Film types and iso speeds

Αλέξη μπορώ να σου δανείσω ένα σκάνερ για καμιά 15αριά μέρες γι ανα σκανάρεις ό,τι θέλεις (EPSON PHOTO 4990).

Bλάσση ευχαριστώ πολύ. Το θέμα βεβαια είναι να βρώ κάπιον που να κάνει καλή δουλεία απο μόνος του. Εκτός αν αρχισω να εμφανίζω μόνος μου (διάβαζα έναν οδηγό στο dpgr, ίσως να είχε νόημα να κάνουμε ένα thread και εδώ...)!

Βρήκα αυτό το ενδιαφέρον άρθρο για μία συγκριση slide και print film. Ρίξτε μια ματία...

http://www.wireheadarts.com/blog/print_slide_film_2008/

Μήπως ξέρει κανείς αν υπάρχει οδηγός στο Internet για τα χαρακτηριστικά, την ποιότητα των Α/Μ φιλμ? Δηλ. αν κάποιο είναι περισσότερο κατάλληλο για τοπίο, πορτρέτο, κλπ

Επειδή ψάχνω και εγώ μιά τέτοια λίστα ως τώρα έχω βρεί αυτες. Καμία δεν είναι 100% αυτό που ψάχνω αλλά σε συνδιασμό κάτι βγαίνει.

http://photo.net/equipment/film
http://www.silverprint.co.uk/index1b.html
http://www.nikonians.org/html/resources/jrp_faq/jrp_faq_what_film/faq_what_film_to_use.html

Αλλά έχω κάνει κάνει και σχετική ερώτηση στο group I shoot Film του flickr (19,422 members...) και αν πάρω καμιά καλή απάντηση θα την προσθέσω...

Τελικά ο ίδιος ο Γιόνεκ είπε οτι το ποστ του ήταν ειρωνικό και δεν είναι αληθές. Επίσης όποιος θέλει ας ρίξει και μιά ματιά απο αυτό. Είναι μία σύνοψη των παρουσιάσεων και δηλώσεων των εταιρειών στην Photokina περί του θέματος

Εντάξει το παράκανα αλλα δεν φταίω εγώ που δεν μπορώνα κάνω edit τα παλιά μου post ώστε να μήν χρειάζεται να κάνω κάθε φορά καινούργιο.

http://www.flickr.com/groups/filmdatabase/

Αυτό το flickr group λέγεται film database και είναι μία δεξαμενή φωτογραφίων διαφορετικών φίλμ. Πατάς στο φίλμ που θές η κάνεις αναζήτηση για tags με το φίλμ που θες και σου βγάζει όλες τις φωτογραφίες που πάρθηκαν με το συγκεκριμένο φίλμ. Οπότε βλέπεις τα χαρακτηριστικά του και διαλέγεις αν σου κάνει!

ΥΓ.Αντε και με αυτό πιστέυω τέλειωσα με το trolling...

Με ενδίαφέρουν ιδιαίτερα κάποια φιλμ όπως το Ilford pan f 50, kodak t-max 100 πόσο κατάλληλα είναι για φωτογράφηση φύσης. Και ειδικά σε μεσαίο φορμά. Μετά το FF σκέφτομαι να πάρω ένα σώμα με 2 φακούς και 40 φιλμάκια και να ασχοληθώ. Και βλέπω ότι www.7dayshop.co.uk τα έχει όλα 2.15-2.30 λίρες το κομμάτι.

Last edited:
Το T-Max 100 είναι ιδανικό για πορτραίτο λόγω της φύσης του: Πολύ συμπαγές είδωλο στο αρνητικό, πλούσια διαβάθμιση γκρίζων τόνων και λεπτός κόκκος. Επίσης η βάση του ( η ζελατίνα, το "περφορέ") είναι εξαιρετικά καθαρή και διάφανη. Χαρακτηριστικό της σειράς Τ-ΜΑΧ είναι η ελαφρίά μωβ απόχρωση που έχουν τα φίλμς μόλις τα βγάλουμε απο το κουτί τους. Αυτό είναι ένα είδος "δεικτη" και αφορά στην καλή διαδικασία φιξαρίσματος. Εάν η βάση παραμένει μωβ μετά την διαδικασία στερέωσης, τότε αυτή πρέπει να επαναλειφθεί. Εάν έχει τύχει να πάρετε τα φίλμς σας απο το εργαστήριο και δεν είναι φιξαρισμένα σωστά τότε δεν έχει ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία.

Πολύ σημαντική είναι και η διαδικασία εμφάνισης σ' αυτά τα φίλμς. Πάρα πολύ σημαντική!
Τα συγκεκριμένα ακούνε καλύτερα στον εμφανιστή T-Max Developer και στον Edwal FG-7 που ανέφερα παραπάνω. Η οποιαδήποτε χρήση άλλου εμφανιστή τα αδικεί και τα στερεί απο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Μάλιστα είναι καλύτερα να παραβλέψουμε τους συνιστώμενους χρόνους και διαλύσεις που συνιστά η Kodak δηλ: Διάλυση 1 προς 4 και 6 λεπτά εμφάνιση στους 24C. Aντί αυτού έχει βρεθεί πώς είναι καλύτερα -και το συνιστώ γιατί το ακολουθούσα-: Διάλυση 1 προς 9 και 11,5 λεπτά εμφάνιση στους 20C. Γενικά όταν η διάλυση είναι πιό αραιή και οι χρόνοι εμφάνισης μεγαλύτεροι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Τώρα ποιός τα κάνει όλα αυτά θα μου πείτε........;

Το ίδιο φίλμ (Τ-ΜΑΧ 100) είναι επίσης κατάλληλο και για τοπία, όπου οι μεγάλες διαφορές στις φωτιστικές συνθήκες και στο κοντράστ ταιριάζουν στο χαρακτήρα του.

Υ.Γ Τα ασπρόμαυρα φίλμς είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην φωτογραφία, η αναφορά σε αυτά δεν εξαντλειται μέσα σε λίγες γραμμές. Η ιδιοσυγκρασία του καθενός απο αυτά αλλά και η ιδιοσυγκρασία ημών των ιδίων μπορεί να φτιάξει απειρους συνδοιασμούς.
Άλλος μπορεί να θέλει κόκκο , αλλος κοντράστ και άλλος το documentary style του Tri-X pan 400.
Έχουμε πολλά να πούμε.. :smile:

Last edited:
Ας τα πούμε.

Μετά την FF σκέφτομαι όπως είπα και πιο πάνω μια MF με φιλμ ώστε να ασχοληθώ λιγάκι με Ά/Μ τοπία αστικά και υπαίθρου. Χαλαρά. Έτσι το πρώτο που κοιτώ είναι φιλμ, φίλτρα και κεφαλή για τρίποδο και μετά θα δούμε και για μηχανή, φακούς. Έτσι δεν είναι;

Λοιπόν, ποιά είναι τα πιό κατάλληλα ΑΜ φιλμ για τοπία και γιατί;

Εχεις σκοπό να σκανάρεις τα αρνητικά και να τα επεξεργάζεσαι στο PS ή να τα τυπώνεις σε σκοτεινό θάλαμο και να σκανάρεις τις εκτυπώσεις;
Στην πρώτη περίπτωση συνιστώ το Τ-ΜΑΧ πού λόγω της καθαρότερης βάσης του διαβάζεται πιό εύκολα απο τα scanners.
.....αρκεί βέβαια να έχει εμφανιστεί σωστά......

Εχεις σκοπό να σκανάρεις τα αρνητικά και να τα επεξεργάζεσαι στο PS ή να τα τυπώνεις σε σκοτεινό θάλαμο και να σκανάρεις τις εκτυπώσεις;
Στην πρώτη περίπτωση συνιστώ το Τ-ΜΑΧ πού λόγω της καθαρότερης βάσης του διαβάζεται πιό εύκολα απο τα scanners.
.....αρκεί βέβαια να έχει εμφανιστεί σωστά......

Σκανάρισμα αρνητικών ή θετικών. έχω 2 σκάνερς αρκετά καλά το EPSON 4990 PHOTO και το MICROTEK 9800 XL (α3)

Tότε μια δοκιμή με ένα αναλογικό σώμα είναι η καλύτερη περίπτωση. Νομίζω πώς κάπου έχεις αναφέρει μια 501;
Δυστυχώς η μετακόμισή μου στην Εύβοια μου στέρησε τον σκοτεινό θάλαμο, αλλιώς τις εμφανίσεις θα τις έκανα ο ίδιος δωρεάν για τα μέλη του φόρουμ.
Μελλοντικά όμως αφού λύσω κάποια προβλήματα χώρου και ποιότητας νερού ...κάτι θα γίνει;)

Last edited:
Πολύ καλό οδηγό βρήκα και εδώ και σκοπέυω στο σύντομο μέλλον να το δοκιμάσω. Μάλλον μέσα στον Νοέμβριο το βλέπω καθώς ο Οκτώβριος απο δώ και πέρα θα γεμίσει με εκδρομες.
Αλήθεια γνωρίζουμε απο πού μπορώ να βρώ τα απαραίτητα στην Θεσσαλονίκή η θα πρέπει να τα παραγείλω απέξω καλύτερα?

αν ολα πανε καλα, σε κανα μηνα θα παω για δευτερη φορα στο Παρισι...

λεω να παρω και την Spotmatic μαζι μου...

τι φιλμ προτεινετε???

(σκεφτομουν το Provia 400x και το E100G...)

μηπως να πηγαινε στον "Εξοπλισμο" το θεμα με τα φιλμ???

Πανο πολύ καλό είναι και το ektar 100. Ενα δυο ρολλάκια που έχω τραβήξει μου άρεσε. Έχει χρώματα σαν slide με την ευκολία του αρνητικού. Ρίξε μια ματιά στο flickr για δείγματα ή καλύτερα τράβα ένα δοκιμαστικό!

Δεν έχω δουλέψει ektar 100 (Kodak δεν είναι;). Για να λέει ο Alex κάτι καλό, κάτι θα ξέρει.

Αντιθέτως , έχω να προτείνω ασπρόμαυρα, καθότι σε βλέπω μέσα στην συννεφιά να ψάχνεις για κάδρα χααχαχαχαχ:flipout:

Ας σοβαρευτούμε:Για "κακό καιρό" συννεφιά κλπ, τι θα έλεγες για Α/Μ;

Και ξεκινώ από το φαβορί:

Ilford delta 400 :Κρεμώδη υφή, καλές λεπτομέρειες

Ilford Pan f50:Πολύ καλό, αλλά θέλει ήλιο και τρίποδο (Πάντως για να μην σε τρομάξω έχω τραβήξει με 1/60 και f11, αλλά μέχρι εκεί)

Και το αουτσαΐντερ :Fuji Neopan 100 (ή 400) .Πολύ καλό για μένα. Contrast,λεπτομέρειες)

λοιπον:

σε λιγες μερες εχω μερικα Provia 400x απο Αυστραλια (Σπυρο να εισαι καλα!!!)

παρηγγειλα σημερα απο Γερμανια (μεσω ebay) 5 ρολα Portra 400 NC...

και μενει να αποφασισω ποιο ασπρομαυρο θα παρω μαζι μου...

ειμαι μεταξυ Neopan και Tri-X... αμφοτερα στα 400...

τι λετε?

Alex, αυτος που αγοραζες φιλμ απο Ταιλανδη μεσω e-bay, ειναι ακομα οκ???