Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Τέο τά άγαθά κόποις κτώνται...
Ό μοναχικός δρόμος τής Τέχνης πού άκολουθείς μέ συνέπεια χρόνια τώρα δικαιώνεται καί έπίσημα άν καί νομίζω ότι δέν είναι δεδομένος ό στόχος όταν ξεκινάει ό Καλλιτέχνης στήν άρχή τού δρόμου πού έπιλέγεται έξ'άρχής άλλά πέρα άπό τήν άγάπη καί τό ταλέντο άπαιτούνται θυσίες, γνώσεις καί προπάντων όραμα, άγάπη στήν πορεία πρός τήν όλοκλήρωση πού τελικά δέν έρχεται ποτέ μέχρι Τέλους καί αυτή είναι ή έξέλιξη γιά τούς έραστές τής Τέχνης άενάως στήν άναζήτηση της.
Καλή πορεία μέ ύγεία σέ ότι κάνεις.

Χίλια μπράβο, Θοδωρή! Εξαιρετική δουλειά που αξίζει κάθε βραβείο! Συγχαρητήρια για τη διάκριση σου!

"feathered mist gazers"
11 γλάροι κοιτάζουν την ομίχλη για 135 δευτερόλεπτα. Ίσως από τις πιο αγαπημένες μου φωτογραφίες μακράς έκθεσης. Προσωπικά τη θεωρώ ως μία δίλεπτη θαλασσογραφία...

"anxious spectators"
Μία πρόσφατη λήψη υπό βροχή. Ένα σύνηθες θέμα από το Δέλτα Αξιού. 8 κορμοράνοι δείχνουν να αναμένουν με ανυπομονησία κάποιο θέαμα. Από τις ελάχιστες φορές που χρειάστηκα τηλεφακό (λήψη στα 158mm) κι εδώ αποδείχτηκε χρυσάφι!

Εξαιρετικότατη! Μπράβο και πάλι.
Απορία: Πόσα δευτερόλεπτα έμειναν ακίνητα τα πουλιά ή είναι σύνθεση δύο λήψεων;

Εξαιρετικότατη! Μπράβο και πάλι.
Απορία: Πόσα δευτερόλεπτα έμειναν ακίνητα τα πουλιά ή είναι σύνθεση δύο λήψεων;

Σ' ευχαριστώ πολύ! Δεν είναι σύνθεση και είμαι κατά του composite ως φιλοσοφία. Το μόνο που μπορεί να κάνω είναι μια αλλαγή ουρανού και τίποτε άλλο. Σίγουρα όμως αφαιρώ πολύ συχνά στοιχεία του κάδρου που λειτουργούν ενάντια στο τελικό αποτέλεσμα.

Τα πουλιά έτσι κάθονταν κατ' όλη τη διάρκεια της λήψης (75"). Μπορεί να τα βρεις να κάθονται στο ίδιο μέρος για μισή ώρα και φυσικά όλα έχουν ένα blur αν δεις το αρχείο 100%. Τότε που έβγαλα τη φωτο έβρεχε αρκετά και είχαν κλειστά τα φτερά τους. 'Εχω τύχει να τα δω, όταν τελειώνει η βροχή και βγαίνει ήλιος, να κάθονται πολύ ώρα σε ένα μέρος και να ανοίγουν τα φτερά τους σαν σταυρό για να στεγνώσουν. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος κορμοράνος σε καλό σημείο με ανοιχτά φτερά, θα είναι πολύ καλό θέμα. Την ίδια ημέρα φωτογράφησα κι έναν σταχτοτσικνιά που έμεινε εντελώς ακίνητος για πολλά λεπτά, το μόνο που κουνούσε ήταν το κεφάλο του, το σώμα ακίνητο. Από τα ωραία της πανίδας στο Δέλτα...

"sans noise"
Μία 2:1 εκδοχή ενός προηγούμενου έργου μου. Την έφτιαξα για να μεταφέρω τη μοναδική αίσθηση ηρεμίας και απομόνωσης που μπορεί κάποιος να γνωρίσει στο Δέλτα Αξιού. Στη συγκεκριμένη περιοχή έμαθα και αγάπησα τη μακρά έκθεση και φυσικά βρίσκομαι εκεί δεκάδες φορές κάθε χρόνο.

sans noise by Teo Kefalopoulos, on Flickr​

Απάντηση: Re: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Ιωσηφ μου αρέσει η απλότητα του θέματος και η high key παρουσίαση σου.

Σας ευχαριστώ πολύ! Ιωσήφ πολύ καλό κάδρο! Προσωπικά, θα το ήθελα λίγο πιο wide αριστερά-δεξιά και επάνω για να έχει περισσότερο αέρα το δεντράκι γύρω του και για να κατέβει λίγο προς το κέντρο. Γενικά ωραία θέμα.

Ε βέβαια! αυτό μάλιστα! Φυσικά και η προηγούμενη είναι εύκολο να πάρει αυτόν τον αέρα με γέμισμα του καμβά, ειδικά όταν έχει σχεδόν ανύπαρκτη πληροφορία στην περιφέρεια. Δεν ξέρω αν ήταν σκόπιμα τα crushed blacks αλλά θα έδινα στα κλαδιά λίγη υφή/τονισμό. Επίσης, δοκιμασε ένα απαλό negative exposure grad από το πάνω άκρο μέχρι τη μέση. Θα δώσει καλή αίσθηση του βάθους...

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!
Θοδωρή, ευχαριστώ πάρα πολύ και για τις συμβουλές. Το εκτιμώ ιδιαίτερα.