Φακοί Sony e-mount

Ακριβώς, δεν είναι για να κάνεις το κέφι σου τα ΣΚ - εκτός κι αν σου τρέχουν από τα μπατζάκια...

Re: Απάντηση: Re: Φακοί e-mount

Δεν μπορουμε να κρινουμε την sony για την τιμολογιακη πολιτικη της που ακολουθει τον ανταγωνισμο. Θα επρεπε να τον δινει μιση τιμη απο τους αλλους; Για οπως δειχνει και το video εναν ισαξιο αν οχι καλυτερο φακο απο nikon canon.

Oχι βεβαια. Αυτο καταλαβες απο αυτο που εγραψα ?

Εννοω οτι ο φακος απευθυνεται μονον σε επαγγελματιες.

Που ομως με την Α9 δυσκολα θα περασουν στο στρατοπεδο της σονυ. Ισως οταν βγαλει ενα ακομα πιο δυνατο σωμα με παρομοια χαρακτηριστικα με καλυτερο DR.

Τι εννοείς φίλε μου.

Που ομως με την Α9 δυσκολα θα περασουν στο στρατοπεδο της σονυ. Ισως οταν βγαλει ενα ακομα πιο δυνατο σωμα με παρομοια χαρακτηριστικα με καλυτερο DR.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί e-mount

Oχι βεβαια. Αυτο καταλαβες απο αυτο που εγραψα ?

Εννοω οτι ο φακος απευθυνεται μονον σε επαγγελματιες.

Μα δεν νομιζω οτι κανενα απο τα τρια πακετα με τον αντιστοιχο φακο απευθυνεται σε χομπιστες. Ποιος δινει 15χιλιαρικα για να βγαζει συγκεκριμενες φωτογραφιες μια στο τοσο στις διακοπες;; Ακομη και η Α9 δεν ειναι για χομπιστες. Το να την εχει αγορασει καποιος που δεν ειναι επαγγελματιας δεν αποτελει κανονα.

Οταν γινεται κριτικη για τους φακους της sony καποιοι γκρινιαζουν που δνε εχει τον ταδε ΧΧΧmm με ταδε F/xx . Οταν τον βγαζει γκρινιαζουν που ειναι της ιδια τιμολογιακης κατηγοριας με τους αντιπαλους ή για οποιδηποτε αλλο λογο , μονο για να γκρινιαξουν. Μαλλον ενοχλει που η sony πετυχαινει σε λιγα χρονια αυτο που οι αλλοι , εσκεμμένα, δινανε σε δεκαετιες.

H Sony είναι σχετικά νέος παίκτης και βιάζεται να "τα δώσει όλα" μια και οι CanoNikon α)τα προσφέρουν εδώ και χρόνια, οπότε β)έχουν "εγκατεστημένη βάση χρηστών" που δεν θα αλλάξει σύστημα αν δεν τους προσφερθεί το κάτι παραπάνω γενικώς, δηλαδή καλύτερο προϊόν ή/και ίδιο προϊόν σε καλύτερη τιμή - εξ ου και η - όποια - γκρίνια.

Υ.Σ. Όπου είναι κυρίαρχος και ελέγχει το παιχνίδι "παίρνει κεφάλια", π.χ. η ανήθικη έως γελοία τιμή της νέας RX100VI...

Υ.Σ.2. H sony είχε τα φράγκα και αγόρασε το φωτογραφικό τμήμα της minolta το 2006, "πακέτο" με το RD και όλες τις σχετικές πατέντες. Τότε κυκλοφόρησε και η 1η DSLR https://www.dpreview.com/reviews/sonydslra100 που ήταν μια minolta με διαφορετικό styling και το σύστημα σταθεροποίησης ξαναβαφτισμένο ως super steady shot. Το mount των φακών δεν άλλαξε καν όνομα (A-mount) και οι φακοί ήταν rebranded Konica-Minolta...

Υ.Σ.3. Ευτυχώς που έγιναν τα παραπάνω και αφενός δεν πήγε χαμένη όλη αυτή η τεχνολογία, αφετέρου δεν έμειναν οι CanoNikon να αλωνίζουν... ...Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χειροκροτούμε την sony - άλλη μια εταιρεία είναι που θέλει τα λεφτά μας, και μάλιστα εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στους αισθητήρες για να ελέγχει όσο μπορεί τις εξελίξεις (τους το φυλάω "μανιάτικο" που έμμεσα οδήγησαν την Nikon να μην κυκλοφορήσει τις ήδη ανακοινωμένες premium compact 1").

Αυτά...

Last edited:
Η τιμή του 400/2.8 είναι ίδια, συγκρίνοντας τιμές πρώτης κυκλοφορίας.
Σχεδίαση-κατασκευή-ποιότητα ίδια και καλύτερη, με σημαντική μείωση του βάρους.

Το συνολικό πακέτο με α9 είναι
1) φτηνότερο
2) ελαφρύτερο
3) πιο αποδοτικό

Φυσικά και θα τη χειροκροτήσουμε τη Sony που έφτασε στην κορυφή σε 10 χρόνια από την εξαγορά.

Last edited by a moderator:
H Sony είναι σχετικά νέος παίκτης και βιάζεται να "τα δώσει όλα" μια και οι CanoNikon α)τα προσφέρουν εδώ και χρόνια, οπότε β)έχουν "εγκατεστημένη βάση χρηστών" που δεν θα αλλάξει σύστημα αν δεν τους προσφερθεί το κάτι παραπάνω γενικώς, δηλαδή καλύτερο προϊόν ή/και ίδιο προϊόν σε καλύτερη τιμή - εξ ου και η - όποια - γκρίνια.

E καλα δεν τα εχει δωσει ολα σε επαγγελματιες ακομα .

Προσφατα εδωσε τον 100-400 αλλα εκτος του 400mm f2.8 που ειναι προσανατολισμενος αυστηρα σε επαγγελματιες δεν εχει ουτε 600 ουτε 800....ουτε το θεικο 200-400 που εχει στην γκαμα της η Canon . Φανταζομαι οτι αντιστοιχους εχει και η Νικον .

Δεν ειναι τυχαιο που οι περισσοτεροι επαγεγλματιες ακομα μενουν σε αυτα τα συστηματα. Δεν ειναι μονο οι πολυ ακριβοι που διαθετουν αλλα κυριως και η υπαρχουσα γκαμα φακων για την δουλεια τους που μπορει αν δεν διαθετουν να νοικιασουν για καποια πιο απαιτητικη δουλεια που θα τους τυχει .

Και το θεμα της αντοχης στον χρονο των φακων τους και των σωματων τους αλλα και η θωρακιση τους απο τα καιρικα φαινομενα ειναι κατι που προσμετρουν επισης. Ολες οι sony Α7 ας πουμε (δεν ξερω για την Α9) εχουν σοβαρο προβλημα στεγανοτητας απο το κατω μερος της πλακας. Ε που θα παει ο επαγγελματιας εξω στο νερο να τραβηξει με καμερα που πρεπει να φοραει σακουλα ?

Θελει πολυ χρονο ακομα για να διεισδυσει στους "βαρεων βαρων" φωτογραφους (απο αποψη κοστους εξοπλισμου) τωρα τα καταφερνει παρα πολυ καλα στους ερασιτεχνες και ημιεαγγελματιες ή και επαγγελματιες αλλων χρησεων (μοδας, βιντεο κτλ)

Last edited:
E καλα δεν τα εχει δωσει ολα σε επαγγελματιες ακομα.

Πρέπει να τα δώσει όλα πριν τη συγχαρούμε γι' αυτό εδώ το βήμα;

Η κυκλοφορία του 400/2.8 είναι σπουδαίο γεγονός στη διεύρυνση της γκάμας και στη διείσδυση και σε αυτό το τόσο απαιτητικό κομμάτι της αγοράς.

Στην κυκλοφορία του 100-400, πολλοί γκρίνιαζαν που δεν υπάρχουν 300&400/2.8.
Τώρα βγήκε 400/2.8 και γκρινιάζουμε για τη στεγανότητα της α9;
Σώμα θα βγει και άλλο και παρά άλλο, ακόμη πιο εξελιγμένο και πιο στεγανό, οτιδήποτε.
Η κυκλοφορία του φακού ήταν σημαντικό να γίνει. Γιατί θα μπορούσε και να μη γίνει ποτέ.
Αυτό σημαίνει ότι η Sony προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις της σε όλες τις φωτογραφικές κατηγορίες, κάτι που μόνο καλό είναι.
Αν μη τι άλλο, έχει τη δύναμη να το κάνει.

Κι εμείς οι απλοί χρήστες ωφελούμαστε μακροπρόθεσμα, όταν τεχνολογία από τα ακριβά μοντέλα μεταπηδά και σε πιο προσιτά μοντέλα, είτε αυτά είναι φακοί είτε σώματα (βλ. πόσο βοηθήθηκε η α7ΙΙΙ από την τεχνολογία της α9).

Kαταρχην να διαβαζεις πιο προσεκτικα τι γραφω.

Δεν μιλησα για την στεγανοτητα της Α9 αλλα ολης της σειρας των Α7 .

Ακομα και αυτης που προαλειφομαι να παρω και εγω (Α73).

Το να υπαρχει ενας 400 f2,8 σουπερ ντουπερ σε ποιοτητα δεν δινει κινητρο σε εναν επαγγελματια να παει σε ενα συστημα. Πρεπει να εχει ΟΛΕΣ τις επιλογες διαθεσιμες στα χερια του .

Και 500 και 600 και 800 και 200-400 με σταθερο διαφραγμα.....

Οσο για τα σωματα οταν βγουν θα τα δουμε , τωρα κρινουμε με αυτα που υπαρχουν και το γιατι σε ολα τα μεγαλα αθλητικα γκαλα του κοσμου ολοι φωτορεπορτερς πανε με Nikon,Canon.

Eιπαμε εχει κανει τεραστια βηματα μπροστα η Σονυ αλλα ακομα στους επαγγελματιες δεν μπορει να εισχωρησει με τα υπαρχοντα προιοντα της .

Με προσοχή διαβάζω.
Ναι, εγώ το προχώρησα πιο πέρα και έβγαλα και την α9 ότι δεν είναι στεγανή.

Η λογική μου είναι ότι ο φακός μάς ενδιαφέρει εδώ τι είναι. Κατά πόσο καλός είναι και σχολιάζουμε και τη στρατηγική του σπουδαιότητα στην γκάμα του e-mount.

Η δική μου γνώμη είναι ότι είναι σταθμός η κυκλοφορία αυτού του φακού.

Η δική σου γνώμη απ' ό,τι καταλαβαίνω είναι ότι δεν σημαίνει τίποτα για τον επαγγελματία η κυκλοφορία του 400/2.8, προτού βγουν όλοι οι υπόλοιποι τηλεφακοί που διαθέτει ο ανταγωνισμός.

Αναφέρεις ότι δεν βλέπουμε τηλεφακούς Sony στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Εκεί προσβλέπει η Sony. To πρώτο βήμα είναι αυτό που έγινε, με τον 400/2.8.
Οι μηχανές α-mount δεν ήταν ισχυρή τεχνολογική βάση για να κάνει τη διαφορά η Sony. Χρειαζόταν να φτάσουμε στο AF και στο ηλεκτρονικό κλείστρο της α9 για να έχει ελπίδες η Sony στη διείσδυση στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς.

Με προσοχή διαβάζω.
Ναι, εγώ το προχώρησα πιο πέρα και έβγαλα και την α9 ότι δεν είναι στεγανή..

Το ενα αναιρει το αλλο.

Η δική σου γνώμη απ' ό,τι καταλαβαίνω είναι ότι δεν σημαίνει τίποτα για τον επαγγελματία η κυκλοφορία του 400/2.8, προτού βγουν όλοι οι υπόλοιποι τηλεφακοί που διαθέτει ο ανταγωνισμός.

Οχι μονο.

Πρεπει να υπαρχει ολο το σετ. Και οι φακοι και τα σωματα τα καταλληλα.

Ξαναλεω επειδη ασχοληθηκα εκτενως με την αγορα σωματος Α7 οτι ολα τα σωματα αυτης της σειρας εχουν σοβαροτατο προβλημα. Για την Α9 δεν ενδιαφερθηκα ποτε μου οποτε δεν το εχω ψαξει.

Ο φακος για να ξαναγυρισουμε στο θεμα μας ειναι οντως σοβαρο βημα. Ομως μην ξεχναμε οτι και 300αρη καλο και 500αρη ειχε η εταιρεια και τους πελατες της τους "μουτζωσε" παρατωντας το Α mount και στραφηκε στο Ε mount.

Α αντε νασαι επαγγελματιας τωρα σπορ και να σου κανει τετοια κολπα....μιλαμε οτι αυτη ειναι η δουλεια τους δεν παιζουν με τον εξοπλισμο τους οπως κανουν πολλοι στο διαδικτυο.

Δεν θα ρισκαρουν ευκολα να αλλαξουν συστημα αξιας δεκαδων χιλιαδων ευρω που δουλευει flawless για να πανε σε αλλο συστημα χωρις σταθερη υποδομη, πληρες οπλοστασιο φακων και σωματων καταλληλων για την εργασια τους.

α9 και α7ΙΙΙ δεν έχουν μεγάλη διαφορά στη στεγανότητα. Κακώς το κάνεις θέμα που εσύ έγραψες α7ΙΙΙ κι εγώ α9.

Θα δείξει η αγορά (στο κομμάτι των επαγγελματιών που απευθύνεται) κατά πόσο θα επηρεαστεί από την κυκλοφορία του φακού.

Πάντως είναι πολύ θετικό που κυκλοφόρησε ο φακός, έστω και αν δεν τον πάρει κανείς μας.
Άσε να χαρούμε και λίγο, δεν πειράζει.
Ευχάριστο γεγονός είναι. Ακόμη και για τον ανταγωνισμό, ώστε να γίνονται όλοι καλύτεροι και να πέφτουν και οι τιμές παράλληλα.

Ο fe 400/2.8 είναι μεγάλη υπόθεση και στρατηγικά που λέει ο ΤΖΟ αλλά κυρίως γιατί είναι 1κιλό πιο ελαφρύς απο τον ανταγωνισμό (2,9 vs 3.9) .. σηματοδοτεί εφαρμογή νέας τεχνολογίας ..
να θυμίσουμε οτι μέχρι τώρα για τέτοια επίπεδα βάρους η Canon αναγκάστηκε να πάει σε freshnel optics (με τα γνωστά προβλήματα σε bokeh) και παρόλλο που o DO400 II είναι f/4 έχει πάλι 2,1κιλά

Tώρα για τους επαγγελματίες .. δεν αρκεί να βουτήξει στο ποτάμι, πρέπει να στρέψει το ρεμα αλλού και δεν φτάνει ενα ελλειπές σετ για να γίνει αυτό .. χρειάζεται και να συμπληρωθεί η γκάμα και να κτισθεί δίκτυο υποστήριξης .. και βέβαια να βγάλει ακόμα πιο προχωρημένο - ολοκληρωμένο σώμα .. (καλύτερη εργονομία - αντοχή πιο γρήγορο EVF και ηλ.κλείστρο κλπ) .. που όπως πάει θα το βγάλει σε 1-2 χρόνια

.. πιο δύσκολο απ'όλα μου φαίνεται το δίκτυο υποστήριξης και το κτίσιμο εμπιστοσύνης ..

Με 2.9kg σχεδόν και για μας θα ήταν, αν κόστος και όγκος ήταν πιο προσιτά.

Έναν οξύτατο 400/5.6 εγώ περιμένω, αφού έχω τον 70-200/2.8GM.
Τον 100-400 τον προσπερνώ δυστυχώς.

cxoHI4.jpg

Κάτι τέτοια βλέπω και με πιάνει απελπισία...

...οι leica απλησίαστες, άλλες FF σε στυλ rangefinder δεν υπάρχουν, η fuji Χ-Ε3 δεν έχει σταθεροποίηση στο σώμα, κολλήσαμε στο m4/3 - εντάξει κάνουμε και οικονομία :bigcry: :flipout:

Στο σούπερ τελέ οι MFT μονοεστιακοί φακοί πλεονεκτούν για μας τους θνητούς.
Ο Olympus 300/4 μού έχει κάνει μεγάλη "ζημιά". Όχι μόνο δεν χρειάζομαι και δεν θέλω κάτι άλλο, αλλά ούτε καν το ονειρεύομαι.
Μόνο από περιέργεια θα ήθελα να δω πώς θα ήταν μια σύγκριση με έναν μελλοντικό FE400/5.6.

Απάντηση: Re: Φακοί e-mount

Στο σούπερ τελέ οι MFT μονοεστιακοί φακοί πλεονεκτούν για μας τους θνητούς.
Ο Olympus 300/4 μού έχει κάνει μεγάλη "ζημιά". Όχι μόνο δεν χρειάζομαι και δεν θέλω κάτι άλλο, αλλά ούτε καν το ονειρεύομαι.
Μόνο από περιέργεια θα ήθελα να δω πώς θα ήταν μια σύγκριση με έναν μελλοντικό FE400/5.6.

Απορώ πως δεν εχεις βαλει χερι ακόμη στον LEICA 200/2.8, είναι ίδιας κλάσης με τον 300/4.

To σούπερ τελέ είναι άτιμο πράμα. Όταν το χρειάζεσαι, δεν σου φτάνει όσο και να έχεις.
Σπάνιo είναι να έχω διαθέσιμο φακό με 400mm FOV και φακός με 600mm FOV να ήταν απαγορευτικός.
Πιο συχνό είναι να έχω διαθέσιμο 600mm FOV και το 840mm FOV με τον 1.4x να είναι ευπρόσδεκτο.
Φως έχω συνήθως και δεν τραβάω σπορ ώστε να θέλω υψηλή ταχύτητα ώστε το 2.8 του Panasonic Leica να βοηθήσει.

O δεύτερος λόγος είναι το συνδυαστικό IBIS + OIS. Με τον PanaLeica θα πρόσθετα και το κόστος αγοράς G9.

O τρίτος λόγος σχετίζεται και με το νήμα. α6500 + 70-200/2.8GM είναι πολύ δυνατός συνδυασμός στο 300mm FOV.
Θα έπρεπε να κάνω σύγκριση G9+200/2.8 και α6500+70-200/2.8GM για να σιγουρευτώ ότι θα άξιζε.