Φακοί Tamron

Re: Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II

τελικα ο φακος μετα απο ενδελεχεις ελεγχους παρουσιαζει γενικα προβλημα εστιασης οχι απλα front back focus που διορθωνεται ευκολα. η αντιπροσωπεια στην ελλαδα δεν εχει τον καταλληλο εξοπλισμο για να τον διορθωσει, παραυτα ανελαβε πληρως την ευθυνη να τον στειλει εξω για να τον διορθωσουν. σε μερικες βδομαδες θα επιστρεψει και θα σας στειλω δειγματα του.
στον γιαννατο με αφησαν να δοκιμάσω πολλες κοπιες δυστυχως ομως καμια δεν επαιζε σωστα (εννοειται οτι η μηχανη δεν παρουσιαζει προβλημα με κανεναν αλλο φακο). τα παιδια εκει μου εξηγησαν οτι οι φακοι αυτοι περνουν το qc επειδη αντιστοιχως και καποιες μηχανες βγαινουν απο την καθε αντιπροσωπεια με μια ανοχη +/- 5 στην εστιαση, οποτε ενδεχεται να παιζουν σωστα σε καποιο αλλο σωμα.

Ακριβως για αυτους τους λογους απεφυγα να παρω Tamron. Κριμα για τα οπτικα της εταιρειας.

τελικα ο φακος μετα απο ενδελεχεις ελεγχους παρουσιαζει γενικα προβλημα εστιασης οχι απλα front back focus ......
στον γιαννατο με αφησαν να δοκιμάσω πολλες κοπιες δυστυχως ομως καμια δεν επαιζε σωστα (εννοειται οτι η μηχανη δεν παρουσιαζει προβλημα με κανεναν αλλο φακο). τα παιδια εκει μου εξηγησαν οτι οι φακοι αυτοι περνουν το qc επειδη αντιστοιχως και καποιες μηχανες βγαινουν απο την καθε αντιπροσωπεια με μια ανοχη +/- 5 στην εστιαση, οποτε ενδεχεται να παιζουν σωστα σε καποιο αλλο σωμα.

Κανενα δειγμα δεν επαιξε σωστα?

Μπορεις να ανεβασεις φωτογραφιες που να φαινεται η λαθος εστιαση?

Αν και δικος μου εχει προβλημα πως θα το καταλαβω?

αν εχει live view η καμερα σου μπορεις πολυ απλα να την βαλεις να εστιασει στο auto (εννοειται θα κανεις μεγενθυνση χ10 στην οθονη και η μηχανη θα ειναι σε τριποδο) και μετα θα την γυρισεις στο manual και θα προσπαθησεις να εστιασεις καλυτερα. αν δεις μεγαλες διαφορες και σε καλο φωτισμο, μαλλον εχεις προβλημα. για το front και back focus και γενικοτερα θεματα εστιασης κατεβασε ενα τεστακι απο το νετ και προσπαθησε να εστιασεις με 40 μοιρες γωνια απο το θεμα. δες εδω πιο αναλυτικα http://photo.net/learn/focustest/

θα ψαξω να δω αν εχω καποια φωτο με manual και auto focus απο τον φακο.

να ενα δειγμα για την ποιοτητα του φακου σε ασχημες συνθηκες...
εδω το focus ειναι manual και η μηχανη σε μονοποδο. αν κατεβασετε το αρχειο εχει τα exif.

view.php
[/URL][/IMG]

εχει πεσει προσωρινα το imageshack απο οτι ειδα.

Ρωτάω γιατί σου έκανα quote και είδα ότι στο post σου δεν υπάρχει link από imageshack.

ισως το εσβησε τοτε καποιος διαχειριστης.
η δεν ξερω τι!! μολις φτιαξει το imageshack θα την ανεβασω παλι.

Απάντηση: Re: Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II

ισως το εσβησε τοτε καποιος διαχειριστης.
η δεν ξερω τι!! μολις φτιαξει το imageshack θα την ανεβασω παλι.

Δεν νομίζω να την έσβησε διαχειριστής. Confessor δοκίμασε να την ανεβάσεις πάλι, το imageshack απ ότι βλέπω λειτουργεί.

Απάντηση: Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II

Διάβασα για τη σύγκριση του φακού με τον 18-55vr.
Τί γίνεται όμως σε σύγκριση με τον Nikkor 18-200vr, στο κοινό τους εύρος (και αφήνοντας κατά μέρος την αυτονόητη ευκολία του 18-200) ?
Εννοώ με κριτήρια, κατά πρώτον, IQ (δηλ. soft/sharp, contrast, παραμορφώσεις, βινιετάρισμα, χρωματικό DR, CAs) και κατά δεύτερον (αλλ' όχι ήσσονος σημασίας) της δυνατότητας χρήσης f/2.8 (αλλά με απαιτήσεις). Διότι όχι σπάνια, διαβάζω για φακούς 2.8, ότι για να έχεις απροβλημάτιστες φωτό, πρέπει να πας στο 4 και στο 5.6, ή ακόμα και στο f8.!!! - Η κύρια χρήση θα είναι σε εσωτερικούς χώρους, όχι και πολύ καλά φωτισμένους.
(Πέρασαν άραγε από τα χέρια κάποιου, και οι δύο φακοί).

Last edited:
Απάντηση: Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II

... δοκιμασα 5-6 φακους στον σταυρινακη και στον γιαννατο αλλα ολοι μου παρουσιαζαν front - back focus. (η μηχανη εννοειται δεν εχει προβλημα εστιασης με αλλους φακους) ... υστερα απο τεστ που μου επετρεψαν να κανω με τη μηχανη μου τα καταστηματα, πηρα εναν και τον πηγα στο service για καλιμπραρισμα....
μπράβο στα καταστήματα, αλλά, ... τζίφος ;;; :bang:

confessoras said:
... τελικα ο φακος μετα απο ενδελεχεις ελεγχους παρουσιαζει γενικα προβλημα εστιασης οχι απλα front back focus που διορθωνεται ευκολα. η αντιπροσωπεια στην ελλαδα δεν εχει τον καταλληλο εξοπλισμο για να τον διορθωσει, παραυτα ανελαβε πληρως την ευθυνη να τον στειλει εξω για να τον διορθωσουν ...

... στον γιαννατο με αφησαν να δοκιμάσω πολλες κοπιες δυστυχως ομως καμια δεν επαιζε σωστα ...
! ! ! :frusty:

Kosh said:
... Τα προβληματα με την αντιπροσωπεια μου αναφερθησαν και απο πολυ μεγαλο ιντερνετικο και οχι μονο καταστημα που εχει ολες τις εταιρειες και πελατες του ειχαν προβληματα με τους φακους της Ταμρον. ... Ακριβως για αυτους τους λογους απεφυγα να παρω Tamron. Κριμα για τα οπτικα της εταιρειας.

Πω πω πώ!... Με όλα αυτά, απογοητεύτηκα :frusty: Όλα τα κομμάτια, δύο μεγάλων καταστημάτων, να είναι "λεμόνια" ? ! (για να δανειστώ το εσπεριδοειδές :laugh: )
Είχα διαβάσει ότι υπάρχουν τέτοια κρούσματα, αλλά σε τέτοια συχνότητα που περιγράφεται εδώ... δεν το περίμενα. Κι εγώ , που στο εύρος αυτό, χρησιμοποιώ τον 18-200vr, (σε πιο ευρυγώνια τον sigma 10-20), και θα ήθελα έναν φωτεινό φακό (για εσωτερικούς χώρους με μέτρια χαμηλό φωτισμό), αλλά και με αξιώσεις στο IQ (οξύτητα, χρώματα, DR, παραμορφώσεις, κλπ) και σε όλο το καρέ... τί να επιλέξω ; :help:
Τον Nikkor 17-55vr τον αποκλείω, ΔΙΟΤΙ, αφενός στο θέμα της οξύτητας δεν νομίζω να υπερτερεί 900ε από ένα καλό κομμάτι Τάμρον, αφετέρου, για τα 2 επιπλέον ατού του, δηλ. το vr και τη μηχανική του στιβαρότητα του, για το μεν πρώτο, δεν αξιολογώ την παραπάνω χρηματική διαφορά, ειδικά σε αυτά τα εστιακά μήκη, (για τηλεφακικά, ... ναι, να το καταλάβω, -γιαυτό και τα έσκασα για τον 70-200vr, αλλά για περιοχή normal zoom, με κατάλληλη στάση και αναπνοή, καλύπτομαι 90%, αν μάλιστα τραβήξω και ριπή, κατά 99%), για δε το δεύτερο "ατού", την "αλα-τανκ" κατασκευή του, για μένα γίνεται μειονέκτημα, λόγω καθαρά βάρους που μετά τη μισάωρη χρήση κουράζει ενοχλητικά, αλλά και του μεγέθους του, (βλέπετε, περιλαμβάνει εστιακά μήκη για φωτογραφία δρόμου και λίγο πορτρέτου), ξενίζει και θορυβεί τον κόσμο (για να το περιγράψω ήπια - έχουμε γίνει μυγιάγγιχτα καχύποπτοι), μόλις δει ένα κανόνι να στρέφεται "εναντίον" του... Επιπλέον, το μέγεθος-βάρος του, θα γίνεται αιτία να με αποτρέπει να τον παίρνω μαζί μου σε μια βόλτα, (πρόσθεσε και το ~1 κιλό της D300...), χάνοντας έτσι φωτογραφίες... και αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα (για μένα πάντα).
Και μιλάω εγώ, που μου αρέσει η γερή κατασκευή... δεν είπα να είναι στα 300γρ, αλλά ούτε και στα 1.300γρ. Τα 600-700γρ θα ήταν ένας υγιής συμβιβασμός, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα σωστά κρύσταλα 77mm.
Γερό, δεν είναι μόνο το ατσάλι, το κράμα αλουμινίου ή μαγνησίου, υπάρχουν και ποιότητες πλαστικού, όπως το fiber-glass - και άλλα που δεν γνωρίζω (βλέπε: από ρακέτες του τέννις και επαγγελματικά ποδήλατα πίστας, έως κότερα και αεροπλάνα) που συνδυάζουν αντοχή υλικού και ελαφρύ τελικό προϊόν.

Επίσης, ακούω ανθρώπους που μετανάστευσαν σε FF σύστημα, και πούλησαν τον 17-55vr που είχαν, δήλωναν ότι δεν τον αποχωρίζονται και με ιδιαίτερη λύπη, διότι, ενώ τον πλήρωσαν στα ίδια λεφτά ( +/- 5-7%) με τους αντίστοιχους επαγγελματικούς FF φακούς της Νίκον, 24-70 και 14-24, δεν ήταν στον ίδιο βαθμό αψεγάδιαστος μ' αυτούς!

Να έβγαινε ο Nikkor 16-85vr σε έκδοση f/2.8, και να είχε και στα άκρα, την ποιότητα που έχει στο κέντρο... έ, τότε, ναι, να δώσω και τα λεφτά του Νικκορ 17-55vr... αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Αλήθεια, τί να κάνω ; :help: (σε σχέση με αυτά που ζητάω, τους φακούς που υπάρχουν και το σκεπτικό μου).
Κάθομαι στ' αυγά μου και συμβιβάζομαι ; ή, παίρνω σβάρνα να δοκιμάζω κι εγώ κομμάτια από Ταμρον (ίσως και Σιγμα) ελπίζοντας να πέσω σε σωστό δείγμα ; ή, υπάρχουν κι άλλες επιλογές (φακών) ;

Re: Απάντηση: Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II

μπράβο στα καταστήματα, αλλά, ... τζίφος ;;; :bang:

! ! ! :frusty:

Πω πω πώ!... Με όλα αυτά, απογοητεύτηκα :frusty: Όλα τα κομμάτια, δύο μεγάλων καταστημάτων, να είναι "λεμόνια" ? ! (για να δανειστώ το εσπεριδοειδές :laugh: )
Είχα διαβάσει ότι υπάρχουν τέτοια κρούσματα, αλλά σε τέτοια συχνότητα που περιγράφεται εδώ... δεν το περίμενα. Κι εγώ , που στο εύρος αυτό, χρησιμοποιώ τον 18-200vr, (σε πιο ευρυγώνια τον sigma 10-20), και θα ήθελα έναν φωτεινό φακό (για εσωτερικούς χώρους με μέτρια χαμηλό φωτισμό), αλλά και με αξιώσεις στο IQ (οξύτητα, χρώματα, DR, παραμορφώσεις, κλπ) και σε όλο το καρέ... τί να επιλέξω ; :help:
Τον Nikkor 17-55vr τον αποκλείω, ΔΙΟΤΙ, αφενός στο θέμα της οξύτητας δεν νομίζω να υπερτερεί 900ε από ένα καλό κομμάτι Τάμρον, αφετέρου, για τα 2 επιπλέον ατού του, δηλ. το vr και τη μηχανική του στιβαρότητα του, για το μεν πρώτο, δεν αξιολογώ την παραπάνω χρηματική διαφορά, ειδικά σε αυτά τα εστιακά μήκη, (για τηλεφακικά, ... ναι, να το καταλάβω, -γιαυτό και τα έσκασα για τον 70-200vr, αλλά για περιοχή normal zoom, με κατάλληλη στάση και αναπνοή, καλύπτομαι 90%, αν μάλιστα τραβήξω και ριπή, κατά 99%), για δε το δεύτερο "ατού", την "αλα-τανκ" κατασκευή του, για μένα γίνεται μειονέκτημα, λόγω καθαρά βάρους που μετά τη μισάωρη χρήση κουράζει ενοχλητικά, αλλά και του μεγέθους του, (βλέπετε, περιλαμβάνει εστιακά μήκη για φωτογραφία δρόμου και λίγο πορτρέτου), ξενίζει και θορυβεί τον κόσμο (για να το περιγράψω ήπια - έχουμε γίνει μυγιάγγιχτα καχύποπτοι), μόλις δει ένα κανόνι να στρέφεται "εναντίον" του... Επιπλέον, το μέγεθος-βάρος του, θα γίνεται αιτία να με αποτρέπει να τον παίρνω μαζί μου σε μια βόλτα, (πρόσθεσε και το ~1 κιλό της D300...), χάνοντας έτσι φωτογραφίες... και αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα (για μένα πάντα).
Και μιλάω εγώ, που μου αρέσει η γερή κατασκευή... δεν είπα να είναι στα 300γρ, αλλά ούτε και στα 1.300γρ. Τα 600-700γρ θα ήταν ένας υγιής συμβιβασμός, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα σωστά κρύσταλα 77mm.
Γερό, δεν είναι μόνο το ατσάλι, το κράμα αλουμινίου ή μαγνησίου, υπάρχουν και ποιότητες πλαστικού, όπως το fiber-glass - και άλλα που δεν γνωρίζω (βλέπε: από ρακέτες του τέννις και επαγγελματικά ποδήλατα πίστας, έως κότερα και αεροπλάνα) που συνδυάζουν αντοχή υλικού και ελαφρύ τελικό προϊόν.

Επίσης, ακούω ανθρώπους που μετανάστευσαν σε FF σύστημα, και πούλησαν τον 17-55vr που είχαν, δήλωναν ότι δεν τον αποχωρίζονται και με ιδιαίτερη λύπη, διότι, ενώ τον πλήρωσαν στα ίδια λεφτά ( +/- 5-7%) με τους αντίστοιχους επαγγελματικούς FF φακούς της Νίκον, 24-70 και 14-24, δεν ήταν στον ίδιο βαθμό αψεγάδιαστος μ' αυτούς!

Να έβγαινε ο Nikkor 16-85vr σε έκδοση f/2.8, και να είχε και στα άκρα, την ποιότητα που έχει στο κέντρο... έ, τότε, ναι, να δώσω και τα λεφτά του Νικκορ 17-55vr... αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Αλήθεια, τί να κάνω ; :help: (σε σχέση με αυτά που ζητάω, τους φακούς που υπάρχουν και το σκεπτικό μου).
Κάθομαι στ' αυγά μου και συμβιβάζομαι ; ή, παίρνω σβάρνα να δοκιμάζω κι εγώ κομμάτια από Ταμρον (ίσως και Σιγμα) ελπίζοντας να πέσω σε σωστό δείγμα ; ή, υπάρχουν κι άλλες επιλογές (φακών) ;

εγώ αν ειχα την 50D ή καποια αντιστοιχη nikon με microfocus δεν θα το σκεφτομουν καν!!! γιατι η ποιοτητα του στα χρηματα αυτα ειναι μοναδικη! οποτε μια λυση ειναι μηχανη με microfocus.
επισης για τις canon στην αντιπροσωπεια υπαρχει software που μπορει και calibrαρει τον εκαστοτε φακο στην μηχανη (αλλα δεν το κανουν σε φακους τριτων:slapface:). ειχε κυκολφορησει και πειρατικα στο νετ το eos kiss digital adjustment software (τωρα πια υπαρχει μονο ενα broken link, αν το εχει καποιος και ηθελε... ας μου στειλει ενα pm) σχετικα λινκ http://forum.xitek.com/showarchives.php?threadid=255431 (για να μας ανοιξει η ορεξη)
http://www.astrosurf.org/buil/autofocus/adjust.htm (για τολμηρους)
http://www.komar.org/faq/camera/auto-focus-test/ (χρησιμο)

Η νέα έκδοση του καλού αυτού φακού με οπτική σταθεροποίηση δηλ. η TAMRON 17-50 2.8 VC είναι το νέο αστέρι του κλασικού ζουμ για το σύστημα APSC. δηλ. για τους μικρούς αισθητήρες. Ο πιο αυστηρός κριτής του φόρουμ, ο Billy the kid επέλεξε την έκδοση που κυκλοφορεί ως τον κύριο φακό του, καθώς τον προτιμά σε σχέση με τον NIKKOR 17-55. Και ο CANON 17-55 IS δεν δείχνει καλύτερος.

Άρα η έκδοση με την οπτική σταθεροποίηση θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση του και θα ζορίσει τον ανταγωνισμό.

O φακός δείχνει να ανοίγει στην ελληνική αγορά στα 560 ευρώ. Ο CANON 17-55 IS παίζει στα 880-900 ευρώ. Ο NIKKOR 17-55 2.8 αρχίζει από τα 1200 ευρώ. Ο NIKKOR 16-85 VR (πολύ πιο σκοτεινός αλλά με μεγαλύτερο ζουμ) παίζει στα 580-620 ευρώ. Άρα μιλούμε για έναν φακό εξαιρετικό, που μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των νέων αισθητήρων με τιμή καλύτερη όλων των άλλων σχεδιάσεων.

ΥΣΤ. Φυσικά για τις PENTAX/SONY, που έχουν ενσωματωμένη σταθεροποίηση στο σαώμα η προηγούμενη έκδοση (δηλ. αυτή που κυκλοφορεί) είναι εξίσου μεγάλη ευκαιρία.

Η νέα έκδοση του καλού αυτού φακού με οπτική σταθεροποίηση δηλ. η TAMRON 17-50 2.8 VC είναι το νέο αστέρι του κλασικού ζουμ για το σύστημα APSC. δηλ. για τους μικρούς αισθητήρες. Ο πιο αυστηρός κριτής του φόρουμ, ο Billy the kid επέλεξε την έκδοση που κυκλοφορεί ως τον κύριο φακό του, καθώς τον προτιμά σε σχέση με τον NIKKOR 17-55. Και ο CANON 17-55 IS δεν δείχνει καλύτερος.

Άρα η έκδοση με την οπτική σταθεροποίηση θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση του και θα ζορίσει τον ανταγωνισμό.

O φακός δείχνει να ανοίγει στην ελληνική αγορά στα 560 ευρώ. Ο CANON 17-55 IS παίζει στα 880-900 ευρώ. Ο NIKKOR 17-55 2.8 αρχίζει από τα 1200 ευρώ. Ο NIKKOR 16-85 VR (πολύ πιο σκοτεινός αλλά με μεγαλύτερο ζουμ) παίζει στα 580-620 ευρώ. Άρα μιλούμε για έναν φακό εξαιρετικό, που μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των νέων αισθητήρων με τιμή καλύτερη όλων των άλλων σχεδιάσεων.

ΥΣΤ. Φυσικά για τις PENTAX/SONY, που έχουν ενσωματωμένη σταθεροποίηση στο σαώμα η προηγούμενη έκδοση (δηλ. αυτή που κυκλοφορεί) είναι εξίσου μεγάλη ευκαιρία.

Καλημερα παιδια,σκεφτομουν μηπως τελικα κρατησω την 400d που εχω και να αλλαξω τον 18-55 is,με αυτον τον tamron,αλλα τον καινουργιο με την οπτικη σταθεροποιηση.

Αυτα που με ενοχλουν λιγο στον canon που εχω ειναι τα εξης:

Πρωτον,οι χρωματικες εκτροπες σε καποιες εστιακες αποστασεις.

Δευτερον,η ακριβεια του autofocus δεν ειναι και η καλητερη.

Τριτον,η ευκρινεια,αν και οταν εστιασει οπως πρεπει ειναι καλη απο το κεντρο προς τα ακρα και σε πιο ανοιχτα διαφραγματα,μου δινει την εντηπωση πως θα μπορουσε να ηταν αισθητα καλητερος ο φακος σε αυτο τον τομεα.

Τεταρτον,η βαρελοειδης παραμορφωση στην ευρυγωνια θεση.

Οποιος εχει εμπειρια με τον canon 18-55 is vs tamron 17-50 vc(ο καινουργιος με τον σταθεροποιητη),παρακαλω ας με διαφωτισει!

Στην Κ200 παντως , αντι να αγορασω ευρυγωνιο θα παρω τον Ταμρον ο οποιος ειναι καταπληκτικος παντου οπτικα.
Και σιγουρα δεν τιθεται θεμα συγκρισης με αντιστοιχους στανταρ ζουμ φακους κιτ .

Εγώ θα έλεγα να τον πάρεις. Δεν είναι τόσο ανησυχητικά τα κρούσματα με το qc, εξάλλου πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να πέσεις σε "λεμόνι", ακόμη και στην περίπτωση του 2,5 φορές ακριβότερου EF-S 17-55/2.8is.

Φρόντισε να τον παραγγείλεις από αξιόπιστο κατάστημα, όχι από το ίντερνετ, και να εκφράσεις στον καταστηματάρχη τις επιφυλάξεις σου για το εάν είναι ο φακός που θα πάρεις εντάξει οπτικώς. Ρώτα τον τι γίνεται εάν σου βγει "λεμόνι". Όταν σου έρθει, τον δοκιμάζεις αμέσως, εάν πάλι είναι παραγγελία μέσω ίντερνετ, έχεις εκ του νόμου περιθώριο επιστροφής.

πως τον δοκιμαζεις???

Πιανεις και τραβάς έναν πχ τοίχο (με τούβλα κατά προτίμηση ή λεπτομέρειες). Ελέγχεις μετά το αποτέλεσμα για εστίαση ή ιδανικότερα, εάν η μηχανή σου έχει liveview, αφού εστιάσει αυτόματα, το γυρνάς σε liveview και ελέγχεις εάν με το χειροκίνητο μπορείς να πετύχεις καλύτερη εστίαση. Για front/back focus μπορείς βέβαια να βρεις στο νετ εξειδικευμένες μεθοδολογίες δοκιμών, αλλά μάλλον από την πολυτέλεια χρόνου του σπιτιού σου.