Φακός all around για Canon 550D.

PETRAN

AVClub Fanatic
20 June 2006
11,063
in orbit
Αποφάσισα να αγοράσω -σήμερα- την 550D μιας και στην G9 προέκυψε άλλο πρόβλημα και δεν μπορώ να ασχολούμαι άλλο μαζί της.
Έτσι κι αλλιώς μια dslr την είχα στο πρόγραμμα.

Δεν ξέρω όμως με τι φακό να την συνδυάσω.
Ξέρω οτι θέλω έναν φακό και μόνο!
Κι αυτό γιατί δεν θέλω να κουβαλάω φακούς αλλά και γιατί όταν θα χρειάζομαι τον δεύτερο φακό δεν θα τον έχω φορεμένο στην μηχανή και θα χάσω την λήψη.

Άρα πρέπει να έχει μεγάλο εύρος, 28-200πχ (?)
να είναι όσο το δυνατόν συμμαζεμένος σε μέγεθος και βάρος
και φυσικά να μην είναι ακριβός.

Το κακό είναι οτι αυτή η Canon θέλει καλούς φακούς για να δώσει όσα μπορεί.
Και το ακόμα χειρότερο είναι οτι θέτω κι εγώ (παραπάνω) τους περιορισμούς μου.

Άρα?
Τι γίνεται?
Υπάρχει τέτοιος φακός?
κάθε γνώμη-βοήθεια ευπρόσδεκτη παιδιά.

υ.γ ξέρω οτι υπάρχουν μέχρι και 28-300, αλλά δεν ξέρω ούτε για το βάρος τους ούτε και για την ποιότητά τους.

υ.γ2 δεν μ' ενδιαφέρει να είναι canon, ας είναι και sigma και tamron δεν έχω πρόβλημα αρκεί να βρω αυτό που ψάχνω.

Re: Φακός all around για Cannon 550D.

Έχω έναν 17-85 στην 40D, για το επίπεδο μου είναι μάλλον καλός

Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω, οι γνωστές λένε ότι ο 17-50 της tamron είναι παρά πολύ καλός (και σε πολύ καλή τιμή)
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=54031

Βudget?

Οταν λες allaround λογικα θα θελεις κ μεγαλο ευρος ζουμ?

πχ απο 18-105 η 18-135 η 18-200 η 18-300 ?

επισης ειναι πολλοι καλοι κ φωτεινοι οι φακοι 17 η 18 εως 50 mm περιπου που γραφουν πολυ καλυτερα αλλα δεν εχεις μεγαλο ζουμ...

Απάντηση: Φακός all around για Cannon 550D.

budget.. σκεφτόμουν για 500άρι.. άντε μέχρι 700 βαριά βαριά.

και ναι, εφόσον θέλω ένα φακό και μόνο, θέλω να έχει και μεγάλο εύρος ζουμ.

αν υπήρχε πχ ένας 18-300, καλός ποιοτικά, μαζεμένος σε βάρος και όγκο και μέσα στο budget που συζητάμε θα ήμουν ευτυχισμένος.

υ,γ Ντινάρα, απο σπόντα δεν βρεθήκαμε, έγινα θείος την επόμενη μέρα και φύγαμε άρον άρον απο το νησί. Ελπίζω να τα ξαναπούμε απο κοντά κάποια στιγμή.
Χάρηκα πάντως ειλικρινά! :-))

Canon 18-200 f3.5-5.6
Tamron 18-270 VC (θεωρειται αρκετά καλος οπτικά)
Sigma 18-250 f3.5-6.3 DC OS

18-300 δεν υπαρχει και εννοειται οτι ολοι αυτοι οι φακοι εχουν τα θεματάκια τους.. παρόλα αυτά αποτελουν καλές λυσεις για οποιον δεν θελει να αλλάζει φακους συνέχεια

Θα σου πρότεινα να πάς για δύο φακούς. Έναν Zoom all around όπως τον λες που θα σου πουν οι άλλοι ποιον να πάρεις, και έναν 50άρι με διάφραγμα 1.4 για τα πορτρέτα σου, που ούτως ή άλλως θα τα στήνεις οπότε δεν τίθεται θέμα να χάσεις τη λήψη.

αν θές αυστη´ρα 1 και μόνο παρε τον 28-135 is....πολυ καλός φακός ....

αν είναι να πάω για 2 φακούς, ο πρώτος θα είναι ένας canon 15-85 (αν δεν κάνω λάθος) που μας είχε παρουσιάσει ο Βλάσης στο θέμα της 550D κι απ ότι θυμάμαι του άφησε άριστες εντυπώσεις..

Φώτη σταθερό φακό δεν θέλω να πάρω, έχω την εντύπωση οτι περιορίζει πάρα πολύ τις πιθανές λήψεις.
Κάνω λάθος?
Γιατί ναι μεν για τα πορτρέτα πρέπει να είναι ιδανικός, αλλά απο την άλλη ο πιτσιρικάς μου βλέπει φωτογραφική και βγάζει καντήλες (άγνωστο γιατί) οπότε θεωρώ οτι δεν θα καταφέρω ποτέ να βγάλω σωστή φωτογραφία με τον σταθερό.
Ενώ με τον ζουμ, θα τραβάω σε χρόνο που δεν θα με παίρνει χαμπάρι.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος στο σκεπτικό μου παιδιά.

Απάντηση: Re: Φακός all around για Cannon 550D.

αν θές αυστη´ρα 1 και μόνο παρε τον 28-135 is....πολυ καλός φακός ....

θέλω τουλάχιστον απο 200 και πάνω.. το 135 μου φαντάζει πολύ λίγο..

Ενας απο τους καλυτερους all around φακους οχι τιποτα ιδιαιτερα καλο οπτικα ομως κ σχετικο σκοτεινος ειναι ο Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC

http://www.adorama.gr/e-shop/Details.php?PrID=3181

Εχει καποια σχημα σημεια αλλα γιατι χρηση που θελεις κ με τοσο μεγαλο ζουμ....

Δεν ειμαι αυτης της λυσης , παντα υποστηριζω τα Prime αλλα αναλογως με τις αναγκες σου...

Εχω τον Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 DI II XR και και το μόνο που μου έχει λήψει ειναι το stabilizer στα μεγάλα zoom. Ο δείκτης κοστος/απόδοση αγγίζει το άριστα. Πιστέυω οτι ο Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC που ειναι η εξέλιξη του με stabilizer θα σε καλύψει. Εγω πάντως πάω για αντικατάσταση.

και εγω λεω ξεχνα τους αλλ-αρουντ, καλυτερα λιγοτερες φωτο αλλα καλυτερες

Έριξα μια ματιά στο dpreview και απογοητεύτηκα.
Όχι για προβλήματα με sharpness κλπ αλλά γιατί ο sigma έχει σοβαρό πρόβλημα με την σταθεροποίηση του και ο tamron με το autofocus.

Τουτέστιν, ο sigma δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει τον τίτλο του superzoom μιας και υποφέρει η σταθεροποίηση του ειδικά στο telephoto που εκεί είναι που χρειάζεται περισσότερο.
Και απο την άλλη, ο tamron με το προβληματικό του autofocus θα χάνει τις γρήγορες σκηνές κι όταν έχεις παιδιά -κι εσύ σαν φωτογράφος είσαι ερασιτέχνης, για να μην πω τίποτα χειρότερο- ο φακός πρέπει να είναι γρήγορος..

Eιπαμε οι φακοι αυτοι εχουν κάποια θεματα. Για την χρήση που θελεις δεν νομιζω οτι κανουν καθοτι για να παρακολουθησεις παιδια που κινουνται (παιζουν) γρηγορα και ακανονιστα θελεις γρήγορο και ακριβες AF (η μηχανη σου το εχει οπως και ολες οι Canon) και αναλογο φακο. Αν και δεν εχω εμπειρία στο συστημα Canon, ισως θα κοιταζα τον Canon 15-85 (εχει καλο ευρος, ειναι οξυτατος αλλα σκοτεινος ) και ακομα παραπανω τους

Tamron 17-50 f2.8
Sigma 17-70 f2.8-f4 DC OS

Φανταζομαι οι Canonians του φορουμ θα μπορουν να συνεισφέρουν με περισσότερο ουσιαστικά και χρήσιμα σχόλια ώστε να καταλήξεις καπου

Εγώ έχω δύο σώματα canon xxD και χρησιμοποιώ αρκετά τον 17-70 σίγμα χωρίς σταθεροποίηση. Μπορώ να πώ ότι συνεργάζεται καλά με καλή ποιότητα κατασκευής , καλό ζοομ , και μάκρο . Από πλευράς ταχύτητας και ποιότητας σαφώς υστερεί των 24-70 , 17-40 ,100/2 canon που έχω αλλά με το ζοομ του σε αποζημιώνει.
Πάντως έχει τα θεματάκια του στην εστίαση και στην ποιότητα φωτογραφίας. Αν πάντως τον 24-70 τον είχα σε ff σώμα δεν θα τον έβγαζα από πάνω με τίποτα.

είδα και τον 18-200 is της canon και πιστεύω οτι σε γενικές γραμμές είναι καλύτερος απο τους προηγούμενους που συζητήσαμε.

φυσικά δεν φτάνει μέχρι τα 250 του sigma ή τα 270 του tamron όμως σε γενικές γραμμές φαίνεται να συμπεριφέρεται καλύτερα απο τους άλλους.

Φίλε Petran είμαι και εγώ σε ίδια φάση και από το λίγο ψάξιμο που έκανα γλυκοκοιτάζω αυτόν EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM

Θεωρητικά έχει καλή σταθεροποίηση εικόνας και γρήγορη αυτόματη εστίαση. Aπ' ότι κατάλαβα πρέπει να κοιτάμε την κατάληξη "USM" αν θέλουμε να προλαβαίνουμε τα ζωντόβολα...

Ρίξε μια ματιά σε αυτό το review... έχει και κάποια δείγματα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν, αλλά πάνω στην 7d.

Κάπου διάβασα ότι είναι συμβατός με την 550d. Όποιος ξέρει ας γράψει...

Από Ελλάδα γύρω στα 700Ε από Αμερική κάτω από 600Ε. Παίζει να υπάρχουν μαιμούδες??? (Σκέφτομαι να αγγαρέψω συγγενή για να μου τον φέρει...)

Ας τοποθετηθώ κι εγώ:

1. Η CANON 550D είναι μηχανή με πολύ καλό αισθητήρα και πολύ απαιτητική σε φακούς. Οποιοσδήποτε φακός μεγάλου ζουμ (π.χ. 18-200 κλπ.) σίγουρα δεν πρόκειται να εξαντλήσει τις δυνατότητες του αισθητήρα, ούτε καν να φθάσει το 50%. Και το λέω με κάθε σοβαρότητα, καθώς το raw αρχείο δίνει με καλό converter πολύ καλύτερο αρχείο σε σχέση με το κανονικό jpg που δίνει η μηχανή, ενώ και σε δυναμικό εύρος επίσης τα πάει πολύ καλά.

Από τους φακούς με μεσαίο εστιακό εύρος θα τολμούσα να πώ ότι ο καλύτερος (για CANON) αυτή τη στιγμή είναι ο 15-85 is. Και θα τολμούσα να πω ότι ταιριάζει με τη μηχανή, τόσο σε διαστάσεις, όσο και σε αποτέλεσμα (ίσως σχεδιάστηκε με γνώμονα αυτή την κατηγορία αισθητήρων). Κατά τη γνώμη μου αξίζει τα λεφτά του. Ας θέλουμε κάτι πιο φθηνό, τότε πάμε στον SIGMA 17-70 OS. Αλλά μέχρι εκεί.

Τώρα αν PETRAN θέλεις μεγάλα εστιακά μήκη (θα πρέπει να μας πεις γιατί θέλεις ένα φακό με μεγαλύτερο εστιακό μήκος από 200Χ1,6 άρα 320) τότε καλό θα ήταν να δεις τη λύση του δεύτερου φακού και μάλιστα μτχ.

Για μένα η μόνη λύση είναι ο CANON 70-200 4.0. Χωρίς IS. Σας παρακαλώ μην ξαναρχίσουμε τη συζήτηση προτείνοντας αντί για ένα εξαιρετικό φακό που μτχ. κάνει 350-400 ευρώ έναν άλλο ακόμα καλύτερο, αλλά καινούριο στα 1000+ ευρώ.

Άρα καθορίζεις το χρηματικό ποσό που θέλεις να διαθέσεις. Μετά επιλέγεις τα εστιακά μήκη που σε ενδιαφέρουν περισσότερο (π.χ. μεσαία ή μεγάλα). Σε εκείνα που έχεις προτίμηση, δώσε τη βαρύτητα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση άσε κατά μέρος κάθε φακό 18-200 τόσο διότι κανένας δεν έχει καλή απόδοση μετά το 150 κάτι και φυσικά το φαινόμενο επιτείνεται αν θα τραβάς άπειρο (θυμίσου τη χάλια ατμόσφαιρα που είχαμε τις μέρες του καύσωνα, αυτό θα βλέπεις με μέτριο φακό).

αν ο λόγος για τα 200+ εστιακό μήκος είναι οι καντήλες του μικρού, τότε υπάρχει λύση, όχι σε επίπεδο εξοπλισμού, αλλά συμπεριφοράς.

Οι δύσκολες περιπτώσεις ισοδυναμούν με το να πάρει μια πέτρα και να σε χτυπήσει ή ένα μικρό ή μεγάλο παιχνίδι και να σου φέρει στο κεφάλι, ή ακόμη χειρότερο να σπαράζει στο κλάμα και να χτυπά το κεφάλι του στο τσιμεντένιο δάπεδο ή να πέφτει από τη βιβλιοθήκη στο πάτωμα.

Αν ναι, τότε εγώ δεν θα συνέχιζα να κυκλοφορώ με μηχανή κοντά του. Θα χαιρόμουν το μικρό κι όχι τη λήψη.

Αν πρόκειται για πιο ελαφρές περιπτώσεις, τότε θα πρέπει να χαλαρώσεις τον μικρό. Δηλαδή;;;;

Απλώς θα πάρεις τη μηχανή και θα κάθεσαι εκεί που παίζει, χωρίς να του μιλάς και χωρίς να τον τραβάς. Ο μικρός μάλλον βγάζει καντήλες, διότι νομίζει ότι την προσοχή σου αποσπά η μηχανή, κι όχι ο ίδιος, άρα τη βλέπει ανταγωνιστικά. Αν λοιπόν κάθεσαι μαζί του ή κοντά του με τη μηχανή στα χέρια σου ή στα πόδια σου, χωρίς να τον τραβάς, τότε από ένα σημείο και μετά (ίσως 10 λεπτά ίσως μια ώρα) θα πάψει να προσέχει τη μηχανή. Ταυτόχρονα όμως εσύ θα τον έχεις μελετήσει, τη συμπεριφορά του και τις εκφράσεις του, άρα θα ξέρεις τί θέλεις να τραβήξεις.... Έτσι επιλέγεις και τραβάς. Χωρίς φλας εννοείται και χωρίς να του μιλήσεις.... Τραβάς, δεν μιλάς, δεν κοιτάς την οθόνη της μηχανής. Κάθεσαι πάλι.... τον παρατηρείς... ξανατραβάς....

Σε άλλη περίπτωση εσύ επιλέγεις τη σκηνή που θα στήσεις και θα τον τραβήξεις. Π.χ. την ώρα που πίνει νερό, ή την ώρα που βλέπει τηλεόραση, ή την ώρα που κλαίει ( ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ με κανένα τρόπο δεν ρίχνουμε χαστούκι στο παιδί για να το βγάλουμε φωτογραφία κλαμμένο, θα μισήσει τη φωτογράφηση, ή την ώρα που ανοίγει ένα δώρο....

Πές μας αν εντάσεται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες κι επανερχόμαστε...