Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Νασαι καλά , 6.30 το πρωί η καλύτερη ώρα για φωτογράφηση ... είχα κοιμηθεί καμιά ωριτσα το βράδυ αλλά αποζημιώθηκα...

Πολύ ωραίες όλες!

Πολύ ωραίο νήμα και σίγουρα θα είναι το είδος που θα 'κολλήσω' για το επόμενο χρονικό διάστημα!

Τεό τα φώτα σου! Θα διαβάσω τον οδηγό σου στην αρχή του νήματος προσεκτικά.

Απάντηση: Re: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Να υποθέσω Τeo οτι ο τίτλος αναφέρεται στην ιδιαίτερη γεωμετρία του κάδρου και όχι του κτιρίου.

Last edited:

Μου αρέσει γενικά η επιλογή του φωτογράφου να χειρίζεται δημιουργικά τυχόν ατέλειες του φακού (εννοείται οτι όταν το κάνει σκεπτόμενα και όχι τυχαία), στο συγκεκριμένο είδος φωτογράφησης (αρχιτεκτονική) είμαι όμως λίγο επιφυλακτικός. Κατά τα αλλά η παρουσίαση όπως πάντα εξαιρετικη και με το δικό σου πάντα στίγμα.

Κανονικά, οι αρχιτεκτονικές χρειάζονται tilt-shift φακό. Το συγκεκριμένο κτίριο ήδη είχε μία καμπύλη στην αριστερή του πλευρά, οπότε σκέφτηκα να την αναδείξω την καμπύλη με μικρό εστιακό μήκος. Είναι και λίγο θέμα γούστου αλλά μάλλον η συγκεκριμένη δεν θα είχε νόημα με tilt-shift. Anyway...

Μου αρέσει σούπερ έτσι όπως είναι τώρα με την παραμόρφωση του υπερ-ευρυγώνιου.
Το... τετραγωνοποίησα γρήγορα στο PS και σαν να έχασε κάμποση από την αίγλη της.

Αν μιλούσαμε για αρχιτεκτονική απεικόνιση του κτιρίου ναι, αλλά για black & white fine art φάση είναι πέραν από δεκτό και με την παραμόρφωση ( βασικά προτιμητέο θα έλεγα )

"arrogance"
Δύο μικροί βράχοι με γωνία λήψης τέτοια που να δείχνει τη διαφορά μεγέθους ως "υπεροψία" του ενός έναντι του άλλου, μία ανάγκη να αναδυθεί από τη θάλασσα. Ο μικρότερος βράχος έχει σχετικά λιγότερη ευκρίνεια για να "δέσει" καλύτερα με τον αρνητικό χώρο γύρω του.

arrogance by Teo Kefalopoulos, on Flickr

Κώστα κατά τη γνώμη μου, κάτι δεν πήγε καλά με το white balance. Επίσης, σαν σύνθεση θα άφηνα εκτός όλο το δεξί κάθετο κομμάτι δεξιά από τις μπάρες γιατί:

1. τραβάνε έντονα το μάτι και δημιουργούν δυσαρμονία με τα αριστερά 3/4 ηρεμία και το δεξί 1/4 ένταση.
2. θα προτιμούσα μόνο τα αριστερό 3/4 γιατί δίνουν ένα ωραίο συνδυασμό φύσης και ανθρώπινης παρέμβασης (μπάρες).

Ευχαριστώ Θοδωρή για τις παρατηρήσεις σου.

Το wb είναι πειραγμένο στο tablet και μάλλον το παράκανα λίγο. Όσο για το δεξί κομμάτι ήταν δύσκολο να το κόψω τελειως στη ληψη, να φανταστείς οι χειρολισθήρες ήταν ανάμεσα σε 4 τέτοιες κολώνες και τους ήθελα οπωσδήποτε στο πλάνο. Μετά δεν σκέφτηκα να τον κόψω τελειως.

και μια ακόμη απο άλλη γωνία πιο μπροστά χωρίς αυτούς ...

Storm on island Moni. by Costas Boukouvalas, on Flickr

Εννοώ ότι θα προτιμούσα να αφαιρεθεί το κάθετο κομμάτι δεξιά που περιλαμβάνει τη λευκή κολόνα, τα φώτα κλπ.

Ναι το κατάλαβα , όσο το έκανα έβαλα την άλλη λήψη... νομίζω πως έστρωσε καπως.

Την έκανα και Α/Μ γιατί με το WB δεν είμαι σίγουρος τι έχω κάνει , άφησα ένα μικρό κομμάτι της βάσης που ακόμη τραβά το μάτι γιατί μου παει πολύ δεξιά η σκάλα , από εκεί και πέρα μάλλον θέλει αφαίρεση χειροκίνητα (τώρα εδώ που είμαι το έχω τερματίσει από επεξεργασία)

Handrail by Costas Boukouvalas, on Flickr

Χμμ εγώ θα πήγαινα μπροστά από τη λευκή κολόνα για πιο ευρυγώνιο κάδρο. Ο φακός που χρησιμοποίησες έχει τέτοια δυνατότητα.

Οκ κατάλαβα, αυτό ήθελα αρχικά να κάνω αλλά παρότι παιδευτηκα αρκετά δεν τα κατάφερα, αρχικά το νερό ανέβαινε πάνω και τα βράχια γλιστρούσαν τρομερά , κανα δυο φορές κόντεψα να πέσω μέσα, έχω τραβήξει και φωτό με το νερό να ανεβαίνει επάνω απο τις λαβές , τα πόδια μου γίνανε μούσκεμα, είναι πολύ κοντά οι λαβές στην κολώνα και το τριποδι δεν χωράει , για τη λήψη εβαλα τη μηχανή σε δίπλα κολώνα, θα ξαναπάω να δοκιμάσω όμως με κοντό τρίποδακι αν μπορώ να βγάλω τη λήψη που λες.

πολυ ωραια προσπαθεια Κώστα. να τολμησω μια ερωτηση - παρατηρηση. βλεποντας τις μπαρες. μηπως θα ηταν ποιο εντυπωσιακο σαν καδρο αν πηγαινες και στεκοσουν πισω ακριβως απο τις μπαρες και λιγο πιο πανω απο αυτες να φαινοταν αμυδρα το πρωτο σκαλοπατι ...ωστε να ειχες ενα ποιο μινιμαλιστικο τοπιο..την ακρη του βραχου την θαλασσα σαν συννεφο και τις μπαρες να βυθιζονται μεσα σε αυτο?