Φακοί Sony e-mount

Re: Φακοί Sony/Zeiss e-mount full-frame

Γνωρίζει κανείς πότε αναμένεται φακός 2470 f2.8 από τρίτη εταιρεία με AF;

αν παίζει ο Tamron VC 24-70/2.8 (Canon) τόσο καλά στα Sony σώματα με τον αντάπτορα Sigma (MC-11) όσο και ο Tamron 70-200/2.8 που δοκίμασα πρόσφατα, ειναι ίσως μια καλή εναλλακτική λύση έναντι του GM24-70/2.8 που δεν έχει σταθεροποίηση και έχει 3πλάσια τιμή

αν παίζει ο Tamron VC 24-70/2.8 (Canon) τόσο καλά στα Sony σώματα με τον αντάπτορα Sigma (MC-11) όσο και ο Tamron 70-200/2.8 που δοκίμασα πρόσφατα, ειναι ίσως μια καλή εναλλακτική λύση έναντι του GM24-70/2.8 που δεν έχει σταθεροποίηση και έχει 3πλάσια τιμή

εχεις καποιο τεστ-δοκιμη να δουμε κι εμεις ποσο καλα-γρηγορα εστιαζει ?

Για nikon-mount δεν έχει βγάλει αντάπτορα η sigma. Μόνο για canon-mount & sigma mount.
Γιάννη δες στο νήμα της Α7ιι που ανέβασα ένα βιντεάκι με τον 70-200 tamron. Για τον 24-70 δεν ξέρω αν είναι εξίσου γρήγορος

Δουλεύω τον Tamron SP 2470 Di VC σε Canon mount πάνω σε μία Sony A7ii με τον Metabones IV. Μπορώ να πω ότι η ταχύτητα και ακρίβεια εστίασης είναι σημαντικά καλύτερη απο την Α7. Δουλεύω τον αντάπτορα σε Green mode αν και σε Advanced mode θεωρείται πιο συμβατός με τους FE mount (αλλά χάνει σε εύρος pdaf). Αύριο θα ξέρω τι ψάρια πιάνει ο Sigma MC-11...

Μας ενημερώνεις για τις εντυπώσεις σου με τον Sigma MC-11
Με ενδιαφέρει και μένα.

Λοιπόν οι πρώτες εντυπώσεις του Metabones IV vs Sigma MC-11 με τον Tamron SP 2470 Di VC USD...

Κατ' αρχήν όταν έβαλα τον Tamron πάνω στον MC-11, δεν άναψε καθόλου το σχετικό led, κάτι που θεωρητικά σημαίνει πως ο αντάπτορας δεν υποστηρίζει καθόλου τον φακό αυτό. Επίσης ακόμα δεν έχω τσεκάρει αν ο MC-11 φοράει το τελευταίο firmware γιατί πρέπει να βρω ένα ασυνήθιστο usb καλώδιο (λογικά θα το έχω αύριο). Όπως και να έχει, ο φακός δούλεψε κανονικά. Είναι στη φιλοσοφία του LA-EA3, δίνει διευρυμένο pdaf αλλά στον συγκεκριμένο φακό δεν αναγνωρίζει τη μάρκα (δίνει το DT 24-70 f2.8 SAM). Δεν δίνει στοιχεία εστιακής απόστασης, ούτε έχει αυτόματη ενεργοποίηση του manual focus assist. Αντίθετα, ο Metabones IV αναγνωρίζει κανονικά τον φακό και μπορεί να δουλέψει και σε περιβάλλον Advanced Mode, δηλαδή ό,τι πιο κοντά σε native FE φακό (δίνει [ληροφορίες εστιακού μήκους, δίνει διαθέσιμα όλα τα είδη εστίασης, ενεργοποιεί το αυτόματο manual focus assist και διαβάζει σωστά τα στοιχεία του φακού, δηλ. και τη μάρκα του). Και οι δύο αντάπτορες κουπώνουν πάνω στην Α7ΙΙ σφιχτά (θυμάμαι ο Commlite πάνω στην Α7 είχε τρελό τζόγο, έως και αποσύνδεση με το σώμα).

Στο σημαντικότερο ίσως που είναι η εστίαση, θεωρώ ότι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και ως ταχύτητα και ως ακρίβεια εστίασης (όταν εστιάζουν, και οι δύο δίνουν ένα πολύ μικρό πράσινο κουτάκι). Ο έλεγχος manual/auto focus γίνεται από τον διακόπτη του φακού. Δεν θα έδινα σε κάποιον από τους δύο το προβάδισμα στην εστίαση και θεωρώ ότι μπορούν να σταθούν και οι δύο σε ένα γάμο με 75% επιτυχία στις λήψεις. Πάντως όταν αργούσαν να εστιάσουν, όσο "ψάρευε" ο ένας, τόσο "ψάρευε" και ο άλλος.

Θέλω να σημειώσω ότι έχω ένα μπέρδεμα με το τι συμβαίνει με τη σταθεροποίηση. Στον MC-11, όταν η σταθεροποίηση στον φακό είναι ενεργοποιημένη, έχω στο σώμα την ένδειξη "SteadyShot ON (σκιασμένο)" και "SteadyShot Adjust Auto". Όταν στον φακό η σταθεροποίηση είναι απενεργοποιημένη, έχω στο σώμα την ένδειξη "SteadyShot OFF (σκιασμένο)" και "SteadyShot Adjust Auto", χωρίς ωστόσο να μπορώ να απενεργοποιήσω εντελώς το IBIS.

Στον Metabones IV τώρα, όταν το VC στον φακό είναι ενεργοποιημένο, παίρνω την ένδειξη "SteadyShot OFF (σκιασμένο)" και "SteadyShot Adjust Auto" και όταν το VC στον φακό απενεργοποιηθεί, παίρνω την ένδειξη "SteadyShot ON (σκιασμένο)" και "SteadyShot Adjust Auto". Σας μπέρδεψα; Ποιο είναι λοιπόν το παράξενο; ότι φαινομενικά ο MC-11 διαβάζει σωστά τις επιλογές του VC στον φακό και δίνει την ανάλογη ένδειξη στο σώμα, ενώ ο Metabones IV τα διαβάζει ανάποδα από το τι έχω επιλέξει. Επίσης δεν μπορώ να βρω τρόπο να απενεργοποιήσω εντελώς το IBIS της μηχανής ακόμα κι αν του φακού είναι off.

Στο θέμα κατανάλωσης μπαταρίας ο MC-11 τα πάει καλύτερα.

Γενικά νομίζω θα επέλεγα τον Metabones IV επειδή μου δίνει σωστή πληροφορία φακού αλλά και τις πρόσθετες λειτουργίες των native φακών (σε Advanced mode δίνει οπτική ένδειξη εστιακού μήκους, δίνει όλες τις διαθέσιμες μεθόδους εστίασης (4), δίνει auto focus assist κλπ. Ξαναλέω ότι δεν ξέρω τι firmware φοράει ο MC-11. Θα έχω το καλώδιο την Πέμπτη, οπότε θα σας έχω και νεότερα.

Επίσης δεν μπορώ να βρω τρόπο να απενεργοποιήσω εντελώς το IBIS της μηχανής ακόμα κι αν του φακού είναι off.
Κρατώντας πατημένο το WO button πάνω στον αντάπτορα απενεργοποιείς το stabilizer που έχει πάνω ο φακός.
Αυτό ισχύει σε φακούς Canon αλλά πιστεύω ότι ίδιο θα είναι και στον Tamron.

Κρατώντας πατημένο το WO button πάνω στον αντάπτορα απενεργοποιείς το stabilizer που έχει πάνω ο φακός.
Αυτό ισχύει σε φακούς Canon αλλά πιστεύω ότι ίδιο θα είναι και στον Tamron.
Ναι, το βρήκα χθες! Πάντως ο Metabones IV έχει περισσότερες επιλογές για ρυθμμίσεις στη σταθεροποίηση.

http://www.sonyalpharumors.com/lensrentals-tests-70-200mm-gm-says-isnt-great/

Αρνητικά σχόλια για τον 70-200gm από το lensrentals. Προς το παρόν με καλύπτει με το παραπάνω ο συνδυασμός mc11+tamron 70-200/2.8, σε βαθμό μάλιστα που τις περισςότερες φορές τον προτιμάω κι από τον 85/1.4gm. Βέβαια δε λειτουργεί το eye-AF στη φωτογραφία και το caf στο βίντεο, αλλά από την άλλη εστιάζει γρήγορα και με ακρίβεια και πολύ σπάνια να τραβήξω βίντεο με τον 70-200. Σημειωτέον ότι παλιότερα είχα τον sony 70-200/4 και δε μου άρεσε.

Δυστυχώς από τους αντάπτορες πάντα κάτι λείπει. Από τη μία η πλήρης λειτουργικότητα και από την άλλη η ποιότητα εικόνας. Όλα έχουν ένα τίμημα...

*έχει κάποιος εμπειρία από τον Sony 2470 f2.8 GM σε σχέση με τον Tamron SP 2470 Di VC? Δουλεύω τον 2ο με τον Metabones IV αλλά το σύνολο είναι βαρύ (κάτι περισσότερο από 1kg). Βέβαια ο GM έχει το ίδιο βάρος με τον Tamron αλλά κερδίζεις σε λειτουργικότητα και λίγο βάρος (- ο αντάπτορας). Οπτικά πόσο κοντά είναι σε ανοιχτά διαφραγματα;

O tamron όμως έχει και σταθεροποίηση που λογικά είναι καλύτερη από το ibis. Εγώ σκέφτομαι σαν εναλλακτική του 24-70gm τον sigma 24-35/f2. Θα χάσω το μισο εστιακό μήκος αλλά θα κερδίσω σε φωτεινότητα και ποιότητα εικόνας σε σχέση με τον tamron.

O tamron όμως έχει και σταθεροποίηση που λογικά είναι καλύτερη από το ibis. Εγώ σκέφτομαι σαν εναλλακτική του 24-70gm τον sigma 24-35/f2. Θα χάσω το μισο εστιακό μήκος αλλά θα κερδίσω σε φωτεινότητα και ποιότητα εικόνας σε σχέση με τον tamron.
Ο Sigma 24-35 f2 είναι κατηγορία από μόνος του. Μιλάμε όμως για έναν επίσης πολύ βαρύ φακό που με αντάπτορα γίνεται ακόμα βαρύτερο το σύστημα. Δεν ξέρω αν αξίζει όμως τόσο μικρό ζουμ. Πάντως είναι σαν να κουβαλάς 2 primes από ποιότητα.

Καλησπέρα παιδιά.
Έχει κανείς προσωπική εμπειρία από τον 24-70 f4 να μου πει τη γνώμη του?
Τον σκέφτομαι για περιπτώσεις ταξιδιών που δε θέλω να κουβαλώ διάφορους prime φακούς.