Φωτοβολταϊκά

Re: Απάντηση: Φωτοβολταϊκά??? (reprise)

Τεχνικά όλα είναι δυνατά ακόμη και με σημερινή τεχνολογία (έχω στήσει τέτοια συστήματα). Ο παράγοντας κόστος είναι όμως αυτός που συνήθως μας τα κρατά ακόμη μακριά (αν και τις περισσότερες φορές ο παράγοντας βούληση είναι αυτός που τα κάνει όλα μαντάρα).

Όμως είναι σημαντικό να τονίσουμε πως δεν είναι νόμιμο σε σύστημα που έχουμε διασυνδέσει με τη ΔΕΗ και πουλάμε ρεύμα να έχουμε αποθήκευση ενέργειας. Επίσης αυτό που κάνει τα φωτοβολταϊκά τόσο συμφέροντα σαν επένδυση είναι η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς (0.35-0.55 ανάλογα με ποιο καθεστώς πουλάς ρεύμα στη ΔΕΗ) και πώλησης (0.075 την kWh από τη ΔΕΗ).

Δεν μιλάω για πώληση ρεύματος στην ΔΕΗ, εννοώ αυτόνομη εγκατάσταση φωτοβολταικού/ων και συσσωρευτή/ων σε σπίτι και η ΔΕΗ να παραμείνει για όταν δεν έχεις δική σου παραγωγή. Ξέρω ότι ειναι οικονομικά ασύμφορο αυτό σήμερα, αλλά μπορεί σύντομα να συμφερει έτσι όπως ακούμε για τις τιμές του οικιακού ρεύματος (+50% στα επόμενα τρία χρόνια) ή για εξίσωση τιμής πετρελαίου κίνησης-θέρμανσης και επιπλέον είναι και για το γ@μότο, αν μου διπλασιάσουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θέλω να βρω ενα τρόπο να μη πάρουν ούτε ευρώ παραπάνω!

Re: Φωτοβολταϊκά??? (reprise)

υπάρχουν και τα πουλοβεράκια βόρειε...
έχουν καλομάθει όλοι να είναι ...."και ο παππούς με το φανελάκι?"

υπάρχουν και τα πουλοβεράκια βόρειε...
έχουν καλομάθει όλοι να είναι ...."και ο παππούς με το φανελάκι?"

Ελα βαλε πουλοβεράκια με -5 ή -10 τον χειμώνα στην Καστοριά!
Προσωπικά κάνω εδω και χρόνια οικονομία, και πουλοβεράκια, και διπλές κάλτσες και πάνω απο 19 βαθμούς δεν ανεβαίνει ποτέ η θερμοκρασία, εκτός αν έχει κρύο με ήλιο, οπότε έχω φυσική θέρμανση απο τις πολλές τζαμαρίες και τον νοτιοδυτικό προσανατολισμό του σπιτιού.

http://www.interbatt.gr/index.php?p...facturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=15
Μπορεί κάποιος να εκφράσει άποψη για την δυνατότητα ενός τετοιου συστήματος να μπει σε κατοικία και να την τροφοδοτεί κατα προτεραιότητα και όταν πλέον δεν εχει αλλη ενέργεια να δώσει, να αναλαμβάνει η υπάρχουσα ΔΕΗ...χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό με διακοπές ρεύματος κλπ κλπ
Επίσης αν κάποιος ξέρει τι κόστος πρέπει να υπολογίζει κάποιος για την εγκατάσταση (πέρα απο την αγορά)
Στην ιστοσελίδα που έβαλα ήταν το ακριβότερο και ισχυρότερο ολοκληρωμένο σύστημα

Απάντηση: Φωτοβολταϊκά??? (reprise)

επειδή ακούγονται πολλά και δεν γίνετε τίποτα

έχει κάποιος φίλος από εδώ ασχοληθεί ο ίδιος ή κάποιος κοντινός του με τα φωτοβολταικά για να έχουμε μία πραγματική εμπειρία ?

Βαλε φωτοβολταικα να κονομησεις. H υποθεση εχει πολλες ομοιοτητες με τη φουσκα του ΧΑ παλιοτερα. Οι αγροτες τρεχουν στους συνεταιρισμους να παρουν βεβαιωσεις. Νομιζουν ολοι οτι θα βαλουν ΦΒ και θα κονομησουν.

Εκτος απο αυτο υπαρχει ενα μεγαλο μπαχαλο, αφου εμπλεκονται πολλες υπηρεσιες που συνηθως δεν ειναι ενημερωμενες. Παρολο που η διαδικασια ειναι απλη και ξεκαθαρη.

Ειδικα για τους αγροτες που θεωρητικα εχουν προτεραιοτητα, η ΔΕΗ δεν δεχεται αιτησεις παρολο που με ανακοινωση της λεει οτι δεχεται απο τη δημοσιευση του σχετικου νομου (που εχει δημοσιευτει).

The facts are these:

- Το κοστος για ενα παρκο 100KW ειναι περιπου 350.000 ευρω. Oσες τραπεζες χρηματοδοτουν, δινουν το 75% και σε στελνουν σε δικες τους εταιριες.

- Το συμβολαιο (για 25 ετη) το κανεις με τo ΔΕΣΜΗΕ που ειναι φορεας του Δημοσιου που συμμετεχει και η ΔΕΗ. Συμφωνεις μια τιμη που ειναι μειουμενη με τα χρονια.

- Αν το δημοσιο καποια στιγμη πει "παιδια δεν πληρωνουμε αλλο" η τραπεζα θα συνεχισει να απαιτει τη δοση της.

- Η αποδοση των πανελ ειναι φθινουσα με τα χρονια, περιπου 1% ενα ετος. Σε 25 χρονια θα ειναι το 75% της τωρινης. Παραλληλα τα τοτε νεα πανελ θα εχουν αποδοση πολλαπλασια και θα ειναι φθηνοτερα..

Παρολα αυτα ειναι μια επενδυση. Θα εχει μια αποδοση μεγαλυτερη απο την τραπεζα, αλλα απεχει πολυ απο το να χαρακτηριστει "ευκαιρια". Με σοβαρη σκεψη μπορει καποιος να το προχωρησει, με την προυποθεση οτι εχει ενα κεφαλαιο. Υπαρχει το ρισκο να αθετησει καποια στιγμη το δημοσιο την υποχρεωση του να πληρωνει οποτε μενεις ξεκρεμαστος.

Αυτα για τα παρκα.

Για τις στεγες επειδη ειναι περιορισμενες οι επιφανειες η γνωμη μου ειναι να περιμενουμε λιγα χρονια για αποδοτικοτερα και οικονομικοτερα πανελ και να κανουμε ενα αυτονομο συστημα που θα συμπληρωνει τις αναγκες του σπιτιου.

Γενικως ειναι ενα παρτυ. Οσα κοροιδα μπουν θα την πατησουν. Με πολυ προσοχη ειναι μια καλη επενδυση. Σε καμια περιπτωση δεν ειναι η "ευκαιρια" που παρουσιαζεται.

Συμφωνώ.. θέλει μεγάλη προσοχή!!

κ γω έτσι έμαθα.. ότι δεν πρόκειται να κάνεις ποτέ απόσβεση διότι η συντήρηση κ μόνο των Φωτοβολταϊκών είναι αρκετά υψηλή!!

τελικά ρε παιδιά τι γίνεται μ' αυτήν την ιστορία ξέρει κανείς?

Καθημερινά βλέπω να "γεμίζουν" χωράφια ολόκληρα με πάνελ....

Θα με ενδιέφερε κι εμένα αλλά κάπου για κάποιο λόγο μου βρωμάει η δουλειά.

Για τα χωράφια από όσο ξέρω όσοι πήρανε άδειες...πήρανε.

Το μόνο που παίζει είναι τα φωτοβολταϊκά στη στέγη του σπιτιού σου, αν με λίγη τύχη έχεις νότιο προσανατολισμό (για να έχεις τη μέγιστη απόδοση).

Αναμένεται τα επόμενα χρόνια ραγδαία πτώση της τιμής αγοράς των πάνελ (αλλά και ραγδαία πτώση στην τιμή που αγοράζει η ΔΕΗ την κιλοβατώρα...)

Το μόνο "πρόβλημα" είναι ότι ξεκινάς μια επένδυση την οποία πληρώνεις εσύ με κάποιον τρόπο (δάνειο ή ίδια κεφάλαια) και την οποία την στηρίζεις στην καλή θέληση και "αξιοπιστία" του πλέον αναξιόπιστου σήμερα φορέα: το κράτος.

Re: Απάντηση: Φωτοβολταϊκά??? (reprise)

Το μόνο "πρόβλημα" είναι ότι ξεκινάς μια επένδυση την οποία πληρώνεις εσύ με κάποιον τρόπο (δάνειο ή ίδια κεφάλαια) και την οποία την στηρίζεις στην καλή θέληση και "αξιοπιστία" του πλέον αναξιόπιστου σήμερα φορέα: το κράτος.

Τα είπες όλα!

Τι ειναι ποιο συμφερον?

1) Να επενδυσεις στην τραπεζα 45.000 ευρω με ενα μεσο ορο επιτοκιου 3% και να παρεις μετα απο 25 χρονια τοκους και κεφαλαιο?

η

2) Να ξοδεψεις 45,000 σε ενα φωβολταικο στεγης 10κβ και να εισπρατεις τα εσοδα για 25 χρονια (μειον ετησια ασφαλιστρα - 1% το χρονο φθορα)?

ΥΓ
-Στην πρωτη περιπτωση μετα απο 25 χρονια εχεις το κεφαλαιο σου. Στην δευτερη εχεις ενα σχεδον αχρηστο και παρωχημενο εξοπλισμο.

-Στην πρωτη περιπτωση, αν κατσει καμμια στραβη, τραβας το κεφαλαιο οτι ωρα θες. Στη δευτερη δεν τραβας τιποτα.

-Η αισθηση μου ειναι οτι στην παρουσα φαση... cash is king.

Τι ειναι ποιο συμφερον?

1) Να επενδυσεις στην τραπεζα 45.000 ευρω με ενα μεσο ορο επιτοκιου 3% και να παρεις μετα απο 25 χρονια τοκους και κεφαλαιο?

η

2) Να ξοδεψεις 45,000 σε ενα φωβολταικο στεγης 10κβ και να εισπρατεις τα εσοδα για 25 χρονια (μειον ετησια ασφαλιστρα - 1% το χρονο φθορα)?

ΥΓ
-Στην πρωτη περιπτωση μετα απο 25 χρονια εχεις το κεφαλαιο σου. Στην δευτερη εχεις ενα σχεδον αχρηστο και παρωχημενο εξοπλισμο.

-Στην πρωτη περιπτωση, αν κατσει καμμια στραβη, τραβας το κεφαλαιο οτι ωρα θες. Στη δευτερη δεν τραβας τιποτα.

-Η αισθηση μου ειναι οτι στην παρουσα φαση... cash is king.

Καλά τα λες αλλά....αν η τράπεζα πτωχεύσει και τα ομόλογά σου "κουρευτούν", πόσο σίγουρος εισαι ότι θα έχεις το κεφάλαιο;
Κατα τα λοιπά πράγματι cash is king αλλά όσοι το έχουν σε περίσσεια το βγάζουν έξω και δεν ειναι απαραίτητα φοροφυγάδες (γνωστή μου που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα στα 56 της απο Τράπεζα έβγαλε το "παχυλό εφάπαξ", ανω των 100 χιλιάδων, σε Τράπεζα της Γερμανίας, καθώς βέβαια δεν εμπιστεύεται ούτε την δική της όπου δούλευε....)

Καλά τα λες αλλά....αν η τράπεζα πτωχεύσει και τα ομόλογά σου "κουρευτούν", πόσο σίγουρος εισαι ότι θα έχεις το κεφάλαιο;
Κατα τα λοιπά πράγματι cash is king αλλά όσοι το έχουν σε περίσσεια το βγάζουν έξω και δεν ειναι απαραίτητα φοροφυγάδες (γνωστή μου που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα στα 56 της απο Τράπεζα έβγαλε το "παχυλό εφάπαξ", ανω των 100 χιλιάδων, σε Τράπεζα της Γερμανίας, καθώς βέβαια δεν εμπιστεύεται ούτε την δική της όπου δούλευε....)

Οι καταθεσεις σε αυτο το ποσο ειναι εγγυημενες σε περιπτωση πτωχευσης τραπεζας. Τα ομολογα δε, δεν συνδεονται με την πτωχευση της τραπεζας αλλα της χωρας. Εαν πτωχευσει ομως η χωρα μαλλον θα εχει προβλημα και η ΔΕΗ (..και η εγγυηση των καταθεσεων βεβαια).

Στο θεμα της γνωστης σου, κατανοω την ανασφαλεια, αν και διαφωνω με την πραξη για πατριωτικους λογους.

Εναλλακτικα θα μπορουσε να τα ειχε τοποθετησει στην Εμπορικη (Credit Agricole group) με υπερτριπλασιο επιτοκιο και την εγγυηση της γαλλικης τραπεζας. (Θυμιζω οτι μεταπολεμικα η American Express ηταν η μονη τραπεζα που ειχε αποζημιωσει ολους τους καταθετες της).

Εναλλακτικοτερα, θα μπορουσε να αγορασει ενα κιλο χρυσου (σε χρυσες λιρες η πλακες των 20γρ) και με τα υπολοιπα να εβγαζε ενα 200αρι ευρω το μηνα σε τοκους.

Το θεμα του post μου βεβαια ηταν να αναδειξω μια αλλη αποψη σχετικα με μια πιθανη επενδυση στα φωτοβολταικα και οχι για τους κινδυνους του τραπεζικου συστηματος. :)

Σαφώς και το έθεσες σε σωστή βάση και συμφωνώ με τον συλλογισμό σε σχέση με τα φωοβολταικά, απλά ο πολύς ο κόσμος θεωρεί (και πιστεύω βάσιμα) ότι και το ρευστό δεν ειναι πλέον εξασφαλισμένο (ακόμη κι αν δεν υπάρξει πτώχευση Τράπεζας, μπορει να υπάρξει επιστροφή σε δραχμή....με οτι αυτό συνεπάγεται για το ρευστό).

Σαφώς και το έθεσες σε σωστή βάση και συμφωνώ με τον συλλογισμό σε σχέση με τα φωοβολταικά, απλά ο πολύς ο κόσμος θεωρεί (και πιστεύω βάσιμα) ότι και το ρευστό δεν ειναι πλέον εξασφαλισμένο (ακόμη κι αν δεν υπάρξει πτώχευση Τράπεζας, μπορει να υπάρξει επιστροφή σε δραχμή....με οτι αυτό συνεπάγεται για το ρευστό).

Οι καταθεσεις σε ευρω δεν θα μετατραπουν αυτοματα σε δραχμες, οπως εγινε οταν γυρισαμε απο δραχμες σε ευρω. Θα κρατηθουν οι υπαρχοντες λογαριασμοι σε ευρω και θα δημιουργηθουν νεοι σε δραχμες. Ετσι οταν χρειαζεσαι δραχμες, απλα θα κανεις την μετατροπη απο τον ενα λογαριασμο στον αλλο.

Σεναριο για επιστροφη στη δραχμη θα το συζητουσα μονο οταν εβλεπα βιωσιμη και σοβαρη αναπτυξιακη πολιτικη με ταυτοχρονη εκμεταλλευση ολων των πλουτοπαραγωγικων πηγων της χωρας. Τουτ'εστιν, πλεονασματικους και υγιεις ισολογισμους. Αλλιως ειναι αυτοκτονια και ευσεβης ποθος ορισμενων παραπληροφορημενων.

-bye-

Οι καταθεσεις σε ευρω δεν θα μετατραπουν αυτοματα σε δραχμες, οπως εγινε οταν γυρισαμε απο δραχμες σε ευρω. Θα κρατηθουν οι υπαρχοντες λογαριασμοι σε ευρω και θα δημιουργηθουν νεοι σε δραχμες. Ετσι οταν χρειαζεσαι δραχμες, απλα θα κανεις την μετατροπη απο τον ενα λογαριασμο στον αλλο.

Αυτό...που το ξέρεις;
Δεν έχει φύγει κάποιος απο το ευρώ ως τώρα για να ξέρουμε πως θα γίνει...

Σεναριο για επιστροφη στη δραχμη θα το συζητουσα μονο οταν εβλεπα βιωσιμη και σοβαρη αναπτυξιακη πολιτικη με ταυτοχρονη εκμεταλλευση ολων των πλουτοπαραγωγικων πηγων της χωρας. Τουτ'εστιν, πλεονασματικους και υγιεις ισολογισμους. Αλλιως ειναι αυτοκτονια και ευσεβης ποθος ορισμενων παραπληροφορημενων.

-bye-

Σ αυτά συμφωνώ απόλυτα μαζί σου....αν όμως τα είχαμε όλα αυτά δεν θα μας πείραζε το ευρώ, θα είμασταν Γερμανοί στην θέση των Γερμανών!

Εμείς πάντως βάλαμε φυσικό αέριο ως πιο οικολογικό, αλλά και καλά φτηνότερο και ότι τάχατε θα κάναμε απόσβεση με τους χαμηλότερους λογαριασμούς, αλλά κάπου στην μέση το κράτος άλλαξε για άλλη μια φορά τους όρους τους και τελικά... μπήκαμε μέσα!
Δεν το κρύβω, πάντα θεωρούσα τους πολιτικούς μεγάλυος ψέυτες, οπότε ο μόνος φταίχτης είμαι εγώ, που αυτή τη φορά κατάφεραν και με ξεγάλασαν.
Όσο αφορά τα φωτοβολταικά, πιστεύω ότι το σκηνικό να πουλάει ο ιδιώτης ενέργεια ακριβότερη από όσο πουλάει η ΔΕΗ, δεν θα κρατήσει για πολύ. Με του που ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, θα αλλάξει το σκηνικό (ίσως βέβαια τότε να συμφέρει να κρατήσεις το ρεύμα για τις ανάγκες σου...)

Ο λογος που η ΔΕΗ αγοραζει το ρευμα σε πολυ ακριβοτερη τιμη απο οσο το πουλαει ειναι οτι μεχρι σημερα πληρωνε μεγαλα προστιμα καθως δεν ειχε το απαραιτητο ποσοστο απο εναλλακτικες πηγες ενεργειας.
Και κατι αλλο το ρευμα απο τον ιδιωτη δε το αγοραζει η ΔΕΗ αλλα ο Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε http://www.desmie.gr/home/

ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ.ΟΛΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ.ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ'

Απάντηση: Re: Φωτοβολταϊκά??? (reprise)

ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ.ΟΛΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ.ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ'

Μερικές πληροφορίες για κλειστό κύκλωμα αλλά σε σπίτι, όχι χωράφι, εδώ:
http://www.avclub.gr/forum/showthre...F0%F4%E1+%F6%F9%F4%EF%E2%EF%EB%F4%E1%FA%EA%DC