Φίλτρα νερού αξίζουν;

Το βασικό είναι να παραμένει το pH πάνω από 7 και να μην αφαιρεί τα μεταλλικά στοιχεία. Εάν έχει γενικά πρόβλημα το νερό, ένα κεντρικό φίλτρο βοηθάει, ωστόσο για κατάποση προτιμώ εμφιαλωμένο, αλλά να είναι φυσικό μεταλλικό.
 
Όταν το νερό τρέχει μέσα σε ένα σωλήνα με τόσο μεγάλη ταχύτητα (άρα και με πολύ μεγάλη πίεση) το πρόβλημα είναι οι ακαθαρσίες που θα μπουν από την παραμικρή χαραμάδα του σωλήνα
Αν πχ σε ένα καλαμάκι κάνεις μια τρυπα και πας να ρουφήξεις, το νερό δε βγαίνει έξω αλλά μπαίνει αέρας (ή ότι άλλο υπάρχει) από έξω.
Το νερό στο δίκτυο ελέγχεται και μπορεί στο σημείο εισαγωγής να είναι άριστο, αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με τους σωλήνες κάτω από την γη.
 
Η χρήση χλωρίου για καθαρισμό του νερού ισχύει εδώ και πάρα πολλές 10ετίες. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες, η πρώτη λέγεται χλωρίωση και η δεύτερη χλωραμίνωση. Στην πρώτη περίπτωση απλά υπάρχει επεξεργασία με αέριο χλώριο, ενώ στην δεύτερη χρησιμοποιούνται χλωραμίνες. Στην πρώτη περίπτωση ισχύει αυτό που είπα πιο πριν, δηλαδή ότι αν αφήσεις σε μια κανάτα το νερό το χλώριο θα "φύγει" από το νερό. Στη δεύτερη περίπτωση δεν φεύγει έτσι απλά.
Η ΕΥΔΑΠ από όσο είναι γνωστό χρησιμοποιεί μόνο αέριο χλώριο για την επεξεργασία του νερού. Δείτε και το επόμενο link που υπάρχει μια επιβεβαίωση από υπάλληλο της ΕΥΔΑΠ.
http://www.aquazone.gr/forums/forums/topic/48061-χλωραμίνης-μύθος/
 
Eιτε ανυδρο χλωριο, ειτε διοξειδιο του χλωριου που ξεκινησαν τωρα...αντε βρες το φορτιο σε βαρεα μεταλλα, τι πινεις και απο τις σωληνωσεις κλπ. Προσωπικα μιας και πινω μονο εμφιαλωμενο, ειτε το αφησω δεκα μερες σε κανατα ειτε κατευθειαν, εμενα βρε παιδια το χλωριο μου ερχεται στην οσμη και γευση.

Θεωρω οτι μονο αν βαλεις καλα φιλτρα μπορεις να εισαι σιγουρος οτι δεν παιρνεις καθολου μικροβιακο φορτιο, βαρεα μεταλλα, λοιπα καταλοιπα σωληνωσεων κλπ

Αν λαβω υπ οψιν και καποια ερευνα που ειχα διαβασει οτι δεν κανει να πινουμε μακροχρονια και νερο που ειναι αποθηκευμενο σε πλαστικα μπουκαλια, καθως και αυτα απελευθερωνουν PBA στο νερο οταν εκτεθουν σε μεγαλες θερμοκρασιες.

Προσωπικα ειμαι σε φαση μετακομισης των επομενων μηνων για αυτο και δεν τοποθετω φιλτρο τωρα σπιτι. Θα σταματησω τα εμφιαλωμενα μιας και η δαπανη μου ειναι ιδια ή και μεγαλυτερη σε σχεση με ενα καλο φιλτρο ανθρακα. Και θα ειμαι 99% σιγουρος οτι το νερο ειναι οκ.

Σε περιοχες οπου κατοικοι εχουν μεγαλυτερα προβληματα ποσιμου νερου, θεωρω οτι η αγορα φιλτρου ειναι μονοδρομος.
 
Απάντηση: Re: Φίλτρα νερού αξίζουν;

οπως το camelot που είδες κλπ δε βολεύει γιατι αν προσέξεις η ροή είναι ελάχιστη. πχ αν θες νερό στη κατσαρολα να ρίξεις ή μια κανάτα να γεμήσεις.

Δεν θα το έλεγα. 19'' για 1,5 λίτρο. Δεν είναι και το τέλος του κόσμου...

(just checked)
 
Σιγουρα η ροη μειωνεται, αφου οπως καταλαβαινετε το νερο διυλιζεται μεσα απο ενα πυκνο στρωμα ανθρακα. Δεν γινεται διαφορετικα. Πιστευω πως μια συνηθεια ειναι.
 
Το νερό της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα αν δεν μεσολαβούν χάλια σωληνώσεις είναι καλύτερο από αρκετά εμφιαλωμένα. Αν σας ενοχλεί το χλώριο, απλά βάλτε το σε μια κανάτα και θα φύγει όλο από μόνο του, ούτε φίλτρο χρειάζεται, ούτε τίποτα.
Τώρα για την επαρχεία θέλει μια ανάλυση το νερό, να δείτε τις συγκεντρώσεις των διαφόρων στοιχείων και μετά στη βάση της ανάλυσης μπορεί όντως να χρειάζεται ένα φίλτρο. Το είδος του φίλτρου πάλι έχει να κάνει με την ανάλυση που θα έχετε στα χέρια σας. Στα νησιά πάντως του Αιγαίου έχω δει αρκετά κιόσκια από την ΤΕΜΑΚ αν θυμάμαι καλά που πας με το μπιτόνι σου και το γεμίζεις νερό. Είναι φθηνό και πολύ καλής ποιότητας - δεν φοβάσαι που έχουν αποθηκευθεί τα εμφιαλωμένα κλπ.
Επίσης το χειρότερο στα νησιά με την αφαλάτωση είναι ότι κάποιες φορές τα δίκτυα ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένα και πολλές φορές ενώ το νερό που φεύγει από τη μονάδα της αφαλάτωσης είναι πολύ καλής ποιότητας, μέχρι να φτάσει στη βρύση έχει γίνει χάλια...Και φυσικά ο ισοπεδωτικός Ελληνάρας λέει μετά ότι η αφαλάτωση δεν βγάζει καλό νερό...

Ο αδερφός αγόρασε αυτό της Κάμελοτ. Μιλάει με τον υπεύθυνο και του λέει:

-Κάνει και για βαριά χρήση? (πλην δικτύου Αττικής)
-Τι εννοείτε?
-Π.χ. μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να φιλτράρω το νερό στο Κρανίδι Αργολίδας?
-Περιμένετε μισό λεπτό...

-Όχι, δεν μπορείτε.
-Γιατί?
-Διότι το φίλτρο είναι για το νερό, εσείς εκεί κάτω δεν έχετε νερό, πέτρες έχετε!!

:flipout:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σιγουρα η ροη μειωνεται, αφου οπως καταλαβαινετε το νερο διυλιζεται μεσα απο ενα πυκνο στρωμα ανθρακα. Δεν γινεται διαφορετικα. Πιστευω πως μια συνηθεια ειναι.

Η ένστασή μου ήταν στο ''η ροή είναι ελάχιστη''. Σαφώς και μειώνεται η ροή.
 
Μαλλον εννοεις λογω αλατιου. ? Αν εχετε παραπανω, πρεπει να προηγηθει φιλτρο αφαλατωσης μαλλον, αλλιως θα μπουκωσει το φιλτρο ανθρακα.
 
Last edited:
Μαλλον εννοεις λογω αλατιου. ? Αν εχετε παραπανω, πρεπει να προηγηθει φιλτρο αφαλατωσης μαλλον, αλλιως θα μπουκωσει το φιλτρο ανθρακα.

Το αλάτι είναι το λιγότερο Γιάννη!!:D

Δεν πρέπει να υπάρχει χειρότερο νερό σε όλη την Ελλάδα.
 
Τα φίλτρα νερού είναι για συγκεκριμένο αριθμό λίτρων νερού κι έχουν κάποιο χρόνο ζωής άπαξ χρησιμοποιηθούν - όποιο φτάσεις στο όριό του πρώτο. Σε βάθος χρόνου όλοι προβληματίζονται με το κόστος - όπως και με τις σακούλες στις ηλεκτρικές σκούπες ή τα μελάνια στους inkjet. Επίσης, ότι πληρώνεις, τέτοιο φιλτράρισμα θα πάρεις, και πάει λέγοντας.
 
Γιαννη Βαλε και εναν επιτηρητη, σταθεροποιητη τασης, γεννητριες, αλεξικεραυνα, φωτοβολταικα, αφυγραντηρες και εισαι κομπλε. :flipout:

Bios το καθε φιλτρο αναφερει ποσες χιλιαδες λιτρα μπορει να καθαρισει μεχρι να χρειαστει αντικατασταση. Εγω βεβαια δεν εχω κατσει να υπολογισω με ακριβεια ποσο εμφιαλωμενο νερο ξοδευω.
Θα το κανω ομως μετρηση για ενα μηνα, ωστε να μαθω τις αναγκες μου για τους 12 μηνες.
Ειπαμε, τα φθηνα απο τα ακριβα φιλτρα ανθρακα εχουν διαφορες τοσο στον καθαρισμο συγκεκριμενων λιτρων, οσο και ποσα μαικρον θα συγκρατησουν (0,1-0,2-05 κλπ)
 
Παλαιοτερα που μου ειχε μπει η ιδεα για φιλτρο, ειχα ρωτησει εταιρια και οι συσκευες ηταν πανακριβες.
Τωρα παρατηρω στο site τους πως δινουν δυο επιλογες. Ειτε αγορα (με μειωμενες τιμες σε σχεση με 7-8 χρονια πριν) ή με ενοικιαση. Με την προυποθεση φανταζομαι να αγοραζεις καθε χρονο φιλτρο.
Μαλλον ισως σε δεσμευουν να αγοραζεις καθε χρονο φιλτρο δια παντος ή για καποιο διαστημα οπου εκεινοι κρινουν. Δεν γνωριζω, θα χρειαστει επικοινωνια μαζι τους.

Με εναν προχειρο υπολογισμο που εκανα ομως ακομα και με απο τα πιο ακριβα φιλτρα τους (0,1-0,2 micron) το φιλτρο καθε χρονο, μαλλον πιο φθηνα θα μου ερχεται απο τα νερα που αγοραζω καθε εβδομαδα. Και απο οσο βλεπω, 10.000 και 15.000 λιτρα που κραταει το φιλτρο (αναλογα το μοντελο) με φτανουν και δεν προκειται να τα ξεπερασω ωστε να χρειαστει αντικατασταση σε λιγοτερο απο ενα χρονο.
 
Γιαννη Βαλε και εναν επιτηρητη, σταθεροποιητη τασης, γεννητριες, αλεξικεραυνα, φωτοβολταικα, αφυγραντηρες και εισαι κομπλε. :flipout:

Bios το καθε φιλτρο αναφερει ποσες χιλιαδες λιτρα μπορει να καθαρισει μεχρι να χρειαστει αντικατασταση. Εγω βεβαια δεν εχω κατσει να υπολογισω με ακριβεια ποσο εμφιαλωμενο νερο ξοδευω.
Θα το κανω ομως μετρηση για ενα μηνα, ωστε να μαθω τις αναγκες μου για τους 12 μηνες.
Ειπαμε, τα φθηνα απο τα ακριβα φιλτρα ανθρακα εχουν διαφορες τοσο στον καθαρισμο συγκεκριμενων λιτρων, οσο και ποσα μαικρον θα συγκρατησουν (0,1-0,2-05 κλπ)

Αν χρησιμοποιείς συστηματικά εμφιαλωμένο, οι ανάγκες φιλτραρίσματος περιορίζονται πολύ.
Νερό και καφέδες απο εμφιαλωμένο, μαγείρεμα με νερό απο ένα τυπικό φίλτρο ή εμφιαλωμένο (δεν χρειάζεσαι εκει πολύ μικρά microns γιατί βράζει το νερό (κατα προτίμηση σε χύτρα). Ολες οι άλλες οικιακές ανάγκες καλύπτονται με βασικό φιλτράρισμα.
 
Mα το θεμα ειναι να σταματησω το εμφιαλωμενο.
Καθε φορα να κουβαλαω εξαδες, να διαβαζω περιστασιακα πως βρηκαν στην ταδε μαρκα/συσκευασια βαρεα μεταλλα, να βλεπω τα φορτηγα τα καλοκαιρια γεματα με νερα να λιαζονται και το μπουκαλι να εχει υδρατμους μεσα κλπ

Θελω να αντικαταστησω το εμφιαλωμενο με ενα φιλτρο οχι να τα χρησιμοποιω παραλληλα. Οπως ειπα ηδη, το κοστος φιλτρου ανα χρονο ιδια ή λιγοτερα θα μου κοστιζει απο τα εμφιαλωμενα που ξοδευω.
 
Μια εποχή χρησιμοποίησα κανάτα και φίλτρα Brita. Δεν βρήκα καμμιά διαφορά στην γεύση του νερού που έπινα σε σχέση με αυτό της βρύσης και όταν ήρθε η ώρα να αλλάξω φίλτρο, το έκανα φύλλο και φτερό και δεν βρήκα ίχνος ιζήματος ή βρωμιάς. Πήρε την θέση της στο πατάρι. Ισως να είμαι τυχερός και η περιοχή να μην το έχει ανάγκη.
http://www.skroutz.gr/c/2455/Kanates-Pagoyria-me-Filtro.html?keyphrase=brita+%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82
http://www.skroutz.gr/c/2451/Antallaktika-Filtra-Neroy/m/1386/Brita.html
 
Δεν νομίζω να ξεγελαστεί κανείς. Και να θέλεις, απο γεύση, δεν πίνεται. Λύση ανάγκης απο ναυαγούς να κερδίσουν 1-2 μέρες και πάλι έχουν φακελάκια με ιχνοστοιχεία που ρίχνουν μέσα στο απεσταγμένο νερό.
 
Re: Απάντηση: Φίλτρα νερού αξίζουν;

Την έκανα κι αυτή τη δουλειά για κάποια χρόνια(πωλητής σε φίλτρα νερού). Αυτό που είπε ο φίλος πως το χλώριο φεύγει αν βάλεις το νερό πρώτα σε μια κανάτα για 5-10 λεπτά, ισχύει 100%. Είναι λοιπόν αυτό όντως μια λύση, αν τουλάχιστον θέλεις να μην δέχεται ο οργανισμός σου τις βλαβερές συνέπειες του χλωρίου. Γενικά πάντως πιστευω πως η αγορά ενός φίλτρου είναι επένδυση και για την υγεία και για την τσέπη εφόσον πίνει κάποιος εμφιαλωμένα.