Φακος zoom all around για Canon ?

22 June 2006
35,501
NEO HRAKLEIO
Εχοντας αρκετους φακους στη κατοχη μου - prime kai zoom - και την Canon 30D , θελω εναν zoom all around φακο για να τον εχω μαζι μου σε εξορμησεις και εκδηλωσεις.
Ξερω τους περιορισμους και οτι η ποιοτητα θα ειναι χειροτερη απο τους τωρινους φακους μου , αλλα θελω και εναν φακο για ευχρηστια και λιγοτερο κουβαλημα.

Το θεμα ειναι οτι εχουν εμφανιστει καποιο φακοι που δεν τους εχω δει και θα ηθελα τη γνωμη σας και την εμπειρια σας απο αυτους τους φακους.

Προκειται για τον νεο Canon EF-S 18-200 f/3.5-5.6 IS
Επισης Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC Canon και τελος
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC OS

Τους εχει δει κανεις ?

Τον πρώτο δεν τον έχει δει κανείς στην πράξη. Ο δεύτερος είναι ακόμη άγνωστη ποσότητα στην Ελλάδα. Για τον τρίτο θα σου πρότεινα να μιλήσεις με τον Τασο τον Οικονόμου. Είχε το ίδιο πρόβλημα και τον αγόρασε.

Παιδιά κακά τα ψέματα. Μπορεί ο Sigma 18-200 os να μην έχει την ίδια ποιότητα με τους L αλλά αυτό το 18-200 για μένα ΣΚΟΤΩΝΕΙ!!!

Σε πρόσφατη εκδρομή στο εξωτερικό χρησιμοποίησα πάρα πολλές φορές το 200.
Τι μου λέτε για σταθερούς φακούς και βαλίτσες με φακούς αν δεν τους χρησιμοποιείτε στην πράξη; Κουβαλάτε βαλίτσες και προλαβαίνετε να αλλάζετε φακούς σε δύσκολες στιγμές; Δεν νομίζω. (δεν μιλάω να πάτε επί τούτου ταξίδι για να τραβήξετε φωτογραφίες. μιλάω για ταξίδι ΧΩΡΙΣ αυτοκίνητο).

Πρακτικότητα πάνω από όλα. ΤΕΛΟΣ.

Υ.Γ. Και για το 5-10% διαφορά στην ποιότητα υπάρχει και το photoshop. Βέβαια μακάρι να έβγαζε έναν L η Canon 18-200 να τον αγόραζα αύριο το πρωί... αλλά.... :nounder:

Απάντηση: Re: Φακος zoom all around για Canon ?

Μ ενδιαφερει και ο αντιστοιχος Tamron 28-200 vr...

Γιάννη το 28 είναι πολύ π.χ. για φωτογραφίσεις μέσα σε σπίτι. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ! Δεν θα σε βολέψει. Μην ξεχνάς ότι στην πράξη είναι σαν είναι 42mm στις μηχανές μας!

Re: Απάντηση: Φακος zoom all around για Canon ?

Παιδιά κακά τα ψέματα. Μπορεί ο Sigma 18-200 os να μην έχει την ίδια ποιότητα με τους L αλλά αυτό το 18-200 για μένα ΣΚΟΤΩΝΕΙ!!!

Σε πρόσφατη εκδρομή στο εξωτερικό χρησιμοποίησα πάρα πολλές φορές το 200.
Τι μου λέτε για σταθερούς φακούς και βαλίτσες με φακούς αν δεν τους χρησιμοποιείτε στην πράξη; Κουβαλάτε βαλίτσες και προλαβαίνετε να αλλάζετε φακούς σε δύσκολες στιγμές; Δεν νομίζω. (δεν μιλάω να πάτε επί τούτου ταξίδι για να τραβήξετε φωτογραφίες. μιλάω για ταξίδι ΧΩΡΙΣ αυτοκίνητο).

Πρακτικότητα πάνω από όλα. ΤΕΛΟΣ.

Υ.Γ. Και για το 5-10% διαφορά στην ποιότητα υπάρχει και το photoshop. Βέβαια μακάρι να έβγαζε έναν L η Canon 18-200 να τον αγόραζα αύριο το πρωί... αλλά.... :nounder:

Τασο εχεις παρατηρήσει στον Sigma 18-200 την κλασσική καφέ αποχρωση των χρωμάτων ; Σε ενα δειγμα που δοκιμασα για την Nikon που έχω μου φάνηκε οτι υπήρχε σε καπως ενοχλητικό βαθμό (εκτος εαν ήταν το συγκεκριμένο κομμάτι)

Για την πρακτικότητα πάντως εχεις δικιο ειδικά για μην στημένες φωτογραφικές εξορμήσεις...

Αν υπηρχε ενας φακος σαν τον Nikon 18-200 VR ...

Πλέον υπάρχει:

Canon EF-S 18-200/3.5-5.6 is

Από τη δοκιμή που σήμερα ανέβασε το dpreview, έχει ενδιαφέρον το σχόλιο-σύγκριση του φακού με τον 18-200vr της Nikon:

"Naturally many readers will also wish to compare this lens with Nikon's AF-S 18-200mm F3.5-5.6 VR, but as might be expected there's really no clear-cut winner (indeed perhaps the more interesting comparison lies in the different compromises the two manufacturers have made in their designs). In terms of sharpness, the Nikon is better at 18mm, but the Canon wins at 200mm, and also shows a less catastrophic drop in performance in the 135mm region. The Canon generally exhibits a tad more chromatic aberration all round, and has higher barrel distortion at wideangle, but less pincushion distortion at 50mm. And while the Nikon has a superior autofocus system, the Canon fights back with its highly impressive image stabilizer. So the two essentially match each other punch-for-punch, with neither quite able to deliver a decisive knockout blow."

Εν ολίγοις, στα συν του Νικον, η οξύτητα στο ευρυγώνιο άκρο (με τον Canon να χρειάζεται να κλείσει το διάφραγμα για να αποδώσει σε όλο το κάδρο στα μήκη αυτά), οι κάπως λιγότερες χρωματικές εκτροπές (αν και η Canon δίνει δωρεάν το profile διόρθωσης για τον φακό), και το καλύτερο σύστημα AF. Στα συν του Canon, η καλύτερη και ποιο ομοιογενής οξύτητα στα μεγάλα εστιακά μήκη (μετά τα 135), η καλή αντίσταστη σε θάμβωση και flare, η απόδοση του φόντου, και το ανώτερω σύστημα σταθεροποίησης (3 με 4 στοπ διαπιστώνει, λέει, το Dpreview).

Όσοι πιστοί, προσέλθετε. Από τιμή, παίζει περίπου 100 ευρώ πιο κάτω από τον Nikkor (όχι ότι θα είχε να επιλέξει κανείς ανάμεσα στους δύο, απλώς για υπολογισμό συνολικού κόστους ενός πακέτου το αναφέρω), κάπου στα 520 με 550 ευρώ.

Εγώ σαν γνήσιος οπαδός (βλ. και θύμα :grinning-smiley-043 ) της Canon, αποχωρίστηκα τον Sigma 18-200 και θα τον αντικαταστήσω με τον Canon παρόλο που έχω φακούς L για το συγκεκριμένο ευρος.

Οσο για τις διαφορές ξέρετε εσείς. η συνταγή ειναι γνωστή και λέγεται photoshop.....

Eγω ειμαι ο "θυτης" ... πηρα μολις τον sigma του Τασου και ειμαι ετοιμος για "κοντρες" με τον νεο του φακο, οταν τον παρει.

Λεπτομερειες και δειγματα απο τον sigma ... σε λιγο!

Re: Απάντηση: Φακος zoom all around για Canon ?

Οσο για τις διαφορές ξέρετε εσείς. η συνταγή ειναι γνωστή και λέγεται photoshop.....

Δυστυχώς δεν είναι πανάκεια. Μπορεί να διορθώσει -σε κάποιο βαθμό- τις χρωματικές εκτροπές και τις παραμορφώσεις, μπορεί να φέρει τις περισσότερες φορές σε μία ισορροπία το χρώμα, μπορεί να διορθώσει σε μεγάλο βαθμό το βινιετάρισμα, μπορεί να οξύνει έξυπνα την εικόνα και να δώσει μία ψευδαίσθηση ανάλυσης και λεπτομέρειας. Όμως δεν μπορεί να παράξει λεπτομέρεια εκεί που δεν υπάρχει, δεν επιδέχονται εξάλλου όλοι οι φακοί εξίσου το πολύ sharpening, δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα με flare και θάμβωση γενικότερα, δεν μπορεί να μας φτιάξει το bokeh (παρά μόνο να θολώσει απλώς το φόντο), δεν μπορεί να εξασφαλίσει εύκολα τη χρωματική πιστότητα εάν απέχει πολύ το πρωτογενές υλικό, και δεν μπορεί να πιάσει εκείνο το κάτι παραπάνω που έχουν ορισμένοι φακοί σε κόντραστ και χρώμα. Και φυσικά για να κάνει καλά τα όσα προαναφέρθηκαν, θέλει και χρήστη που να γνωρίζει.

Εγω πάντως ξέρω ότι όλα αυτά έχουν σημασία στην οθόνη του PC.

Στο χαρτί 10Χ15 που τυπώνουμε για τις γιαγιάδες και τους παππούδες ή ακόμα και σε Α4 αν θέλετε, οι διαφορές είναι ψυχολογικές..... -bye-

Σε 10χ15 δεν καταλαβαίνεις τίποτα (εκτός από τπτ παραμορφώσεις που δεν έχουν διορθωθεί ή φυσικά εάν πρόκειται για εκτύπωση κροπ του κροπ ω κροπ), αλλά σε Α4 οι διαφορές φαίνονται αρκετά.

τον περιμένω κι εγώ...υπάρχει ήδη σε κάποιο κατάστημα στην Αθήνα?

Aν εννοεις τον canon 18-200 is υπαρχει ηδη στο adorama...

Τωρα θα βαλω μερικα δειγματα απο τον Sigma 18-200 OS .
Εδω βλεπετε cropαρισμενη λεπτομερεια με και χωρις OS ...

sigma os-1.jpg sigma os-2.jpg

sigma os-6.jpg sigma os-7.jpg

Xωρις καμια επεξεγασια, μονο crop kai export σε .jpg Quality 8 , με Canon 30D.

Ακομη μερικες με και χωρις OS...

sigma os-1.jpg sigma os-2.jpg

sigma os-1-2.jpg sigma os-2-2.jpg

Oπως βλεπετε , τελικα το stabilizer κανει δουλεια.

Οσον αφορα το φακο εχει καλη κατασκευη, αλλα λιγο σκληρη αισθηση στο zoom.
Εχει διακοπτη on/off για το stabilizer και lock διακοπτη για κλειδωμα του φακου στη μεταφορα του .
Εχει φυσικα και διακοπτη για auto-manual focus, που σε αισθηση ειναι λιγο "χαλαρο"
Ζυγιζει 600 γρ. kai μαζι με την μηχανη ζυγιζεται καλα στο χερι.

Last edited: