Firewire ή e-Sata;

Εχει τέλος η χωρητικότητα ? Και τα 8 θα γεμίσουν και πάει λέγοντας .... πέρα από τα άλλα προβλήματα, να βρείς χώρο για τον Server, κατανάλωση ρεύματος, ύπαρξη δικτύου κλπ. Δεν νομίζω ότι έχει πάτο αυτή η ιστορία.

Είναι απαραίτητο όλο αυτό το υλικό να είναι ONLINE ?

Τα περισσότερα NAS δεν έχουν αρκετά γρήγορο επεξεργαστή για να έχουν μεγάλο throughput σε gigabit lan, και όσα έχουν ( που βασίζονται σε x86 κοινούς επεξεργαστές ) είναι πανάκριβα, προτείνω κι εγώ την λύση κατασκευής ένος file server, ενα κουτί ας πούμε όπως το coolermaster 810 μπορεί να πάρει μέχρι τρία hdd cages που το καθένα δέχεται τέσσερίς δίσκους, οπότε μπορείς να τοποθετήσεις εκεί δώδεκα δίσκους, και υπάρχουν και φθηνοί pci-e sata controllers για παραπάνω sata ports, αν οι υπάρχοντες πάνω στην μητρική δεν φτάνουν, ή ακόμα και η αγορά ενός hardware raid5/6 controller με 16 sata ports, αν και οι τιμές αυτών παίζουν στα 400-500 ευρώ. Ένας low power φθηνός core2duo και μια κοινή μητρική με τις pci-e θύες που χρειάζονται και είσαι έτοιμος.. φτιάχνεις και μια εγκατάσταση ώστε να δυκτιώσεις όλο το σπίτι, και δεν χρειάζεται πλέον να έχεις δίσκο στο htpc ( ή ένα μικρό ίσα να μπουτάρει ή ακόμα μπορεί και να μπουτάρει από compact flash memory με έναν ide to cf conveter ). Με την χρήση mythtv/sagetv/mediaportal μπορείς να έχεις τους tuners στον server ή σε άλλον υπολογιστή μακριά από το htpc, και απο το htpc απλά θα γίνεται η αναπαραγωγή και το σετάρισμα του τι θέλεις να γράψεις.. έτσι μπορείς να έχεις τα θορυβώδη μηχανήματα μακριά από το home cinema. H sage έχει το hd media extender, ένα embedded low power/noise σύστημα ώστε να γίνεται η αναπαραγωγή και ο έλεγχος από αυτό, ενώ οι tuners και οι δίσκοι βρίσκονται σε άλλο μηχάνημα pc πάνω στο δίκτυο μακριά απο το home cinema.

Απάντηση: Re: Firewire ή e-Sata;

Εδω ειναι ολοι οι drivers για την μπουρουχα

Κατέβασα και τους drivers αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτε, υπάρχει χοντρό πρόβλημα.
Παραπάνω που είχα γράψει οτι χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να αντιγράψει 20 Gb ήταν λάθος. Το δοκίμασα και χθές και διαπίστωσα οτι ενώ στην αρχή μου λέει οτι χρειάζεται 11 λεπτά, μετά από λίγο αρχίζει να ανεβαίνει τρελά, 25 λεπτά...36 λεπτά... 78 λεπτά... μέχρι 112 λεπτά έφτασε.
icon9.gif

Περίμενα να δώ μήπως και ήταν λάθος μόνο ο υπολογισμός του χρόνου αλλά τζίφος. Επί 10 λεπτά που είχα την υπομονή να το παρακολουθήσω η πράσινη μπάρα μετακινήθηκε ελάχιστα κι ο χρόνος από τα 89 λεπτά έπεσε στα 76.
Υπάρχει βέβαια πάντα η πιθανότητα να φταίει το δικό μου HTPC γι αυτό το απόγευμα θα το δοκιμάσω σε κάποιο άλλο. Θα δούμε.

(Ήταν να τα γράψω από χτες το μεσημέρι αυτά αλλά πέσαμε στο πρόβλημα επικοινωνίας με τον server του φόρουμ και γράφω το ίδιο κείμενο μεταχρονολογημένα)

Η αλήθεια είναι ότι όταν στηθεί σωστά ένα σύγχρονο μηχάνημα για server, μπορεί παράλληλα και σχεδόν πάντα απροβλημάτιστα, να εκτελεί διάφορα ωραία services. Ένα από αυτά και ίσως και το σημαντικότερο τις περισσότερες φορές, είναι και το file service γι αυτό άλλωστε συνηθίζουμε να το λέμε συνολικά το μηχάνημα ως "File server".
Τώρα όσο αφορά το συνολικό μέγεθος χωρητικότητας που μπορεί να υποστηρίξει, εξαρτάτε κυρίως από τις δυνατότητες της σημερινής κάθε φορά τεχνολογίας. Τη στιγμή δηλαδή που μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο εμπορικό μέγεθος ανά σκληρό δίσκο φτάνει μετά βίας το 1TB, οφείλουμε να σκεφτόμαστε ως προς την αύξηση του συνολικού μεγέθους του αποθηκευτικού χώρου π.χ. ενός file server, πολλαπλασιάζοντας τους συνολικούς του δίσκους με το 1TB.
Επειδή οι ενσωματωμένοι RAID controllers στα κλασικά PC motherboards φτάνουν να υποστηρίζουν το πολύ μέχρι και 8 σκληρούς δίσκους, έχουμε να πολλαπλασιάσουμε το 8 με το 1TB άρα το πολύ 8TB αλλά χωρίς καμία ασφάλεια των δεδομένων μας αν σκεφτόμαστε αποκλειστικά στο maximum της χωρητικότητας.
Η περαιτέρω λύση για μεγαλύτερη αύξηση της χωρητικότητας σε έναν file server έρχεται με την προσθήκη πια, σε PCI κάρτες επέκτασης (εσωτερικά δηλαδή πάλι) επιπλέον RAID controllers που ο καθένας φυσικά θα έχει το δικό του μέγιστο αριθμό σκληρών δίσκων που θα μπορεί να υποστηρίζει ανεξάρτητα από όποιον άλλο συμμετέχει στο ίδιο σύστημα (ενσωματωμένο ή όχι). Φυσικά μια τέτοια λύση ανεβάζει και την πολυπλοκότητα του συστήματος και σαφώς και το κόστος μιας και οι καλές PCI κάρτες RAID controller τσιμπάνε λιγουλάκι! Όμως είναι εφικτό και αν υλοποιηθεί δουλεύει άψογα.
Ο επόμενος περιορισμός που θα πρέπει να προσεχθεί, είναι το πόσες ελεύθερες και διαθέσιμες PCI υποδοχές έχει το motherboard καθώς και το πόσους δίσκους παίρνει με ασφάλεια το κουτί του file server μας αλλά και το αν θα τους σηκώνει το τροφοδοτικό του σα κατανάλωση.

Αυτά προς το παρόν και... καλά ξεμπερδέματα!

Ο Controller που είναι υπεύθυνος για την eSata θύρα στην μητρική σου είναι ο JMicron. Κατέβασες γιά αυτόν τους νέους Driver ? Επίσης μπορεί να παίζει ρόλο το Setup του Controller στο Bios του μηχανήματος. Το πρόβλημα από ότι μοιάζει είναι συνεργασία του παραπάνω Controller με τον απέναντι του δίσκου.

Μία δοκιμή σε άλλο PC θα δείξει κάποια πράγματα αλλά δεν μπορείς να βγάλεις σωστά συμπεράσματα παρά μόνο αν στο άλλο PC παίζει ο ίδιος δίσκος.

Ο Controller που είναι υπεύθυνος για την eSata θύρα στην μητρική σου είναι ο JMicron. Κατέβασες γιά αυτόν τους νέους Driver ? Επίσης μπορεί να παίζει ρόλο το Setup του Controller στο Bios του μηχανήματος. Το πρόβλημα από ότι μοιάζει είναι συνεργασία του παραπάνω Controller με τον απέναντι του δίσκου.

Μία δοκιμή σε άλλο PC θα δείξει κάποια πράγματα αλλά δεν μπορείς να βγάλεις σωστά συμπεράσματα παρά μόνο αν στο άλλο PC παίζει ο ίδιος δίσκος.

Όχι. γι' αυτόν δεν κατέβασα drivers, μόνο από την Asus κατέβασα του motherboard.
Ποιό απ´όλα θα πρέπει να κατεβάσω;

Attachments

• Jmicron.jpg
    Jmicron.jpg
    95 KB · Views: 5
Από ταχύτητες Γιάννη όμως δεν παραμένουν στα γνωστά χάλια (ειδικά στην εγγραφή);.

Όχι πιά! Π.Χ. υπάρχουν τα πάνάκριβα Thecus 5200 άλλα και το φανταστικό Intel SS4200-E - δες εδώ και εδώ

Σε RAID 5 μου δίνει 30-48MB/s writes & 36-42MB/s reads - σε windows - το iozone δίνει μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Μόλις γεμίσει παίρνω και άλλο!

Επειδή ειπόθηκαν πολλά για Servers και NAS, κάτι που ασχολούμαι πολύ - είναι κάτι που αξίζει μόνο αν βάλεις raid 5 που σου δίνει ασφάλεια. Αλλιώς αργά η γρήγορα θα χάσεις δεδομένα.
Ένας καλός fileserver δε χρειάζεται πολύ hardware - ένα υποτονικό pc φτάνει αλλά o raid controller όντως τσιμπάει - 300+ για 4 channel - 400-600 για 8 channel. Και το κουτί και το τροφοδοτικό ανεβάζουν και αυτά σχετικά τα το κόστος αν θες λίγη περισσότερη ασφάλεια.

Κάνεις βεβαι τη δουλειά σου και με intel storage matrix software raid μια χαρά αν έχεις το χρόνο να το ρυθμίσεις και την γνώση να ξερεις τι κάνεις σε δυσκολες στιγμες!
Ένας βασικός ubuntu fileserver (δε βάζω τα δεδομένα μου σε windows με τίποτα :silly: ) είναι εύκολος αλλά αν αρχίσεις να θες power management, email notifications κτλ κτλ έμπλεξες! Και δε θα γουσταρα να διαβάζω το 'Ηow Τo' οταν έχω να αντικαταστήσω ενα κλαταρισμένο δισκο!

Οπότε εφώ προτιμώ έτοιμα NAS σαν το παραπάνω intel κουτακι που ανέφερα... Δεν έχω βρεί τιποτα που να μην κάνει ώς τωρα...

Ναι, κι εγώ "σκαλώνω" αρκετά στο πόσο "οικονομικά" μπορεί να θεωρηθούν σε σχέση με το ότι υποστηρίζουν το πολύ μέχρι τέσσερις σκληρούς δίσκους πάνω στο RAID τους.
Απ' την άλλη βέβαια, ξεμπλέκει κανείς αν τον καλύπτουν σε όσα προσφέρουν. Είναι πολύ αυτόνομα, μαζεμένα, κομψά, και με πολλές άλλες δυνατότητες αν και δεν είναι για hot swappable καταστάσεις (λέμε τώρα).

Για να δουμε...για να δουμε...babis vs htpc...σκληρη μαχη...
:BDBDG54:

Λοιπόν.... Τα παρατάω... λευκή πετσέτα.
icon8.gif

Σε άλλο HTPC με Vista και Intel motherboard ο δίσκος πάει σφαίρα. Στο δικό μου... "μουλάρι ο Αστραχάν"
icon9.gif

Έβαλα μπρακετάκι και παίρνω πλέον από τον controller της Intel που έχει εωτερικά το motherboard κι όχι από την εξωτερική που έχει controller JMicron.
Απότέλεσμα σχεδόν αναμενόμενο... τζίφος. Μετά από λίγο μπλοκάρει όλο το σύστημα...
Ά, από χθές δεν δουλεύει και ο δίσκος που είχα στη firewire... :bang:

Λοιπόν.... Τα παρατάω... λευκή πετσέτα.
icon8.gif

Σε άλλο HTPC με Vista και Intel motherboard ο δίσκος πάει σφαίρα. Στο δικό μου... "μουλάρι ο Αστραχάν"
icon9.gif

Έβαλα μπρακετάκι και παίρνω πλέον από τον controller της Intel που έχει εωτερικά το motherboard κι όχι από την εξωτερική που έχει controller JMicron.
Απότέλεσμα σχεδόν αναμενόμενο... τζίφος. Μετά από λίγο μπλοκάρει όλο το σύστημα...
Ά, από χθές δεν δουλεύει και ο δίσκος που είχα στη firewire... :bang:
Να πω ότι "δε σε πάει!";
Ας μη το πω καλύτερα!

Μπάμπη, δώσε το μηχανάκι να στο σετάρει / ελέγξει κάποιος που ξέρει και μην μπλέκεις παραπάνω.