Φίλτρα φακών , τύποι και χρήσεις τους .

Απάντηση: Re: variable ND filter

Υπάρχει αυτο το παλιο συγκριτικό, απο τοτε εχουν βγει βεβαια και τα πιο καινούργια ΦΙΛΤΡΑ που δεν τα περιλαμβάνει, η δικη μου απαντηςη ηταν αποκλειστικά για τα δυο ΦΙΛΤΡΑ που ρωτηςες πιστεύοντας οτι εχεις ψάξει τιμές και θελεις κατι φθηνότερο, τα πιο καλά ειναι αυτα που σου είπαν τα παιδιά αλλα εχουν και διπλάσια τιμη.

http://www.learningdslrvideo.com/variable-nd-filter-shootout/

Το Genius που ειδα στο συγκριτικό το έφερα με 80-90 ευρώ με τα μεταφορικά αν θυμάμαι καλά σε διάσταση 67mm και ειμαι ικανοποιημένος αλλα δεν τραβώ βιντεο μονο φωτό, εδώ δεν υπάρχει.

Απάντηση: variable ND filter

Ορισμένα φτηνά φίλτρα σε ευρυγώνιους φακούς παρουσιάζουν αλλαγές χρώματος στην εικόνα και, υπό ορισμένες συνθήκες, υπάρχει ένα τεχνούργημα στην φωτογραφία που είναι γνωστό ως Σταυρός της Μάλτας.

Attachments

• srb-04.jpg
    srb-04.jpg
    8.7 KB · Views: 51
Απάντηση: variable ND filter

Όλα εχουν κάποιο colour cast συνηθως magenta αλλα τα πολυ καλά εχουν το λιγότερο και προσαρμοζεις καταλληλα το wb, ο σταυρός ειναι η ενωση των δυο πολωτικών του linear και του circle, αλλα το δίνουν πιο γρηγορα και αλλα πιο αργά ανάλογα και τον φακο που το φοράς και τα στοπ που δίνουν,

Genus ειναι αυτο που πήρα, το IPad Air εχει μερικες φορες δικη του σκέψη.

Απάντηση: ND φίλτρο για panasonic 20mm 1.7 II

Για ημερήσιες θέλεις big stopper, εκτός εάν πέσει κάπως το φως οπότε και ένα 0.9 (3 στοπ) σου κάνει.

Άποψή μου, να πας σε σύστημα τετράγωνων φίλτρων. Το θέμα είναι πως σε καλύπτει και το Cokin A, αλλά σε τέτοιο μέγεθος δεν βγάζουν οι αναγνωρισμένοι κατασκευστές.... βέβαια για απλό ND 0.9 εφόσον δεν μιλάμε για ντεγκραντέ, και απλό κινέζικο μάλλον θα την κάνει τη δουλειά.
Εάν θέλεις πολύ κόψιμο στο φως, μπορείς να πειραματιστείς και με γυαλί συγκολλητών (ρώτα τον φίλο μας Μιχάλη). Θα πρέπει να του κολλήσεις τπτ σφουγγαράκια για τσιμούχες μην έχεις διαρροή φωτός, σίγουρα δεν είναι και εντελώς ουδέτερο χρωματικά, αλλά κόβει πολλά στοπ και για πειραματισμό δεν πρέπει να είναι και άσχημο.

ενα step-up στα 46-52mm θα σε βοηθησει να εχεις περισσοτερες επιλογες κατασκευαστων και να μην μεγαλωσει πολυ το φιλτρο, αν αναβαθμιστεις και σε σωμα με LiveComposite λειτουργια (ΕΜ1,ΕΜ10) θα μπορεις να κανεις χρηση πιο ευκολα και ενος ND 3 στοπ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Στα σωματα που ειπα βαλε και την E-PL7 μεσα

τελικά παρήγγειλα έναν step up όπως πρότεινε ο φίλος kbouk και ένα fotga ρυθμιζόμενο (τσάμπααααα).

Και με την ευκαιρία πήρα και μια έξτρα μπαταρία για να μη μείνουμε ξεβράκωτοι!

Νομίζω καλή επιλογή.
Γιατί τα 10 stop τα κρίνω υπερβολικά για την περίπτωση μου.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βλέπω τα μεταβλητά ξεπερνούν το 100ρικο.

Παναγιώτη δυστυχώς τα φτηνά μεταβλητά φίλτρα δεν αξίζουν, θα πρέπει να δώσεις αρκετά χρήματα και να πας σε B+W η Heliopan.

Εξαρτάται τις απαιτήσεις σου και το budget σου.

Τι θέλω να πω.

Κάθε λογής φίλτρο κόβει αναλυτικότητα από τον φακό.
Αν δηλαδή έχεις ένα "αντιληπτό" resolution 10 MegaPixels από τον παρών φακό σου σκέτο, με ένα αρκετά φθηνό ND φίλτρο 6 stop θα πας ας πούμε στα 6 MegaPixels ( φθηνό ND εννοώ πολύ φθηνό, κωλομάρκες Hama, κλάμα, κλπ ).
Με ένα τίμιο φιλτράκι ( π.χ. Hoya ) θα πας στα 8 MegaPixels αναλυτικότητας από τα 10MP που είναι δίχως φίλτρο επάνω.
Αυτός είναι ο ένας παράγοντας του ND φίλτρου όσον αφορά την ποιότητα εικόνας.

Ο άλλος είναι η ομοιογένειά του, που εντάξει, αν δεν πας για το απόλυτο σε ποιότητα εικόνας δεν θα το προσέξεις πέραν από τις γωνίες του κάδρου, όπου ούτως ή άλλως θα έχεις και vignetting οπότε μικρό το κακό.

Και τέλος, είναι το αν και κατά πόσο επηρεάζει το white balance.
Τα περισσότερα ND φίλτρα σου κοτσάρουνε ένα color cast ( κάποια sepia, κάποια γκριζάρουν, άλλα μπλεδίζουν, άλλα magentίζουν, κλπ ).
Αν δεν γουστάρεις να κάθεσαι στο PhotoShop ( δεν είναι δύσκολο, αλλά κάποιοι δεν θέλουν καν να κάτσουν να μάθουν πως και να το κάνουνε κάθε φορά σε κάθε photo τους ) ή να χρησιμοποιείς white balance card στα shot σου, τότε πρέπει να πάρεις ένα όσο το δυνατόν πιο ουδέτερο φίλτρο όσον αφορά το color casting.

Πάρε φορέα τύπου Cokin P από ebay, και ξεκίνα με κοινά τετράγωνα φίλτρα ND. Pάρε ένα 0.6 και ένα 0.9, που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και μαζί), και ένα soft Grad ND 0.6. Tα Hitech που έχουμε γράψει και αλλού είναι πολύ καλά, αυτά χρησιμοποιώ κι εγώ. Μετά υπάρχουν πιο εξεζητημένα, ND Grad 0.9 (3 στοπ), ND Reverse Grad (πάρα πολύ χρήσιμο, το πιο σκούρο αρχίζει από τη μέση και σβήνει προς τα επάνω, ιδανικό για ηλιοβασιλέματα όπου ο ήλιος έχει κατεβεί χαμηλά) ή πιο βαρια ND τύπου big-stopper, αλλά εκεί θέλει προσοχή να είναι καλό το φίλτρο και να έχει πάρα πολύ καλά τις τσιμούχες του, γιατί ένα Pro-Stop 10 της Hitech που έχω μπάζει από παντού.
Πάντως τα 10 στοπ είναι υπερβολικό κόψιμο. Με στακαρισμένα ένα 0.9 και ένα 0.6 (5 στοπ σύνολο) κάνεις τις περισσότερες φορές μια χαρά τη δουλειά σου.

Πανο αν θες τα ουρι του παραδεισου να ριχνουν αφθονο και κρεμωδες ασπρο γαλα στα νερα τις Τηνου... ε σου το ειπα τ κατοσταρικο ειναι στο νερο
αν θες μονο να παιξεις παρε ενα με 40-50 ευρω

θες αυτο... κατι τετοιο θες??

https://www.youtube.com/watch?v=iOhfsVAfPv0