Φωτογραφία πορτρέτου

Re: Πορτρέτο

Και πάλι, ο φυσικός φωτισμός μπορεί να αξιοποιηθεί με χαρτόνια, καθρέφτες, ανακλαστήρες κλπ. Και μάλιστα δίχως πολλά έξοδα (πόσο πάει ένα μεγάλο λευκό ή ένα μεταλιζέ χαρτόνι; ) Πόσοι όμως το κάνουμε?

Απάντηση: Πορτρέτο

Κάπου την έχω ξαναποστάρει αυτή τη φωτο με τη γιαγιά, εδώ έχουμε απολύτως φυσικό μαλακό φωτισμό και μάλιστα στην ύπαιθρο-ελαφριά συννεφιά.

thia1.jpg

Ο φυσικός φωτισμός έξω θέλει να διαχέεται με κάποιο τρόπο. Κάτω από φυλλώματα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά, ειδικώς εάν ξεφεύγει και καμία ακτίνα πού και πού.

Βλέποντας τέτοιες φωτογραφίες ένα είναι το συμπέρασμα (για εμένα τουλάχιστον),
δε μου λέιπει εξοπλισμός, η γνώση μου λείπει για να αξιοποιήσω αυτά που έχω...

Ωρα για βαθμολογια.

Να περασει ο Βασιλης με τον κηδεμονα του!:smash:

Λοιπον φιλτατε Βασιλη. Ειμαι ευχαριστημενος μαζι σου. Παρακολουθεις στο μαθημα :music-smiley-004:που ειναι πολυ σημαντικο, μελετας :music-smiley-006:και τα αποτελεσματα φαινονται.

Σου εβαλα υψηλη βαθμολογια για να σε επιβραβευσω για την προσπαθεια αλλα και να σε ενθαρυννω για να προσπαθησεις περισσοτερο. Δεν θελω ομως να επαναπαυτεις γιατι εχουμε πολυ δρομο ακομα.

Λοιπον, εχουμε και λεμε

μπαρμπα Ντινος.....:drummer: 9/10 (κλασικο μεν, εργο τεχνης δε)

Ο μπαρουτοκαπνισμενος μπομπιρας ....:drummer: ....9/10 (πρωτοτυπια)

Το μωρακι sssss!!....:drummer:....9/10 (για το εξοχο φως)

H γιαγια.......:drummer:.....8.5/10

ο μπαρμπα Γιαννης....:drummer:......7.5/10 (για μια σκια χασαμε ενα βαθμο).

Και παλι συγχαρητηρια και καλη συνεχεια.

Για μένα η φωτογραφία του μπάρμπα Γιάννη είναι η καλύτερη.
Είναι σα να βλέπω την ψυχή του γέροντα μέσα στο κάδρο, τι παραπάνω χρειάζεται ένα πορτρέτο;

Για μένα η φωτογραφία του μπάρμπα Γιάννη είναι η καλύτερη.
Είναι σα να βλέπω την ψυχή του γέροντα μέσα στο κάδρο, τι παραπάνω χρειάζεται ένα πορτρέτο;

κατα αρχην Ηλια δεν θα αμφισβητουμε τους καθηγητες μας. :grandpa:

παρολα αυτα επειδη εισαι καλο παιδι και φρονιμο (οχι σαν τον send :HTEHETH63:που πειραζει συνεχεια τον Βασιλη) θ σου πω.....οτι εχεις δικιο.

Ειναι μια φωτογραφια με πολυ ψυχη!!! Παραδεχομαι οτι ημουν λιγο αυστηρος και βιαστικος. Αλλα νομιζω οτι εχω δει και καποια αλλη του μπαρμα Γιαννη καλυτερη. Μπορει κ να μην θυμαμαι καλα.

Απάντηση: Re: Πορτρέτο

Και πάλι, ο φυσικός φωτισμός μπορεί να αξιοποιηθεί με χαρτόνια, καθρέφτες, ανακλαστήρες κλπ. Και μάλιστα δίχως πολλά έξοδα (πόσο πάει ένα μεγάλο λευκό ή ένα μεταλιζέ χαρτόνι; ) Πόσοι όμως το κάνουμε?

Μια καλή και πρακτική λύση είναι: Φύλλα φελιζολ (συνήθως 70Χ100cm ή μικρότερα) πάχους 2,5-3cm ντυμένα απο τη μια πλευρά με αλουμινόχαρτο.
Έτσι έχουν διπλή χρήση, λευκό απο τη μια για απαλά "γεμίσματα" σε σκιές-ενδείκνυται για γυναικείο πορτραίτο- και ασημί απο την άλλη για πιό έντονα αποτελέσματα-αντρικό πορτραίτο.
Το εφαρμόζαμε κατα κόρον στο στούντιο την δεκαετία του '80.

Ο Λύκος πλάι στη φωτιά
μαζεύει τα παιδιά του,
που ακούν με στόμα ορθάνοικτο
τα κατορθώματά του

:flipout::flipout:

Re: Απάντηση: Πορτρέτο

Αυτήν εδώ είχατε δεί κύριε http://www.azcolt.com/photomonth.aspκαι με βάλατε τιμωρία....

Nαι, μπραβο!

Χμμ!

Λοιπον, η πρωτη εχει οντως πολυ ψυχη (κουραση, ταλαιπωρια, βασανα). Τεχνικως εχει πολυ καλο καδραρισμα αλλα και μια βαρια σκια κατω απο την μυτη μεχρι το σαγονι που ξερω οτι χωρις ανακλαστηρα δεν μπορουσες ν αποφυγεις. Παρ ολα αυτα η βαθμολογια λογω ψυχης εχει παει στο 8,5

Η δευτερη εχει κι αυτη μια μεγαλη εκφραστικοτητα (βλεμμα που απλα δεν μπορω να περιγραψω), τεχνικως καλυτερο ελεγχο στις σκιες και παιρνει το 9αρακι της.

Δεν θυμαμαι γιατι ακριβως σε ειχα βαλει τιμωρια αλλα μαλλον θα εκανες παλι φασαρια με τον send :flipout::flipout:

Μαζί σας, συμφωνώ ότι ο εξοπλισμός είναι ένα τίποτα μπροστά στις γνώσεις και την αποτύπωση της στιγμής.Πλήν όμως,αν οι αντανακλάσεις είναι ελεγχόμενες (θα μάθω που θα πάει,με σας δίπλα μου δεν φοβάμαι τίποτα)το αποτέλεσμα ίσως εκθαμβωτικό.Μ'αρέσουν προς το παρόν 2 κατηγορίες φωτογραφίας:τοπίου(πρέπει να είσαι εκεί την κατάληλη στιγμή)και πορτέτο.Όχι ότι τ'αλλα μ'αφήνουν αδιάφορο.Νοιώθω σαν να κοιμόμουν 18 χρόνια στη λίθινη εποχή και ξύπνησα στο 2000!!:a0210:
Το studio έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα:
Παίρνεις αυτό ακριβώς που θέλεις.

Μαζί σας, συμφωνώ ότι ο εξοπλισμός είναι ένα τίποτα μπροστά στις γνώσεις και την αποτύπωση της στιγμής.Πλήν όμως,αν οι αντανακλάσεις είναι ελεγχόμενες (θα μάθω που θα πάει,με σας δίπλα μου δεν φοβάμαι τίποτα)το αποτέλεσμα ίσως εκθαμβωτικό.Μ'αρέσουν προς το παρόν 2 κατηγορίες φωτογραφίας:τοπίου(πρέπει να είσαι εκεί την κατάληλη στιγμή)και πορτέτο.Όχι ότι τ'αλλα μ'αφήνουν αδιάφορο.Νοιώθω σαν να κοιμόμουν 18 χρόνια στη λίθινη εποχή και ξύπνησα στο 2000!!:a0210:
Το studio έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα:
Παίρνεις αυτό ακριβώς που θέλεις.

Φίλε ncups με πρόλαβες! Αν διαθέτεις όρεξη, χρόνο και λίγο χώρο μη το σκέφτεσαι καθόλου! Το κόστος που αναφέρεις είναι μηδαμινό μπροστά στα οφέλη. Θα έχεις περισσότερες δυνατότητες και περισσότερο έλεγχο που θα σου επιτρέψει να μάθεις γρηγορότερα και να έχεις καλύτερα αποτελέσματα όταν τα θέλεις εσύ. Μη ξεχάσεις να πάρεις και ένα-δύο σχετικά βιβλία που θα σε γλυτώσουν από το να προσπαθείς να ανακαλύψεις τον τροχό και θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις με ...σπινάρισμα αντί με σπρώξιμο! :smile:

Υ.Γ Μάλιστα θα σου έλεγα να διαβάσεις πρώτα το βιβλίο και μετά να αγοράσεις ώστε να ξέρεις τι θέλεις!

Sotos, thx !!!Για πρότεινε κάνα βιβλίο,site, κάτι να χουμε να πορευόμαστε...Προς το παρόν διαβάζω γενικές συμβουλές από τον Ken Rockwell.

@Billy, βάζω στοίχημα ότι ήσουν πλάτη στο σφαγείο που πάει τα πρόβατα!!!:flipout::flipout::flipout:

Sotos, thx !!!Για πρότεινε κάνα βιβλίο,site, κάτι να χουμε να πορευόμαστε...Προς το παρόν διαβάζω γενικές συμβουλές από τον Ken Rockwell.

Από Ελληνικά βιβλία δεν γνωρίζω, (κάποιος άλλος θα ξέρει να σου προτείνει) -εδώ και πολλά χρόνια, διαβάζω βιβλία μόνο στα Αγγλικά αφού έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να επιλέγω τα καλύτερα σε κάθε τομέα. Αν ξέρεις καλά Αγγλικά τότε μπορώ να βοηθήσω.

Από site προτείνω για τοπίο το http://www.luminous-landscape.com -μπορεί να το ξέρεις, και επίσης προτείνω ανεπιφύλακτα την αγορά των DVD που εκδίδει -έχω πάρει καμιά 10αριά, είναι όλα καταπληκτικά και με έχουν βοηθήσει έως πάρα πολύ (πάλι χρειάζεται να ξέρεις καλά Αγγλικά για να καταλαβαίνεις χωρίς υπότιτλους -τα Αγγλικά θεωρώ ότι είναι υπερ-εργαλείο, σου δίνουν πρόσβαση στα "καλά" του internet και της παγκόσμιας πληροφορίας.)

Last edited:

Εεεε....4 χρόνια Αγγλική φιλολογία...Διδάσκω από το '92...Α!Στη σχολή γνώρισα τη γυναίκα μου.Καθηγήτρια Αγγλικών σε Γυμνάσιο-Λύκειο της περιοχής.:2thumb22sup:Μάλλον δεν έχω κανένα θέμα με τα Αγγλικά...Βλέπω και ακούω το Site τώρα...Αυτά που έχω δει μέχρι τώρα είναι πολύ χρήσιμα...ΤΗX Sotos!!!

Υ.Γ.Τι μέρη είναι αυτά που έχει στο forum!!

Εεεε....4 χρόνια Αγγλική φιλολογία...Διδάσκω από το '92...Α!Στη σχολή γνώρισα τη γυναίκα μου.Καθηγήτρια Αγγλικών σε Γυμνάσιο-Λύκειο της περιοχής.:2thumb22sup:Μάλλον δεν έχω κανένα θέμα με τα Αγγλικά...

Τότε σου αξίζει το καλύτερο, να διευκρινήσω όμως ότι επειδή αυτόν τον καιρό ενδιαφέρομαι για tabletop photography και macro μπορώ να σου προτείνω κάποια βιβλία γενικής πληροφόρησης για το φωτισμό, (όχι ειδικά για πορτραίτο) από τα 8 που πήρα πριν μερικές μέρες από www.amazon.co.uk (225 ευρώ σύνολο) -αν και δεν είμαι άσχετος με τον φωτισμό.

Λοιπόν, το καλύτερο όλων βιβλίο-αποκάλυψη που προτείνω (και θεωρώ ότι επιβάλεται κιόλας) είναι το "Light Science & Magic, An introduction to Photographic Lighting". Καταπληκτικό βιβλίο. Αυτό το διαβάζεις πρώτο άσχετα με το είδος που θέλεις να ασχοληθείς. Μιλάει για τα πολύ θεμελιώδη πράγματα και όχι μόνο (θα σου λύσει όλες τις απορίες) οργανωμένα, ουσιαστικά και χωρίς κενά (...και με χιούμορ) για να βάλεις πολύ καλές βάσεις. Οι αρχές που αναλύει το βιβλίο ισχύουν παντού σε οποιοδήποτε είδος φωτογράφησης και θα μπορούσες να τα καταφέρεις ακόμα και χωρίς να πάρεις άλλο βιβλίο.

Το δεύτερο απαραίτητο θα έλεγα στην περίπτωση τη δική μας που θέλουμε να γλυτώσουμε κόστος, είναι το "Low Budget Shooting, Do it yourself solutions to professional photo gear". Είναι σχετικά μικρό, αλλά έχει μερικές πολύ έξυπνες λύσεις ιδιοκατασκευών πχ πως να φτιάξεις ένα τέλειο softbox! Μιλάμε για τέλειο!

Αφού διαβάσεις το πρώτο θα επιλέξεις καλύτερα ένα εξειδικευμένο βιβλίο πορτραίτου. Εγώ πηγαίνω στο www.Amazon.com που έχει σε πολλά βιβλία τη δυνατότητα "Look inside" (καθώς και μεγαλύτερη ποικιλία) για ψάξιμο και μετά τα παραγγέλνω από το www.amazon.co.uk για γρηγορότερη παράδοση και αποφυγή τελωνείου.

Πήρα επίσης (εκτός από τα macro) για φωτισμό τα "Studio Lighting Solutions" και "Creative Lighting Techniques" αλλά περισσότερο προορίζονται για τον τομέα που ανέφερα.