First Watt F5 by Nelson Pass

Re: Απάντηση: First Watt F5 by Nelson Pass

Καριέρα ή απλώς μόδα?
Προσωπικά το θεωρώ πολύ καλή σχεδίαση που παίζει με πολλά και διαφορετικά ηχεία αν και οι Ζεν/Αλεφ είναι περισότερο του γούστου μου.
Και ας μην αναφερθώ σε σύγκριση με λαμπάτο μονοτελή (ιεροσυλία)

Aleph που να παίζει δεν έχω ακούσει. ZEN έχω ακούσει και προτιμώ τον F5. Θέλει όμως το μαγείρεμα του. Οπως όλα φυσικά.

Αν έχεις κανέναν Αλοιφή που να παίζει ευχαρίστως να τον ακροαστούμε.

Aleph που να παίζει δεν έχω ακούσει. ZEN έχω ακούσει και προτιμώ τον F5. Θέλει όμως το μαγείρεμα του. Οπως όλα φυσικά.

Αν έχεις κανέναν Αλοιφή που να παίζει ευχαρίστως να τον ακροαστούμε.

Εννοείται, το γράψαμε και παραπάνω, να μαζευτούμε ν ακουσουμε.
Δεχόμαστε και προσφοραί (χώρος, ηχεία, κλπ)

Απάντηση: Re: First Watt F5 by Nelson Pass

Ελπίζω 2 ζευγάρια...διπλοενίσχυση...!

και με τετραπλοενισχυση...ανα καναλι αλλα μονο στα σχεδια προς το παρον

http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/121228-f5-power-amplifier-960.html

για διπλοενισχυση με 1 ζευγαρι ακομη παραλληλιζω τις εξοδους και την εισοδο?

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: First Watt F5 by Nelson Pass

και με τετραπλοενισχυση...ανα καναλι αλλα μονο στα σχεδια προς το παρον

http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/121228-f5-power-amplifier-960.html

για διπλοενισχυση με 1 ζευγαρι ακομη παραλληλιζω τις εξοδους και την εισοδο?

H πλακέτα είναι ουσιαστικά ένα κανάλι με περισσότερα μόσφετ εξόδου δηλαδή περισσότερα wattttttttttttt!

Η διπλοενίσχυση βοηθάει θα έλεγα περισσότερο όταν υπάρχει ενεργό crossover και ενισχύοντας την κάθε μονάδα ηχείου με τον δικό του ενισχυτή! Πάντως και με διπλό β1 ή 3πλό= 3 εξόδους= τριπλοενίσχυση κ μετά το παθητικό crossover...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: First Watt F5 by Nelson Pass

H πλακέτα είναι ουσιαστικά ένα κανάλι με περισσότερα μόσφετ εξόδου δηλαδή περισσότερα wattttttttttttt!

Η διπλοενίσχυση βοηθάει θα έλεγα περισσότερο όταν υπάρχει ενεργό crossover και ενισχύοντας την κάθε μονάδα ηχείου με τον δικό του ενισχυτή! Πάντως και με διπλό β1 ή 3πλό= 3 εξόδους= τριπλοενίσχυση κ μετά το παθητικό crossover...

ξεχωριστα hi και low το επιασα...

Για να παραμείνουμε στην κεφαλίδα του thread θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με την τελειoποίηση του σχηματικού που χρησιμοποιώ εδώ και ένα χρόνο περίπου!

Πληροφοριακά ο F5 απαιτεί ματσαρισμένα τα jfet του αρχικού σταδίου (2sk170 BL -2sj74 BL )

Idss (2SJ74) = Idss SK170 * (1 + Rs.Yfs)
e.g. 7.5mA(1.1782)=8.837mA for 2SJ74

Η ερώτηση μου εδώ είναι στα πόσα Idss (mA)?

Επίσης αυτό μπορεί να γίνει και με τη μείωση της αντίστασης στο drain του jfet?
(χρησιμοποιώντας τα μοσφετ της Toshiba θα πρέπει αντίστοιχα να μειώσουμε το
bias των jfet σε σχέση με τα Irfp πχ για την balanced έκδοση ο EUVL-diyaudio αναφέρει Idss στα 6,0ma-6,5ma)

Μπαίνοντας σε πιο βαθιά νερά ένα σημείο προς έλεγχο είναι η μείωση του effective
transconductance του P-jfet=2SJ74Bl για να ισορροπήσουν με το 2SK170bl (το καλό με τα μόσφετ της Toshiba είναι ότι είναι ματσαρισμένα στο συγγεκριμένο θέμα)οπότε καλό θα ήταν να αυξήσουμε την αντίσταση από τα 10R στα 13R και ταυτόχρονα αυξάνουμε το feedback από 50R σε 65R (πάλι από τον EUVL-diyaudio και όπως προείπα για την balanced έκδοση του!)

Πηγαίνοντας στα mosfet εξόδου:

Δεν χρειάζεται να είναι ματσαρισμένα Ν-P μιας και τα pot

αναλαμβάνουν να κάνουν αυτή τη δουλειά το θέμα όμως είναι το ματσάρισμα των

δύο καναλιών άρα πιο πολύ μας ενδιαφέρει να είναι ματσαρισμένα τα Ν-Ν και P-P
τα mosfet...

Για τα mosfet τώρα υπάρχουν τρείς επιλογές:

1. Irfp240 & Irfp9240 (αυτά παρουσιάζει στο μανουαλ)
2. FQA19N20C + FQA12P20 (με αυτά είναι οι original F5)
3a. Toshiba 2SK1530Y + 2SJ201Y (αυτά που προτιμούν οι περισσότεροι και αυτοί που θα πάνε για balanced= EUVL= σύντομα πλακέτα)
3b. Toshiba 2SK1529 + 2SJ200 (αυτά προς το παρόν ο δικός μου F5)

Από τα παραπάνω εξόδου χρησιμοποίησα τα 2 & 3β μέχρι στιγμής στην επιλογή 2 υπάρχει

μια σκληρότητα στον ήχο ενώ με την 3β όλα πιο γλυκά, "γρήγορα", πλούσια χαμηλά και υπέραναλυση...!

Για τα Irfp λένε ότι είναι πιο αργά από τα Toshiba και λίγο πιο "λαμπάτα"

(μεγαλύτερη παραμόρφωση στη 2η αρμ.)

Τώρα το κύκλωμα που χρησιμοποιώ είναι χωρίς τα θερμίστορ και current limiters

(με έπεισε ο Peter Daniel λέγοντας ότι πρίν δεν του πρόσφερε κάτι περισσότερο

από ένα gainclone... τους δικούς του gainclone-audiosector...μη ξεχνιόμαστε )

92d1263914902-first-f5-without-current-limiting-thermistors-f5-no-tempco-no-current-limit-toshiba_tea_bag.jpg

Οι ερωτήσεις μου είναι εδώ:

Διαβάζοντας εδώ και εκεί προτείνουν ότι πρέπει να αλλαχθούν σε αυτό το

σχηματικό κάποια πράγματα (μερικές τις ανέφερα παραπάνω, ίσως είναι κ υπερβολή μιας και ηχητικά το

αποτέλεσμα είναι πάρα μα πάρα πολύ καλό για μένα), ο λόγος είναι ότι πλέον

χρησιμοποιούμε τα Toshiba 2SK1530Y + 2SJ201Y τα οποία σε σχέση με τα άλλα

μοσφετ έχουν το προτέρημα του ίδιου Vgs σε συγγεκριμένο current σε αντίθεση

με τις πρώτες δύο επιλογές mosfet , οπότε και χρησιμοποιούμε άλλα τρικ για να

ισορροπήσουμε πχ στον ορίτζιναλ F5:

2_7.jpg

To τρικ της παραπάνω εικόνας (δύο αντιστάσεις) δεν απαιτείται στην περίπτωση

των Toshiba (και ένα ακόμη προτέρημα για τα Toshiba έιναι ότι μπορούμε αν θέλουμε

να μειώσουμε την source resistor λογικά αναφέρεται στην μείωση που φαίνεται

στο κύκλωμα από 0,47R σε 0,22R?

ενώ σε άλλο ποστ αναφέρει ότι αν έχεις +24ν τροφοδοσία δεν μπορείς να χρισημοποιήσεις 0,22R!!!!

πάλι από τον EUVL-diyaudio ο οποίος χρησιμοποιεί μόνο Toshiba μόσφετ από το 1993!)

Τέλος ακόμη μία αλλάγή πρέπει να γίνει στα gate resistor των Toshiba από 47R στα 100R (επίσης από τον EUVL-diyaudio μη ξεχνιόμαστε για την balanced version...!)

Επειδή όπως καταλάβατε μόνο να διαβάζω post ξέρω...ελπίζω πως κάποιος θα διαβάσει το μικρό αυτό κυκλωματάκι και θα το τελειοποιήσει....

Συγνώμη για τον κόπο, θα ακολουθήσουν κάποια tips για την κατασκευή καθώς και την εύρεση υλικών!!!
Διαβάστε καλά το manual του F5!!!!

Last edited:
Τι κάνατε βρε, μια μέρα σας άφησα και έχετε γράψει 70-80 μηνύματα!
Άντε τώρα να σας προλάβω στο διάβασμα...

Εάν κανονίσετε συνάντηση για ακρόαση - και χωράω - υπολογίστε με.

Ευχαρίστως Μανώλη, εννοείται ....

Εγω θελω να μαθω για τα "μαγειρεματα" που αναφερθηκε ο Μορφεας και την δυνατοτητα ο F5 να παιξει ακομη καλυτερα.

Ευχαρίστως Μανώλη, εννοείται ....

Ευχαριστώ Δημήτρη για την πρόσκληση, φυσικά εάν στα συνοδά μηχανήματα έχετε και κανένα εύκολο-ευαίσθητο ηχείο βάζω και ένα τελικό Α1 και εάν σας ενδιαφέρει και κάτι διαφορετικό από "βουβάλι" διαθέτω και ένα dac beresford (ξέρεις αυτό το τροποποιημένο με passive output).

Όσο για τα "μαγειρέματα" ποιος μπορεί να πει όχι, άλλωστε είναι και φαινόμενο των καιρών στα ΜΜΕ, αλλά κυρίως η κατασκευή ενδιαφέρει νομίζω αρκετούς που το γλυκοκοιτάνε...

Εγω θελω να μαθω για τα "μαγειρεματα" που αναφερθηκε ο Μορφεας και την δυνατοτητα ο F5 να παιξει ακομη καλυτερα.

πιστευω οτι αναφερεται σε καποια πραγματα οπως την παρακαμψη των θερμιστορ και την αλλαγη των mosfet εγω προσωπικα κατοπιν προτροπης του σακη παιζω με το σχεδιο του tea bag δηλαδη χωρις θερμιστορς και με τα mosfet της toshiba 2sj201 2sk1530 παιζει αρκετα αναλυτικα με ωραια δυναμικα κατεβαινει αρκετα χαμηλα και με live αισθηση των υψηλων.....ειναι το ιδιο σχεδιο με αυτο που εδειξε ποιο πανω PROOPTIKI

http://www.diyaudio.com/forums/blogs/tea-bag/183-first-f5-without-current-limiting-thermistors.html

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: First Watt F5 by Nelson Pass

άπληστε ........:HTEHETH63:

Ο εχθρος του καλου......

πιστευω οτι αναφερεται σε καποια πραγματα οπως την παρακαμψη των θερμιστορ και την αλλαγη των mosfet εγω προσωπικα κατοπιν προτροπης του σακη παιζω με το σχεδιο του tea bag δηλαδη χωρις θερμιστορς και με τα mosfet της toshiba 2sj201 2sk1530 παιζει αρκετα αναλυτικα με ωραια δυναμικα κατεβαινει αρκετα χαμηλα και με live αισθηση των υψηλων.....ειναι το ιδιο σχεδιο με αυτο που εδειξε ποιο πανω PROOPTIKI

http://www.diyaudio.com/forums/blogs/tea-bag/183-first-f5-without-current-limiting-thermistors.html

Παιζω χωρις θερμιστορ και σκεφτομαι να διωξω και τα λιμιτερς (θα εχει διαφορα αραγε?)
Αυτο που εχω καταλαβει εγω μεχρι τωρα ειναι οτι οταν "βρασει" ο ενισχυτης παιζει απιστευτα. (Δυναμη , αναλυση , φυσικοτητα)
Ετσι σκεφτομαι να τον πουσαρω λιγο ακομη απο το 1.3 που ειμαι τωρα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: First Watt F5 by Nelson Pass

Ο εχθρος του καλου......

Παιζω χωρις θερμιστορ και σκεφτομαι να διωξω και τα λιμιτερς (θα εχει διαφορα αραγε?)
Αυτο που εχω καταλαβει εγω μεχρι τωρα ειναι οτι οταν "βρασει" ο ενισχυτης παιζει απιστευτα. (Δυναμη , αναλυση , φυσικοτητα)
Ετσι σκεφτομαι να τον πουσαρω λιγο ακομη απο το 1.3 που ειμαι τωρα.

εγω θα ελεγα να τα διωξεις και να τον πουσαρεις αν σε περνουν οι ψυκτρες.....εγω τον παιζω περιπου στα 1.35Α και πραγματι αν ζεσταθει θα δεις ακομα μεγαλυτερη διαφορα ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: First Watt F5 by Nelson Pass

εγω θα ελεγα να τα διωξεις και να τον πουσαρεις αν σε περνουν οι ψυκτρες.....εγω τον παιζω περιπου στα 1.35Α και πραγματι αν ζεσταθει θα δεις ακομα μεγαλυτερη διαφορα ...

Μετα απο 2-3 ωρες φτανει σε σημειο να ζεσταθει αρκετα αλλα και παλι τον ακουμπας σχετικα ανετα.
Για αυτο πιστευω οτι εχω περιθωριο.
Ήρθαν φιλοι προχτες κατα τις 8-30 να ακουσουμε και σε τετοιες περιπτωσεις τον ανοιγω απο της 5 το απογευμα.
Για να μην πω οτι οταν ειμαι μονος και θελω γρηγορα να ζεσταθει τωρα το χειμωνα του ριχνω ζεστο απο το air condition :flipout: