Flac 24bit/192KHz το "σωστότερο" playback;

Επειδή είμαι γεμάτος με 300Gb από flac (δικά μου CD), που βρίσκεται αυτός ο τύπος, ώστε να κατεβάσω/δοκιμάσω ένα HD flac?
Αν και είπα τη γνώμη μου γι' αυτά πιό πάνω. Πχ άν προέρχονται από DVD-Audio ok, αλλά από βινύλιο ή CD...?

Μπορω να σου δωσω εγω αν θες λιγο τετοιο υλικο απο εγγραφες φιλου που δεν θα πιστευεις τ αυτια σου...
Επισης, να επισημανω, οτι με τις δικες μου δοκιμες, αρχειο 24/192 flac με 24/192 wav, εχουν διαφορα!!!

Μπορω να σου δωσω εγω αν θες λιγο τετοιο υλικο απο εγγραφες φιλου που δεν θα πιστευεις τ αυτια σου...
Επισης, να επισημανω, οτι με τις δικες μου δοκιμες, αρχειο 24/192 flac με 24/192 wav, εχουν διαφορα!!!
Σε αυτή την περίπτωση προτείνω να ενισχύσεις την επεξεργαστική ισχύ του transport σου.
Επίσης με τι κάρτα ήχου αυτό? Και τι λειτουργικό σύστημα?
Σε ένα ορθά στημένο σύστημα με επαρκή ισχύ, δεν υπάρχουν διαφορές.

Σε αυτή την περίπτωση προτείνω να ενισχύσεις την επεξεργαστική ισχύ του transport σου.
Επίσης με τι κάρτα ήχου αυτό? Και τι λειτουργικό σύστημα?
Σε ένα ορθά στημένο σύστημα με επαρκή ισχύ, δεν υπάρχουν διαφορές.

Το Transport ηταν κοινο και στα 2 φορματ, αρα προφανως δεν σχετιζεται η τροφοδοσια του με τη διαφορα.
Το δοκιμασα σε υπολογιστη με vista, με τον ιδιο player(foobar2k) και με 2 καρτες ηχου,μια auzentech Prelude (24/96 out) και μια Lynx (24/192 out).
Δοκιμασα ολους τους πιθανους συνδυασμους,με ψηφιακες η αναλογικες εξοδους, αλλα περαν τω υπολοιπων ενδιαφεροντων αποτελεσματων, η υπεροχη του wav ηταν ακουστη.
Κι εγω πιστευα οτι δεν θα υπηρχαν διαφορες, αλλα το τεστ με διεψευσε.
Το μονο που δεν δοκιμασα, αλλα, θα το κανω για να μου λυθει η απορια, ειναι να επαναφερω το flac σε wav και να το συγκρινω με το αρχικο, μηπως και ο player εκανε καμμια πατατα στην αποσυμπιεση του flac....

Απάντηση: Re: Flac 24bit/192KHz το "σωστότερο" playback;

.... αλλα περαν τω υπολοιπων ενδιαφεροντων αποτελεσματων, η υπεροχη του wav ηταν ακουστη.

Όσοι κάνουν αυτήν την σύγκριση με σοβαρό τρόπο, σε αυτό το, (παράξενο και αδικαιολόγητο), συμπέρασμα καταλήγουν! (Εγώ δεν την έκανα).

:smile:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Flac 24bit/192KHz το "σωστότερο" playback;

Αυτό από πού προκύπτει, από το HiTech; :flipout:

Συγνώμη! 3.000 ps είπα; Έχεις δίκηο! Κάνω λάθος! Είναι 8.000 ps !!!
To λέει η SONY !!! Λίγο πιό έγκυρο από το HITEC ε; Για δες:(δεν είναι το καλύτερο link αλλά με λίγο googling θα βρεθεί το direct! To έχω δει σε πολλά μέρη πάντως!).

http://www.head-fi.org/forums/f7/hdmi-dacs-jitter-228284/

Το Transport ηταν κοινο και στα 2 φορματ, αρα προφανως δεν σχετιζεται η τροφοδοσια του με τη διαφορα.
Το δοκιμασα σε υπολογιστη με vista, με τον ιδιο player(foobar2k) και με 2 καρτες ηχου,μια auzentech Prelude (24/96 out) και μια Lynx (24/192 out).
Δοκιμασα ολους τους πιθανους συνδυασμους,με ψηφιακες η αναλογικες εξοδους, αλλα περαν τω υπολοιπων ενδιαφεροντων αποτελεσματων, η υπεροχη του wav ηταν ακουστη.
Το μονο που δεν δοκιμασα, αλλα, θα το κανω για να μου λυθει η απορια, ειναι να επαναφερω το flac σε wav και να το συγκρινω με το αρχικο, μηπως και ο player εκανε καμμια πατατα στην αποσυμπιεση του flac....
Μάλιστα. Ενδιαφέρον το τεστ.
Μιας και transport=pc εκεί πήγαινε και η πρόταση μου για πιθανή ελλιπή ισχύ σε CPU/RAM ( Όχι ότι χρειάζονται υψηλές απαιτήσεις… ) Επίσης εξίσου σημαντική η παραμετροποίηση του η/υ.

Να συνεχίσω με τις ερωτήσεις μου εφόσον δε σε ενοχλεί.

Σε vista χρησιμοποίησες wasapi? Ή κάποιο asio interface?
O Player (foobar) χρησιμοποίησε τα παραπάνω μονοπάτια (asio / wasapi) ?
Η εκτίμηση της ποιότητας έγινε από την αναλογική έξοδο της κάρτας απευθείας ή από εξωτερικό dac?

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Flac 24bit/192KHz το "σωστότερο" playback;

Συγνώμη! 3.000 ps είπα; Έχεις δίκηο! Κάνω λάθος! Είναι 8.000 ps !!!
To λέει η SONY !!! Λίγο πιό έγκυρο από το HITEC ε; Για δες:(δεν είναι το καλύτερο link αλλά με λίγο googling θα βρεθεί το direct! To έχω δει σε πολλά μέρη πάντως!).

http://www.head-fi.org/forums/f7/hdmi-dacs-jitter-228284/

O χρήστης josep στο forum head-fi.org αποτελεί το απαύγασμα της εγκυρότητας;

Δυστυχώς με τέτοιες τιμές jitter, δεν κλειδώνει το HDMI, οπότε...

Ψάξε λίγο περί TMDS (transition minimized differential signaling), είναι ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύουν τα δεδομένα μέσω του δίαυλου, θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα πραγματάκια... -bye-

Ένα είναι βέβαιο: όσοι βασίζονται στο HDMI για δικάναλο ήχο την πάτησαν!

Ας αρχίσουμε λοιπόν:

white paper της Steinway Lyngdorf:

Sample Rate Conversion
A digital bitstream is a combination of a master clock signal and a data signal (see below). In an ideal digital world, the master clock would always be perfectly shaped and the digital data signal transmitted without errors and well defined in time. In the real world, unfortunately, this is hardly ever the case as fierce price competition encourages CD/DVD player manufacturers to use simplified design principles and inferior cable. Unfortunately, HDMI™, selected for simplicity’s sake as the standard format for transferring digital audio and video, is also a notoriously poor interface for handling that task. HDMI™ will compromise the audio stream, as it is embedded in the video signal and transferred at a very high frequency.
In other words, the signal is extremely dependent on the quality of the cable or consequently cable impedance and possible influence from external noise will cause an uncertainty of the re-generated master clock as illustrated in the drawing below (red vertical part of the curve). The Bitstream transmission then fights a losing battle to maintain proper timing – resulting in degraded sound. Jitter is a source for disharmonic distortion to which the human ear is acutely sensitive.

Θα το βρείτε εδώ:

http://www.google.gr/search?hl=el&rlz=1T4SHCN_enGR313GR318&q=WHITE+PAPER+JITTER+OVER+HDMI&start=10&sa=N

Ρε παιδιά αφού σας είπα: μην τα βάζετε με τους ημίθεους έστω και εάν δεν είναι veritable αλλά είναι μαθητευόμενοι! Έλεος!

Μετρήσεις:

(Από thread του αγγλικού avs από το περιοδικό HI FI NEWS:)

Jitter with SPDIF input:

15ps DCS Scarlatti (£18k)
37ps Pioneer SC-LX81
40ps Cambridge DACMagic
183ps Yamaha RX-V3900
250ps Denon 2500/AVP-A1
470ps Onkyo TX-NR906
485ps Audiolab 8000AP
560ps Denon 3808A
740ps Yamaha DSP-Z11

Jitter with HDMI input:

50ps Pioneer SC-LX81
2200ps Denon 2500/AVP-A1
3700ps Denon 3808A
3860ps Onkyo TX-NR906
7660ps Yamaha RX-V3900
8490ps Audiolab 8000AP

Καλέ μου άνθρωπε νομίζω ότι εκτρέπεις δυο Thread παράλληλα για το jitter :-)
Κάτι σαν θέμα της ημέρας.

Καλέ μου άνθρωπε νομίζω ότι εκτρέπεις δυο Thread παράλληλα για το jitter :-)
Κάτι σαν θέμα της ημέρας.

Zητάω συγνώμη! Προτείνω, αν είναι δυνατόν, να μεταφερθούν τα post στο κατάλληλο!

:offtopic:
Δηλαδή οι τεχνικές μελέτες, όπως αυτή, των ιδρυμάτων που αναπτύσσουν το πρότυπο TMDS, με το οποίο λειτουργεί το HDMI, οι οποίες κάνουν λόγο για jitter tolerance στο ρολόι της τάξης του 0,25 Τbit (9,2575 ps για το ρολόι των 27MHz), είναι αρλόυμπες, ενώ μερικά ατάκτως ερριμμένα νούμερα, χωρίς πηγή, χωρίς μεθοδολογία και περιλαμβάνοντα ψευδή μέτρηση* (το 2500άρι της Denon ΔΕΝ έχει S/PDIF), αποτελούν βίβλο.

Ενδιαφέρουσα άποψη... :chinscratch:

Όπως και αυτό:
HDMI™ will compromise the audio stream, as it is embedded in the video signal and transferred at a very high frequency.

Εδώ δεν περιγράφεται το HDMI, αλλά η αρχή λειτουργίας του (αναλογικού) στερεοφωνικού VHS... :BDGBGDB55:

@sfortis: Επειδή το jitter έχει γίνει πολύ της μόδας τώρα τελευταία :flipout: , για το θέμα PCM vs Bitstream, μήπως να βάζαμε και τον παράγοντα bonus view στην εξίσωση; ;)

(*τελικά και στο εξωτερικό ίδιοι είναι...)

Tι να σας πω καλά μου παιδιά!;

Να τι λέει η γνωστή κατασκευάστρια, ULTRA HIGH END, MERIDIAN:

HDMI (High Definition Multimedia Interface) connectors are a common sight on HD video and other equipment. Usually employed to carry digital video, HDMI also carries digital audio. However, audio travels down an HDMI cable in bursts, and this can significantly increase the level of jitter in the signal.

Eδώ:

http://www.google.gr/search?hl=el&q=hdmi+jitter&start=50&sa=N

Δηλαδή οι τεχνικές μελέτες, όπως αυτή, των ιδρυμάτων που αναπτύσσουν το πρότυπο TMDS, με το οποίο λειτουργεί το HDMI, οι οποίες κάνουν λόγο για jitter tolerance στο ρολόι της τάξης του 0,25 Τbit (9,2575 ps για το ρολόι των 27MHz), είναι αρλόυμπες, ενώ μερικά ατάκτως ερριμμένα νούμερα, χωρίς πηγή, χωρίς μεθοδολογία και περιλαμβάνοντα ψευδή μέτρηση* (το 2500άρι της Denon ΔΕΝ έχει S/PDIF), αποτελούν βίβλο.

Ενδιαφέρουσα άποψη... :chinscratch:

Όπως και αυτό:

Εδώ δεν περιγράφεται το HDMI, αλλά η αρχή λειτουργίας του (αναλογικού) στερεοφωνικού VHS... :BDGBGDB55:

@sfortis: Επειδή το jitter έχει γίνει πολύ της μόδας τώρα τελευταία :flipout: , για το θέμα PCM vs Bitstream, μήπως να βάζαμε και τον παράγοντα bonus view στην εξίσωση; ;)

(*τελικά και στο εξωτερικό ίδιοι είναι...)

άσε την εξίσωση ώς εχει αλλιώς το thread θα κλείσει σε πολυωνιμυκό μη ντετερμινιστικό χρόνο :laugh:

Last edited:
Re: Απάντηση: Flac 24bit/192KHz το "σωστότερο" playback;

Tι να σας πω καλά μου παιδιά!;

Να τι λέει η γνωστή κατασκευάστρια, ULTRA HIGH END, MERIDIAN:

HDMI (High Definition Multimedia Interface) connectors are a common sight on HD video and other equipment. Usually employed to carry digital video, HDMI also carries digital audio. However, audio travels down an HDMI cable in bursts, and this can significantly increase the level of jitter in the signal.

Eδώ:

http://www.google.gr/search?hl=el&q=hdmi+jitter&start=50&sa=N

πώς γίνεται όλες οι high-endαδικες εταιρίες να βγάζουν το HDMI χάλι μάυρο?
μήπως επειδή δεν θα πουλήσουν τα πανάκριβα toshlink τρανσπορτ τους?
έλα τωρα...υπάρχει άγνοια και εξαπάτηση στο θέμα...εδώ δεν μπορούν καλα καλα να το μετρήσουν με ακρίβεια και ο καθένας γράφει ότι θέλει... άκου 9000ps jitter στο hdmi... δεν θα συγχρόνιζε ουτε στον αιώνα τον άπαντα

Μια απορία:
Στέλνοντας στην τηλεόραση μου Panasonic 42PZ70, ηχητικό σήμα μέσω HDMI από το DENON 1930 (HDMI 1.2 αν θυμάμαι καλά), αυτή το παίζει, ότι κι' αν της στείλω. CD Audio 44.1/16, PCM από DVD-Audio στα 96/24, 192/24 ακόμα και ήχο από SACD! Να υποθέσω ότι είνσι εφοδιασμένη και με αντίστοιχους αποκωδικοποιητές;

Ή να υποθέσω ότι το player κάνει κάποιου είδους μετατροπή στο ψηφιακό ηχητικό σήμα πριν το περάσει από την HDMI έξοδο του (π.χ το κάνει 48/16 για όλες τις περιπτώσεις); Το δεύτερο μου φαίνεται πιθανότερο. Κανένα άρθρο σχετικά με τον ήχο από HDMI;

Πάντως μέχρι στιγμής, απ' όσο ξέρω, για τον ήχο τουλάχιστον στη φάση της παραγωγής του, (ψηφιακή ηχογράφηση, μίξη, editing, mastering κλπ.) χρησιμοποιούνται ακόμα οι "συμβατικοί" τρόποι μεταφοράς και διασύνδεσης. Το HDMI δεν έχει γίνει ακόμα μέρος της ζωής του επαγγελματία στον ήχο.

Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με άλλους τρόπους διασύνδεσης...

Το HDMI δεν έχει γίνει ακόμα μέρος της ζωής του επαγγελματία στον ήχο.

Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με άλλους τρόπους διασύνδεσης...

Άστα... Κάνε λίγο googling και θα δεις!