Φωτογραφία "δρόμου"

"Δρόμος".....μμμμμ! Έστω δρόμος, αφού έχουμε εξώπορτες. Αλλά αντί ανθρώπων μιά σκοτεινή γυναικεία φιγούρα, που μας δείχνει πλάτη με σακκίδιο....

.....Ειρήνη ημίν τοις αμαρτωλοίς.

Η άποψή μου γιά τη φωτογραφία "δρόμου" είναι ότι κατ' αρχήν δεν μπορεί να είναι "στημένη" : είναι ένα χρονικό κλάσμα από κάτι που εξελίσσεται τυχαία (δεν είναι στατικό) και το μάτι του φωτογράφου βρίσκει το καταλληλότερο στιγμιότυπο, που έχει κάποιο ιδιαίτερο "θέμα". Η δική σου, Ιωσήφ, δεν είναι στιγμιότυπο έχει σκηνοθεσία. Την είπες Peace! Aυτό....-bye-

Κάλλιστα θα έμπαινε στις "νυκτερινές".

Καμία σκηνοθεσία! Η κοπέλα μου είναι παντελώς άγνωστη. Στέκεται και κοιτάζει με περισυλλογή την πινακίδα που γράφει “Peace” (εξού και η ονομασία). Ο χώρος που έλαβε χώρα είναι πολύ σημαντικός, ίσως να μην κατάφερα να το μεταφέρω. Λίγα μέτρα από το οδόφραγμα που χωρίζει την ημικατεχόμενη Λευκωσία.

Όλα αυτά χωρίς καμία διάθεση για αντιπαράθεση. Μου αρέσει η συζήτηση.

Δεν το φαντάστηκα ότι είναι εκεί, που περιγράφεις! Το σκηνοθετημένη, που είπα δεν προϋποθέτει και συνεννόηση με την κοπέλα, αλλά δεν μου φαίνεται να μετακινιόταν, πιθανά εκστασιασμένη από το περιβάλλον, που πραγματικά το οπτικό σου πεδίο δεν το φανερώνει σε όλη του την έκταση.

Η κατηγοριοποίηση είναι σχετική και φυσικά έγκειται στον φωτογράφο - πλην εξόφθαλμων περιπτώσεων.

...Εξαιρετική λήψη!

IMG-20191213-154651.jpg

δεν είναι φετινή, μια προσπάθεια από το κινητό

Καλησπέρα κι από εμένα. Είναι το πρώτο μου ποστ στο φόρουμ, και θα τολμήσω με μια φωτογραφία "δρόμου".50784529761_2698cee9f9_o.jpg

Καλώς ήρθες στο AVClub! Ωραία ξεκίνησες, περιμένουμε κι άλλες!

Πραγματικά ωραία φωτογραφία και της ταιριάζει το ασπρόμαυρο, κάτι που δεν πίστευα ότι θα πω για μια φωτογραφία δρόμου.
Παρεμπιπτόντως, πολύ δύσκολο το συγκεκριμένο είδος φωτογράφισης. Μόνο με compact στα κρυφά το τολμούσα (ακόμα και με έναν crop light συνδυασμό όπως η Canon M50 + EF-M 22mm f/2, φοβάμαι μη με κυνηγάνε, πόσο μάλλον τώρα που φοράω τον νεοαπεκτηθέντα EF-S 15-85mm adapted).

Πραγματικά ωραία φωτογραφία και της ταιριάζει το ασπρόμαυρο, κάτι που δεν πίστευα ότι θα πω για μια φωτογραφία δρόμου.
Παρεμπιπτόντως, πολύ δύσκολο το συγκεκριμένο είδος φωτογράφισης. Μόνο με compact στα κρυφά το τολμούσα (ακόμα και με έναν crop light συνδυασμό όπως η Canon M50 + EF-M 22mm f/2, φοβάμαι μη με κυνηγάνε, πόσο μάλλον τώρα που φοράω τον νεοαπεκτηθέντα EF-S 15-85mm adapted).

Παίζει ρόλο σίγουρα η κάμερα για να μη σε δούνε, αλλά και η γρήγορη εστίαση. Με τη G9 βγάζω χωρίς καν να κοιτάξω. Επίσης τώρα μαθαίνω με τη Z6 με wide area af στο κέντρο να βγάζω από επίπεδο μέσης χωρίς να κοιτάζω, εδώ όμως ο 50mm f1.8 δε συγχωρεί λάθη, και σε συνδυασμό με το μέτριο af της Nikon έχουμε και αρκετές αστοχίες. Πάντως σε καμία περίπτωση δε γίνεται όπως βλέπουμε σε ορισμένα βίντεο στο youtube (πχ Kai Wang) να σηκώνεις τη μηχανή στη μάπα του άλλου και να μην κουνιέται. Εγώ ειδικά που μένω Λάρισα σε κοιτάνε σαν εξωγήινο. Άσε που μια φορά με σταμάτησε αστυνομία... Απλά επειδή πέρασα έξω από το δικαστικό μέγαρο με μηχανή κρεμασμένη στο λαιμό. Με καπάκι στο φακό.

H φωτογραφία δρόμου είναι πραγματι δυσκολη αλλά μπορεις και να την χαρείς αποσπώντας και την σιωπηλή αποδοχή όποιου ειναι στο κάδρο , θέλει σίγουρα τρόπο και πολλές φορές ειλικρίνεια αλλά και προσοχή αν δείς κάποιον να το αποφευγει να μην επιμεινεις.

Μια σημερινή δική μου απο το κέντρο του Πειραιά

_1290341.jpg

H φωτογραφία δρόμου είναι πραγματι δυσκολη αλλά μπορεις και να την χαρείς αποσπώντας και την σιωπηλή αποδοχή όποιου ειναι στο κάδρο , θέλει σίγουρα τρόπο και πολλές φορές ειλικρίνεια αλλά και προσοχή αν δείς κάποιον να το αποφευγει να μην επιμεινεις.

Ωραία! Τη συγκεκριμένη φωτογράφιση αγνώστου στον Πειραιά, δεν θα τη διανοούμουν! Υποθέτω ότι ο "τρόπος" είναι ένα χαρακτηριστικό που έχουν οι περισσότεροι φωτογράφοι ILC που αρέσκονται στις "φωτογραφίες δρόμου", καλλιεργείται με τα χρόνια και βέβαια ενέχει το ρίσκο επίθεσης/κλοπής.

Μια σημερινή δική μου απο το κέντρο του Πειραιά

View attachment 176764
Θα ήθελες να μας πεις τον εξοπλισμό και τις ρυθμίσεις που χρησιμοποίησες;

Στάλθηκε από το SGP611 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πράγματι δύσκολη υπόθεση, θέλει τρόπο - κυρίως ευγένεια, χαμόγελο και ύφος "δεν κρύβομαι". Όπως είπε κι ο Κώστας μην επιμένετε αν δεν θέλει ο άλλος. Τέλος να είστε "ανοιχτοί" στον διάλογο, μου έχει τύχει να σβήσω φωτογραφίες που δεν ήθελε το "θέμα μου".

Χρειάζεται όμως και προσοχή, Δημήτρη, μιας και ζούμε σε δύσκολες εποχές.
Για να είμαστε και δίκαιοι ο καθένας από εμάς ίσως και να αντιδρούσε αν κάποιος άγνωστος τον φωτογράφιζε.
Εμένα μου έτυχαν κάποια περίεργα ... και το σπάσιμο είναι πως στις 2 φορές που παραλίγο να ξεφύγει η κατάσταση δεν έβγαζα καν φωτογραφία εκείνον που διαμαρτυρόταν.
Την μια φορά κοίταζα μέσα από´το viewfinder τις φωτογραφίες που είχα ήδη βγάλει και την άλλη κρατούσα τη φωτογραφική και έψαχνα θέμα!

Βέβαια, συμφωνώ 110%! Και να συμπληρώσω ότι σε πρώτο χρόνο, προσπαθώ να μην γίνω αντιληπτός κυρίως για να μην επηρεάσω την κατάσταση και δευτερευόντως για να αποφύγω τις όποιες αντιδράσεις. Εφόσον όμως σε πάρουν χαμπάρι, πας στο plan B, χαμόγελο και ευγένεια...