FHD/UHD Υπάρχει Λόγος - Ας Δούμε Ποτε - Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης vs Ανάλυση

Re: Απόσταση θέασης - ίντσες

Γειά σε όλους. Για 3m απόσταση θέασης να πάρω 32" ή 37" τι λέτε ? Ευχαριστώ

Πρωταπριλιατικο...:a0210::D

Στην αρχή κι εγώ γέλασα γιατί νόμισα ότι όντως ήταν πρωταπριλιάτικο!!! :flipout:

Δυο φίλοι που βλεπουν στα 2.5 με 3 μέτρα με 32" μόλις τους ειπα για 37" φρικάρανε, τεράστια τους φάνηκε. Σε σάς φάνηκε πρωταπριλιάτικο :D Να κοιτάξω και την περίπτωση της 42άρας δηλαδή....

Και η 42άρα στα 3 μέτρα πρωταπριλιάτικο είναι....

.....με τις διαστάσεις που λέτε νομίζω ότι θα ειμαι σαν να κάθομαι στο σινεμά πρώτη θέση και για να διαβάζω τους υπότιτλους θα πρεπει να κουνάω το κεφάλι από τερμα αριστερά ως τέρμα δεξια

Και για να σοβαρευτούμε λίγο. Αυτός που σου είπε ότι στα 3 μέτρα θα βλέπεις υλικό υψηλής ευκρίνειας σε 32" 37" ή 42", προφανώς είναι τελείως άσχετος με το αντικείμενο. Στην απόσταση αυτή ιδανική επιλογή για θέαση HD θα ήταν οι 60". Λόγω του ότι οι 60άρες είναι ακόμη ακριβές, προσανατολίσου οπωσδήποτε σε 50". Με τίποτα μικρότερη. Σε αντίθετη περίπτωση, μετά από ένα μήνα θα έχεις μετανοιώσει και θα κλαις τα λεφτά σου. Στο υπογράφω.

Υ.Γ. Το Avatar μου δείχνει την 50άρα που έχω στο σαλόνι μου σε απόσταση 2,80 μέτρων από την θέση θέασης. Σε θέαση τηλεοπτικού σήματος είναι ικανοποιητική. Σε θέαση ταινίας HD με κάδρο 2,35:1 είναι ανεπαρκής. Είσαι ευπρόσδεκτος να το διαπιστώσεις και μόνος σου. Κερνάω καφέ όποτε θέλεις.... :ernaehrung004:

Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης

Το θέμα του φίλου JohnJohn συγχωνεύθηκε με το υπάρχον...

...που αφορά απόσταση θέασης και μέγεθος οθόνης.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Απόσταση θέασης - ίντσες

Tι πάθατε βρε τρείς Γιάννηδες μαζί... ? :Banane0::Banane0::Banane0:

:ernaehrung004:

5 είναι οι Γιάννηδες.....ο φίλος JohnJohn πιάνεται διπλός!!!:D

Να πω και 'γω την άποψή μου στον συνονόματο για τις ίντσες. Φίλε JohnJohn, θα σου αναφέρω ένα άτυπο στατιστικό σχετικά με την απόσταση και τις ίντσες. Επειδή όλοι μας φύγαμε από τις 24-25-26 ίντσες των CRT μας φάνηκαν υπερβολικές οι 42-46-50 ίντσες για την ίδια απόσταση. Όσοι πήγαν σε ''συντηρητικότερες'' επιλογές λόγω αμφιβολιών (π.χ. 32-37 ίντσες) γρήγορα το μετάνιωσαν και κατέγραψαν στο φόρουμ μας το λάθος τους, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα των παιδιών περί της απόστασης θέασης σε σχέση με τις ίντσες. Έχουμε δεκάδες καταγεγραμμένα παραδείγματα. Από την άλλη, μόνο μια φορά θυμάμαι κάποιον που πήγε σε λιγότερες ίντσες γιατί οι πολλές τον κούραζαν.

Από τη μικρή εμπειρία που έχω, νομίζω ότι 46-50 ίντσες, από απόσταση τριών μέτρων, είναι ό,τι πρέπει και δεν θα σου δημιουργήσει πρόβλημα. Μιλάω για τηλεοπτικό σήμα διότι για HD είναι πάντα λίγες οι ίντσες. Η τελική επιλογή, πάντως, είναι πάντα δική σου....

Καλές αγορές!!!-bye--bye-

Απάντηση: Re: Απόσταση θέασης - ίντσες

Υ.Γ. Το Avatar μου δείχνει την 50άρα που έχω στο σαλόνι μου σε απόσταση 2,80 μέτρων από την θέση θέασης. Σε θέαση τηλεοπτικού σήματος είναι ικανοποιητική. Σε θέαση ταινίας HD με κάδρο 2,35:1 είναι ανεπαρκής. Είσαι ευπρόσδεκτος να το διαπιστώσεις και μόνος σου. Κερνάω καφέ όποτε θέλεις.... :ernaehrung004:

Φίλε JohnJohn, μην ακούς τον Νίκο Πιλάβιο (aka Παραμυθάς:flipout::flipout:) για καφεδάκια και τοιαύτα. Η 50άρα με το ικανοποητικό σήμα που έχει στο σαλόνι του, είναι η Pioneer Kuro. Επουδενί, μην πας για καφέ....ξέρεις τι είναι να ζήσεις μια νύχτα πάθους με τη Belucci και την άλλη μέρα να παντρευτείς τη Σαπφώ Νοταρά???:D:D

Re: Απόσταση θέασης - ίντσες

Φίλε JohnJohn, μην ακούς τον Νίκο Πιλάβιο (aka Παραμυθάς:flipout::flipout:) για καφεδάκια και τοιαύτα. Η 50άρα με το ικανοποητικό σήμα που έχει στο σαλόνι του, είναι η Pioneer Kuro. Επουδενί, μην πας για καφέ....ξέρεις τι είναι να ζήσεις μια νύχτα πάθους με τη Belucci και την άλλη μέρα να παντρευτείς τη Σαπφώ Νοταρά???:D:D

μωρε ας παω εγω με την belucci και μετά βλέπουμε... :D

ρε σεις μια μέρα ελειψα κι απο τις 42 που ειχα μετα δυσκολίας πειστεί με πήγατε στις 50 :D :D

τωρα καταλαβαίνω γιατι σας φάνηκε πρωταπριλιάτικο.. πω πω ρεζίλι εγινα ε..

δεν διάβασα όλο το thread αλλά απο τις πρωτες σελίδες ειναι σαφες ότι το προβλημα είναι η απωλεια πληροφορίας του ΗD υλικού με την αυξηση της απόστασης..

ευχαριστώ για την προσκληση. Μετα το Πασχα ίσως να σε ενοχλήσω, μόνο που φοβάμαι ότι θα πήξω! Ετοιμαζομαι να αγορασω φιατακι και θα με πας βολτα με φερραρι :D

Απάντηση: Re: Απάντηση: Απόσταση θέασης - ίντσες

Μπα δεν παθαινουν τιποτα οι πλασμα ... τα δικα μου τα ζουζουνια την ειχαν γρατζουνησει λιγο την lcd (κατι παιχνιδια εσερναν πανω) αλλα στην πλασμα δεν τα εχουν καταφερει ακομη...γι'αυτο το ονομαζει η Panasonic "tough panel"...:a0210:

Μην το λες, στη δικιά μου πρόφτασε η τρισχαριτωμένη κορούλα μου να κάνει μια μικρή γρατζουνιά στο κάτω δεξιό μέρος του πάνελ της 5090Η και αρκετές το πλαϊνό πλαίσιο του πάνελ. Ευτυχώς που δεν φαίνεται αυτή στο πάνελ...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Απόσταση θέασης - ίντσες

Με δεδομένη την μέση απόσταση θέασης των 2.7 μέτρων που βλέπουμε οι περισσότεροι και θέτοντας στην εξίσωση την ανάλυση των 1366x768 pixels προκύπτει ότι η διαγώνιος της οθόνης θα πρέπει να είναι 45.3 ίντσες. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι της 45.3 ίντσες και σε απόσταση περί τα 2.7 μέτρα, η όραση μας δεν θα λάβει τίποτα παραπάνω εάν το panel έχει ανάλυση 1920x1080 pixels !

Mόνο δηλαδή στις περιπτώσεις που είτε βλέπετε πιο κοντά από τα 2.7 μέτρα, είτε έχετε οθόνη άνω των 46 ή καλύτερα των 50 ιντσών θα πρέπει να ‛επενδύσετε’ σε μία οθόνη 1920x1080 pixels!

http://www.fullhd.gr/2008-03-25-10-47-10/2008-03-25-10-57-46/93-2008-05-27-18-28-25.html

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Απόσταση θέασης - ίντσες

Οι περισσότεροι έχουμε την εντύπωση ότι πρέπει να βλέπουμε τηλεόραση από μία σχετικά μακρινή απόσταση. Η εντύπωση αυτή είναι λανθασμένη.
Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως πρέπει να βλέπουμε τηλεόραση από αρκετά κοντά ώστε να διακρίνουμε μικρά σε μέγεθος αντικείμενα χωρίς να κουράζουμε τα μάτια μας, αλλά και να αξιοποιούμε τις αναλύσεις που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

http://users.art.sch.gr/iliaslamprou/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=43

Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης

"Αυτό σημαίνει ότι μέχρι της 45.3 ίντσες και σε απόσταση περί τα 2.7 μέτρα, η όραση μας δεν θα λάβει τίποτα παραπάνω εάν το panel έχει ανάλυση 1920x1080 pixels !"

Σε καμία περίπτωση!!! Στα 2,8μ με 37 ίντσες η διαφορές είναι σε τέτοιο σημείο εμφανείς που σε ένα "τυφλό" τέστ Α-Β μεταξύ SD και HD έχω 10/10 επιτυχία να τα ξεχωρίζω.

Δοκιμάστε και μόνοι σας αν δεν με πιστεύετε!

Το ότι είναι πολύ καλύτερο και απολαμβάνεις τις λεπτομέρειες σε κοντινή απόσταση είναι διαπιστωμένο και δεν χωρά αμφισβήτηση. Συμφωνώ απόλυτα με το δεύτεο post.

"Αυτό σημαίνει ότι μέχρι της 45.3 ίντσες και σε απόσταση περί τα 2.7 μέτρα, η όραση μας δεν θα λάβει τίποτα παραπάνω εάν το panel έχει ανάλυση 1920x1080 pixels !"

Σε καμία περίπτωση!!! Στα 2,8μ με 37 ίντσες η διαφορές είναι σε τέτοιο σημείο εμφανείς που σε ένα "τυφλό" τέστ Α-Β μεταξύ SD και HD έχω 10/10 επιτυχία να τα ξεχωρίζω.

Δοκιμάστε και μόνοι σας αν δεν με πιστεύετε!

Νίκο, οι διαφορές είναι για HD και HD (720vs1080).-bye--bye-

Ουπς! :BDGBGDB55: :flipout:

Το επιβεβαιώνω. Μάλιστα σταμάτησα να κατεβάζω 1080p. H 720p μου φτάνει στις 42" από τα 2,5 μέτρα.

Re: Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέα

Παντως παλιοτερα αλλο μελος με 37αρα (που ειχε τοτε) ειχε κανει blind test με φιλους του και 4 ατομα δεν ξεχωριζαν 1080p με upscaled DVD στα 2.5 μετρα...

Ουπς! :BDGBGDB55: :flipout:

Το επιβεβαιώνω. Μάλιστα σταμάτησα να κατεβάζω 1080p. H 720p μου φτάνει στις 42" από τα 2,5 μέτρα.

Καλά......θα σε δω όταν θα στήσεις το προβόλι....

Στη γύρα για ''αιμοδοσία'' 1080 ερυθρών αιμοσφαιρίων!!!:flipout::flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απ

Παντως παλιοτερα αλλο μελος με 37αρα (που ειχε τοτε) ειχε κανει blind test με φιλους του και 4 ατομα δεν ξεχωριζαν 1080p με upscaled DVD στα 2.5 μετρα...

Ήταν σίγουρα blind test!!!-bye--bye-

Γιάννη άσε τους άλλους. Κάνε το μόνος σου. Χαλαρά σε δευτερόλεπτα ξεχωρίζει.

Καλά......θα σε δω όταν θα στήσεις το προβόλι....

Στη γύρα για ''αιμοδοσία'' 1080 ερυθρών αιμοσφαιρίων!!!:flipout::flipout:

:blush:

Re: Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέα

Γιάννη άσε τους άλλους. Κάνε το μόνος σου. Χαλαρά σε δευτερόλεπτα ξεχωρίζει.

Καλα , εδω δεν ξεχωριζε καλα καλα σε 46" απο τα 2.8 μετρα...

Αλλωστε γι'αυτο υπαρχει και το διαγραμμα στην πρωτη σελιδα...

Μήπως είχε καμιά σεσημασμένη μάρκα;; :flipout:
Εγώ πάντως στα 2 μέτρα, ξεχωρίζω DVD, 720, 1080.
Βέβαια με τα συνήθη bitrate. Αν έχουμε ματρόσκα 720p με bitrate κοντά σε αυτό του bluray, δεν ξέρω αν θα τα ξεχωρίσω.

Απο οτι φαινεται οσοι εχουν μικρες τηλεορασεις αναγκαζονται να εξασκησουν παραπανω την οραση τους ωστε να βλεπουν σαν τον Σουπερμαν...:Banane0:

Re: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης vs Ανά

Oι ταινίες και τα βιντεάκια δεν αποτελούν αξιόπιστη μέτρηση για το αν και από ποιά απόσταση διακρίνουμε τα 1920x1080 εικονοστοιχεία, καθώς στις συγκρίσεις μπαίνουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα (η αρχική μήτρα από την οποία προέρχεται το βίντεο, επιπλέον επεξεργασίες που μπορεί να έχουν επισυμβεί για κάθε ανάλυση, η πραγματική ποσότητα πληροφορίας σε κάθε πλάνο, η ποιότητα των οπτικών κατά το γύρισμα, η υποκειμενική αξιολόγηση του μεγέθους της διαφοράς, κ.α.).

Για να δείτε, μέχρι ποιά απόσταση διακρίνετε την ανάλυση 1920x1080, απλώς παίξτε το ακόλουθο pattern από το AVS HD 709 και μετρήστε μέχρι ποιά απόσταση μπορείτε να ξεχωρίσετε τις πιο λεπτές οριζόντιες και κάθετες γραμμές της αριστερής πλευράς στα κουτάκια πάνω δεξιά και κάτω αρίστερα:

avshd-simplepatterns-ch5-ffdshow.png

Re: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης vs Ανά

Απο οτι φαινεται οσοι εχουν μικρες τηλεορασεις αναγκαζονται να εξασκησουν παραπανω την οραση τους ωστε να βλεπουν σαν τον Σουπερμαν...:Banane0:

Είδες τι αναγκάζεσαι να κάνεις άμα έχεις σφικτό προυπολογισμό; :flipout:

Oι ταινίες και τα βιντεάκια δεν αποτελούν αξιόπιστη μέτρηση για το αν και από ποιά απόσταση διακρίνουμε τα 1920x1080 εικονοστοιχεία, καθώς στις συγκρίσεις μπαίνουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα (η αρχική μήτρα από την οποία προέρχεται το βίντεο, επιπλέον επεξεργασίες που μπορεί να έχουν επισυμβεί για κάθε ανάλυση, η πραγματική ποσότητα πληροφορίας σε κάθε πλάνο, η ποιότητα των οπτικών κατά το γύρισμα, η υποκειμενική αξιολόγηση του μεγέθους της διαφοράς, κ.α.).

Για να δείτε, μέχρι ποιά απόσταση διακρίνετε την ανάλυση 1920x1080, απλώς παίξτε το ακόλουθο pattern από το AVS HD 709 και μετρήστε μέχρι ποιά απόσταση μπορείτε να ξεχωρίσετε τις πιο λεπτές οριζόντιες και κάθετες γραμμές της αριστερής πλευράς στα κουτάκια πάνω δεξιά και κάτω αρίστερα:

avshd-simplepatterns-ch5-ffdshow.png

Γιάννη, πρέπει να έχεις μεγάλη συλλογή από patterns. :grinning-smiley-043
Μήπως να φτιάχναμε ένα νήμα με μια μικρή συλλογή, για περιπτώσεις "έκτακτης ανάγκης"; (Π.χ. καμιά έκθεση; :flipout:)