Φακοί Tamron

Απάντηση: Tamron SP AF 70-200/2.8, σύντομη παρουσίαση

Λοιπόν, πείραξα με δύο διαφορετικούς τρόπους την φωτό του Τάσου τήν οποία κρίνω ως σύνθεση γιατί μου "έκατσε" και μένα

send1.jpg

send2.jpg

Tώρα εάν σας έλεγε ότι είναι τραβηγμένη με τον Vario-Elmar 70-210 θα είχε ιδιαίτερη σημασία;:grandpa:

Re: Tamron SP AF 70-200/2.8, σύντομη παρουσίαση

Καλή δουλειά Βασιλη.
Τάσο αλήθεια, μπορείς να να ανεβάσεις κανα raw?

πολυ ωραια χρωματα παντως.

Και αυτο που την κανει ξεχωριστη για μενα (αν και εγινε για να μην πλησιασει μεσα στις λασπες...:flipout:) ειναι τα σταχυα out of focus στο forground.

Ειναι λιγο κινηματογραφικη ματια.

Τασο ευγε.

Re: Απάντηση: Tamron SP AF 70-200/2.8, σύντομη παρουσίαση

Λοιπόν, πείραξα με δύο διαφορετικούς τρόπους την φωτό του Τάσου τήν οποία κρίνω ως σύνθεση γιατί μου "έκατσε" και μένα

send1.jpg

send2.jpg

Tώρα εάν σας έλεγε ότι είναι τραβηγμένη με τον Vario-Elmar 70-210 θα είχε ιδιαίτερη σημασία;:grandpa:

Φοβερο αποτελεσμα.
:grinning-smiley-043

Τάσο με γεια το απόκτημα

Να ρωτήσω και κάτι.... μια απόκλιση προς το ερυθρό στις πιο πολλές φωτος σου, εσύ την έδωσες, είναι θέμα WB ή είναι και τερτίπια του φακού ??

Και μιά πρόταση. Επειδή υπάρχουν πολύ συχνά ερωτήματα οσον αφορά ρυθμίσεις-επεξεργασία κλπ. καλό θα έιναι να ψαχτούμε λιγο, ώστε ότι ανεβάζουμε να έχει exif. Το (αγαπημένο μου) irfanview μου τα σβήνει ...

Παρεμπιπτόντως ... ενα πολύ καλό exif viewer ..
http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/

Απάντηση: Tamron SP AF 70-200/2.8, σύντομη παρουσίαση

respect (Κυριολεκτικά) στον ΝIKKOR 200/2.0 και σε όλα τα ιερά τέρατα της CANON/NIKON/LEICA/ZEISS/HASSELBLAD/MAMIYA.

Αλλά οι περισσότεροι εδώ μέσα είμαστε ερασιτέχνες. Ακόμη κι αν κάνουμε την τρέλα να δώσουμε μερικά χιλιάρικα για να αγοράσουμε τέτοιους φακούς (είπαμε τρέλα), πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να τους εκμεταλλευτούμε. Και η τεχνική μας είναι χάλια, και η φυσική μας κατάσταση και άλλα πολλά.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος που δουλεύει με το απόλυτο των οπτικών σε καθημερινή βάση θα πρέπει να απαξιώνει όλους υπόλοιπους φακούς. Ειδικά γι αυτούς που δεν μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν.

Αν το μεταφέρουμε σε άλλες ανθρώπινες δράσεις, όπως στην εκπαίδευση, η πιθανότητα να έχει ένας μαθητής έναν άριστο δάσκαλο/καθηγητή είναι 1/200. Άρα μπορεί να μην το έχει ποτέ, ή να τον έχει μια φορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι καθηγητές/δάσκαλοι είναι ανύπαρκτοι για το παιδί/μαθητή.

Το ίδιο και με τους μαθητές. Αν εγώ είμαι καθηγητής και περάσει από τα χέρια μου ένα απίστευτο μυαλό, δεν σημαίνει ότι στο εξής εγώ θα απαξιώ να ασχοληθώ με όλους τους άλλους (κατώτερους από αυτόν), αλλά απόλυτα φυσιολογικούς μαθητές και παιδιά. Ούτε ότι θα βάλω τον πήχυ εκεί ψηλά.

Και στον αθλητισμό. Υπάρχει η Ρεάλ, η Μπάρτσα και άλλες κορυφαίες, αλλά μπάλα καλή μπορείς να δεις κι από άλλες ομάδες.

Ο ίδιος είναι, μόνο που ο δικός μου δεν έχει τα ίδια γράμματα εκατέρωθεν του παράθυρου εστίασης....περίεργο, ε?

Αυτός είναι:

tamron_70-200mm_f2.8_1.28.2008.jpg

Last edited:

μπορει στο slrgear να εβαλαν τη φωτογραφια του προηγουμενου μοντελου κατα λαθος...επισης εκει το τεστ ειναι για νικον...

Επαναφέρω αυτό το ωραίο θεμα του Τάσου για να ρωτήσω για την ποιότητα του φακου γενικά.. Ειμαι ετοιμος να παραγγειλω εναν 70-200 2.8 για την D90 και ειμαι μεταξυ αυτου και του Sigma 70-200 2.8 HSM.

Εχω 2 ερωτησούλες

α) Ποιος αντιπροσωπεύει την εταιρεια στην Ελλάδα ; Εαν εχω καποιο θεμα με το φακο υπαρχει καποιος αντιπρόσωπος να τον δει η θα πρέπει να τον στείλω Ευρώπη. Ο Sigma απο οσο ξερω εχει αντιπροσώπευση στην Ελλάδα (και από οτι φαίνεται αξιοπρεπή...)

β) Στα περισσότερα reviews που εχω δει ολοι εκθειάζουν την οπτική του ποιότητα (τηρουμενων των αναλογιων και της τιμης του) αλλά βλέπω αρκετα σχόλια σε σχέση με την μετρια ταχύτητα εστίασης του φακού.. Πόσο σημαντικό ειναι τελικά αυτό ;

Τον Sigma τον δοκιμασα λίγο και μου φανηκε πολύ καλος και ποιοτικός σαν κατασκευή (θα προσπαθησω να δοκιμασω και τον Tamron αν και δυσεύρετος)

Τον Σιγμα ετυχε να τον δοκιμασω πριν ενα χρονο περιπου και το μονο που προσεξα ειναι το δαχτυλιδι του ζουμ πρεπει να φας γερα για να το γυρισεις και σε οξυτητα στο 2.8 και στο ακρως τελε 200μμ ειταν πολυ απελπιστικα καθολου οξυτατος. Το αλλο που προσεξα ειναι οτι δεν εστιαζει πολυ γρηγορα πραγμα πολυ σημαντικο αν τον θες για ποδοσφαιρο , πουλια και οτιδηποτε κινητε γρηγορα εκει θα τα βρεις λιγακι δυσκολα.

Ενας φιλος μου που τον εχει μου ειπε επισης οτι παγωνει η εστιαση συχνα πυκνα.

Δοκιμασε και τους 2 και οποιος σου κατσει θα ελεγα αλλωστε δεν νομιζω να εχουν μεγαλη διαφορα μεταξυ τους .
Αν ο ταμρον εχει καλυτερο και πιο καλο δαχτυλιδι να γυρνα το ζουμ γρηγορα και ειναι φτιαγμενος πιο μπροστα απο τον σιγμα θεωρητικα πρεπει να ειναι ελαχιστα καλυτερος .

Αν θες καποιον τελεφωτο να εχει φαρμακι οξυτητα να ειναι και οικονομικος κατα πολυ απο σιγμα και ταμρον αγορασε τον Νικον 180 2.8 αυτος ο φακος κοβει ανασες μιλαμε για φακουδαρα απο το 2.8 εως το φ/16 .

Ο 180 2.8 ειναι πολυ φθηνος και απο ποιοτητα απαιχτος αν θες ποιοτητα σε τελεφωτο μιας που η εστιαση σε ταμρον και σιγμα δεν ειναι κατι το σπουδεο οπως και στον παλιο νικον 180 αλλα θα εχεις οξυτητα .

Καθώς μεγαλώνει η συμβίωση με τον φακό και τον χρησιμοποίησα κάπως παραπάνω (ιδίως στις γιορτές) να απαντήσω μερικά από τα παραπάνω.

Αντιπρόσωπος της Τάμρον στη χώρα μας είναι ο Γιαννάτος, τώρα τι λέει η αντιπροσωπεία θα σας γελάσω. Πάντως υπήρχε διαθέσιμο στοκ του φακού άρα αποκτήθηκε αμέσως, και επίσης σημειώνω πως δίνεται εγγύηση δύο ετών και όχι ενός.

Οπτικώς έχω καταλήξει πως είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο. Ανεξαρτήτως τιμής. Φόρτε του η περιοχή των 70mm, όπου είναι με οποιοδήποτε κριτήριο ξουράφι και κυριότερο, ανοικτός, αλλά και τα 200mm. Στα 100 τον βρήκα περίπου στα επίπεδα του Sigma 105/2.8 macro, αυτό τι σας λέει? Στα 135 είναι πολύ καλός αλλά εκεί ίσως θέλει ένα στοπ κλείσιμο. Γενικώς πάντως μπορώ να πω πως είναι φακός που μπορεί κανείς να τον χρησιμοποιεί άφοβα ανοικτό. Εάν εξάλλου ήταν να τον κλείνω έστω και ένα στοπ για να πιάσω απόδοση, θα έπαιρνα τον 70-200/4L.
Εάν βάλουμε μέσα και τον παράγοντα τιμή (γύρω στα 650 ευρώ παίζει αυτές τις ημέρες, προσοχή για αυξήσεις), δεν μιλάμε για τίποτα άλλο από εξαιρετική οπτική απόδοση. Δεν είχα την τύχη να δοκιμάσω ο ίδιος τον αντίστοιχο Σίγμα για να τον συγκρίνω. Όμως από τα iso12233 crops που παραθέτει το the-digital-picture.com για τους δύο φακούς, δοκιμασμένους μάλιστα πάνω σε Canon 1Ds Mk III (21mp), η διαφορά ιδίως στα 200mm είναι εμφανέστατη υπέρ του τάμρον, σε ανάλυση κόντραστ και εκτροπές.

Από ποιότητα κατασκευής είμαι απλώς ευχαριστημένος. Σίγουρα είναι εμφανώς ανώτερο από το επίπεδο της μεσαίας σειράς των Canon/Nikon (καθώς η κατασκευή του είναι βασικώς μεταλλική), αλλά υπολείπεται του επιπέδου της επαγγελματικής σειράς φακών. Δεν τίθεται θέμα να απογοητεύσει η κατασκευή του τον ερασιτέχνη (μιλάμε για καλή, όχι απλώς "ικανοποιητική" κατασκευή), ενδεχομένως και έναν επαγγελματία, αλλά όπως και να το κάνουμε, υπάρχουν και καλύτερα. Πάντως το δαχτυλίδι ζουμ, που ερωτήθηκε, γυρνάει εύκολα.

Όμως... μάλλον δεν είναι ο φακός για τον επαγγελματία που η ακαριαία και ακριβέστατη εστίαση και το AF tracking είναι το Α και το Ω του. Εγώ ως ερασιτέχνης θεωρώ πως καλύπτομαι και με το παραπάνω, και για να μην μπερδεύεται κανείς, επισημαίνω πως η σύγκριση γίνεται με τους 70-200/2.8 των Canon-Nikon απλά γιατί αυτοί είναι οι γρήγοροι 2.8 ζουμ που υπάρχουν για τα δύο συστήματα και αποτελούν την "άλλη πρόταση". Καλώς ή κακώς η κατηγορία των γρήγορων τελε-ζουμ θεωρείται επαγγελματική. Εάν λοιπόν το ψωμί σας εξαρτάται από την ταχύτητα και ακρίβεια της αυτόματης εστίασης του φακού σας, απλώς κοιτάξτε στις προτάσεις της "μαμάς", δυστυχώς δεν θα τη βγάλετε τόσο φθηνά.

Επίσης, ο Nikkor 180/2.8 είναι πάνω από 200 ευρώ ακριβότερος του Ταμρον, πέραν του ότι δεν είναι ζουμ. Εξαιρετικό γρήγορο 180ρη έχω κι εγώ τον Sonnar 180/2.8, ο οποίος ομοίως δεν είναι ζουμ, οπότε και δύσκολα θα τον πάρω σε βόλτα μαζί μου. Με τον 70-200/2.8 και έναν ευρυγώνιο ζουμ έχω ένα πλήρες κιτ για βόλτα.

Όσοι καλοβλέπετε τον Ταμρον ως εναλλακτική λόγω της τιμής του, να λάβετε υπόψη σας πως είναι ένας 70-200/2.8 και αυτό σημαίνει όγκο και βάρος. Το τελευταίο προσωπικώς δεν το βρήκα προβληματικό, ο όγκος του όμως (ειδικώς εάν μεταφέρουμε και το μεγάλο παρασολέιγ) αυξάνει τις απαιτήσεις σε τσάντα μεταφοράς, ιδίως εάν θέλουμε να χωράει τον φακό φορεμένο. Τις πολύ μικρές τσαντούλες ώμου, ξεχάστε τις, η Rezo170AW που έχω για βόλτες, στενάζει, μετά βίας τον χωράει όρθιο δίπλα στη μηχανή με τον ευρυγώνιο φορεμένο, ενώ με τον τάμρον φορεμένο στη μηχανή η τσαντούλα γίνεται ...κάμπριο (με το επάνω κάλυμμα να χάσκει). Κανονικά πρέπει με αυτόν να παίρνω κάποια από τις μεγαλύτερες τσάντες μου.

Last edited:

Τις πολύ μικρές τσαντούλες ώμου, ξεχάστε τις, η Rezo170AW που έχω για βόλτες, στενάζει, μετά βίας τον χωράει όρθιο δίπλα στη μηχανή με τον ευρυγώνιο φορεμένο, ενώ με τον τάμρον φορεμένο στη μηχανή η τσαντούλα γίνεται ...κάμπριο (με το επάνω κάλυμμα να χάσκει). Κανονικά πρέπει με αυτόν να παίρνω κάποια από τις μεγαλύτερες τσάντες μου.

Χε, χε, γι αυτό διάλεξα την Nova 180, για να χωρά το σετ με τους φακούς όρθιους και να κλείνει το φερμουάρ. :grandpa:

Να προσθέσω ένα ακόμη σημείο για την οπτική του απόδοση. Τον έχω συγκρίνει με αρκετούς από τους σταθερούς που έχω, και πραγματικά η οξύτητα το κόντραστ και οι εκτροπές (έλλειψη εκτροπών εννοώ) είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σαν ζουμ όμως, η ποιότητα του φόντου δεν φτάνει εκείνη ενός σταθερού, σαφώς δεν είναι τόσο απαλό, σε ορισμένες περιπτώσεις (αναλόγως το εστιακό μήκος) μπορεί να το βρω και "ταραγμένο".

Παράδειγμα (την οξύτητα στο εστιασμένο δεν την καταλαβαίνουμε εύκολα εδώ λόγω σμίκρυνσης βέβαια)

attachment.php

Attachments

• IMG_3695.jpg
    IMG_3695.jpg
    139.4 KB · Views: 189

Ανοιχτος στο 2.8 δεν νομιζω να ειναι ξυραφι αλλα και ουτε στο 200 μμ .Αν θες ανεβασε στο rapidshare κανενα Raw να το δω και να το αναλυσω κανονικα .
Καλυτερος απο τον μακρο 105 ? σε πιο διαφραγμα ?
Τα δειγματα που εχω δει γενικα στο ιντερνετ μεχρι στιγμης ειναι φοβερα ενοχλητικα θολα σε μικρα διαφραγματα ακομη και σε 5.6 διαφραγμα.
Αν εχεις δικα σου δειγματα η τιποτα καποιος στο ιντερνετ εχει κανει μερικα καλα δειγματα ειμαι περιεργος να τα δω .

Δοκίμασα τον Ταμρον 70-200/2.8 στα 85mm από 2 μέτρα απόσταση, και είχα για σύγκριση τους Sigma EX 105/2.8 macro και Tamron 90/2.8 macro. Βρήκα το κόντραστ και την οξύτητα του 70-200 ανοικτού, σε αντίστοιχα επίπεδα. Κάπου πρέπει να έχω τα δείγματα, αλλά τώρα... Δεν ξέρω τι δείγματα έχεις δει, πάντως αυτά που έβρισκα στο νετ όταν έκανα έρευνα αγοράς ήταν από καλά μέχρι οξύτατα. Αυτό που λέγεται είναι για τα 200mm, πως το πραγματικό διάφραγμα δεν είναι 2.8 αλλά μάλλον κάπου στο 3.2

Μήπως τον μπερδεύεις με τον Σίγμα 70-200? Γιατί ο Τάμρον δεν έχει περπατήσει πολύ ακόμη...

Δοκίμασα τον Ταμρον 70-200/2.8 στα 85mm από 2 μέτρα απόσταση, και είχα για σύγκριση τους Sigma EX 105/2.8 macro και Tamron 90/2.8 macro. Βρήκα το κόντραστ και την οξύτητα του 70-200 ανοικτού, σε αντίστοιχα επίπεδα. Κάπου πρέπει να έχω τα δείγματα, αλλά τώρα... Δεν ξέρω τι δείγματα έχεις δει, πάντως αυτά που έβρισκα στο νετ όταν έκανα έρευνα αγοράς ήταν από καλά μέχρι οξύτατα. Αυτό που λέγεται είναι για τα 200mm, πως το πραγματικό διάφραγμα δεν είναι 2.8 αλλά μάλλον κάπου στο 3.2

Μήπως τον μπερδεύεις με τον Σίγμα 70-200? Γιατί ο Τάμρον δεν έχει περπατήσει πολύ ακόμη...

Ο μακρο σιγμα που ανεφερες οντως παρατηρησα σε FF μηχανες εχει πεσμενο λιγακι το κοντραστ αλλα απο οξυτητα ειναι φαρμακι και θα τον ξετρυπωσο απο το συρταρι να βγαλω μερικα δειγματα σε ολα τα διαφραγματα να δουμε τι γινεται.

Αν πας στο pbase θα βρεις πολλα δειγματα , αλλα οπως σου ειπα ανεβασε αν θες μερικα σε raw .

Σουπερ οξυτατος και σε τιμη μιση απο νικον και κανον εδω θα μου επιτρεψεις να διαφωνησο και να φανταστεις οτι και ο κανον και νικον πονανε σε αυτα τα σημεια οχι ομως σε σημειο να παρα γινεται ενοχλητικο.

Σε διαφραγμα με τον κανον 70-200 φ/4 και στο διαφραγμα φ/4 τον εκανες κανενα τεστ ? για κανε και εκει να δεις τι γινεται απο οξυτητα .

Σε FF ΣΩΜΑ αν ο φακος σου 70-200 εχει το ιδιο κοντραστ με τον παλιο σιγμα 105 τοτε ο τεμρον δεν λεει πολλα σε κοντραστ . Για τον 90 δεν εχω ιδεα μιας που δεν τον δοκιμασα .

Last edited:

Δεν έγραψα "σούπερ οξύτατος", έγραψα "σε πολύ ψηλό επίπεδο".
Τον χαρακτηρισμό "ξυράφι" τον επιφύλαξα για τον φακό στα 70mm όπου όντως θεωρώ την απόδοσή του σε κόντραστ/οξύτητα/εκτροπές εξαιρετική. Σίγουρα κορυφαία για φακό ζουμ.

Δεν έγραψα "σούπερ οξύτατος", έγραψα "σε πολύ ψηλό επίπεδο".
Τον χαρακτηρισμό "ξυράφι" τον επιφύλαξα για τον φακό στα 70mm όπου όντως θεωρώ την απόδοσή του σε κόντραστ/οξύτητα/εκτροπές εξαιρετική. Σίγουρα κορυφαία για φακό ζουμ.

Στα 70μμ και σε τι διαφραγμα αν επιτρεπεται .
Οσο για το υψηλοεπιπεδο και εδω σε τι διαφραγμα και μηκος για βαλε αναλυτικα πληροφοριες .

Τελευτεα ψαχνω για φθηνες λυσεις και εγω και τα ψαχνω πολυ αυτα κυριος σε νεους φακους μιας που λενε οτι ειναι καλυτεροι απο προηγουμενους.