Φακός ενυδρείων (!!!!)

karpotrias

New member
10 February 2013
30
Καλησπέρα παιδιά!
Νέος στο φόρουμ σας, νέος και ψιλοάσχετος στη φωτογραφία! Ακόμη δεν μπήκα και θέλησα να σας κάνω την πρώτη μου απορία!
Λοιπόν, έχω μια nikon d3000 και προσπαθώ μάταια να τραβήξω λεπτομερείς κοντινές φωτογραφίες το ενυδρείο μου! Οι φακοί που έχω μέχρι στιγμής είναι ο μαμά 18-55 αλλά και ο 18-200. Ξέρω πως χρειάζομαι έναν φακό macro και αυτός που ίσως μου κάνει είναι ο 40mm micro με f/2.8. Όμως είναι ψιλοακριβός για τα οικονομικά δεδομένα μου και για την μια και μοναδική χρήση που τον θέλω.
Ποια είναι η γνώμη σας λοιπόν για τον παραπάνω? Είναι too much για αυτό που τον θέλω? Υπάρχει κάποιος φθηνότερος (Sigma π.χ.) για να κάνω τη δουλειά μου σωστά?

Καλησπέρα και καλωσήρθες!

Για δώσε καμια πληροφορία παραπάνω για να δούμε μήπως σε γλιτώσουμε απο άσκοπο έξοδο...
Τί ακριβώς θέλεις να τραβήξεις, τί έχεις τραβήξει και πώς μέχρι τώρα και τί δεν σου αρέσει σε αυτό που τράβηξες?

κατα τη γνωμη μου αυτο που θα σε βοηθησει ειναι η τεχνικη σου στη φωτογραφιση παρα οι καλοι φακοι , γι αυτο που θελεις να κανεις.

Για παράδειγμα αυτή η φωτογραφία! Είναι μια ανεμώνη 1 εκατοστού περίπου και 15 εκατοστά μακριά από τον φακό...
csc2953.jpg

Επίσης θα ήθελα να φωτογραφίζω μικρά κοπίποδα τα οποία είναι στο τζάμι του ενυδρείου π.χ. καθώς και τις λεπτομέρειες κοραλλιών! Κάτι τέτοιο:
aquamarinwatermelonszoa.jpg

photofish1may.jpg

Θα συμφωνησω με τον kotsidisjohn ! Ειχα παει για αλλο λογο σε ενα pet-shop και κατεληξα να βγαζω φωτογραφιες τα διαφορα ζωα που ειχε. Στα ενυδρια το προβλήμα ηταν οτι δεν ηταν καθαρα τα τζαμια και αυτο το εβλεπες στις φωτογραφίες. Χρησιμοποιησα τον 35mm 1.8 και ειχα καλα αποτελεσματα. Επειδη ομως ειχε συνωστισμο δεν πηρα καποια αξιολογη φωτογραφία. Τωρα υποθετω σπιτι σου με την ησυχία σου και ενα καλο setup απο φωτα θα καταφερεις να βγαλεις καλες φωτο.

Καποιες που μπορεσα να σωσω στην επεξεργασία. Τα ψαρακια ηταν αρκετα μικρά, δεν ξερω τι μεγεθος ειναι αυτα που θα φωτογραφίσεις εσυ αλλά δεν ξερω αν εχει και ποιο μικρά!
edit: Στο αλμπουμ τα δειχνει σε μεγαλυτερη αναλυση http://s1102.beta.photobucket.com/user/fokionas/library/Fish
th_DSC_3016.jpg

th_DSC_3014.jpg

th_DSC_3011.jpg

th_DSC_3008.jpg

Last edited:
Από setup ίσως έχω δοκιμάσει όσα ξέρω!
Οι φωτό σου είναι πολύ όμορφες, αλλά θα ήθελα περισσότερη λεπτομέρεια στη μεγέθυνση!!! Όπως αυτές που ανέβασα!!!

Καλως ορισες!

Επειδη και εγω εχω προσπαθησει να τραβηξω φωτο απο ενυδρειο, σε πληροφορω οτι μπορεσα να παρω αξιοπρεπεις φωτο μονο με macro φακο και καλο φωτισμο.
Την λεπτομερεια που θελεις δεν θα στην δωσει κανεις αλλος φακος καλυτερα. Σου προτεινω τον οικονομικο μακρο Νικκορ 40μμ. Ολα τα αλλα θα ειναι ημιμετρα.
Αυτες ειναι καποιες πρωτες μου προσπαθειες περυσι, αλλα επειδη το θεμα ειναι δυσκολο, δεν το συνεχισα ωστε να βελτιωσω την ποιοτητα και τεχνικη μου.
Αν χρησιμοποιουσα τριποδο και ειχα μεγαλυτερη υπομονη να πιασω καλη φαση, το αποτελεσμα θα ηταν πολυ καλυτερο.

gx.jpg
gavro1.jpg
fish5.jpg

Αμφιβάλλω αν μπορεί να εστιάσει στα 15 εκ κάποιος απο τους φακούς που έχεις.
Σίγουρα ο εξοπλισμός σου δεν είναι ο ιδανικός για κάτι τέτοιο, αλλά πριν μπείς σε έξοδα και αγορές θα σου πρότεινα να εξαντλήσεις πρώτα τις δυνατότητες του σετ που έχεις.
Αντί να πάς στο ευρυγώνιο άκρο, δοκίμασε στο τελε άκρο και στην ελάχιστη απόσταση εστίασης να δεις αν πετυχαίνεις κάτι ικανοποιητικό. Μεγάλο πρόβλημα πιστεύω είναι το φως. Δοκίμασε να φωτίσεις το ενυδρίο με κάποια δυνατή λάμπα απο το πλάι και όχι με το φλας της μηχανής.
Στην φωτογραφία που ανέβασες δεν φαίνεται να είναι κάτι εστιασμένο, όλα θολά είναι. Και καλό φακό να πάρεις, αν δεν εστιάσεις σωστά δεν θα βγάλεις καλή φωτογραφία. Φαντάζομαι οτι πίσω απο το γυαλί η μηχανή σου δυσκολεύεται οπότε δοκίμασε να εστιάσεις χειροκίνητα.
Αλλά και όλα αυτά να τα κάνεις, πρέπει να φροντίσεις και λίγο το κάδρο σου για να είναι η φωτογραφία ωραία. Το ψαράκι που φωτογράφισες έχει σχεδόν το ίδιο χρώμα με τον βράχο στο φόντο. Αυτό το κάνει δύσκολο να ξεχωρίσει. Δοκίμασε να το βγάλεις σε κάποιο σημείο που δεν έχει απο πίσω βαβούρα.
Κράτα το iso χαμηλά, το διάφραγμα ανοιχτό και την ταχύτητα ψηλά όσο μπορείς.

Μεγάλο πρόβλημα πιστεύω είναι το φως. Δοκίμασε να φωτίσεις το ενυδρίο με κάποια δυνατή λάμπα απο το πλάι και όχι με το φλας της μηχανής.
Ποτέ δεν χρησιμοποιώ φλας γιατί θεώρησα πως το φως του ενυδρείου είναι αρκετό. Συγκεκριμένα έχω ενυδρείο θαλασσινού νερού όπου το φως είναι απόλυτη εξομοίωση του ήλιου. Αναφορικά έχω 32 λεντ!!!
Στην φωτογραφία που ανέβασες δεν φαίνεται να είναι κάτι εστιασμένο, όλα θολά είναι. Και καλό φακό να πάρεις, αν δεν εστιάσεις σωστά δεν θα βγάλεις καλή φωτογραφία. Φαντάζομαι οτι πίσω απο το γυαλί η μηχανή σου δυσκολεύεται οπότε δοκίμασε να εστιάσεις χειροκίνητα.
Μόνο χειροκίνητα εστιάζω...Στο auto δεν βγάζει καν φωτογραφία!!!
Αλλά και όλα αυτά να τα κάνεις, πρέπει να φροντίσεις και λίγο το κάδρο σου για να είναι η φωτογραφία ωραία. Το ψαράκι που φωτογράφισες έχει σχεδόν το ίδιο χρώμα με τον βράχο στο φόντο. Αυτό το κάνει δύσκολο να ξεχωρίσει. Δοκίμασε να το βγάλεις σε κάποιο σημείο που δεν έχει απο πίσω βαβούρα.
Δυστυχώς αυτό δεν είναι στο χέρι μου!!!! :nounder:
Κράτα το iso χαμηλά, το διάφραγμα ανοιχτό και την ταχύτητα ψηλά όσο μπορείς.
Δοκιμασμένο!!!!!

Πέρα από την αποτύπωση της λεπτομέρειας, δεν μπορώ να εστιάσω....Αυτό πιστεύω είναι το θέμα μου...

Αυτό όμως δεν θα αλλάξει με έναν άλλο φακό.
Πάντως η φωτογραφία που ανέβασες είτε δεν είναι εστιασμένη σωστά είτε είναι κουνημένη.
Το φώς που έχεις αρκεί για να βγάλεις με iso 400 f/5.6 1/60 με τον 18-55 στο 55 άκρο μια φωτογραφία φωτεινή? Για τον 18-200 στο 200 θέλεις αντίστοιχα ταχύτητα 1/200.
Κάνε την παρακάτω δοκιμή να δούμε αν θα βελτιωθούν τα πράγματα.

Στερέωσε την μηχανή με τρίποδο ή με κάποιον άλλο τρόπο αν δεν έχεις τρίποδο (βιβλία πχ)
Βάλε τον φακό στο τελέ άκρο και εστίασε χειροκίνητα με live view σε ένα σημείο, πχ σε έναν βράχο, ή κάποιο απο τα διακοσμητικά του ενυδρείου αν έχεις κάτι τέτοιο. Το καλύτερο θα ήταν να δελεάσεις το ψαράκι να περάσει απο κεί που έχεις εστιάσει, ή αν ξέρεις καποιο σημείο που περνάει συχνά να εστιάσεις εκεί και να περιμένεις να περάσει.
Με τέρμα ανοιχτό διάφραγμα και iso μέχρι 400 τί ταχύτητες σου δίνει? Αν δεν είναι αρκετά υψηλές, θές κιάλλο φως. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 1/εστιακό μήκος. Δλδ για τα 55μμ θέλεις 1/60. Για να πετύχεις καθαρά ζώο πρέπει να έχεις ακόμα μεγαλύτερες. πχ 1/100.

Δεν είναι εύκολο θέμα,
έχω προσπαθήσει και εγώ λίγο με ένα ενυδρείο που έχω στο σπίτι (γλυκού νερού) αλλά δεν έβγαλα τίποτα το σπουδαίο.
Ο φωτισμός είναι νομίζω το μεγάλο πρόβλημα, στο δικό μου τουλάχιστον.
Στα ακίνητα πχ φυτά, είναι σαφώς πιο έυκολο. Στα ψάρια όμως που κινούνται συνεχώς τα πράγματα ζορίζουν αρκετά αφού εμένα με 640 ισο και φ4 μου δίνει ταχύτητες από 1/8 έως1/20 στη D300 που έχω (περίπου, δεν είμαι σίγουρος ότι θυμάμαι καλά.) Στη δική σου με τι ταχύτητες τραβας;
Φλας πάνω στη μηχανή δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις αφού η αντανάκλαση στο τζάμι ακυρώνει το αποτέλεσμα αλλά ίσως θα ήταν καλή λύση να βάλεις το φλας πάνω από το ενυδρείο να φωτίζει κατακόρυφα, δεν το χω δοκιμάσει όμως.
Εννοείται, τρίποδο και πεντακάθαρο από άλγες τζάμι ουσιαστικές προυποθέσεις.

Για να πω την γνώμη μου από την φωτογραφία που ανέβασες φαίνεται ότι αυτό που τραβάς είναι αρκετά πίσω για να φανεί καθαρό. Η αλλίωση που προκαλείται από το τζάμι (μήπως είναι κυρτό?) και το νερό δεν σου επιτρέπει να βγάζεις καθαρές φωτογραφίες πέρα από 5-10 εκατοστά από το τζάμι. Εγώ όταν βγάζω περιμένω τα ψάρια να πλησιάσουν αρκετά έτσι ώστε να βγουν καθαρά. Για το θέμα του φακού, αν τα αντικείμενα που θες να βγάλεις είναι μικρά τότε είναι καλύτερα ένας φακός μάκρο. Αν όμως βγάζεις ψάρια και ο 18-55 καλός είναι. Μερικές που έχω βγάλει με τον 18-55 εγώ: (Έχω χρησιμοποιήσει το ενσωματωμένο φλας. Η αντανάκλαση είναι πιο ψηλά από το ψάρι οπότε δεν φαίνεται μέσα στο κάδρο)

Tiger Barb by pap-x, on Flickr

Butterfly Cichlid by pap-x, on Flickr

Όντως, η δεύτερη είναι πάρα πολύ καλή!!!
Δεν λέω, με τον 18-55 και με τρίποδα έχω βγάλει κάποιες καλές φωτογραφίες....Αλλά καλές και τίποτα παραπάνω....Θα ήθελα αποτελέσματα όπως στις φωτό που σας παρέθεσα!!!! Τόσο κοντινές!!!
Επίσης φίλε Pap-x το θαλασσινό νερό έχει την απόλυτη διαύγεια, και έχω δει απίστευτης λεπτομέρειας φωτογραφίες από θαλασσινά!

Απο την πολυ μικρη ενασχοληση με την φωτογραφιση ενυδρειου αυτο που καταλαβα ειναι οτι θες σχετικα υψιλες ταχυτητες και γρηγορα φακο στην εστιαση ,αρα θες η μηχανη σου να εχει αξιοπιστι af και αριστη συμεπριφορα στα iso (υπο την προυποθεση οτι εχεις 'φυσικο' φωτισμο' του ενυδρειου).
Αν δουλευεις με φλας ΠΟΤΕ απέυθεις πανω στην μηχανη γιατι θα φας γυαλαδα που θανε ολη δικη σου μονο απο πλαγια και ακομα καλυτερα με καλωδιο η ασυρματα απο πανω το φλας).
Φακο μακρο δεν θα δοκιμαζα γιατι συνηθως ειναι αργοι στην εστιαση και το ψαρι δεν μενει καρφωμενο σε μια θεση.
Αρα εγω θα πηγαινα σε καθαρο ενυδρειο με φωτεινο και γρηγορο φακο και 'καλη' μηχανη και θα περιμενα τα ψαρια να ελθουν ΚΟΝΤΑ σε μενα.
Η d3000 ειναι επαρκεις μηχανη οποτε προβλημα δεν νομιζω να εχεις για μεχρι και iso800.

(παλαιοτερες..αν βρω και ρο θα ανεβαζω και νεες, εδω δεν ειχα χρονο και χωρο συνεχως με σπρωχνανε μικρα οποτε και τα αποτελεσματα ειναι μετρια,ομως ενα εχεις χρονο-χωρο και διαθεση θα βγαλεις θαυματα )

Last edited:
Re: Απάντηση: Φακός ενυδρείων (!!!!)

Mε ενδιαφέρουν πιο πολύ τα ακίνητα κοράλλια και όχι τα ψάρια!

Re: Απάντηση: Φακός ενυδρείων (!!!!)

Λοιπόν παιδιά έκατσα και διάβασα το ποστ macro του φόρουμ!!!! Τέλος!!! Τέτοιον φακό χρειάζομαι!!!

Ευχαριστώ για τα σχόλια παιδιά, leonkoum πολύ καλές οι δικές σου!

Στο θέμα μας τώρα αν σε ενδιαφέρουν τα ακίνητα κοράλια κτλ μέσα στο ενυδρείο τότε μπορεί να σε βολέψει ένας μάκρο φακός. Απλά δεν ξέρω αν θα σου έφταναν τα 40mm εφόσον έχεις μικρά αντικείμενα και είναι 15cm+ μακριά. Βέβαια στα χρήματα του 40άρη Nikon δεν θα βρεις κάτι άλλο γιατί μετά πάμε στον Sigma 105 f/2.8 που είναι πάνω από 400Ε.