Φίλτρα φακών , τύποι και χρήσεις τους .

Εγώ πάντως το επεξεργάζομαι ψηφιακά τις φωτογραφίες μου για πάνω από 20 χρόνια, Θεωρώ ότι το εφέ που σου δίνουν τα φίλτρα, δεν μπορεί Να αντικατασταθεί ακριβώς από το Post processing…
Αναφέρομαι πάντα στο επίπεδο του χομπίστα φωτογράφου, τώρα για επαγγελματικές προσεγγίσεις που έχουν χωριστό editing, post production ok

Έχω περάσει άπειρες ώρες, στο lightroom Photoshop, έχω δοκιμάσει workflows/presets/filters, Αυτό που παίρνω από ένα mist filter Δεν το παίρνω από την επεξεργασία

Τα φίλτρα έχουν χρησιμότητα τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικά.

Στην κινηματογραφηση οπου υπαρχουν πλεον παρα πολλες λυσεις επιλογης φακων (για ενοικιαση) ειναι πιο απλο να νοικιασεις μια "μαλακιά" σειρα φακων οπως καποιες rehoused vintage παρα να φιλτραρεις .

Φυσικα και ειναι θεμα επιλογης αλλα πρεπει να εχετε στο νου σας το εξης:

Oταν τραβας clear χωρις φιλτρα μπορεις να πειραματιστεις αργοτερα με οτι επεξεργασια τραβα η ορεξη σου.
Οταν φιλτραρεις και δη με τετοια φιλτρα δεν μπορεις να το αναστρεψεις.........(παρα μονο με ΑΙ και ο θεος βοηθος)

Δεν αναφέρομαι σε επαγγελματικές παραγωγές,

Και υποθέτω ότι ό ερασιτέχνης που θέλει να χρησιμοποιήσει το τάδε φίλτρο αφού έχει πειραματιστεί, έχει δοκιμάσει, κλπ ξέρει εκ των προτέρων τι θα πάρει.

Η απεικονιση της εικονας ειναι μια .

Ειτε επαγγελματικη ειτε ερασιτεχνικη.

Οι ιδιοι κανονες τις διεπουν.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Νέα μαγνητικά φίλτρα από την KOLARI

για πείτε γνώμες...
Tο έφερα εδώ Δημήτρη που είναι το νήμα για τα φίλτρα.

Το συγκεκριμένο βίντεο αφορά φίλτρα της KOLARI για μηχανές m43. Εγώ την γνώρισα από τις μετατροπές που κάνει Αμερική σε υπέρυθρα και άστρο φωτογραφίας σώματα. Εκεί σε αυτές τις μετατροπές βάζει το αντίστοιχο φίλτρο που είναι κορυφαίας ποιότητας.

Στην πορεία αυτή την τεχνογνωσία την πέρασαν στα clip-in φίλτρα , για ευκολία τα έκαναν μαγνητικά και επέκτειναν την γκάμα και σε άλλου είδους φωτογραφικά φίλτρα

Πολύ δυνατή παρουσία έχουν στις Blackmagic cinema cameras / Pyxis L mount

Here are the filters offered for these Blackmagic cinema cameras:
  • 3-Stop ND – ND8 (0.9) Neutral Density Filter
  • 6-Stop ND – ND64 (1.8) Neutral Density Filter
  • 10-Stop ND – ND1000 (3.0) Neutral Density Filter
  • Mist Diffusion ¼
  • Mist Diffusion ⅛
  • 550nm Infrared***
  • Blue IR/NDVI***
  • IR Chrome Lite***
  • Iridium – Color Enhancing
  • Clear – Dust Protective
  • UV/IR Cut Hot Mirror***
  • UV/IR Cut Hot Mirror Pro 2***
  • UV/IR Cut – IR Bleed Correction
    • ***Infrared filters will require a full-spectrum-modified camera to produce the proper effect.
As mentioned above, these filters will be available for the following Blackmagic cameras:
  • Blackmagic Cinema Camera 6k Full Frame
  • Blackmagic Design PYXIS 6K Cinema Box Camera (L-Mount only right now)

The Kolari Magnetic Clip-In Filters are available on Kolari’s website here with prices currently ranging from $129.99 to $199.99.

Το προηγούμενο βίντεο που έβαλα βέβαια αφορά όλες τις m43 μηχανές

• Like
Reactions: Leventis Dimitris
Το σημαντικό και αυτό που αγνοούσα είναι η kolari άνοιξε ευρωπαϊκό μαγαζί στη Σλοβενία και διαθέτει πλέον τα προϊόντα της μέσω αυτού , οπότε η αγορά από Αμερική που είχε τελωνείο κλπ. πλέον δεν είναι απαραίτητη. Τα περισσότερα προϊόντα βέβαια είναι σε backorder

Last edited:
Ας μας πει πρωτα για ποια καμερα ενδιαφερεται για τι ειδους φιλτρο και κυριως για τι χρηση . Υπαρχουν κι αλλοι κατασκευαστες τετοιων φιλτρων εξισου αν οχι καλυτεροι.

• Like
Εγώ έκανα μια αγορά ήδη από το ευρωπαϊκό τους κατάστημα στη Σλοβενία. Τα περισσότερα προϊόντα τους είναι ακριβά γιατί είναι και τοπ ποιότητας και έχουν πολύ εξειδικευμένα φίλτρα ειδικά για infrared/UV/astrophotography

Εγω πήρα ένα φακό διπλής λειτουργίας UV/Infrared στα 55 ευρώ περίπου με τα μεταφορικά για να τον δοκιμάσω με την υπέρυθρη μηχανή μου , βέβαια δεν είμαι σίγουρος ότι έχει την ευαισθησία για UV φωτογράφηση φυτών όπου θέλει και εξειδικευμένο φακό.

Επισης στην IR φωτογράφηση η λάμπα δίνει αρκετά υψηλή συχνότητα γύρω στα 830nm. Είχα πάρει ένα φακό πριν 2 χρόνια και ήθελα να τον μετατρέψω για τέτοια λειτουργία αλλά πλέον δεν χρειάζεται e σμηξξμ

Η απλή αποστολή είναι στα 14 ευρώ , με κούριερ στα 20 ευρώ. Χρεώνουν ξέχωρα τον φόρο 24% αλλά δεν βρήκα τρόπο να περάσω ΑΦΜ στο account μου για να αφαιρεθεί το ΦΠΑ , λογικ στην Σλοβενία θα έπρεπε να είχαν τις ενδοκοινοτικές ανοιχτές.

ΥΣ
Ο Δημήτρης έχει την Sony FF a73 , μια Olympus ΕΜ10.2 και μια υπέρυθρη Olympus ΕPL5 στα 590-630nm (κάτι τέτοιο) που του είχα δώσει εγώ πριν χρόνια αν τα θυμάμαι καλά , δεν ξέρω για ποια από όλες ενδιαφέρεται για φίλτρα.

Last edited:
  • Like
καλημέρα σε όλους,
κατ αρχήν συγγνώμη Κώστα γιατί δεν είχα δει οτι το είχες ανεβάσει εσύ πρωτύτερα.
Οι μηχανές που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι η ΕΜ1-2 και η ΕΜ10-2 και τα φίλτρα που με ενδιαφέρουν είναι τα mist και τα IR.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν λέει για FF φιλτρα , εαν διαθέτει η εταιρεία τότε ισχύουν οι παραπάνω προτιμήσεις και για την A7-3

Δημήτρη αν μπεις στο ευρωπαϊκό site θα δεις ότι τα εσωτερικά φίλτρα clip-in για m43 είναι όλα backorder που σημαίνει ότι μπορεί να αργήσουν πολύ να μπουν σε στοκ. Θα ήθελα να δοκιμάσω και εγώ ένα υπέρυθρο μήπως και δουλεύει καλύτερα από τα εξωτερικά φίλτρα των φακών στην ΕΜ1.2 ΙR που έχω φτιάξει . Θα το παρακολουθώ να δω μήπως και μπουν σε stock

Εχει και για αρκετές FF δεν το πολυκοίταξα όμως

Για FF Sony https://eu.kolarivision.com/product...f56283b9&_pos=18&_ss=c&variant=43976985641156

Last edited:
  • Like
Οι μηχανές που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι η ΕΜ1-2 και η ΕΜ10-2 και τα φίλτρα που με ενδιαφέρουν είναι τα mist και τα IR

Παμε πιο συγκεκριμενα.

Μιλαμε για φωτογραφια ή για βιντεο χρηση ?

Για το IR το καταλαβαινω αλλα για mist γιατι να εχεις μια "μονιμη" λυση τετοιου τυπου και οχι φιλτρο αναλογα την περισταση ?

• Like
Παμε πιο συγκεκριμενα.

Μιλαμε για φωτογραφια ή για βιντεο χρηση ?

Για το IR το καταλαβαινω αλλα για mist γιατι να εχεις μια "μονιμη" λυση τετοιου τυπου και οχι φιλτρο αναλογα την περισταση ?
Η χρήση θα είναι μόνο φωτογραφία, δεν με ενοχλεί καθόλου η φιλοσοφία του προΪόντος ως "μόνιμου" γιατί 9 στις 10 φορές που θα βγω για φωτοβόλτα έχω αποφασίσει απο πριν στο μυαλό μου τι θέμα ψάχνω, τι διάθεση έχω και βγαίνω με μία κάμερα και ένα φακό αυστηρά. Στις υπόλοιπες σπανιες περιπτώσεις που θα κουβαλήσω και την προίκα μου μαζί - είτε με backback, είτε επειδή μπορώ να έχω το αυτοκίνητο κοντά, είτε είμαι σε ταξίδι- υπάρχει η επιλογή του δεύτερου σώματος να "θυσιαστεί" με το φίλτρο επάνω. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις είμαι οπαδός του 2 σώματα - ένα με τελέ φακό και ένα με ευρυγώνιο για ευνόητους λόγους και εξαιρετικά σπάνια θα ανοίξω την τσάντα για να "κουμπώσω" ένα σούπερ ζουμ ή εναν fish-eye ή ακόμα και να παίξω- χαθώ στον λαβύρινθο των ρυθμίσεων -αυτοματισμών των σύγχρονων μηχανών. Προσπαθώ να απολαύσω την στιγμή , ¨βάζω την καρδιά, το μυαλό και το σκόπευτρο" σε ευθυγραμμία - ο Bresson νομίζω το έχει πει αυτό και δεν κάθομαι να ασχοληθώ με τους αλγόριθμους του εκάστοτε αισθητήρα, εαν δίνει τόσα μιλιγραμμάρια κορεσμό παραπάνω κτλ.... Η αγορά ενος τέτοιου προιόντος θα είναι απλά άλλο ένα διαφορετικό -αισθητικα-φωτογραφικό μονοπάτι προς εξερεύνηση.

• Like
Reactions: Kosh
Μου αρεσει να υπαρχει στιβαρο σχεδιο χρησης εξοπλισμου ;)

Επομενως για την μια καμερα θες το mist και για την αλλη το IR ? Η Kolari εχει διαφορα IR φιλτρα.

Eχεις φερμαρει καποιο συγκεκριμενα ?

• Like
Μου αρεσει να υπαρχει στιβαρο σχεδιο χρησης εξοπλισμου ;)

Επομενως για την μια καμερα θες το mist και για την αλλη το IR ? Η Kolari εχει διαφορα IR φιλτρα.

Eχεις φερμαρει καποιο συγκεκριμενα ?
Ωραία λέξη το "φερμάρει" , άσχημη για το πορτοφόλι βέβαια...χαχα...
Για το σύστημα m43 πρώτη επιλογή είναι το Mist 1/8 , εκτιμώ ότι δίνει μία διαφορετική αισθητική χωρίς να το παρακάνει ενώ ταυτόχρονα αφήνει περιθώρια ευελιξίας στον φωτογράφο.
Δεύτερη επιλογή το iridium, πολλές φορές που θέλω το χρώμα μου να "φωνάζει" επιλέγω το pop art που έχουν οι Olympus, στους εσωτερικούς χώρους στην πλειοψηφία δουλεύει αρκετά καλά, στους εξωτερικούς ανάλογα την φωτιστική στιγμή ο ¨αλγόριθμος" που λέγαμε παραπάνω μεταφράζει με εξωγήινο τρόπο αυτό που βλέπει η κάμερα και η φωτογραφία είναι ολίγον...Andy Warhol. Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω οτι τραβάω μόνο jpeg, έχω ελάχιστο χρόνο λόγω επαγγέλματος για επεξεργασία σε υπολογιστή-και οι γνώσεις μου ελάχιστες επίσης- και προσπαθώ η φωτογραφία μου να είναι η "ιδανική" για μένα straight from the camera.
Για τα IR που με ενδιαφέρουν τώρα είδα οτι έχει διευκρίνηση για απαίτηση full spectrum σωματος, οπότε χάσαμε...
ND έχω και για τα δύο συστήματα και καλής ποιότητας.
Για το σύστημα FF θα ήθελα ένα Clear-Dust protective καθώς χρησιμοποιώ πολύ συχνά παλιούς αναλογικούς φακούς στην Α7 καθώς λατρεύω το γράψιμό τους, οπότε πρέπει να καθαρίζω και τον αισθητήρα

Να σου κανω μια διευκρινηση ασχετα τι γραφουν για τα υπερυθρα φιλτρα

Για το IR δεν χανεις τιποτε απολυτως αν βαλεις υπερυθρο φιλτρο πιο ισχυρο απο αυτο που εχει η μηχανη σου π.χ. 690-720-830nm , απλα με αυτο τον τροπο κοβεις την πιο χαμηλή πληροφορια ορατου χρωματος και δουλευεις αποκλειστικα με το υπερυθρο και ορατό απο το φιλτρο που θα επιλεξεις και πάνω

• Like