Φωτογραφία πορτρέτου

Re: Πορτρέτο

Δυο πρόχειρες με την γυναικα της ζωής μου !!
(Ελαφρύ crop και λιγο unsharp..)

Με τον Tamron 28-75

Attachments

• dan.jpg
    dan.jpg
    62.8 KB · Views: 45
  • dan2.jpg
    dan2.jpg
    77.6 KB · Views: 35

H πρώτη είναι πολύ ωραία.
Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να βγάλεις ακόμα φυσικότερα χρώματα στην επιδερμίδα με την d90, παίξε με τις ρυθμίσεις και κυρίως με το wb.
Aλλά, ξαναλέω, είναι ήδη καλή :ernaehrung004:

H πρώτη είναι πολύ ωραία.
Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να βγάλεις ακόμα φυσικότερα χρώματα στην επιδερμίδα με την d90, παίξε με τις ρυθμίσεις και κυρίως με το wb.
Aλλά, ξαναλέω, είναι ήδη καλή :ernaehrung004:

Ευχαριστώ Ηλία !!

Και οι 2 ειναι με auto WB δυστυχώς (βιαστικές για να πιασω την στιγμή , ειδικά η δεύτερη) .. Αλλά πλεον αρχιζω να δοκιμάζω custom white balance, και κυριως raw.. Που θα παει θα μαθουμε...

Μιας και το αναφέραμε, χρειαζεται να αγοράσω την ειδική γκρι καρτα για να ρυθμίζω το wb η μπορώ να το κανω και με ενα λευκο χαρτι A4 ;

Μερικα πορτραιτα κι απο μενα...

Ο ανηψιος μου !

attachment.php

Και οι μικρες πριγκιπισσες φιλων μου απο παιδικο παρτυ...

attachment.php

attachment.php

Attachments

• IMG_0531.jpg
    IMG_0531.jpg
    41.4 KB · Views: 176
  • IMG_3894.jpg
    IMG_3894.jpg
    62.6 KB · Views: 173
  • IMG_3929.jpg
    IMG_3929.jpg
    65.1 KB · Views: 172

Μιας και το αναφέραμε, χρειαζεται να αγοράσω την ειδική γκρι καρτα για να ρυθμίζω το wb η μπορώ να το κανω και με ενα λευκο χαρτι A4 ;

Αν τραβάς σε raw δε χρειάζεται καν να ασχολείσαι με το wb στη μηχανή. Το φτιάχνεις στον converter όπως θέλεις.

Και οι 2 ειναι με auto WB δυστυχώς (βιαστικές για να πιασω την στιγμή , ειδικά η δεύτερη) .. Αλλά πλεον αρχιζω να δοκιμάζω custom white balance, και κυριως raw..

Αν και είναι δυνατόν όπως λέει ο φίλος να ρυθμίσεις το wb μετά προτιμώ να το κάνω στην ώρα της λήψης όταν είναι δυνατόν. Βέβαια όταν έχουμε και φλάς και φυσικό φως, ίσως και καμιά λάμπα ανοιχτή το πράγμα μπλέκει λίγο , καλύτερα το auto. Μπορείς να το ρυθμίσεις και με λευκή σελίδα, η γκρι κάρτα κάνει και για φωτομέτρηση.
Πάντα nef και επίσης πάντα την ανοίγεις με το capture nx που ρυμθίζεις πολύ εύκολα wb, κορεσμό κτλ. Τη σώζεις σε tif και μετά με το photoshop κάνεις ότι θέλεις.
Αν δεν ακολουθήσεις αυτή τη διαδικασία χάνεις ένα πολύ σημαντικό μέρος της ποιότητας της φωτογραφίας που μπορεί να σου δώσει η μηχανή σου.

Γιάννη πολύ καλές.

Στην πρώτη μπορούσες ακόμα καλύτερη εστίαση ή είναι η οθόνη μου (παλιά 15άρα)?

Ειναι τραβηγμενη με φακο manual, 50mm f1.4 !!!

Οπως καταλαβαινεις, ειναι σωστα εστιασμενη στο αριστερο του ματι, και με τοσο μεγαλο διαφραγμα ειναι λογικο το υπολοιπο προσωπο να βγει soft.
Δεν ειχε καθολου φως, γι αυτο αναγκαστηκα να χρησιμοποιησω αυτο το φακο , με τετοιο διαφραγμα.

Καλύτερα να ανέβαζες iso 1600. Μην το φοβάσαι. Επίσης, μη συμπιέζεις τόσο πολύ τις φωτογραφίες που ανεβάζεις εδώ, χάνεται όλη η λεπτομέρεια.

Ντίνο ο φακός φαίνεται μια χαρά ... αλλά όχι και οι λήψεις. Προσωπικά βλέπω τη δεύτερη σαφώς καλύτερη αισθητικά σε σχση με την πρώτη.

Έχεις ένα πολύ ωραίο θέμα με πολύ ωραίο χαμόγελο. Φαντάζομαι ότι είναι κόρη σου. Άρα θα μπορούσες να τη στήσεις κάπου όπου το φως δεν θα ήταν πλάγιο κατευθυντικό σε 1/3 και το 2/3 του προσώπου και του κορμού να είναι στη σκιά.

Τώρα το σκληρό κοντράστ του ήλιου (παρότι βλέπω ότι οι σκιές αντανακλούν φως) επιβάλλονται στο θέμα και δεν το βοηθούν να αναδειχθεί.

Και στο πορτρέτο το φως είναι το πιο σημαντικό μετά το ίδιο το μοντέλο. Δες τις προσπάθειες του Paul με το μοντέλο για να καταλάβεις τί εννοώ. Οι λήψεις του γίνονται χωρίς κάποιο ιδιαίτερο φακό, αλλά με πολλή προσοχή στο φωτισμό.

σαν φακός δεν μου φαίνεται και πολυ sharp όμως... το αντίθετο μάλλον, αρκετα soft.

Ντίνο ο φακός φαίνεται μια χαρά ... αλλά όχι και οι λήψεις. Προσωπικά βλέπω τη δεύτερη σαφώς καλύτερη αισθητικά σε σχση με την πρώτη.

Έχεις ένα πολύ ωραίο θέμα με πολύ ωραίο χαμόγελο. Φαντάζομαι ότι είναι κόρη σου. Άρα θα μπορούσες να τη στήσεις κάπου όπου το φως δεν θα ήταν πλάγιο κατευθυντικό σε 1/3 και το 2/3 του προσώπου και του κορμού να είναι στη σκιά.

Τώρα το σκληρό κοντράστ του ήλιου (παρότι βλέπω ότι οι σκιές αντανακλούν φως) επιβάλλονται στο θέμα και δεν το βοηθούν να αναδειχθεί.

Και στο πορτρέτο το φως είναι το πιο σημαντικό μετά το ίδιο το μοντέλο. Δες τις προσπάθειες του Paul με το μοντέλο για να καταλάβεις τί εννοώ. Οι λήψεις του γίνονται χωρίς κάποιο ιδιαίτερο φακό, αλλά με πολλή προσοχή στο φωτισμό.
Φίλε Βλασίδη ευχαριστώ για τις συμβουλές, οντως ειναι η κόρη μου και απο οτι βλέπω εχεις δίκαιο για τον φωτισμό ην επόμενη φορά θα το εχω υπόψην μου, αλλα αυτο που με προβληματίζει ειναι οτι περίμενα να ειναι ποιο sharp απο οτι διάβαζα και εβλεπα, ο φίλος sfortis εχει δίκαιο, μήπως φταίει κάτι στα settings μου. Ειναι η πρώτη μέρα που τον δωκιμάζω θα δούμε στις επόμενες, ελπίζω και με την βοήθεια σας να πετίχω τα αναμενώμενα αποτελέσματα.
Ευχαριστώ

βασικα θελει να ειναι απο πισω ο ηλιος και το πορτρετο να σχηματιζει 45 μοιρες γωνιες απο τον ηλιο εφοσων κοιταει τον φακο.

Και σε αυτες τις περιπτωσεις χρησιμοποιεις η φιλ ιν φλας η καποιον ανακλαστηρα....

να και ενα πορτρετο ? το ποσταρα και στο hdr αλλα δεν εχει κινηση :p
DSC_0414_5_6_a1.jpg

Φίλε Βλασίδη ευχαριστώ για τις συμβουλές, οντως ειναι η κόρη μου και απο οτι βλέπω εχεις δίκαιο για τον φωτισμό ην επόμενη φορά θα το εχω υπόψην μου, αλλα αυτο που με προβληματίζει ειναι οτι περίμενα να ειναι ποιο sharp απο οτι διάβαζα και εβλεπα, ο φίλος sfortis εχει δίκαιο, μήπως φταίει κάτι στα settings μου. Ειναι η πρώτη μέρα που τον δωκιμάζω θα δούμε στις επόμενες, ελπίζω και με την βοήθεια σας να πετίχω τα αναμενώμενα αποτελέσματα.
Ευχαριστώ

μπορούμε να έχουμε το exif της φωτογραφίας για να πούμε περισσότερα;

Oταν εχει πολυ ηλιο, καλυτερα το μοντελο να ειναι κατω απο καπιο δεντρο, τοτε βγαζει πολυ απαλο φως, αλλιως γενικα καπου στη σκια, πχ καμια τεντα, για να μην εχει τοσο κοντραστ.
Για να ειναι πιο οξυς μαλλον θελει λιγο κλεισιμο του διαφραγματος, και μαλλον στο πιο ευρυγωνιο του ειναι πιο οξυς αποτι στα 200μμ, θελει δοκιμες!:)
ευχαριστω Βλαση!:)

μπορούμε να έχουμε το exif της φωτογραφίας για να πούμε περισσότερα;

Η πρώτη ειναι
Aperture priority mode
1/500
f8
iso 200
focal lenght 170mm
matrix
spot metering

και η δεύτερη
Aperture priority mode
1/3200
f2.8
iso 200
200mm
matrix
spot metering

ευχαριστώ για κάθε βοήθεια

Θα πρότεινα οι επόμενες λήψεις να γίνουν με το ζουμ στη μέση (85-135) με διάφραγμα 3.2 έως 4.0 και με μεγάλη απόσταση από το φόντο. Βάλε το παιδί στο φως και άστο ελεύθερο να παίρνει πόζες κι εσύ να τραβάς από απόσταση 3 έως 5 μέτρα (το πολύ).

Ευχαριστώ

Ντινο, αν θέλεις κριτικη οσον αφορά το ποσο sharp/soft δείχνει ο φακός ανέβασε ενα 100% κροπ απο το πρόσωπο.

Είναι πολύ απίθανο να οφείλεται το soft αποτέλεσμα που βλέπουμε (σε 800χ600) στον φακό. Μάλλον στην επεξεργασία/downsampling οφείλεται εκτός και εαν σε 100% δείχνει εντελώς θολή/ανεστίαστη.

Last edited: