Re: Tamron SP AF 70-200/2.8, σύντομη παρουσίαση
Καθώς μεγαλώνει η συμβίωση με τον φακό και τον χρησιμοποίησα κάπως παραπάνω (ιδίως στις γιορτές) να απαντήσω μερικά από τα παραπάνω.
Αντιπρόσωπος της Τάμρον στη χώρα μας είναι ο Γιαννάτος, τώρα τι λέει η αντιπροσωπεία θα σας γελάσω. Πάντως υπήρχε διαθέσιμο στοκ του φακού άρα αποκτήθηκε αμέσως, και επίσης σημειώνω πως δίνεται εγγύηση δύο ετών και όχι ενός.
Οπτικώς έχω καταλήξει πως είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο. Ανεξαρτήτως τιμής. Φόρτε του η περιοχή των 70mm, όπου είναι με οποιοδήποτε κριτήριο ξουράφι και κυριότερο,
ανοικτός, αλλά και τα 200mm. Στα 100 τον βρήκα περίπου στα επίπεδα του Sigma 105/2.8 macro, αυτό τι σας λέει? Στα 135 είναι πολύ καλός αλλά εκεί ίσως θέλει ένα στοπ κλείσιμο. Γενικώς πάντως μπορώ να πω πως είναι φακός που μπορεί κανείς να τον χρησιμοποιεί άφοβα ανοικτό. Εάν εξάλλου ήταν να τον κλείνω έστω και ένα στοπ για να πιάσω απόδοση, θα έπαιρνα τον 70-200/4L.
Εάν βάλουμε μέσα και τον παράγοντα τιμή (γύρω στα 650 ευρώ παίζει αυτές τις ημέρες, προσοχή για αυξήσεις), δεν μιλάμε για τίποτα άλλο από εξαιρετική οπτική απόδοση. Δεν είχα την τύχη να δοκιμάσω ο ίδιος τον αντίστοιχο Σίγμα για να τον συγκρίνω. Όμως από τα
iso12233 crops που παραθέτει το the-digital-picture.com για τους δύο φακούς, δοκιμασμένους μάλιστα πάνω σε Canon 1Ds Mk III (21mp), η διαφορά ιδίως στα 200mm είναι εμφανέστατη υπέρ του τάμρον, σε ανάλυση κόντραστ και εκτροπές.
Από ποιότητα κατασκευής είμαι απλώς ευχαριστημένος. Σίγουρα είναι εμφανώς ανώτερο από το επίπεδο της μεσαίας σειράς των Canon/Nikon (καθώς η κατασκευή του είναι βασικώς μεταλλική), αλλά υπολείπεται του επιπέδου της επαγγελματικής σειράς φακών. Δεν τίθεται θέμα να απογοητεύσει η κατασκευή του τον ερασιτέχνη (μιλάμε για καλή, όχι απλώς "ικανοποιητική" κατασκευή), ενδεχομένως και έναν επαγγελματία, αλλά όπως και να το κάνουμε, υπάρχουν και καλύτερα. Πάντως το δαχτυλίδι ζουμ, που ερωτήθηκε, γυρνάει εύκολα.
Όμως... μάλλον δεν είναι ο φακός για τον επαγγελματία που η ακαριαία και ακριβέστατη εστίαση και το AF tracking είναι το Α και το Ω του. Εγώ ως ερασιτέχνης θεωρώ πως καλύπτομαι και με το παραπάνω, και για να μην μπερδεύεται κανείς, επισημαίνω πως η σύγκριση γίνεται με τους 70-200/
2.8 των Canon-Nikon απλά γιατί αυτοί είναι οι γρήγοροι 2.8 ζουμ που υπάρχουν για τα δύο συστήματα και αποτελούν την "άλλη πρόταση". Καλώς ή κακώς η κατηγορία των γρήγορων τελε-ζουμ θεωρείται επαγγελματική. Εάν λοιπόν το ψωμί σας εξαρτάται από την ταχύτητα και ακρίβεια της αυτόματης εστίασης του φακού σας, απλώς κοιτάξτε στις προτάσεις της "μαμάς", δυστυχώς δεν θα τη βγάλετε τόσο φθηνά.
Επίσης, ο Nikkor 180/2.8 είναι πάνω από 200 ευρώ ακριβότερος του Ταμρον, πέραν του ότι δεν είναι ζουμ. Εξαιρετικό γρήγορο 180ρη έχω κι εγώ τον Sonnar 180/2.8, ο οποίος ομοίως δεν είναι ζουμ, οπότε και δύσκολα θα τον πάρω σε βόλτα μαζί μου. Με τον 70-200/2.8 και έναν ευρυγώνιο ζουμ έχω ένα πλήρες κιτ για βόλτα.
Όσοι καλοβλέπετε τον Ταμρον ως εναλλακτική λόγω της τιμής του, να λάβετε υπόψη σας πως είναι ένας 70-200/
2.8 και αυτό σημαίνει όγκο και βάρος. Το τελευταίο προσωπικώς δεν το βρήκα προβληματικό, ο όγκος του όμως (ειδικώς εάν μεταφέρουμε και το μεγάλο παρασολέιγ) αυξάνει τις απαιτήσεις σε τσάντα μεταφοράς, ιδίως εάν θέλουμε να χωράει τον φακό φορεμένο. Τις πολύ μικρές τσαντούλες ώμου, ξεχάστε τις, η Rezo170AW που έχω για βόλτες, στενάζει, μετά βίας τον χωράει όρθιο δίπλα στη μηχανή με τον ευρυγώνιο φορεμένο, ενώ με τον τάμρον φορεμένο στη μηχανή η τσαντούλα γίνεται ...κάμπριο (με το επάνω κάλυμμα να χάσκει). Κανονικά πρέπει με αυτόν να παίρνω κάποια από τις μεγαλύτερες τσάντες μου.