50αρη, εστω και με 2/3 stop.

Οπως εχω πει βρισκω λιγο βαρετο τον 50αρη σαν εστιακο μηκος και δεν κλεινω προς τα εκει. Το ανεφερα για αυτους που θελουν να τον παρουν. Κρινω παντα με τα δικα μου θελω. Αν πηγαινα σε 50αρη νομιζω οτι ο 1.8 θα ηταν ονειρο για μενα και δεν θα επαιρνα αλλο φακο.

Τωρα οσο αναφορα τον 25αρη και τον 28αρη, εγω θα επελεγα τον 25 σαν εστιακο μηκος, και φυσικα τον zeiss σαν ποιοτητα. Γιατι αυτος ο φακος ειναι καθαρα απο την ZEISS και οχι SONY/ZEISS. Νομιζω οτι κανει την διαφορα.

Θα δω και καποια ακομα reviews για τον 25αρη και μαλλον για πιο wide εκει καταληγω. Δηλαδη σε σχεση με 35 που εβλεπα παω για τον 25. Μου αρεσει περισσοτερο.

Με την λογικη οτι θα εχω τον 85αρη και θα κανω ολη την δουλεια εκει, ο 25αρης θα με καλυπτει πληρως σε οτι αλλο χρειαστω. Μετα θα κλεισει ολο το πακετο με εναν μακρο.

Last edited:

Τωρα οσο αναφορα τον 25αρη και τον 28αρη, εγω θα επελεγα τον 25 σαν εστιακο μηκος, και φυσικα τον zeiss σαν ποιοτητα. Γιατι αυτος ο φακος ειναι καθαρα απο την ZEISS και οχι SONY/ZEISS. Νομιζω οτι κανει την διαφορα.

αυτό ακριβώς λέμε, ο καθένας κρίνει αν η όποια διαφορά αξίζει και πόσο

για σένα μπορεί να αξίζει ενώ για μένα όχι και πάει λέγοντας

υπόψη ο 28αρης ειναι καθαρα σονυ φακός - δεν είναι zeiss branded

αυτό ακριβώς λέμε, ο καθένας κρίνει αν η όποια διαφορά αξίζει και πόσο

για σένα μπορεί να αξίζει ενώ για μένα όχι και πάει λέγοντας

υπόψη ο 28αρης ειναι καθαρα σονυ φακός - δεν είναι zeiss branded

Ναι εχεις δικιο, ο 28αρης ειναι Sony. Παντως τωρα που βλεπω καποια απο τα reviews του 25αρη, σχεδον ολοι που τον χρησιμοποιησαν εχουν τα καλυτερα λογια να πουν. Αυτο που με χαλαει λιγο ειναι το rubber ring. Και καποιος στα reviews ειπε οτι ευκολα γινεται δεκτης σκονης και οτι αλλο ελκει το υλικο αυτο.

Απάντηση: Φακοί Sony/Zeiss e-mount full-frame

Φιλε astanapane χωρις καμια δοση παρεξηγησης και ειρωνιας αλλα σε βλεπω πολυ μπερδεμενο οσον αφορα το τι ψαχνεις! Βασικα δεν ξερεις τι ψαχνεις! 😆
Σε παρακολουθω απο την αρχη που ησουν μεταξυ canon και sony αλλα εδω με τους φακους αστα να πανε!! 😊😊
Επαναλαμβανω κι ελπιζω να καταλαβαινεις το κωμικο υφος μου ετσι☺

Λοιπον χωρις πλακα τωρα, κανε το εξης, ψαξε στο αρχειο σου σε ποια εστιακα μηκη συνηθιζες να κλικαρεις κοιτοντας τα exif και ξεκινα απο εκει.

Γιατι αλλο τα 25 αλλο τα 35 κι αλλο τα 85mm. Ολα χρειαζονται ομως για τον καθεναν αλλο περισσοτερο και αλλο λιγοτερο.

Και μιας κι αναφερεις οτι θελεις και macro τοτε κατευθειαν ακυρωσε τον 85gm που κοιτας και πηγαινε για τον 90g. Μα ουτως ή αλλως το 1,4 στα 85mm δεν ξερω αν προκειται να το δουλεψεις και ποτε. Οπτικα μπορει οντως να ειναι κ λιγο καλυτερος αλλα ειναι και 1800 ευρω. Με αυτο το ποσό μπορεις να παρεις ακομα και 2 αλλους prime στα εστιακα που θελεις.

Αλλα αν εισαι τοσο αναποφασιστος και δεν εισαι σιγουρος για τα εστιακα μηκη που θελεις, μηπως να μην παρεις κανεναν σταθερο και να παρεις μια και καλη τον 24-70 2.8 να τελειωνεις? Τα σκας μια και καλη και τελος. Και το 2.8 μην το υποτιμας, σε full frame το ξεφονταρισμα δεν εχει καμια σχεση με μικροτερους αισθητηρες. Και οπτικα απο οσο φαινεται απο τα reviews ειναι διαμάντι.

Θα μου πεις τωρα οτι θελεις και τα 85-90mm. ε και θα σου πω κι εγω περι ορεξεως.... ☺

Στάλθηκε από το SM-N910C μου

Last edited:
Re: Απάντηση: Φακοί Sony/Zeiss e-mount full-frame

Φιλε astanapane χωρις καμια δοση παρεξηγησης και ειρωνιας αλλα σε βλεπω πολυ μπερδεμενο οσον αφορα το τι ψαχνεις! Βασικα δεν ξερεις τι ψαχνεις! 😆
Σε παρακολουθω απο την αρχη που ησουν μεταξυ canon και sony αλλα εδω με τους φακους αστα να πανε!! 😊😊
Επαναλαμβανω κι ελπιζω να καταλαβαινεις το κωμικο υφος μου ετσι☺

Λοιπον χωρις πλακα τωρα, κανε το εξης, ψαξε στο αρχειο σου σε ποια εστιακα μηκη συνηθιζες να κλικαρεις κοιτοντας τα exif και ξεκινα απο εκει.

Γιατι αλλο τα 25 αλλο τα 35 κι αλλο τα 85mm. Ολα χρειαζονται ομως για τον καθεναν αλλο περισσοτερο και αλλο λιγοτερο.

Και μιας κι αναφερεις οτι θελεις και macro τοτε κατευθειαν ακυρωσε τον 85gm που κοιτας και πηγαινε για τον 90g. Μα ουτως ή αλλως το 1,4 στα 85mm δεν ξερω αν προκειται να το δουλεψεις και ποτε. Οπτικα μπορει οντως να ειναι κ λιγο καλυτερος αλλα ειναι και 1800 ευρω. Με αυτο το ποσό μπορεις να παρεις ακομα και 2 αλλους prime στα εστιακα που θελεις.

Αλλα αν εισαι τοσο αναποφασιστος και δεν εισαι σιγουρος για τα εστιακα μηκη που θελεις, μηπως να μην παρεις κανεναν σταθερο και να παρεις μια και καλη τον 24-70 2.8 να τελειωνεις? Τα σκας μια και καλη και τελος. Και το 2.8 μην το υποτιμας, σε full frame το ξεφονταρισμα δεν εχει καμια σχεση με μικροτερους αισθητηρες. Και οπτικα απο οσο φαινεται απο τα reviews ειναι διαμάντι.

Θα μου πεις τωρα οτι θελεις και τα 85-90mm. ε και θα σου πω κι εγω περι ορεξεως.... ☺

Χεχεχε οχι ρε σεις τι να παρεξηγησω, το ειπα απο την αρχη. Ξερεις καμια φορα οταν ψαχνεις κατι πολυ χανεσε. Βλεπεις το ενα βλεπεις το αλλο και σε παρασυρει το ποταμι. (δεν νομιζω ομως να χαθηκα με τις μηχανες, μπορει με τους φακους, συμφωνω)

Τωρα επειδη το εστιακο μηκος του 85mm οπως και το 1.4 ειναι αυτο που ψαχνω δεν το αλλαζω. Και νομιζω οτι αφου παρακολουθουσες απο την αρχη θα εβλεπες οτι απο ενα σημειο και μετα ο 85αρης δεν αλλαξε.

Το σκεφτηκα καποια στιγμη για τον 24-70 αλλα δεν ξερω κατα ποσο θα με βολεψει. Δεν εχει να κανει με το ποσο καλος ειναι ο φακος αλλα αν θα με βολεψει και το 2.8

Επισης γενικα και παλαιοτερα συνηθιζω για πολλους λογους να εχω prime φακους και να μην μπλεκω με zoom.

Αφου εχω καταληξει σε ενα φακο που ειναι ο 85 τωρα θελω να παντρεψω και ενα εστιακο μηκος απο 24 - 35. Ουτε παρακατω ουτε παραπανω. Μπορει για εσας τους γνωστες να σας φαινεται παραξενο, και να σας φαινεται οτι εχω χαθει, αλλα ξερω πολυ καλα γιατι θελω αυτους τους φακους.

Εχεις δικιο οτι μπορει να χαθηκα λιγο (οχι με τις canon + sony) αλλα με τους φακους, ομως ξερω πολυ καλα μεσα μου τι ψαχνω και τι θελω να βγαλω ως αποτελεσμα.

Για μενα δεν υπαρχει κατι αλλο εκτος απο 2 φακους. Εκει δουλευω εγω στο χομπυ μου. Φυσικα και ο 24 εχει μεγαλη διαφορα με τον 35. Αλλα για αυτο που εγω θελω να κανω με καλυπτει ειτε ο ενας ειτε ο αλλος.

Τον 85 δεν τον αλλαζω και δεν τον βγαζω απο την λιστα. Ξερω το 1.4 τι θα το κανω οπως το ιδιο εκανα και με τον canon 85mm 1.2

Νομιζω οτι οταν καποιος παιρνει εναν τετοιο φακο τον εχει για συγκεκριμενο λογο.

Ειναι τεραστια η διαφορα ενος επαγγελματια φωτογραφου, και το πως αντιλαμβανεται και το πως χειριζεται το gear του με εναν χομπιστα. (αυτοι οι δυο κοσμοι δεν συνυπαρχουν) Ειναι σε αλλο επιπεδο ο ενας και σε αλλο ο αλλος.

Ευχαριστω και παλι που μου τα λετε και με προσγειωνετε. Γιαυτο και ζητησα την βοηθεια σας.

Ειναι τεραστια η διαφορα ενος επαγγελματια φωτογραφου, και το πως αντιλαμβανεται και το πως χειριζεται το gear του με εναν χομπιστα. (αυτοι οι δυο κοσμοι δεν συνυπαρχουν) Ειναι σε αλλο επιπεδο ο ενας και σε αλλο ο αλλος.
Ε καλά, γι αυτό το τελευταίο μην είσαι και τόσο σίγουρος, κατά βάθος πολλοί παραμένουμε παιδιά!!!:elefant::flipout:

...μηπως να μην παρεις κανεναν σταθερο και να παρεις μια και καλη τον 24-70 2.8 να τελειωνεις? Τα σκας μια και καλη και τελος. Και το 2.8 μην το υποτιμας, σε full frame το ξεφονταρισμα δεν εχει καμια σχεση με μικροτερους αισθητηρες. Και οπτικα απο οσο φαινεται απο τα reviews ειναι διαμάντι.

Συμφωνώ με την ιδέα.
GM85/1.4 για πρώτο φακό και GM24-70/2.8 για δεύτερο.

Ποτέ δεν ήμουν υπέρ των ζουμ σε αυτά τα εστιακά μήκη, αλλά ο GM έχει εκπληκτική απόδοση.
Για την επερχόμενη ''α9'' αυτούς τους δυο φακούς προορίζω και τίποτε άλλο.

Δεν υπάρχει κάτι περίεργο με τους Xeen. Cine φακοί είναι.
Όλοι οι φακοί της σειράς Xeen έχουν ίδιες διαστάσεις, ώστε να διευκολύνεται η εναλλαγή τους από τον βιντεολήπτη χωρίς αλλαγές στο rig.
Προσφέρουν μακρύ focus throw και χωρίς focus breathing, καθώς επίσης και ίδιες επιστρώσεις ώστε να μην υπάρχει διαφορά στο χρώμα.

Για το e-mount (όπως και για το m4/3) απλά έχουν ενσωματωμένο αντάπτορα, και δεν σχεδιάστηκαν πάνω σε αυτό. DSLR φακοί είναι στην ουσία. Γι' αυτό και δεν τους θεωρώ native e-mount, αλλά e-mount compatible.

JCqh6e.jpg

dCctZG.png

βαζω εδω την φωτογραφια γιατι ανηκει στους φακους E-mount της Sony και στην νεα σειρα των GM.

Εγινε group cover στο flickr και ειμαι πολυ χαρουμενος για αυτο. Δεν ξερω αν επιλεγεται καποια φωτογραφια τυχαια η υπαρχει καποια σοβαρη τοποθετηση πανω στην επιλογη.

https://www.flickr.com/groups/sel85f14gm/

Thanasis + Maria 3 by JCB B, on Flickr

Σκεφτομαι για τον fe35/2.8 za για μονιμο φακο πανω στη μηχανη. Γινεται πολυ μανιτζεβελο η μηχανη, νομιζω ειναι ο μικροτερος native. Tον εχει κανενας να μας πει εντυπωσεις? Σε σχεση πχ στο ιδιο εστιακο με τον 2870 ή 2470 ειναι πολυ καλυτερος?

αξίζει μόνο και μόνο για το μέγεθός του, γιατί χρησιμοποιείς τη μηχανή πολύ περισσότερο. Πανάλαφρος και κόμπακτ, παίρνεις μαζί τη μηχανή για βραδυνή βόλτα χωρίς δεύτερη σκέψη. πολλές φορές είχα τη μηχανή κολλημένη στο χέρι με το στραπ για ώρες και δε με κούραζε καθόλου.
Τώρα από οπτική απόδοση, τον βρίσκω πολύ καλό. δεν είναι τέρας οξύτητας ή bokeh, αλλά έχει τα ωραία ζεστά χρώματα των zeiss φακών, και γενικά έχει χαρακτήρα. Τον 24-70 δεν τον είχα, αλλά τον 28-70 που τον είχα τον έβρισκα πολύ καλό στο κέντρο. Συγκριτικά θα έλεγα ότι σε κλειστά διαφράγματα μπορεί να μη δεις μεγάλη διαφορά στο κέντρο, αλλά για βράδυ χρειάζεσαι τουλάχιστον το 2.8

Eυχαριστω συνονοματε :ernaehrung004:
Ειδα και αρκετα review κιολας, θεωρειται πολυ καλος (οχι βεβαια οσο ο 55αρης) αλλα το μεγεθος-βαρος του και το εστιακο του με βολευουν πολυ περισσοτερο. Ακριβος ειναι βεβαια και αυτος, τον βρηκα απο Ιρλανδια στο ebay γυρω στα 550 (690 απο Ελλαδα) αλλα επειδη δε βιαζομαι θα κανω υπομονη μηπως βρω και καμια ευκαιρια απο εδω. Για τον 28-70 εχω αρκετα καλες εντυπωσεις κι εγω απλα ειναι μεγαλουτσικος για αυτη τη μηχανη και δε μου αρεσει η ποιοτητα κατασκευης του. Αν παρω τελικα τον 35αρη θα τον δωσω τον κιτ.

Αν και ξεφευγω απο τη συζητηση μου κανει εντυπωση που η sony δεν εχει βγαλει αλλους μικρους φακους εστω και power zoom τυπου 1650pz. Σιγουρα αλλο FF φακος, αλλα με την τεχνολογια που υπαρχει πιστευω κατι θα μπορουσαν να κανουν για να ικανοποιησουν και τους χρηστες που θελουν να κρατησουν την φορητοτητα της μηχανης σε επιπεδα κομπακτ. Εξαλλου οταν βγηκε η μηχανη σαν την πιο μικρη FF την διαφημιζαν. Αλλα με τετοιους φακους τελικα μονο μικρη δε την λες. Εκτος αν την κρατας σκετη χωρις φακο με το καπακι τοτε ναι οκ μικρη ειναι :laugh:

Μανο δες και τον 28αρη. Όχι τόσο μικρός βέβαια αλλά φθηνοτερος και ένα στοπ πιο γρήγορος και ίσως πιο ταιριαστος για ζευγάρι του μανουαλ 50αρη που εχεις.Αν θες βρισκόμαστε κάποια στιγμή και τον δοκιμαζεις στην α7 σου.

Thanks Παυλο και απολυτως λογικη η γνωμη σου. Ομως τον εχω δοκιμασει τον 28αρη κ ηταν αρκετα ποιο μεγαλος σε μεγεθος απο τον 35αρη. Και η διαφορα μεταξυ 28 κ 35 σε προοπτικη ειναι μικρη (σχεδον ενα βημα) . Ειναι μεν πιο φωτεινος φακος αλλα οπτικα δεν νομιζω οτι ειναι καλυτερος, αντιθετως- συμφωνα με review παντα. Με βλεπω ή για τον 35αρη ή να μενω με τον 2870.

με τον 35άρη θα νιώθεις σα να έχεις μια RX1 στα χέρια :smile:
YGBrePk.jpg