Φάση του SUB

καλησπερα και παλι!

τα ηχεια ειναι τα εξης:

front: Klipsch RF-82 II
center: Klipsch RC-62 II
surround: Klipsch RB-61 II
subwoofer: Klipsch SW-112

Μάλιστα. Δεν θα πω κάτι άλλο εκτός από το ότι ένα ηχείο δαπέδου με 2 οκτάρια γούφερ, δεν το βάζουμε ποτέ small, εκτός κι αν επρόκειτο για κάποιο THX ηχείο.

Τρέξε το πρόγραμμα και άστο ως έχει... .

ωραια. λοιπον, επειδη το ειχα σκεφτει κι εγω πως ετσι ισως παει "τζαμπα" το rf-82 ii, θελω το μπασο να βγαινει και απο το ηχειο, και απο το sub. δηλαδη αν καποιο κομματι ειναι τοσο μπασαριστο, να πηγαινει μεχρι εκει που μπορει το ηχειο, και μετα να αναλαμβανει το sub. το ιδιο και στις ταινιες. οποτε θα ξανατρεξω το προγραμμα να δω τι θα μου βγαλει. η απορια μου τωρα ειναι στο subwoofer mode. βαζω lfe ή lfe+main για να πετυχω το παραπανω; και το ρυθμιζω πριν ή αφου τρεξω το προγραμμα;

Αν θέλεις από την αποκοπή που θα ορίσεις και κάτω να αναλαμβάνει το sub, θα το βάλεις LFE.

Για μενα, ακουσε τα και ετσι και αλλιως σε ταινια και μετα αποφασισε τι ακουγεται καλυτερα στα αυτια σου.
Στη μουσικη το σαμπ φυσικα και δε χρειαζεται ή μαλλον καλυτερα δεν πρεπει να παιζει. Ειδικα με τα ηχεια που εχεις τα οποια κατεβαινουν πολυ χαμηλα.

κατεβαινουν τοσο χαμηλα οσο βγαζει το audyssey, δηλαδη στα 40hz; το ξαναετρεξα παντως και το αφησα ακριβως οπως μου το εβγαλε μονο του εχοντας σαν large τα μπροστινα, και small τα υπολοιπα. το sub το εχω στο auto, αλλα εχω παρατηρησει πως οταν παιζω σε χαμηλη ενταση, ή νορμαλ μουσικη χωρις πολλα μπασα, δεν ανοιγει καν.

τωρα σωθηκες....εδω ειναι ο...ποπος του sub, πατα πανω στην εικονα για να στη μεγαλωσει και να καταλαβεις τι επιλογες εχει.

Δεν έχει αλλά έτσι κι αλλιώς μπορείς να το παρακάμψεις βάζοντάς τον στο τέρμα (150). Αυτό σημαίνει πως το sub θα αναπαράγει ό,τι παίρνει έως 150Hz. Αλλά θα αναπαράγει μέχρι 80Hz αφού μέχρι τόσο θα παίρνει από τον A/V.

Σχετικά με τη φάση. Αυτό που ρυθμίζει είναι - για να το πω απλά - κατά πόσο θα συμπίπτει το μπάσο του sub με το μπάσο από τα υπόλοιπα ηχεία. Καλύτερα θα ήταν να υπάρχει ρυθμιστικό από 0 έως 180 (ή και 270 σε κάποιες περιπτώσεις).
Συνεπώς για να μην κουράζεσαι, βάλε τον διακόπτη εκεί που το μπάσο ακούγεται καλύτερα στη θέση ακρόασης (το μπάσο όχι ο διακόπτης :BXVZCBXZ6: )

διακοπτη φασης εχει, και το εχω στο 0. παντως με τη ρυθμιση του audyssey νομιζω πως ειμαι ικανοποιημενος. αλλα μιας και το sub παιρνει απο τον ενισχυτη μεχρι 80hz, μηπως θα επρεπε να παω τα μπροστινα ηχεια απο τα 40hz στα 80hz;

Μα κατ' αρχήν το Audyssey τσεκάρει και τη φάση του sub και αν ακούσει ότι πρέπει να αντιστραφεί, την αντιστρέφει. Οπότε πάει αυτό.

Για ποιο λόγο να τα πας στα 80Hz; Αφού κατεβαίνουν άνετα πιο κάτω. Σε μουσική θα είναι καταστροφικό.

εννοεις πως θα "βαραει" πολυ το μπασο; οποτε το αφηνω ετσι, συμφωνα με το audyssey και ολα καλα! σ'ευχαριστω παρα πολυ!

Συμφωνώ με τον Pleo. Αφού έχεις δύο γούφερ 8'' σε κάθε ηχείο, εκμεταλλεύσου τα.

Αν κάνεις αυτή τη ρύθμιση το sub ουσιαστικά στη μουσική δεν θα σου χρειάζεται. Μόνο στις ταινίες θα το ακούς.

το aydyssey τα ρυθμισε στα 40hz τα μπροστινα, και τα αφησα ετσι. η αληθεια ειναι οτι και πριν παρω το sub, δεν ειχα κανενα παραπονο απο τα ηχεια στο μπασο. αληθεια, κατεβαινουν οντως μεχρι τοσο χαμηλα, οσο τα ρυθμισε το audyssey;

το sub το εχω ρυθμισει στο lfe, και πλεον στη μουσικη, ειτε ανοιχτο ειτε κλειστο, δεν καταλαβαινεις διαφορα.

Kαι βεβαια κατεβαινουν τοσο χαμηλα. Δυο 8αρια το καθε ηχειο σου εχει, και τεραστια καμπινα.
Ετσι κι'αλλιως στη μουσικη, σπανια εως ποτέ θα υπαρξουν συχνοτητες κατω των 40hz, οποτε το sub δε χρειαζεται.
Στις ταινιες ομως, ειδικα στις δρασης, θα δουλευει ασταματητα!!

και η τελευταια απορια (για την ωρα), σχετικα με το sub. το audyssey το ετρεξα εχοντας το sub στα 150hz και την ενταση στη μεση. την ενταση την αφηνω εκει, ή το δυναμωνω για να γινεται ακομα πιο αισθητο στις ταινιες; το καλυτερο ειναι εκει που το ακουω εγω καλυτερα, απλα ρωωταω μηπως υπαρχει στανταρ ρυθμιση, και μηπως δεν ειναι σωστο να το δυναμωσω/χαμηλωσω.

To αφήνεις ως έχει.

Μετά τη μέτρηση το Audyssey έχει πει στο sub πόσο χαμηλότερα θα παίζει. Πρόσεξε όμως κάτι. Μετά τη μέτρηση οι ρυθμίσεις που παίρνεις είναι οι optimum. Αυτό σημαίνει πως προσπαθούμε με μία ρύθμιση να βολέψουμε όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερα. Όμως δεν είναι όλες οι ταινίες ίδιες.

Στη θέση σου δε θα πείραζα το volume από το sub. Εάν προέκυπτε υπερβολικό χαμηλό, θα έψαχνα μια ξεχασμένη ρύθμιση που έχουν όλοι οι A/V από καταβολής 5.1 η οποία εξασθενεί κατά 10dB το LFE. Εγώ προσωπικά τη χρησιμοποιώ σε ταινίες οι οποίες έχουν εξώφθαλμα υπερβολικό χαμηλό, σε σημείο παραμόρφωσης.

Επίσης μην ξεχνάς τον χρυσό κανόνα. Τείνουμε να προσπαθούμε είτε πρόκειται για ταινίες είτε για μουσική, να κάνουμε το πρόγραμμα να ακούγεται λες και έχει ηχογραφηθεί τη σήμερον. Ε, όσο κι αν το super dooper σύστημά μας έχει τα εχέγγυα, μια ηχογράφηση της δεκαετίας του '30 είναι κάπως δύσκολο να μας εντυπωσιάσει ό,τι κι αν κάνουμε... :smokin: