Fostex και νταμάρια

Audiocostus

New member
25 January 2007
85
Επειδή πολύ το συζητήσαμε στο αλλο thread και αδικούσαμε το βαρελάκι ή τα παιδιά που θα θέλαν να διαβάσουν για fostex ηχεία αλλά όχι για πικάπ (υπάρχουν; )ξεκινώ αυτο το thread για τα ζητήματα που αφορούν τα Fostex.

Λοιπόν θα το κάνω. Θα τα περάσω με dammar και το κρίμα στο λαιμό σας. Μιλάω βέβαια όπως ανέφερε ο Βασίλης, για ένα αραιό στην αρχή, στέγνωμα, παίξιμο και.......ιδωμεν. Αγάλι, αγάλι. Μην τα σοροπιάσουμε κιόλας.

Βαγγέλη, αν έχεις έτοιμο το μαγικό ζωμό κερνάω χυμό βύνης για να στον πάρω γιατί το έτοιμο dammar που έχω το βλέπω πυχτό. Τη συνταγή την πήρες από τον Γιαπωνέζο με τα 208 ή από τη Βέφα ?

Τζιμάκο, για κοίτα το http://www.digitex.it/listini/altoparlanti/altop_fostex.html. Αναφέρει ακόμα τα 204 αν σε ενδιαφέρουν. Πολλά ζητάνε........

Kαταρχας σορρυ για το διπλανο θεμα που το ψιλοχαλασαμε.
Ισως ειναι πολλα, αλλα αν δεν ειχα τα 206, (και αν ηταν γερμανικο το μαγαζι:grinning-smiley-043) θα τα επερνα οπωσδηποτε.
Θα επανελθω στο θεμα.....

Εγώ πάντως δεν βλέπω ότι χαλάσαμε κανένα θέμα.
Αντίθετα φτιάξαμε καινούριο.
Στο Γερμανικό (χωρίς διάθεση ρατσισμού) θα συμφωνήσω. Μέχρι να απαντήσουν και να συννενοηθείς με τους γείτονες...........
Οι Γερμανοί από την άλλη απαντάνε (με email - τηλεγράφημα) και στέλνοuν αμέσως.

Να επανέλθεις, να επανέλθεις.

Παραθέτω από το προηγούμενο thread (από Τζιμάκο):

Καποιος, καποτε σε μια εκθεση, μου υπεδειξε νταμαριασμα επιλεκτικο σε συγκεκριμενα σημεια της επιφανειας του κονου,με γεννητρια και στηθοσκοπιο !!! (ηταν γιατρος χειρουργος). Δεν μπορω να ξερω / γιαυτο και δεν δοκιμασα καθολου damar. Στην θεση σου παντως, αμα ειχα ηδη χειρουργισει το μεγαφωνακι, δε θα ημουν τοσο διστακτικος.....
Απο την αλλη μερια, μπορεις να επανορθωσεις, καπως, και το αρχικο Qts και το Fs του μεγαφωνου.
(μαζα του κωνου που αφαιρεσες VS μαζα του damar που προσθεσες)

Η μάζα του νταμάρ είναι απειροελάχιστη (υποθέτω κάποια μιλιγραμμάρια) και, ως εκ τούτου, αμελητέα.

Παραθέτω από το προηγούμενο thread (από Τζιμάκο):

Καποιος, καποτε σε μια εκθεση, μου υπεδειξε νταμαριασμα επιλεκτικο σε συγκεκριμενα σημεια της επιφανειας του κονου,με γεννητρια και στηθοσκοπιο !!! (ηταν γιατρος χειρουργος). Δεν μπορω να ξερω / γιαυτο και δεν δοκιμασα καθολου damar. Στην θεση σου παντως, αμα ειχα ηδη χειρουργισει το μεγαφωνακι, δε θα ημουν τοσο διστακτικος.....
Απο την αλλη μερια, μπορεις να επανορθωσεις, καπως, και το αρχικο Qts και το Fs του μεγαφωνου.
(μαζα του κωνου που αφαιρεσες VS μαζα του damar που προσθεσες)

Η μάζα του νταμάρ είναι απειροελάχιστη (υποθέτω κάποια μιλιγραμμάρια) και, ως εκ τούτου, αμελητέα.

Βαγγελη, ειχα την εντυπωση πως το νταμαρ που εναποτιθεται στην επιφανεια του κωνου,θα ειχε βαρος συγκρισιμο με τα 15 περιπου γραμμαρια ενος 206.
Παντως, εντυπωση μου προκαλει το γεγονος πως μια ουσια ανευ μαζας, ειναι δυνατον να προκαλει τετοια αλλαγη στο μεγαφωνο...

Εχω την εντύπωση ότι είναι θέμα αλλαγής (να μην πω μοριακής και γελάσει και το πληκτρολόγιο) σύστασης του κώνου και όχι θέμα βάρους.

Η ότι μας τρώει συνέχεια ο κώλος μας και ψάχνουμε δικαιολογίες.......

Να πώ βέβαια ότι ένα πάμφθηνο Visaton BG20 σε BR μαζί με ένα Hiquphone (που κάποιος είχε πετάξει !!!!!!) το είχα περάσει με τη μαύρη μουτζούρα/βερνίκι που δίνει η Visaton και είχε δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Αλλά μιλάμε για τσήπικο μεγαφωνάκι. Με τις λαμπίτσες όμως και την ευαισθησία του μια χαρά τα πήγαινε κι ας λένε ότι θένε.

Στον Γιώργο που το χει (ευτυχής χωρίς απαιτήσεις) του αρέσει πολύ.

Εχω την εντύπωση ότι είναι θέμα αλλαγής (να μην πω μοριακής και γελάσει και το πληκτρολόγιο) σύστασης του κώνου και όχι θέμα βάρους.

Για το δευτερο, πιθανον να εχεις δικιο 100%.

Για το πρωτο ομως δεν ειμαι σιγουρος. Για να αλλαξει τοσο δραματικα η συσταση του κωνου θα επρεπε να επαμβει καποιος με δραστικα χημικα μεσα, και βεβαια μετα ο κωνος δεν θα ηταν κωνος αλλα κατι αλλο.

Συνεχιζω να πιστευω, οτι οι οποιες αλλαγες στον ηχο, γινονται λογω ελαφρας τροποποιησης των ts παραμετρων του μεγαφωνου.

Απ την αλλη μερια ,αν καποιος εχει βρει τιποτα μετρησεις , καπου στο net , πριν και μετα το δαμαρ καλο θα ηταν να τις ανεβασει εδω να τις δουμε ...

Σε κάθε περίπτωση η ακουστικές αλλαγές οφείλονται στήν αλλαγή του βάρους (πρόσθεση μάζας) και τήν αύξηση τής σχετικής ακαμψίας , το πρώτο αλλάζει τήν απόκριση/εύρος και τήν ευαισθησια λόγω αλλαγής παραμέτρων TS (όπως ειπώθηκε ) και η αύξηση τής ακαμψίας επηρεάζει κυρίως τήν παραμόρφωση ( σε κάποιο εύρος )

Οπως έγραψε ο Μανώλης αυτοί είναι οι λόγοι για την διαφοροποίηση. Και των δύο τα αποτελέσματα μπορούν να μετρηθούν, σε ένα όμως μεγάφωνο πριν και μετά για ασφαλή συμπεράσματα.

Αντε και με ρεφενέ ένα με C37, γιατί είναι ακριβό το φιδόλαδο.

Βαγγελη, ειχα την εντυπωση πως το νταμαρ που εναποτιθεται στην επιφανεια του κωνου,θα ειχε βαρος συγκρισιμο με τα 15 περιπου γραμμαρια ενος 206.
Παντως, εντυπωση μου προκαλει το γεγονος πως μια ουσια ανευ μαζας, ειναι δυνατον να προκαλει τετοια αλλαγη στο μεγαφωνο...

Επειδή έχω την εμπειρία της εφαρμογής του νταμάρ, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι η μάζα του είναι απειροελάχιστη. Αν κρίνω από την ποσότητα (βάρος) του νταμάρ που διέλυσα στο νέφτι και την ελάχιστη ποσότητα αυτού του διαλύματος που χρησιμοποίησα για να περάσω τους κώνους, μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι η μάζα του νταμάρ που προστίθεται στον κώνο είναι της τάξη των ελαχίστων μιλιγραμμαρίων.

Τώρα, σχετικά με την επίδραση του υλικού, επειδή το έχω σκεφτεί αρκετά, πιστεύω ότι αυτό που κάνει είναι ότι αυξάνει την ακαμψία (ή, αλλιώς, μειώνει την ενδοτικότητα) του κώνου. Και αυτό υποθέτω ότι επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης της συνοχής των ινών του χαρτιού, από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο κώνος.

Βαγγέλη, αν έχεις έτοιμο το μαγικό ζωμό κερνάω χυμό βύνης για να στον πάρω γιατί το έτοιμο dammar που έχω το βλέπω πυχτό. Τη συνταγή την πήρες από τον Γιαπωνέζο με τα 208 ή από τη Βέφα ?

Αν αγόρασες έτοιμο τοδιάλυμα, ναι, όντως είναι πολύ πηχτό και θέλει αραίωμα. Τη συνταγή την πήρα από κάποιον Γιαπωνέζο (δεν θυμάμαι ποιον) και την έκανα σύμφωνα με υποδείξεις από συναδέλφους του Single Driver Forum, σύμφωνα με τις οποίες το διάλυμα πρέπει να είναι λίγο πιο πηχτό από το νερό. Όποτε θέλεις, κερνάω νταμαρόζουμο...

Δεν έχω τέτοιο υλικό για να ζυγίζω ή να υπολογίσω απο τήν αραίωση , αλλά ακόμα και 0.4-0.6gr σε μάζα 6.85gr (πχ του FE166E) , είναι σημαντικότατη διαφορά βάρους , ειδικά δε οταν ο κώνος αποτελεί ΜΕΡΟΣ τής ολικής κινούμενης μάζας (Mms)

Δεν έχω τέτοιο υλικό για να ζυγίζω ή να υπολογίσω απο τήν αραίωση , αλλά ακόμα και 0.4-0.6gr σε μάζα 6.85gr (πχ του FE166E) , είναι σημαντικότατη διαφορά βάρους , ειδικά δε οταν ο κώνος αποτελεί ΜΕΡΟΣ τής ολικής κινούμενης μάζας (Mms)

Το 0.4-0.6gr από πού βγαίνει; Εγώ μίλησα για ελάχιστα μιλιγραμμάρια (GS: mg) και όχι για κάποιες εκατοντάδες μιλιγραμμάρια...

Το 0.4-0.6gr από πού βγαίνει; Εγώ μίλησα για ελάχιστα μιλιγραμμάρια (GS: mg) και όχι για κάποιες εκατοντάδες μιλιγραμμάρια...

Γι αυτό έγραψα Βαγγέλη , στήν αρχή του μηνύματός μου οτι ΔΕΝ το έχω ζυγίσει ούτε ξέρω για τήν αραίωση , αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να είναι στήν τάξη των 50-100mg
Αν τώρα εσυ το ζύγισες με το μάτι , πάω πάσο :BDGBGDB55:

ps
το νερό που χωράει σε ένα κουταλάκι γλυκού , είναι 5gr

Last edited:
ΤΟ νταμαρ που αγόρασα φαίνεται αρκετά πηκτό αλλά στην πράξη ¨¨τσουλάε騨 σχεδόν σαν νερό , σε ερώτηση προς τον πωλητή για πιο πολύ αραίωση ήτανε κάθετος ΟΧΙ θα το χαλάσεις !!! , επί του πρακτέου το έβαλα σε μια πλαστική επιφάνεια και το αποτέλεσμα θα το έλεγα αδόκιμα λαστιχοποιηση , ετσι μου φάνηκε σαν μια λεπτή στρώση ελαστικού , πανω στα φοστεξ η συμπεριφορα είναι αντίστοιχη μου δίνει την αίσθηση οτι το μεγάφωνο είναι πιο μαλακό και ελαστικό σε αντιπαράθεση με το ανταμαριαστο

DSC00081.jpg

η διαφορά μεταξυ τους είναι κατι παραπάνω απο απλά ακουστή (μολις ακους το νταμάρ αναφωνείς ΤΟ ΘΕΛΩ ΚΥΡ ΑΝΙΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΘΕΛΩ )

Γι αυτό έγραψα Βαγγέλη , στήν αρχή του μηνύματός μου οτι ΔΕΝ το έχω ζυγίσει ούτε ξέρω για τήν αραίωση , αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να είναι στήν τάξη των 50-100mg
Αν τώρα εσυ το ζύγισες με το μάτι , πάω πάσο :BDGBGDB55:

ps
το νερό που χωράει σε ένα κουταλάκι γλυκού , είναι 5gr

To damar (ελληνιστί: δάμαρη) είναι μία φυσική ρητίνη, η οποία, διαλυμένη σε κάποιον οργανικό διαλύτη, χρησιμοποιείται κυρίως ως προστατευτικό βερνίκι σε πίνακες ζωγραφικής. Δείτε εδώ:

https://www.art-colour.gr/shop/index.php?action=item&id=199&prevaction=category&previd=3&prevstart=0

Για το νταμάριασμα των Φόστεξ, διαλύουμε μία μικρή ποσότητα δάμαρης σε καθαρό νέφτι και με αυτό περνάμε ένα χέρι τον κώνο. Το νέφτι εξατμίζεται αφήνοντας πάνω στον κώνο μόνο τη δάμαρη. Προσωπικά, διέλυσα ένα μικρό κοματάκι δάμαρης (εκτιμώ περίπου 1 γραμμάριο) σε περίπου 25-30 ml νέφτι. Από αυτό το διάλυμα πρέπει να χρησιμοποίησα γύρω στο 1-2 ml. Κάνοντας μία απλή μέθοδο των τριών, βρίσκω ότι (κατ' εκτίμηση) η μάζα της ρητίνης που παρέμεινε πάνω στον κώνο είναι 30-80 mg.

Έτσι έβγαλα τα συμπεράσματά μου...

ΤΟ νταμαρ που αγόρασα φαίνεται αρκετά πηκτό αλλά στην πράξη ¨¨τσουλάε騨 σχεδόν σαν νερό , σε ερώτηση προς τον πωλητή για πιο πολύ αραίωση ήτανε κάθετος ΟΧΙ θα το χαλάσεις !!! , επί του πρακτέου το έβαλα σε μια πλαστική επιφάνεια και το αποτέλεσμα θα το έλεγα αδόκιμα λαστιχοποιηση , ετσι μου φάνηκε σαν μια λεπτή στρώση ελαστικού , πανω στα φοστεξ η συμπεριφορα είναι αντίστοιχη μου δίνει την αίσθηση οτι το μεγάφωνο είναι πιο μαλακό και ελαστικό σε αντιπαράθεση με το ανταμαριαστο

Οι ειδικοί συνιστούν να μην χρησιμοποιεί κανείς έτοιμο παρασκευασμένο νταμάρ, αλλά να το παρασκευάζει μόνος του το διάλυμα με ρητίνη και καθαρό νέφτι, για να είμαστε σίγουροι ότι στο διάλυμα δεν περιέχονται άλλα έκδοχα. Παραθέτω από το λινκ

https://www.art-colour.gr/shop/index.php?action=item&id=199&prevaction=category&previd=3&prevstart=0

Είναι βερνίκι Δάμαρης και αποτελείται από αγνή ρητίνη Δαμάρης διαλυμένη σε φυτικές ύλες εξαιρετικής καθαρότητας

Αυτές οι φυτικές ύλες δεν ξέρω τι ακριβώς είναι. Ο πωλητής σου είπε να μην το αραιώσεις για τη δουλειά που προορίζεται (επίστρωση ζωγραφικών πινάκων).

Εμένα πάντως δεν μου δίνει εικόνα "λαστιχοποίησης", μάλλον μία αίσθηση μεγαλύτερης συνεκτικότητας των ινών του χαρτιού του κώνου (σα να γίνεται πιο "σφιχτή" η σύσταση του κώνου).

Παρεμπιπτόντως, πολύ ωραία τα Dallas σου. :SFGSFGSF::aktion033: Εύγε! Για δώσε λίγο περισσότερες πληροφορίες για τα phase plugs - από πού τα πήρες, τι επίδραση έχουν κλπ.

DSC00083.jpg

black-phaseplugs.jpg

http://www.planet10-hifi.com/pp-info.html
TO κύριο χαρακτηριστικό είναι το μεγάλωμα του sweet spot σχεδόν εξαφανίζει αυτό που ειρωνικά αποκαλείται laser point sweet spot , η εικόνα μεγαλώνει και στις 3 διαστάσεις , οι φωνές πλέον είναι ξεκάθαρα στην μέση πιο μεστές και χωρίς γρέζι , τα πρίμα του θυμίζουν ρίμπον πιο αεράτα και ξεκούραστα (δεν τσιρίζουν ) και θα έλεγα οτι μαλακώνει γενικά μια έξαρση που έχει το μεγάφωνο
στα μεσουψηλά ,
ΚΑΤΕΜΕ συνίσταται και αυτό σαν βελτίωση
Και κάποιος που έχει προχωρήσει και σε μέτρηση
http://www.geocities.com/rbrines1/Pages/Articles/Phase_Plugs/Phase_Plugs.html