Φίλτρα φακών , τύποι και χρήσεις τους .

Re: Φίλτρα από eBay ???

+100

Στις μονες περιπτώσεις που ενδεχομένως δικαιολογείται ανάλογη αγορά (και παντα μιλαμε για καλά φιλτρα, οχι ενα φτηνο γυαλί) ειναι οταν εμπλεκόμαστε σε ιδιαίτερες συνθηκες φωτογράφησης οι οποιες μπορουν να θέσουν σε κινδυνο το μπροστινο στοιχειο του φακου και οπου το Lens-hood δεν προστατεύει επαρκως (π.ψ σε αμμώδη παραλία με αέρα, σε λήψη αγώνων αυτοκινήτου, χωματινες διαδρομες κλπ)

+100 :p

Ας πούμε σε συναυλίες με έχει σώσει, αλλά εκεί η ποιότητα πάει περίπατο έτσι κι αλλιώς

@Central
Σωστά.
Όσο μεγαλύτερη η διάμετρος, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος να φάμε ήλιο από κάποια μεριά. Οι καλοί φακοί, το αντιμετωπίζουν αυτό με τις επιστρώσεις τους κλπ. Αλλά το φίλτρο δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί με το φακό μας.
Και ειδικότερα σε πιο ευρυγώνια κατάσταση όπου το hood είναι ρηχό και ο φακός μαζεύει φως από πολύ μεγαλύτερη γωνία.
Χώρια ότι εκεί μπορεί να έχουμε και πολύ περισσότερο vignetting, ειδικά αν δεν είναι low profile το φίλτρο.

Σε συνθηκες ηλιου ετσι κι αλλιως το hood ειναι απαραιτητο. Το flare θα το φας αν στραφεις στον ηλιο ειτε με φιλτρο ειτε χωρις.
Και οι ανακλασεις μεταξυ οπτικων στοιχειων (στοιχειων του φακου ή του φιλτρου ή ολων μεταξυ τους ) εξαρταται απο εναν παρα πολυ βασικο παραγοντα.
Τι ειδους στοιχεια εχει ο φακος και αν ευνοουν τις ανακλασεις και.....
...τις επιστρωσεις που εχουν. Αν ο φακος σου ειναι φτηνος λογικο ειναι να μην εχει καλες επιστρωσεις - αν εχει...-.
Το φιλτρο οτι πληρωνεις παιρνεις. Εχει και με καθολου επιστρωση εχει και μονης εχει και πολλαπλες.

Σε συνθηκες ηλιου ετσι κι αλλιως το hood ειναι απαραιτητο. Το flare θα το φας αν στραφεις στον ηλιο ειτε με φιλτρο ειτε χωρις.
Και οι ανακλασεις μεταξυ οπτικων στοιχειων (στοιχειων του φακου ή του φιλτρου ή ολων μεταξυ τους ) εξαρταται απο εναν παρα πολυ βασικο παραγοντα.
Τι ειδους στοιχεια εχει ο φακος και αν ευνοουν τις ανακλασεις και.....
...τις επιστρωσεις που εχουν. Αν ο φακος σου ειναι φτηνος λογικο ειναι να μην εχει καλες επιστρωσεις - αν εχει...-.
Το φιλτρο οτι πληρωνεις παιρνεις. Εχει και με καθολου επιστρωση εχει και μονης εχει και πολλαπλες.

Σωστά όλα αυτά. Αλλά προσθέτοντας το φίλτρο, απλά προσθέτεις άλλο ένα στοιχείο που υπόκειται στους παραπάνω περιορισμούς (επιστρώσεις, αντανακλάσεις κλπ). Και όχι μόνο αυτό, αλλά προσθέτεις ένα generic στοιχείο που σε καμία περίπτωση δεν είναι βελτιστοποιημένο για να συνεργάζεται με τα υπόλοιπα.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα συγκεκριμένα "προστατευτικά" φίλτρα στην καλύτερη περίπτωση απλά δεν θα αλλάξουν κάτι στην οπτική αλυσίδα. Αλλά στη χειρότερη, μπορεί να καταλήξεις με κατεστραμμένες φωτογραφίες.

Τώρα αν αξίζει αυτό για να έχει κανείς κάποια έξτρα προστασία το ξέρει μόνο ο καθένας για τον εαυτό του.
Άποψή μου ότι όχι μόνο δεν αξίζει, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί και πρόβλημα στις φωτογραφίες. Έχει καεί η γούνα μου πολύ άσχημα... Και ο εξοπλισμός μου δεν είναι φτηνός...

Σε συνθήκες μη ιδανικές έχω πάντα ένα φιλτράκι επάνω. Αλλιώς έχω το καπάκι μονίμως περασμένο και το βγάζω γρήγορα μόνο όταν θέλω να τραβήξω και τα ξαναβάζω γρήγορα.

Δεν φοβάμαι τόσο κάποια χαρακιά, γιατί για αυτά προσέχω, όσο την σκόνη-άμμο-αλάτι που κυκλοφορεί.

στη χειρότερη, μπορεί να καταλήξεις με κατεστραμμένες φωτογραφίες.... μπορεί να δημιουργηθεί και πρόβλημα στις φωτογραφίες. Έχει καεί η γούνα μου πολύ άσχημα... Και ο εξοπλισμός μου δεν είναι φτηνός...

Για πες τι προβλημα ειχες ?

Κατεστραμμενες φωτογραφιες απο φιλτρο μου ακουγεται υπερβολη τουλαχιστον.

Για πες τι προβλημα ειχες ?

Κατεστραμμενες φωτογραφιες απο φιλτρο μου ακουγεται υπερβολη τουλαχιστον.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχα με hoya στον 50άρη μου. Μού βγαζε πολύ εύκολα ένα μακρύ flare σαν χαρακιά από σπαθί. Και άντε όταν έπεφτε στο φόντο το μάζευα με κανένα content aware, αλλά όταν έπεφτε στα πρόσωπα ή στα μαλιά, άστα να πάνε... Μόνο με κανένα ασπρόμαυρο σωζόταν η φωτογραφία και μπόλικο retouching.

Επίσης μεγάλο θέμα είχα με ένα B&W low profile που είχα στον Sigma 24-70 μου, το οποίο είχε τρελλό θέμα με ghosting, κυρίως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Από τότε που μου πε ένας φίλος να δοκιμάσω χωρίς, απλά δεν τα ξαναφόρεσα ποτέ...

Πρίν 2-3 χρόνια είχα αγοράσει από έναν Γερμανό (ebay) ένα πακετάκι, μια Nikon FE-2 με 3-4 φακούς. Η μηχανή σχεδόν ανέγκιχτη, το ίδιο και οι φακοί, με τα φιλτράκια skylight επάνω, ο καθένας το δικό του, παρότι όλοι φορούσαν 52ρι μέγεθος, και επίσης με τα λαστιχένια παρασολέιγ τους (B+W παρακαλώ και αυτά όπως και τα φιλτράκια). Στο πακέτο είχε και τις αποδείξεις αγοράς του εξοπλισμού, ίδια μέρα τα πήρε όλα. Μάλλον οι φακοί αυτοί μόνο στο εργοστάσιο υπήρξαν "γυμνοί" χωρίς φιλτράκια.
Καλό πράγμα επομένως τα φίλτρα. Πήρα τον εξοπλισμό του, μετά από περίπου 30 χρόνια, σαν καινούργιο. :flipout:

εγώ το ξαναλέω. Εκτός από το πολωτικό και τα ντεγκραντέ, τα άλλα φίλτρα κατ' εμέ περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά λύνουν. Να θυμίσω ότι μου έσπασαν δυο (κι όχι ένα) φίλτρα φορεμένα πάνω στους φακούς; Στη μια περίπτωση απλώς ακούμπησα τη μηχανή πάνω στο τραπέζι και την άλλη άνοιξα την τσάντα και είδα μυριάδες γυαλάκια να πέφτουν μπροστά από το φακό. Μέχρι να καταλάβω ότι ήταν το φίλτρο κι όχι ο φακός, έ έχασα κάποια χρονάκια από τη ζωή μου. Με την ηλεκτρική σκούπα μάζευα περίπου μιάμιση ώρα. Κρέμασα την τσάντα ανάποδα στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου
και τις επόμενες μέρες συνέχισα να πιάνω ρινίσματα από γυαλάκια. Τελικα´πέταξα και την τσάντα.

Α, και τα πολωτικά ραγίζουν ή ξεφλουδίζουν. Έχω και τέτοιο και μάλιστα της HOYA.

Αλήθεια έχετε βάλει φίλτρο μπροστά στο φακό του προβολέα σας;

Μα απο ένα καλό φίλτρο η πτώση σε ποιότητα δεν είναι αισθητή. Πρόβλημα μόνο σε περιπτώσεις κόντρα φωτισμού με flare,ghosting αλλά σε εμένα που δεν είμαι επαγγελματίας πχ. το ρίσκο της ζημιάς είναι μεγαλύτερο. Με το φιλμ εξάλλου έχω μάθει να ανέχομαι πολύ χειρότερα πράγματα απο λίγο flare...

Φίλτρα UV, CPL, ND χρήση τους και εναλλακτικές τεχνικές

Με αφορμη συζητηση που ειχα με τον ssark τι θα λεγατε να ανοιγαμε ενα θεμα για φιλτρα,πως τα χρησιμοποιουμε,τι μαρκες εχει ο καθενας,κολπα,κλπ
Αν βρω χρονο σημερα θα αρχισω με το Hoya ND 400 (9 stop) που αγορασα προσφατα

Re: Φιλτρα CP,ND

Σε βιδωτα κυκλοφορω μονο με δυο φιλτρα μεγαλης διαμετρου 77 χιλιοστων και ανταπτορες step up ring για τους μικροτερους φακους.

Ενα κυκλικο πολωτικο σφραγισμενο απο σκονες και υγρασια της B+W και ενα βαρυ ND της ιδιας εταιρειας που κοβει 10 στοπ.

Τιποτα αλλο. Σκεφτομουν να παρω και ενα μεταβλητο αλλα τα φθηνοτερα εχουν ολα προβληματα οποτε χρειαζεσαι ενα πολυ καλο.
Αν τελικα το αποφασισω μαλλον θα παρω αυτο της Heliopan.

Σε φιλτρα φορεα αφηστε το καλυτερα....θελουμε 2 μερες ...;)

Πήρα κάτι φθηνά CP, UV από ebay πριν 2 χρόνια και τα πέταξα στα σκουπίδια. Τώρα λόγω Zuiko 9-18 σκέφτομαι ένα καλό CP και ένα προστατευτικό χαμηλού προφίλ από την Hoya.

Και εγώ σκέφτομαι για αρχή ένα πολωτικό (τουλάχιστον για τον Tamron 17-50). Για πείτε να πάρουμε καμιά ιδέα.

μου ειχαν κανει δωρο κατι φτηνα φιλτρα και τα πεταξα,αν εχεις καλο φακο ειναι κριμα να τον υποβαθμιζεις ετσι
Τωρα CP εχω σε 77 και 72 το Ηoya HD,πανακριβο αλλα αξιζει τα λεφτα του,και step up ring για 67
κοιταξτε εδω
http://www.youtube.com/watch?v=cT6wBQR7iqE

και επισης οπως ειπα το Ηoya ND 400 (9 stop) σε 72
Ξερεις κανεις αν μπορει να μπει σε 77αρη φακο με step down ring,
λεω να παω σε καταστημα να δοκιμασω,αλλιως παει για πουλημα γιατι τωρα χρησιμοποιω τον 24-105 και μου ειναι αχρηστο

Ωραία αλλά το Amazon ή μάλλον κάποιοι συνεργαζόμενοι έμποροι στα ψιλούρια σε τσακίζουν στα έξοδα αποστολής, σε άλλα πάλι όχι...