Καλησπέρα
Είναι εδώ και μερικές μέρες, που όλο θέλω να σας γράψω 1-2 παρατηρήσεις μου...
Οπως σας έχω πει, επί 15 χρόνια άκουγα τον MUSICAL FIDELITY A1000.
Θεωρώ, σαφώς και βάσει όσων έχω ακούσει σε αρκετά μέρη, ότι είχε και έχει ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ (+++) ήχο!
Και γεμάτο και γρήγορο και γλυκό και ελεγχόμενο (δηλ. :award

ΟΚ!
Αυτό που ΔΕΝ ΕΧΕΙ (ούτε ΕΙΧΕ!) ήταν τα +6 db, που έχει ο Luxman C-03...
Ο MF έχει 50W ενώ ο Lux 200W (RMS!!!) και 300 (ή περισσότερο κορυφής!!!)
Ε, λοιπόν, αυτό φαίνεται!!!
Αλλά φαίνεται ΠΑΝΤΟΥ!!!
Δηλ. λίγο να "σκάσει" ένα δυναμικούλι... και ακούω (ή νομίζω ότι ακούω!!!) διαφορά υπέρ του Lux!!!
Πάνω σ' αυτό σκέφτηκα αρκετά...
Και κατέληξα στο ότι ο Lux ΠΡΕΠΕΙ να "βγάλει" 80
ολόκληρα Volts (RMS...) για να "χτυπήσει" τα 200 Watts...
Ενώ ο MF μπορεί να βγάλει μόνο 20!!!!!!!! (όλα αυτά στα 8Ω)
Αν και παρατηρώ ανελλιπως το ΕΝΑ όργανο ισχύος, που λειτουργεί και έχω την (σχεδόν) βεβαιότητα, ότι χρειάζονται οπωσδήποτε καλιμπράρισμα (ποιός έχει γεννήτρια σήματος έως 80V???) και δεν έχω δεί καν τριψήφια νούμερα (τώρα στα ~3 μέτρα, που ακούω, θα είχα κουφαθεί με τριψήφια Watts...), νομίζω, ότι ο λόγος, που ακούω καλά, είναι η ΤΕΡΑΣΤΙΑ δυνατότητα του Lux να αποδίδει σε απειροελάχιστο χρόνο την ισχύ, που αντιστοιχεί στο σήμα εισόδου!!!
Σκεφτείτε, ότι δίνει 200 W, αλλά τα απαιτούμενα 80V τα "πιάνει" σε ~1μs!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Νομίζω, ότι ΤΕΡΑΣΤΙΟ μέρος του παιχνιδιού παίζεται στην δυνατότητα απόδοσης
ΣΤΙΓΜΙΑΙΑΣ ισχύος
ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ ΜΕΓΑΛΗΣ...
Δεν ξέρω, αν υπάρχουν όργανα με δυνατότητες μέτρησης και αποτύπωσης ΣΤΙΓΜΙΑΙΩΝ ΚΟΡΥΦΩΝ ΙΣΧΥΟΣ (δηλ. της τάξης του 1 μs), αλλά, αν υπήρχαν θα βλέπαμε σημεία και τέρατα δοκιμάζοντας 2 διαφορετικούς τελικούς πάνω σε ίδια ηχεία και για ίδιο SPL!!!
Αν με καταλάβατε, τι εννοώ με το ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ (!!!), ίσως νιώσετε κι εσείς αντίστοιχη "συγκίνηση" για τις κρυμμένες ουσιαστικές λεπτομέρειες, που καθορίζουν το αν ακούς καλά ή καλύτερα!!!
Θυμηθείτε τα περίφημα TEST του (παλιού) ήχου, που ο Θ.Σ. μετρούσε τον Ρυθμό Ανύψωσης κάθε ενισχυτή, που έβαζε στον πάγκο του!!!
Που είναι τα Raise Times σήμερα???
ΟΚ! αυτά για τώρα...
Αντώνης Δραγώνας
ΥΓ: Δεν ήξερα, αν έπρεπε να ανοίξω άλλο θέμα κι έτσι το έβαλα σ' αυτό το θέμα, αλλά νομίζω, ότι αυτή η προσέγγιση έχει αρκετό τεχνικό και ακουστικό ενδιαφέρον!