Φίλτρα φακών , τύποι και χρήσεις τους .

Re: ποιό ND filter για brenizer τεχνική?

κι εγω το ιδιο εχω κανει.... cokin συστημα με filtra hitech.
Εχω 0.3 εως 1.2 και τα συνδυαζω αν χρειαστει.
Σχετικα οικονομικος τροπος , και σε σχεση με τα variable nd , δεν εχεις καθολου πτωση στην οξυτητα και αλλαγη στα χρωματα.

Καλησπέρα, μπορείτε να δώσετε πιο πολλές πληροφορίες σχετικά με το σύστημα που έχετε (λινκ, τιμές κλπ)?
Μιας και ψάχνομαι με τα ND φίλτρα, θα ήθελα κάτι σχετικά οικονομικό...!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ND Filters

σε προηγούμενο νήμα ρώτησα για την επιλογή σε ND φίλτρα. Μιας και δεν βρήκα κάποιο αντίστοιχο νήμα σχετικά ας ανοίξω ένα για όσους ενδιαφέρονται.
Να ενημερώσω πως μόλις άρχισα να "ψάχνομαι" για τα ND φίλτρα και για τα πολωτικά (ξέρω, δεν είναι το ίδιο :2thumb22sup:)

...ακολουθεί σειρά ερωτήσεων:
1- συμφορουμίτης πρότεινε αυτή την οικονομική σειρά http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=390669249899
2- είναι φουλ σετ ή θα χρειαστώ και κάτι ακόμα? Φυσικά θα ζητήσω 52mm και 67mm σπείρωμα για τους φακούς μου (18-105, 35/f1.8).
3- το Big Stopper είναι μονόδρομος για 10 στοπ (αν υποθέσουμε ότι χρειαζόμαστε 10στοπ!)
4- κάποιος άλλος συμφορουμίτης επίσης είπε πως έχει τα Hitech φίλτρα. Είναι το ίδιο πράγμα με το 1?

Re: ND Filters

1) θα προτεινα μακρυα.....
2) υπαρχει παμφθηνο σετ βιδωτων ανταπτορων με τα οποια βιδωνεις οτι σπειρα θες.
3) Υπαρχουν εξαιρετικα 10στοπ φιλτρα εκτος της Lee. Εγω σε βιδωτα προτιμω παντα εκεινα της B+W .

Καλημέρα, το σετ από το ebay δεν θα το προτιμήσω για την ποιότητά του (ειδικά όταν ένα πχ. Hoya ND2 κοστίζει 40 περίπου). Αυτό το ξέρω.
Θα ήθελα όμως κάτι σχετικά οικονομικό για αρχή, για πειραματισμό αν θες, μιας και δεν είμαι σίγουρος ακόμα τι μου χρειάζεται (πχ πόσα στοπ).

Απάντηση: Re: ND Filters

Θα ήθελα όμως κάτι σχετικά οικονομικό για αρχή, για πειραματισμό αν θες, μιας και δεν είμαι σίγουρος ακόμα τι μου χρειάζεται (πχ πόσα στοπ).

Πρόσφατα πήρα αυτό , δεν το δοκίμασα λόγω φόρτου εργασίας αλλά σαν ιδέα μου φάνηκε καλή το όλα σε ένα .

Εγώ έχω ένα 10αρι στόπερ απο την B&W το 110ND κ είμαι υπερευχαριστημένος. Έχω κ ένα ND4 της ίδιας για πιο μικρά κοψίματα κ τέρμα. Στα 52μμ κ μετά έχω μεταλικά stepup k stepdown ring (5 ebay complete set).

έχεις δίκιο, δεν θέλω να δώσω 100 (αν και ξέρω ότι τα καλά είναι και ακριβά), μπορώ όμως να δώσω μέχρι 50 έχοντας όμως στο μυαλό ότι δεν ξέρω -ακόμα- τι μου χρειάζεται, πόσα στοπ, αν θα είναι φιξ ή degraded, βιδωτό ή "συρταρωτό"...
Γι'αυτό και με βλέπετε "λίγο απ'όλα".

@AlexTheodin για βάλε κανένα λινκ με το complete set step(up/down) rings!

http://www.ebay.de/itm/16x-49-52-55...to_Camcorder_Adapterringe&hash=item43b887e235

http://www.ebay.de/itm/7-Filteradap...to_Camcorder_Adapterringe&hash=item1c26c57e25

Μερικές επιλογές. Εγώ το είχα πάρει πριν απο 5-6 χρόνια και ακόμα αυτά χρησιμοποιώ. Αν και αν τα διαστήματα είναι μεγάλα, είναι καλύτερα να πάρεις κατευθείαν το step up που χρειάζεσαι. Πχ 46>52 κατευθείαν αντί να βάλεις 46>49>52.

Thanks AlexTheodin, θα δοκιμάσω κάποια από αυτά.
Άντε να δούμε και για τα ND.
Αλήθεια τα Hitech που τα βρίσκουμε?

εγω τα πηρα απο εδω https://www.formatt-hitech.com - https://www.formatt-hitech.com/en/products/ND-Standard~88.html
Μπορεις να συνδυασεις και 2 φιλτρα για να εχεις και περισσοτερα στοπ.
Ειναι παρα πολυ καλα και σχετικα οικονομικα.
Δεν εχω δει καθολου πτωση ευκρινειας και οι χρωματικες αλλοιωσεις ειναι σχεδον ανυπαρκτες… best buy σιγουρα.

να ρωτήσω και κάτι άλλο ρε παιδιά, τι σύστημα πρέπει να χρησιμοποιήσω για τα hitech ας πούμε?
Πρέπει να είναι της ίδια εταιρείας ή μπορώ να βάλω και άλλης (Lee, Cokin)???
Έχει να κάνει και με το πάχος/διάσταση του εκάστοτε φίλτρου? Δεν υπάρχει κάτι universal ασούμε?
@Γιάννης Σπύρου: Ο φακός που σκοπεύω να τα χρησιμοποιήσω θα είναι για αρχή ο Nikkor 18-105 του κιτ. Θα ταιριάζουν αυτά που πρότεινες?

...πωωω πολλές απορίες...

Απάντηση: Re: ND Filters

να ρωτήσω και κάτι άλλο ρε παιδιά, τι σύστημα πρέπει να χρησιμοποιήσω για τα hitech ας πούμε?
Πρέπει να είναι της ίδια εταιρείας ή μπορώ να βάλω και άλλης (Lee, Cokin)???
Έχει να κάνει και με το πάχος/διάσταση του εκάστοτε φίλτρου? Δεν υπάρχει κάτι universal ασούμε?

Mπορεις να βαλεις οποιασδηποτε εταιρίας αρκει να χωρα στον αντάπτορα - το να περισσευει δεν δημιουργει συνηθως προβλημα.
Στα step-up ring λιγη προσοχη γιατι ορισμενες φορες απο το σφιξιμο κλειδωνουν πανω στο φιλτρο και δεν βγαινουν, ενα αλλο προβλημα αν φορέσεις φιλτρο μεγαλυτερης διαστασης σε φωτεινο φακο ειναι οτι καταργεις το hood οποτε θα εχεις μεγαλύτερο flare - αντανακλάσεις και μερικες φορες και βινιέτα κατι που θα πρεπει να μπορει να διαχειριστει σωστα το φιλτρο σου με την ποιοτητα του.

Άλλη δουλειά κάνουν τα ND και άλλη τα πολωτικά. Τα Neutral Density είναι ουδέτερα χρωματικά και η δουλειά τους είναι να μειώνουν την ποσότητα φωτός που περνάει κατά 1atop ή 2 ή 4 κ.λ.π. Πολλοί τα χρησιμοποιούν για να έχουν μεγάλες την ημέρα πιο αργές ταχύτητες όταν π.χ. θέλουν να ''γράψουν'' κίνηση. Τα πολωτικά (circular ή σταθερά) χρησιμοποιούνται για την μείωση των αντανακλάσεων σε επιφάνειες, για να σκουρύνουν τον ουρανό και για να βελτιώσουν το κοντράστ. Βέβαια και αυτά μειώνουν την φωτεινότητα κατά 1-2 stop. Ανάλογα την χρήση που τα θέλεις διαλέγεις. Προσωπικά λατρεύω το πολωτικό φίλτρο όταν τραβάω τοπία με τον ήλιο στην πλάτη ή πλάγια (όπου είναι και πιο έντονα εφέ) αν και κάποιες στιγμές το παρακάνω.

panos_adgr σε ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις, καλό είναι να υπάρχουν.
Τώρα, στο θέμα με την αγορά εξοπλισμού, κατέληξα στο σύστημα της Cokin Ρ και (μάλλον) στα φίλτρα της Hitech.
Επειδή όπως προείπα, ψάχνω κάτι οικονομικό για αρχή, ξέρει κανείς αν οι αντάπτορες αυτοί που βλέπω στο ebay είναι κανένας της προκοπής?
Τα φίλτρα της Hitech https://www.formatt-hitech.com/en/products/ND-Standard~88.html δεν είναι λίγο μικρά?? Μήπως χρειάζομαι μεγαλύτερη διάσταση?

καλημέρα!
καθώς αναμένω τις απαντήσεις σας στο από πάνω ποστ μου, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την απάντηση που μου έδωσε επαγγελματίας φωτογράφος στο κέντρο της πόλης:
"Έχουν καταργηθεί τα φορετά φίλτρα, δεν κυκλοφορούνε πια. Μόνο βιδωτά πλέον..."

"παίζει" αυτό??