Φωτογραφία πορτρέτου

Re: Πορτρέτο

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. :chinese:
Είναι οι πρώτες μου φωτογραφίες με dslr μηχανή, καθώς και η πρώτη φορά που ανεβάζω φωτογραφίες.
Λόγω λάθους και οι νέες εικόνες είναι χαμηλής ανάλυσης. :nounder:

Απάντηση: Re: Πορτρέτο

Είναι οι πρώτες μου φωτογραφίες με dslr μηχανή,

Και πέτυχες τέτοιο panning όπως στην δεύτερη φωτό ?

Μπράβο , να χαίρεσαι και τους μικρούς .

Ανεβάζω και άλλη μια, που έτυχε να τραβήξω την ίδια μέρα.

DSC_0012.jpg

Παρακαλώ τα σχολιά σας. Αυτή δεν την έχω επεξεργαστεί.

Παρακαλώ τα σχολιά σας. Αυτή δεν την έχω επεξεργαστεί.

Ωραια χρωματα, ωραια στιγμη, το καδραρισμα επρεπε να ειναι καλυτερο, δηλαδη να μη φαινοταν το αλλο παιδακι, ισως με αλλη γωνια στη μηχανη (με καποιο κροπ δε νομιζω να διορθωνεται)...

Γεία σου συν ονόματε, :2thumb22sup:
Ευχαριστώ πολύ για να σχόλια. :worshippy:
Ήταν πολυ δύσκολο να κάνω σωστό καδράρισμα διοτί αφενός ήταν πάρα πολλά παιδάκια μαζί, αφετέρου εγώ ήμουν χαμένος μεταξύ των ρυθμίσεων της μηχανής, του περιορισμένου χώρου που είχα για να κινηθώ, του φόβου που είχα για να μην βραχεί ο εξοπλισμός (ο φακός δεν γλύτωσε κάποιες σταγόνες) και της απειρίας μου. Στο τέλος επίσης ανακάλυψα ότι είχα το VR κλειστό.
Στόχος μου ήταν μην έχω συνηθισμένη οπτική γωνία.

Ολες οι συμβουλές είναι ευπρόσδεκτες. :ears:

Έχω και μερικές ερωτήσεις,
Επειδή ο χώρος ήταν κλειστός και ο φακός που έχω δεν είναι αρκετά γρήγορος (16-85 vr 3.5-5.6), έβαλα iso 400, με κλείδωμα της ταχύτητας κλείστρου στο 1/250, και διάφραγμα ελεγχόμενο από την μηχανή και autofocus στο AF-C 3d mode, και white balance στο auto. Είχα το VR off, και χρησιμοποίησα φλάς (της μηχανής). Δεν είχα τρίποδο, και τραβούσα σε nef και οχι σε jpeg.
α) Θα μπορούσα να έχω βάλει άλλες ρυθμίσεις για μικρότερο iso;
β) Εαν είχα το VR ανοιχτό, θα μπορούσα να έχω μικρότερο iso και μικρότερη ταχύτητα αλλά με το ιδιο πάγωμα της κίνησης;
γ) Θα ήταν προτιμότερο, σε παρόμοιες καταστάσεις να έχω πιο μεγάλο ζοομ; (70-300 πχ).

Βάζω άλλη μια

DSC_0042.jpg

Βάζω άλλη μια.....
Για τα τεχνικά θα σου πουν οι ειδικοί εγώ μόνο την άποψη μου σαν "θεατης" στο πως βλέπω το καδρο σου

Το κεφάλι του παιδίου στη μέση δεν βοηθάει το κάδρο σου γιατί κόβεται μεγάλο κομμάτι κάτω αριστερά και ταυτόχρονα πάνω δεξιά "περισσεύει χώρος" που γεμίζει με "κομπάρσους" οι οποίοι δυστυχώς αποσπούν το μάτι.

Στην προηγούμενη που είχε παρόμοιο σαν κάδρο πρόβλημα μου άρεσε περισσότερο η γωνία λήψης (από πάνω). Εκεί με ένα βήμα πιο αριστερά ή και πιο κλειστό κάδρο να μην είχες κανένα πρόβλημα. Αντίθετα σε αυτή έχεις κατέβει πιο χαμηλά αλλά νομίζω ότι έχασες μια και o γύρω χώρος φαίνεται "κομμένος" άρα δεν προσθέτει κάτι και έχασε και την αμεσότητα της από πάνω λήψη στο κυρίως θέμα

NtinNton θεωρώ πολύ εύστοχες τις παρατηρήσεις σου σχετικά με το καδράρισμα. :a0210:

Δυστηχώς η δεύτερη λήψη ήταν αρκετά μακριά από εμένα, ενώ στην πρώτη ήμουν δίπλα και είχα το πλεονέκτιμα του ύψους.

...

Ολες οι συμβουλές είναι ευπρόσδεκτες. :ears:

Έχω και μερικές ερωτήσεις,
Επειδή ο χώρος ήταν κλειστός και ο φακός που έχω δεν είναι αρκετά γρήγορος (16-85 vr 3.5-5.6), έβαλα iso 400, με κλείδωμα της ταχύτητας κλείστρου στο 1/250, και διάφραγμα ελεγχόμενο από την μηχανή και autofocus στο AF-C 3d mode, και white balance στο auto. Είχα το VR off, και χρησιμοποίησα φλάς (της μηχανής). Δεν είχα τρίποδο, και τραβούσα σε nef και οχι σε jpeg.
α) Θα μπορούσα να έχω βάλει άλλες ρυθμίσεις για μικρότερο iso;
β) Εαν είχα το VR ανοιχτό, θα μπορούσα να έχω μικρότερο iso και μικρότερη ταχύτητα αλλά με το ιδιο πάγωμα της κίνησης;
γ) Θα ήταν προτιμότερο, σε παρόμοιες καταστάσεις να έχω πιο μεγάλο ζοομ; (70-300 πχ).

....

Πρώτο όνομα είμαστε ... σε ποσότητα εννοείται.

α) Στην D7000 και εφοσον τραβας NEF μην σε απασχολεί το ISO. Για σταθερή ταχύτητα και διάφραγμα είναι πολύ μικρή η διαφορά ποιότητας ανάμεσα σε ISO100 vs 200 και σχεδόν μηδενική απο κει και πάνω εως το 1600.
Απο 1600 και πάνω αναλαμβάνει δράση μια μορφή αποθορυβοποίησης που επηρεάζει και τα RAW. Αν είσαι λεπτολόγος και θέλεις να έχεις πλήρη έλεγχο αποθορυβοποίησης βάλε max ISO 1600.

β) Το πάγωμα της κίνησης το κάνει αποκλειστικά η ταχύτητα κλείστρου.

Κανονικά ο φωτογράφος διαλέγει

1) την ταχύτητα κλείστρου για να πετύχει το κατάλληλο πάγωμα κίνησης και την αποφυγή κουνήματος. Αν υπάρχει δυνατότητα να μπεί ανω-κατω όριο ακομη καλύτερα. Ας ανεβάζει η μηχανη ταχύτητα εως κάποιο οριο. Καλό κάνει.

2) Το κατάλληλο διάφραγμα για να ελέγξει το βάθος πεδίου και άρα την απομόνωση του θέματος απο το φόντο - περιβάλλον. Στα πορτραίτα σχεδόν πάντα θέλεις ανοιχτά διαφράγματα.

Δηλ. θα έπρεπε να βάλεις σταθερό διάφραγμα το πιο ανοιχτο διαθέσιμο.
Κατω Οριο στην ταχύτητα για να ελέγξεις το ελάχιστο πάγωμα, άνω όριο για να μην σου βγάλει υποεκτεθειμένες
Auto ISO (με όρια αν μπορείς). Οι Nikon φημίζονται για πολύ καλό auto ISO, μάλλον θα έχεις την δυνατότητα να ελέγξεις τα όρια.

Αν μπορείς να ελέγξεις την κατώτερη ταχύτητα το VR μόνο καλό κάνει. Λέγεται οτι βοηθάει και στο auto focus.

γ) Ναι. Θα μπορούσες να τραβήξεις ενδιαφέροντα πιο κλειστά κάδρα. Με το κροπάρισμα εκ των υστέρων κάνεις δουλειά αλλά οχι εφάμιλης ποιότητας.

Last edited:
Απάντηση: Πορτρέτο

''Το κοριτσάκι με τα σπίρτα''...
Χριστουγεννιάτικη γιορτή προνηπιων.
attachment.php

attachment.php

Attachments

• NICK1472.jpg
    NICK1472.jpg
    43.8 KB · Views: 258
  • NICK1522.jpg
    NICK1522.jpg
    46.7 KB · Views: 260

Ηλία σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. :ears:
Ακόμα ψάχνομαι με τις ρυθμίσεις της μηχανής.
Δεν ξέρω αν υπάρχει δυνατότητα να μπεί ανω-κατω όριο ταχυτητας στην D7000. Θα το κοιτάζω.
Σχετικά με το auto-iso το απέφευγα. Θα δοκιμάσω με τιμες min 100 - max 800.

Κάτω οριο ταχύτητας σίγουρα έχει σε manual auto ISO. Αν δεν έχει άνω όριο τότε θα το ελέγξεις με τον περιορισμό του max ISO.

Αν δουλέυεις με φλάς (αναλογα και την απόσταση) καλά ειναι 100-800. Αλλιώς το 800 δεν ειναι αρκετο. Θα πάρεις σκοτεινές. Οχι οτι δεν διορθώνονται εύκολα, άλλοστε αυτό είναι το ατού της D7000, έχει μεγάλη αντοχή στην υποέκθεση και εκ των υστέρων διόρθωση EV. Αλλά δεν θα έχεις καλή προεπισκόπιση.

Η τελευταία που φαίνεται να έχει θόρυβο τί στοιχεία λήψης είχε ??. Είναι ολόκληρο το κάδρο ή κροπ ??. Πολύ παράξενο να επιβιώσει ο θόρυβος μετα απο τέτοια σμίκρυνση.

Κάτω οριο ταχύτητας σίγουρα έχει σε manual auto ISO. Αν δεν έχει άνω όριο τότε θα το ελέγξεις με τον περιορισμό του max ISO.

Αν δουλέυεις με φλάς (αναλογα και την απόσταση) καλά ειναι 100-800. Αλλιώς το 800 δεν ειναι αρκετο. Θα πάρεις σκοτεινές. Οχι οτι δεν διορθώνονται εύκολα, άλλοστε αυτό είναι το ατού της D7000, έχει μεγάλη αντοχή στην υποέκθεση και εκ των υστέρων διόρθωση EV. Αλλά δεν θα έχεις καλή προεπισκόπιση.

Η τελευταία που φαίνεται να έχει θόρυβο τί στοιχεία λήψης είχε ??. Είναι ολόκληρο το κάδρο ή κροπ ??. Πολύ παράξενο να επιβιώσει ο θόρυβος μετα απο τέτοια σμίκρυνση.

Είχα βάλει το iso στο 400. Εβαλα την έκθεση στο 1/250.
Πρόγραμμα Shutter priority. Τα στοιχεια αυτά ήταν σταθερά.
Η μηχανή επέλεξε το διάφραγμα (5.6 - αυτοματα). Η Εστιακή απόσταση είναι στα 85mm (στο μέγιστο του φακού μου 16-85vr). Επίσης είχα ενεργοποιημένο το φλας της μηχανής (όχι εξωτερικο). Ιδιες ρυθμίσεις και με την πρώτη φωτό μόνο που εδω η εστιακή απόσταση είναι στα 50μμ και στο διάφραγμα στο 5. :guitarist:

Ένα πορτραίτο για την προεδράρα!!

PER_2602b.jpg

Τις λέξεις τις έβαλα με το εργαλείο του PS, ένα διαφορετικό πλαίσιο για την κάθε λέξη. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο άλλο εργαλείο ή άλλο πρόγραμμα για πιο "σωστό" αποτέλεσμα. Επίσης δεν ξέρω αν ενδείκνυται κάποια συγκεκριμένη γραμματοσειρά για τέτοιες φωτογραφίες. Θα ήθελα και ένα logo στην εικόνα, αλλά δε βρήκα κάποιο του σχολείου μου.

απαράδεκτη η σκιά αλλά ΟΚ :p

Ας τη βάλω κι αυτή εδώ

Kill Thanashs :p

PER_2614bba.jpg

Nikon D300
Nikkor AF-S 70-300mm f4.5-5.6 VR
300mm f9 1/250 ISO200
Φλασιά με SB-800 από αριστερά

racer αν μου επιτρεπεις
σου την εκανα λιγο πιο 'πολιτικαντικη' :flipout: