Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Εξαιρετική!
Θοδωρής, μια απορία. Πόσα δευτερόλεπτα ήταν η λήψη και δεν κουνήθηκε καθόλου το θέμα σου; Υπήρχε πλήρης άπνοια;

Πολύ καλή! Έχω βγάλει σχεδόν ίδιο κάδρο από το ίδιο σημείο! Αν μου επιτρέπεις, μερικές παρατηρήσεις. Δεν ξέρω αν τα σύννεφα έχουν αυτή τη ροή λόγω της ΜΕ αλλά αν ενισχύθηκαν με radial blur ίσως δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο. Επίσης, θα προτιμούσα να δω την κορυφή του πύργου στο άνω αριστερό τρίτο του κάδρου και όχι τόσο ψηλά στο πάνω μέρος. Βέβαια, υπάρχει αρκετός "αέρας" από πάνω αλλά νομίζω πως εδώ ο κανόνας των τρίτων ίσως θα βοηθούσε. Επίσης, θα γύριζα την κάμερα ελάχιστα προς τα αριστερά (ή θα έκανα πιο ανοιχτό κάδρο) έτσι ώστε το τμήμα της γέφυρας στο βάθος να καταλήγει ακριβώς στο κέντρο του κάδρου. Τέλος, το δεξί άκρο της γέφυρας θα μου άρεσε να το δω να ξεκινά ακριβώς από την πάνω δεξιά γωνία του κάδρου. Πάραυτα συνολικά στέκεται πολύ καλά η φωτογραφία.

Θοδωρή, σε υπερευχαριστώ για το σχόλιο σου.
Εννοείται πως σου επιτρέπω να κάνεις παρατηρήσεις, μην σου πω ότι τις επιδιώκω μάλιστα, γιατί έχουν να μου προσφέρουν πολλά.
Όσον αφορά στα σύννεφα, αυτή είναι η ροή λόγω long exposure. Ποτέ δε χρησιμοποίησα radial blur για αυτό τον σκοπό.
Σχετικά με την τελευταία παρατήρηση, αυτός ήταν ο σκοπός μου. Δυστυχώς τα χάλασα κάπως λόγω της παραμόρφωσης του φακού.
Όσον αφορά στις άλλες δύο επισημάνσεις, ομολογώ πως δεν τις σκέφτηκα. Φτιάχνοντας στο μυαλό μου το κάδρο με αυτές τις διορθώσεις, πιστεύω κι εγώ πως θα ήταν "καλύτερο" (ίσως πιο ισορροπημένο) το κάδρο.
Σε ευχαριστώ και πάλι και ξανατονίζω πως προσωπικά θεωρώ ότι τέτοια σχόλια με βοηθούν πολύ να βελτιωθώ.

Πέραν της σύνθεσης του κάδρου η διχρωμία κόκκινο - πράσινο "γράφει" πολύ ωραία...

Πολύ πιο δυνατή η έγχρωμη εκδοχή από την α/μ, στη συγκεκριμένη φωτογραφία!
Κι όταν έβλεπα την α/μ, σκεφτόμουν πόσο τέλεια ήταν!
Συγχαρητήρια, Θοδωρή!

Άλλο ένα ωραίο κάδρο, θα πω όμως πάλι τη σύστασή μου, ότι θα ήθελα εκεί που ο πυλώνας της γέφυρας συναντά το ναό, αυτό να γίνεται στο πάνω δεξί τρίτο. Έχω την αίσθηση ότι αυτό το κρίσιμο κομμάτι του κάδρου έχει πάει πολύ στην άκρη...

• Love
Reactions: anochampions
10 στοπ φιλτρο ?
Ναι.
Άλλο ένα ωραίο κάδρο, θα πω όμως πάλι τη σύστασή μου, ότι θα ήθελα εκεί που ο πυλώνας της γέφυρας συναντά το ναό, αυτό να γίνεται στο πάνω δεξί τρίτο. Έχω την αίσθηση ότι αυτό το κρίσιμο κομμάτι του κάδρου έχει πάει πολύ στην άκρη...
Ευχαριστώ, Θοδωρή, και πάλι.
Σωστή η σύσταση σου, αυτό ήθελα και εγώ. Η επιλογή όμως αυτού του κάδρου έγινε λόγω "ανωτέρας βίας".
Στη συνέχεια του κάδρου γινόταν ο κακός χαμός με γερανούς. Καμία σχέση με αυτούς που υπάρχουν ήδη στο κάδρο, οπότε θέλησα να τους αποφύγω.
Έτσι σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή. Το λάθος μου είναι πως δεν έβγαλα άλλη μία με σωστότερη τοποθέτηση του ναού στο κάδρο, ώστε να προσπαθήσω μετά στην επεξεργασία να αφαιρέσω τους γερανούς.

Υ.Γ Έχω μια νυχτερινή που φαίνονται οι γερανοί που αναφέρω. Θα την ανεβάσω αύριο-μεθαύριο ...

"per aspera"
Λήψη υπό βροχή και αέρα μπροστά σε απομεινάρια εξέδρας στα Ν. Μουδανιά.

per aspera by Teo Kefalopoulos, on Flickr​
Α! ένα από τα σημεία που έπαιζα μικρός! ...μόνο που δεν ήταν ακριβώς εξέδρα, αλλά το σημείο που έβγαιναν τα λύματα πριν γίνει ο βιολογικός :rolleyes:

• Like
Reactions: gkpapad