Φλάς για D60

Για πές μας και τί δεν σου αρέσει σε αυτές γιατί εγώ μιά χαρά τις βλέπω...

Τα highlights πάνω στο κουτί δεν υπάρχουν πια, το φώς έχει μαλακώσει. Έχει πέσει περισσότερο φώς και στον υπολογιστή και στην καρέκλα πίσω. Δεν είναι πολύ έντονο λόγω του backlight απο το παράθυρο.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι μια χαρά. Μην ξεχνάς όμως ότι είναι σε ελεγχόμενες συνθήκες, με μικρή απόσταση θέματος (2,5 μέτρα πάνω κάτω) με τριποδάκι και "όλο το χρόνο του κόσμου" στη διάθεσή μου να τις τραβήξω. Έπρεπε να διαβάσω το σχόλιό σου για να τις ξεψειρίσω και να προσέξω ότι στη 2η έχει πέσει ελαφρώς (πολύ ελαφρώς) περισσότερο φως.

Για κάθε μία από αυτές θα μπορούσα να ανεβάσω μια άλλη φανερά υποφωτισμένη.

Για να μην γκρινιάζω και πολύ...απλά θα πρέπει να δουλέψω με ISO από 200-400 (ίσως και παραπάνω???) αναγκαστικά αφού τα κουκιά δεν φτάνανε για το SB-600.

Σήμερα ελπίζω να βρω το χρόνο να δοκιμάσω το SB-400 σε κάποιες μεγαλύτερες αποστάσεις της τάξης των 4-5 μέτρων πάντα σε σχέση με το φλάς της μηχανής.

Μέσα απο τα μενού της μηχανής μπορείς να ελέγχεις την ένταση του φλάς σε manual mode? Αν ναί δοκίμασε να βάλεις φούλ ένταση να δείς τα όρια του.

Επίσης πιό old school μπορείς να δείς τις αποστάσεις που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με το Guide Number. Πρέπει να έχει πίνακα στις οδηγίες.

Μέσα απο τα μενού της μηχανής μπορείς να ελέγχεις την ένταση του φλάς σε manual mode?

Η επιλογή υπάρχει αλλά δεν ξέρω αν ελέγχει και το SB-400 ή μόνο το φλάς της μηχανής...

Σε μια επιπόλαιη δοκιμή που έκανα 3-4 μέρες πρίν δεν είδα διαφορά αν θυμάμαι καλά...

Mπορεις να ελέγχεις την ενταση του οποιου φλάς εχεις πανω στην μηχανη παιζοντας με το φλας compensation (σε βηματα του 0,3 EV αν θυμαμαι καλά)

Προφανως ισχύει και για το SB-400

Όχι εννοώ τελείως manual. Σε κλάσματα της εντάσεως 1/1 1/2 1/4 1/8
Το EV απλά αλλάζει σε σχέση με την ΤΤL έκθεση που εχει υπολογίσει.

Αν έβρισκες μία-δυο φωτό που είναι υποεκθεμένες ίσως βοηθούσε να καταλάβουμε τί συμβαίνει. Μαζί με τις συνθήκες.
Ένα πρόβλημα μπορεί να είναι το ύψος και κλίση της οροφής. Το χρώμα της. Οι ρυθμίσεις της μηχανής (σε τί πρόγραμμα είσαι κλπ...). Πάντως απο τα παραπάνω δείγματα δεν θα έβρισκα κάτι το μεμπτό.

Επίσης είδα οτι το sb400 δεν ζουμάρει οπότε για θέματα που είναι πιό μακρια χάνεται αρκετό φώς... Νομίζω οτι καλύπτει μία περιοχή αντίστοιχη με 18mm σε DX.

Last edited:
Α, οκ ναι ξέχασα οτι το θέμα ήταν και τα κλειστά μάτια. Εντάξει λίγο προφανές ήταν αφού το ΤΤL στο φλάς αυτό το πράγμα είναι εξ ορισμού. Pre-flash με βάση το οποίο ρυθμίζει η μηχανή την έκθεση. Τα άλλα με τις μηχανές και την διαφορετική ταχύτητα είναι αρκετά ενδιαφέρων βέβαια.

Είναι άλλο ένα πλεονέκτημα του manual flash. Μόλις βρείς την σωστή ένταση δεν σε νοίζουν ποιά αυτά. Στις χαμηλές εντάσεις μπορεί να μην το δείς καν το φλας.

BadCarma, τσέκαρε τις οδηγίες χρήσεις να δείς πώς μπορείς να το δουλέψεις στο manual, αν μή τι άλλο να δείς τί παίζει με την υποέκθεση που λές. Σίγουρα είναι αδύναμο αλλά για φυσιολογικά δωμάτια με ταβάνι στα 3μέτρα θα έπρεπε να είναι αρκετό. Εντάξει δεν θα είναι για iso100 και f16 αλλά 400-800 με 5.6 σίγουρα.

Το sb-400 έχει manual ρυθμίσεις και έχεις πρόσβαση σε αυτές από το μενού της D60. Συγκεκριμένα πηγαίνεις στο Custom setting menu όπου και βλέπεις το Built in flash ή αν έχεις συνδέσει το sb-400 βλέπεις το Optional flash unit. Μπαίνοντας εκεί υπάρχουν 2 επιλογές, TTL και Manual (όπου και θα βρεις το Full power).

Last edited:
Οντως. Ο άνθρωπος απλά ειναι αλλού σε επίπεδο γνωσεων αλλά και στον τρόπο που μεταδίδει αυτό που γνωρίζει.. :grinning-smiley-043

Και σκεφθείτε ότι είναι μεγάλος στην ηλικία (έχει εγγονή), αρκετά πιστός στη ΝΙΚΟΝ, αλλά με πολλές διαφωνίες με την εταιρία και τον Δαμκαλίδη. Εχει πολλές γνώσεις πάντως και ξέρει να τις μεταδίδει. Δεν είναι απλά ένας εμπειρικός φωτογράφος, αφού μάλιστα έχει και εργαστήριο μετρήσων.

Πράγματι πολύ καλός, τον έχω δεί και σε άλλα θέματα να δίνει πολύ σωστές απαντήσεις. Αυτό για το εργαστήριο δεν τό ήξερα και μου έκανε εντύπωση γιατί μίλαγε για δοκιμές και όργανα κλπ.

BTW εχθές πέρασα στο φλάς και τις νέες – προφορτισμένες - επαναφορτιζόμενες Sanyo Eneloop Ni-MH στα 2000 mAh.

Μεγάλη διαφορά στη απόδοση. Όχι της ισχύος του φλάς αλλά στους χρόνους φόρτισης/ανακύκλωσης καθώς και στη διάρκειά τους τουλάχιστον σε σχέση με απλές αλκαλικές.

Θα εξοπλιστώ και με ένα ζευγάρι ακόμα για να το έχω έτοιμο προς χρήση στο βαλιτσάκι μου αφού η διάρκεια αποφόρτισής τους σε κατάσταση αναμονής είναι μνημειώδης.

Τις προτείνω ανεπιφύλακτα.

Υ.Γ. Δουλεύω πια το φλάς σε manual mode. Είναι λίγο μπελάς αφού πρέπει να ανατρέχω συνέχεια στο menu της μηχανής αλλά μερικές φορές το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό...

BTW εχθές πέρασα στο φλάς και τις νέες – προφορτισμένες - επαναφορτιζόμενες Sanyo Eneloop Ni-MH στα 2000 mAh.

Μεγάλη διαφορά στη απόδοση. Όχι της ισχύος του φλάς αλλά στους χρόνους φόρτισης/ανακύκλωσης καθώς και στη διάρκειά τους τουλάχιστον σε σχέση με απλές αλκαλικές.

Θα εξοπλιστώ και με ένα ζευγάρι ακόμα για να το έχω έτοιμο προς χρήση στο βαλιτσάκι μου αφού η διάρκεια αποφόρτισής τους σε κατάσταση αναμονής είναι μνημειώδης.

Τις προτείνω ανεπιφύλακτα.

Υ.Γ. Δουλεύω πια το φλάς σε manual mode. Είναι λίγο μπελάς αφού πρέπει να ανατρέχω συνέχεια στο menu της μηχανής αλλά μερικές φορές το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό...

Δεν στο έλεγα για τις Sanyo ? Μεγάλη διαφορά στην επαναφόρτιση...
Εγώ ειχα 1 τετράδα που τις αντάλλαζα ανα 2 οταν ειχα το 400άρι, τώρα με το SB-600 πήρα αλλη μια 4άδα από το ebay..

Πολυ καλές ειναι και οι αναλογες της Panasonic (νομιζω λέγονται Infinium ή κατι τέτοιο)

Προσεξε μονο να μαρκάρεις το σετάκι που χρησιμοποιεις (ανα 2) π.χ με ενα σημαδακι ώστε παντα να βάζεις το ιδιο ζευγάρι..

Εδώ και πάλιιιιι.

Μετά από κάτι μήνες χρήσης του Sb-400 μπορώ να βεβαιότητα να πω ότι είναι άκρως ανεπαρκές.

Για φωτογράφιση σε ένα μικρό δωμάτιο το bounce είναι οριακά επαρκές αλλά εάν η μηχανή γυρίσει στο πλάι ή ο χώρος είναι μεγάλος και ψηλοτάβανος κλάφτα Χαράλαμπε.

Εν μέσω κρίσης βρήκα έναν φίλο μου που μόλις αγόρασε την D-60 με τον απλό 18-55 και θέλει ένα φλασάκι λίγο πιο δυνατό από αυτό της μηχανής οπότε και σκέφτομαι να του το πουλήσω (σε μια κουβέντα που κάναμε στο χαλαρό ενδιαφέρεται να με ξεφορτώσει) και να βάλω λίγα παραπάνω για να πάρω το Sb-600.

Το θέμα είναι όμως από πού?

Η πιο φθηνή τιμή που βρήκα στην Ελλάδα (Skroutz) είναι στο Adorama με 245 χωρίς μεταφορικά για επαρχία.

Παράλληλα στο e-bay οι χαμηλότερες τιμές που το εντόπισα από Αγγλία είναι στα 201.7 μαζί με τα μεταφορικά (feedback 99.8% με 2.255 items) ενώ από Hong Kong το βρήκα με 187.3 με τα μεταφορικά (feedback 99.7% με 3.195 items).

Με απασχολεί λοιπόν πολύ το από πού θα το πάρω γιατί όπως βλέπετε και στις 3 περιπτώσεις (Ελλάδα-Λοιπή Ευρώπη-Ασία) οι διαφορές είναι αισθητές.

Από τη μία είναι το θέμα της τιμής ενώ από την άλλη το θέμα της εγγύησης και η πιθανότητα του DOA ή της παρουσίασης βλάβης σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Εσείς τι θα προτείνατε? Υπάρχει μήπως κανένα άλλο αξιόπιστο και οικονομικό site από Ευρώπη πέρα από το e-bay για αγορές?

Last edited:
Εδώ και πάλιιιιι.

Μετά από κάτι μήνες χρήσης του Sb-400 μπορώ να βεβαιότητα να πω ότι είναι άκρως ανεπαρκές.

Για φωτογράφιση σε ένα μικρό δωμάτιο το bounce είναι οριακά επαρκές αλλά εάν η μηχανή γυρίσει στο πλάι ή ο χώρος είναι μεγάλος και ψηλοτάβανος κλάφτα Χαράλαμπε.

Εν μέσω κρίσης βρήκα έναν φίλο μου που μόλις αγόρασε την D-60 με τον απλό 18-55 και θέλει ένα φλασάκι λίγο πιο δυνατό από αυτό της μηχανής οπότε και σκέφτομαι να του το πουλήσω (σε μια κουβέντα που κάναμε στο χαλαρό ενδιαφέρεται να με ξεφορτώσει) και να βάλω λίγα παραπάνω για να πάρω το Sb-600.

Το θέμα είναι όμως από πού?

Η πιο φθηνή τιμή που βρήκα στην Ελλάδα (Skroutz) είναι στο Adorama με 245 χωρίς μεταφορικά για επαρχία.

Παράλληλα στο e-bay οι χαμηλότερες τιμές που το εντόπισα από Αγγλία είναι στα 201.7 μαζί με τα μεταφορικά (feedback 99.8% με 2.255 items) ενώ από Hong Kong το βρήκα με 187.3 με τα μεταφορικά (feedback 99.7% με 3.195 items).

Με απασχολεί λοιπόν πολύ το από πού θα το πάρω γιατί όπως βλέπετε και στις 3 περιπτώσεις (Ελλάδα-Λοιπή Ευρώπη-Ασία) οι διαφορές είναι αισθητές.

Από τη μία είναι το θέμα της τιμής ενώ από την άλλη το θέμα της εγγύησης και η πιθανότητα του DOA ή της παρουσίασης βλάβης σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Εσείς τι θα προτείνατε? Υπάρχει μήπως κανένα άλλο αξιόπιστο και οικονομικό site από Ευρώπη πέρα από το e-bay για αγορές?

αν μένεις Αθήνα βγες βόλτα στα καταστήματα (με τη μηχανή σου και με μπαταρίες) πέρνα από όλα και έχε μετρητά μαζί σου. Μάλλον θα το πάρεις στα 225-230 ευρώ τελική τιμή.

Αλλιώς πάρε από UK, αλλά πρόσεξε τα μεταφορικά.Τελευταία από το τελωνείο του Ελ. Βενιζέλος δεν περνά κουνούπι. Στη Γερμανία παίζει στα 230.