Φίλτρα φακών , τύποι και χρήσεις τους .

Re: Φιλτρα CP,ND

To σκέφτομαι πολύ το cokin σύστημα τελευταία... τα 85Χ85 υποτίθεται καλύπτουν μέχρι 82mm διάμετρο, αλλά φαντάζομαι στο ευρυγώνιο θα έχω θέμα;

Πχ tokina 11-20, στα 11mm χρήση σε m43, με προοπτική για speedbooster δηλ πάμε κάπου στα 8mm...

Αντάπτορες κλπ ιδίως σε κιτ έχει ο κατερέλος, αλλά από φίλτρα... μάλλον από ebay σωστά;

Τα hitech θεωρούνται πράγματι καλά φίλτρα γενικά. Υπάρχουν Ελλάδα πουθενά ή μόνο ebay?

Τα... ημιτασιόν συτήματα έχουν λέτε την ίδια ευκολία και εργονομία, η σκαλώνει κάπου το θέμα και θα καταλήξω να διπλοπληρώσω;

Εχει δίκιο ο Γιάννης , η σειρά P από όσο διαβάζω παίζει μετά τα 19 χιλ , πριν πριν εχει βινιέτα και ίσως βλέπεις και το τελάρο .Καποιοι τον γυρνάνεν ανάποδα ενώ άλλοι τροχιζουν και αφήνουν μόνο μία θέση αλλά έτσι χάνεις την δυνατότητα να βάλεις παραπάνω φίλτρα Επόμενη σειρά η Ζ PRO για 100Χ100 τζάμια που ακόμα και για αυτή κάποιοι με φακούς 10-20 παραπονιούνται αν και πιστεύω πως μάλλον είναι υπερβολές . Όπως και να έχει η επόμενη σειρά Xpro είναι για μένα τουλάχιστον απλησίαστη τόσο οικονομικά όσο και από θέμα μεγέθους , άρα πάμε για Ζ . .
Μερικά χρήσιμα λινκς :
http://www.ephotozine.com/forums/topic/cokin-filter---p-fit------canon-efs-10-22mm-28408
http://www.naturephotographers.net/articles1108/dw1108-1.html

Οι ιμιτασιον αντάπτορες δεν νόμιζω πως πρεπει να έχουν καμιά σπουδαία ποίοτητα . Αρκει να έχουν καλό σπείρωμα μην χαλάσουν το δικό σου και καλό κλείδωμα μην κλάψεις κάνα φίλτρο
Εγώ πχ στα 67 χιλιοστά μάλλλον βολευομαι με κάτι τέτοιο : http://www.ebay.com/itm/67-67mm-Metal-Adapter-Ring-100mm-Filter-Holder-for-LEE-Cokin-Z-Pro-4X4-4X6-A1-/281360607546?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item418266293a

Απάντηση: Re: Φιλτρα CP,ND

To σκέφτομαι πολύ το cokin σύστημα τελευταία... τα 85Χ85 υποτίθεται καλύπτουν μέχρι 82mm διάμετρο, αλλά φαντάζομαι στο ευρυγώνιο θα έχω θέμα;

Έχω 85ρι σύστημα, και δυστυχώς σε 82ρι σπείρωμα και υπερευρυγώνιο πιθανότατα θα δεις βινιέτα, ακόμη και με την (ούτως ή άλλως αυτονόητη) χρήση του ευρυγώνιου φορέα (με 2 μόνο θέσεις). Όχι κυκλικά, αλλά δεξιά και αριστερά θα δεις την άκρη του ίδιου του φορέα -εκτός εάν κάνεις δικό σου φορέα-πατέντα φαντάζομαι. Για 77ρι σπείρωμα τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά κι εκεί μπορεί να εμφανίσει θέμα κάποιος συγκεκριμένος φακός, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Ας πούμε με τον Nikkor 17-35/2.8 (77ρης) δεν συνάντησα πρόβλημα με το 85ρι μου σύστημα. Αυτά όμως για FF σύστημα.
Δεν νομίζω πως σε κροπ χρειάζεσαι το 100ρι σύστημα, μιλάμε και για 2.5x φορές κόστος.

Τα Hitech είναι πολύ καλά, έχω καλές εμπειρίες με όλα ΠΛΗΝ του 10-στοπ ND, εκεί οι τσιμούχες του αποδείχθηκαν απλά ΤΡΑΓΙΚΕΣ, με light leaking στον Θεό, απλά avoid. Τα ντεγκραντέ τους πολύ καλά και ουδέτερα μέχρι το 0.9 (3 στοπ), έχω και ένα 1.2 το οποίο βγάζει βέβαια κάποιο ελαφρύ καστ (όχι τίποτα που δεν διορθώνεται βέβαια). Το καλύτερο από όλα τους είναι το ανάποδο ντεγκραντέ (Reverse ND το μαρκετάρουν), στο οποίο το σκούρο αρχίζει από τη μέση του φίλτρου και σβήνει προς τα επάνω. Εξαιρετικό για ηλιοβασιλέματα όπου ο ήλιος είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα και επάνω έχεις σύννεφα. Αυτές εάν θυμάμαι έχουν βγει με τέτοιο reverse:

seascape by S_end, on Flickr

Ioannina-Winter-Panorama by S_end, on Flickr

Κάποιος φακός παραπάνω απο 67 χιλ δεν είναι στα σχέδια μου . 18-135 εχω σαν all-around αυτη τη στιγμή και λογικά κάποια στιγμή θα πάρω και τον 10-18 , όλα αυτά στα 67 χιλ. Ακόμα και σε crop , τα 10 θα γίνουνε 16 . Εδώ ας πούμε , για την wide έκδοση -με δυστυχώς μόνο μία θέση , λέει σε FF μέχρι 20χιλ : http://www.bhphotovideo.com/c/product/628301-REG/Cokin_CBPW400_BPW400_Wide_Angle_Filter.html . Και επειδή για φέτος τουλάχιστον δεν βλέπω να παίρνω τον 10-18 , η μόνη ασφαλής λύση είναι να πάρω ένα φτηνό πακέτο cokin-p με κινεζικά τζάμια , να "παίξω λίγο " το καλοκαίρι με τον 18-135, να πάρω αργότερα τον 10-18 , να δω πως πάει με το P σύστημα και να πάρω μόνο αναπτόρα και holder στα 67 χιλ για Ζ σύστημα και τα φίλτρα της HItech αργότερα . Θέλει ψάξιμο .

Απάντηση: Φιλτρα CP,ND

Θεωρώ ότι με τα 85ρια δεν θα έχεις κανένα θέμα στον 10-18, με 67ρι σπείρωμα. Δεν είναι τόσο θέμα εύρους, είναι πρώτα θέμα μεγέθους του φακού. Από 72mm και κάτω λογικά δεν μπορεί να έχεις με οποιονδήποτε φακό πρόβλημα. Έγραψα ότι στα 77ρια το πράγμα είναι κατά περίπτωση (κανονικά τα καλύπτει το μέγεθος P).

Πάντως στον Νικκορ 17-35/2.8, ο οποίος έχει 77ρι σπείρωμα, και σε FF σώμα, έγραψα ότι δεν έμπαινε στο κάδρο ο φορέας (ο μεταλλικός διπλός της Hitech) ούτε στα 17mm, και για του λόγου το αληθές:

sinking into the blue by S_end, on Flickr

Μιλάμε για 17mm σε FF σώμα με 77ρι σπείρωμα.

Κινέζικα τζάμια όμως μην πάρεις.

Στο filckr βλέπω για canon 5d και 50mm . Μάλλον λάθος φώτο ανέβασες αλλά άσχετα με αυτό καταλαβαίνω τι θες να πεις . H hitech Βλεπω σε hardware holder/adapter είναι κομματάκι αλμυρή . Θα το ψάξω .
Ευχαριστώ

Απάντηση: Φιλτρα CP,ND

Όχι φίλε μου, σωστά ανέβασα. Είναι με Nikkor 17-35 φορεμένο σε Canon με αντάπτορα, από αυτούς με τσιπάκι (γιατί έτσι ενεργοποιείται το σύστημα επιβεβαίωσης εστίασης), το οποίο είναι και που δίνει μονίμως exif 50mm και f/2.

Re: Απάντηση: Φιλτρα CP,ND

Όχι φίλε μου, σωστά ανέβασα. Είναι με Nikkor 17-35 φορεμένο σε Canon με αντάπτορα, από αυτούς με τσιπάκι (γιατί έτσι ενεργοποιείται το σύστημα επιβεβαίωσης εστίασης), το οποίο είναι και που δίνει μονίμως exif 50mm και f/2.

Που να το φανταστώ . Όπως και να έχει ευχαριστώ για τα tips

Είμαι ένα κλικ από το να παραγγείλω το σετ 0.3 , 0.6 , 0.9 από την hitech https://www.formatt-hitech.com/en/p...Standard-Neutral-Density-Pro-kit-of-3-filters σε 85χ85 εκτος και τα μεταφορικά σφάζουν οπότε και τα εχω βρει από ένα πολωνέζικο στο ebay : http://www.ebay.com/itm/Hitech-85-x...2?pt=LH_DefaultDomain_205&hash=item25687dbb36 . Ο πολωνός βεβαία τα παρουσιάζει σαν 1,2,3 στοπ ενώ στο hitech φαίνονται για 2,3,4 στοπ . Θα ήθελα να ρωτήσω μια και δεν έχω ανάλογη εμπειρία , αυτά τα στοπ είναι εκμεταλλευσίμα γενικά ? Σκοπεύω να παραγγείλω ένα φτηνό ανταπτορα για αρχή με βαση για τρία φίλτρα . Αν έχω θέμα θα πάω σε wide βάση με μία θέση όποτε το πολύ να παρω 4 στοπ κάτω . Φτάνουν για τέτοιου είδους φωτογραφίες (μακράς έκθεσης ) ή με το καλημέρα θα ψάχνομαι για πιο σκούρα ? . Συνήθως μέρα χρησιμοποιώ F/8 στον 18-135 stm .

Ευχαριστώ

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Είμαι ένα κλικ από το να παραγγείλω το σετ 0.3 , 0.6 , 0.9 από την hitech https://www.formatt-hitech.com/en/p...Standard-Neutral-Density-Pro-kit-of-3-filters σε 85χ85 εκτός και τα μεταφορικά σφάζουν οπότε και θα δω τι εναλλακτικές έχω . Θα ήθελα να ρωτήσω μια και δεν έχω ανάλογη εμπειρία , αυτά τα στοπ είναι γενικά εκμεταλλεύσιμα ? Σκοπεύω να παραγγείλω ένα φτηνό ανταπτορα για αρχή με βαση για τρία φίλτρα . Αν έχω θέμα θα πάω σε wide βάση με μία θέση όποτε το πολύ να παρω 4 στοπ κάτω . Φτάνουν για τέτοιου είδους φωτογραφίες (μακράς έκθεσης ) ή με το καλημέρα θα ψάχνομαι για πιο σκούρα ? . Συνήθως μέρα χρησιμοποιώ F/8 στον 18-135 stm .

Ευχαριστώ

EDIT : Επίσης εναλλακτικά αν και 1 στοπ λιγότερο στα 1,2,3 της cokin original θεωρούνται "καλά" ή μάλλον σε σχέση με της hitech πως κρίνονται ? Νομιζω με μεταφορίκα κάπου εκει θα μου βγουν και τα εγγλέζικα τουλάχιστον http://www.katerelos.gr/product/17959/cokin-p-h-250-graduated-neutral-density-filter-kit.html?ref=3

Last edited:

Αν και είμαι σε λάθος νήμα, να κάνω μια ερώτηση;
Από όσα διαβάζω εδώ τα: http://www.ebay.com/itm/20101333280...l?_from=R40&_sacat=0&_nkw=201013332804&_rdc=1 που έχω πάρει καθαρά και μόνο την προστασία του φακού και από τα οποία χρησιμοποιώ μόνο το UV είναι τελείως για τα μπάζα και προφανώς μου "χαλάνε" τη φωτογραφία, σωστά;
Τι να κάνω τότε για να προστατευτώ από γραντζουνιές χωρίς να ξοδευτώ;
Σκεφτόμουν για "σκίαστρο" ( παρασολέιγ; ) που θα κόψει και τις περιττές ανακλάσεις αλλά μπερδεύτηκα.
Υπάρχει διαφορά στο κυκλικό με το τετράγωνο ή γενικά η γεωμετρία του (σχήμα, μέγεθος κ.τ.λ.) παίζουν κάποιο ουσιαστικό ρόλο;
Ο φακός μου είναι μικρός, ο 14-42 Zuiko II R (37mm) που δίνει ως βασικό η Olympus με την E-PL5.
Sorry για το μάλλον off topic και αν υπάρχει ειδική/σχετική κατηγορία παρακαλώ να μεταφερθεί εκεί.
Ευχαριστώ.

γνωμη μου ποτε σε φθηνο κιτ δεν βαζεις φιλτρο, ενα καλο φιλτρο στοιχιζει πολες φορες παραπανω απο τον κιτ φακο σε πιθανη ζημια του, το παρασολειγ βοηθα και στο θεμα ασφαλειας αλλα η κυρια χρηση του ειναι αυξηση του κοντραστ κυριως στους φωτεινους φακους, στην πραξη η Ολυμπους σχεδιαζει τους m43 με αρκετα δυνατο κοντραστ και δεν δινει μαζι hood.

Re: Απάντηση: Re: Φιλτρα CP,ND

γνωμη μου ποτε σε φθηνο κιτ δεν βαζεις φιλτρο, ενα καλο φιλτρο στοιχιζει πολες φορες παραπανω απο τον κιτ φακο σε πιθανη ζημια του, το παρασολειγ βοηθα και στο θεμα ασφαλειας αλλα η κυρια χρηση του ειναι αυξηση του κοντραστ κυριως στους φωτεινους φακους, στην πραξη η Ολυμπους σχεδιαζει τους m43 με αρκετα δυνατο κοντραστ και δεν δινει μαζι hood.

Οπότε καταργώ το φίλτρο.
Αλλά αν τελικά πάρω παρασολέιγ είναι όλα ίδια;
Μήπως έχουν σχέση με τις συνθήκες λήψεις ή με το είδος της φωτογραφίας;

Στο θέμα παρασόλι Vs UV θα διαβάσεις πολλές εκ διαμέτρου αντίθετες άποψη .Σίγουρα επιπλέον γυαλί , καλό δεν κάνει , στο δικό μου το επίπεδο τουλάχιστον έχω περιθώρια βελτίωσης σε άλλα επίπεδα πριν φτάσω εκεί . Εγώ σε αυτούς τους λίγους φακούς που έχουνε περάσει από τα χέρια μου χρησιμοποιώ της HOYA και κατα προτίμηση τα HD . Στα 37 χιλ είναι και αρκετά φτηνά :http://www.ebay.com/itm/NEW-HOYA-HMC-UV-C-Multi-coated-37mm-Filter-Slim-Multicoated-Filter-DSLR-/160949701679?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2579598c2f . Ο συγκεκριμένος πωλητής προτείνεται ανεπιφύλακτα . Παραγγέλνεις , δοκίμαζεις με και χωρίς και αποφασίζεις αν σου κάνει ή σου δημιουργεί πρόβλημα . Εγω αντίστοιχο τέστ δεν έχω κάνει , είμαι δε τόσο κάφρος που συχνά πυκνά βάζω το πολωτικό από πάνω και στο βαθμό που σκαλίζω τις φωτογραφίες μου είμαι γενικά ευχαριστημένος . Και παρασόλι χρησιμοποιώ βέβαια όταν έχει ήλιο .

η κυρια χρηση του ειναι αυξηση του κοντραστ κυριως στους φωτεινους φακους, στην πραξη η Ολυμπους σχεδιαζει τους m43 με αρκετα δυνατο κοντραστ και δεν δινει μαζι hood.

Το πρώτο είναι σωστό, οι φακοί με μεγάλο άνοιγμα είναι τυπικά και οι πιο ευπαθείς σε αντανακλάσεις, και εκεί θα δούμε και τη μεγαλύτερη (πολλές φορές δραματική) βελτίωση. Όχι ότι δεν κάνει γενικώς καλό σε όλους τους φακούς, καθώς μπορεί να μας έρχεται πλάγιος φωτισμός χωρίς να το καταλαβαίνουμε και να κάνει ζημιά. Παρασολέιγ δεν δίνουν ως στάνταρ οι εταιρείες (οι μητρικές των συστημάτων, καθώς οι τρίτοι κατασκευαστές γενικώς δίνουν) λόγω κόστους και μόνο στις φθηνότερες σειρές τους.

Φιλτρα CP,ND

ναι δίκιο εχεις η αρχική σκέψη και η δικη μου και ´ολων ειναι η οικονομία, αλλα και αυτο που εγραψα και εγω δεν το ηξερα αλλα το διαπίστωσα μετα απο τεστ που ειδα με και χωρις παρασολειγ σε φακους m43 απο reviewer που το ψάξε, παντως προσωπικα περνω ή φτιάχνω αυτοσχεδιο σχεδον παντα hood στους φακους μου και το φορώ οποτε χρειαζεται.

Κατι που πρέπει να επισημάνουμε είναι οτι οι φτηνοί φακοί εποφελούνται περισσότερο καθώς δεν έχουν τις επιστρώσεις των καλών που εξαλείφουν πολλές αντανακλάσεις.

Βέβαια ακόμα και στους φακούς με καλές επιστρώσεις βοηθάει να εξαλείφεις το πρόβλημα (φως εκτός κάδρου που πέφτει στον φακό) στη ρίζα του.

Το πρόβλημα με το παρασολεϊγ στους ζοομ φακούς είναι οτι το βέλτιστο θα ήταν ειδικό παρασολεϊγ για κάθε εστιακό μηκος αλλά στους ζοομ αναγκαστικά χρησιμοποιείται αυτο που είναι βέλτιστο μονο για το ευρυγώνιο άκρο ..

Καλημέρα.
Σήμερα παρήγγειλα από Αθήνα (μένω Θεσσαλονίκη) το Hoya HD 67mm για να το χρησιμοποιώ με τον Nikon 85mm f/1.8 G που έχω. Ασχολούμαι κυρίως με πορτραίτα σε εξωτερικούς χώρους (ιδίως παραλίες, ξενοδοχεία κλπ). Πριν λίγες μέρες είχα τη δυνατότητα να δω πόσο βοηθάει και γι' αυτό και προχώρησα στην παραγγελία. Ίσως ανεβάσω δείγματα σε λίγες μέρες.
Αν κάποιος έχει το συγκεκριμένο φίλτρο και θέλει να γράψει κάτι, θα ήταν πολύ πολύ χρήσιμο.

Το πρόβλημα με το παρασολεϊγ στους ζοομ φακούς είναι οτι το βέλτιστο θα ήταν ειδικό παρασολεϊγ για κάθε εστιακό μηκος αλλά στους ζοομ αναγκαστικά χρησιμοποιείται αυτο που είναι βέλτιστο μονο για το ευρυγώνιο άκρο ..

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, πχ ο παλιός Canon 28-70/2.8 L, που δεν ήταν IF και το παρασολέιγ ήταν σταθερά τοποθετημένο με το πρόσθιο στοιχείο του φακού να κινείται, βγαίνοντας πιο έξω για το ευρυγώνιο, έτσι ώστε στο τέλε το παρασολέιγ να είναι πιο βαθύ. Βέβαια μιλάμε για τεράστιο παρασολέιγ.