Φωτογραφία πορτρέτου

Re: Πορτρέτο

επίσης κάτι άλλο ειδικά για τα παιδιά που το ξεχνούμε...

οι λήψεις είναι πιο κολακευτικές όταν γίνονται από χαμηλότερο επίπεδο από τη γραμμή του προσώπου ή έστω στην ίδια γραμμή. Τα παιδιά όμως είναι πιο κοντά από εμάς, άρα θα πρέπει εμείς να βρεθούμε σε χαμηλότερο επίπεδο. Έτσι Ντίνο, αύριο μεθαύριο βάλε το παιδί να ποζάρει όρθιο και εσύ κάτσε πρώτα σε μια καρέκλα και μετά στο πάτωμα. Λογικά θα πάρεις πιο ωραία φωτογραφία (και το παιδί θα νιώθει πιο άνετα όταν δεν θα βλέπει το μπουρί του μισού μέτρου να το στοχεύει από πάνω).

Ντινο, αν θέλεις κριτικη οσον αφορά το ποσο sharp/soft δείχνει ο φακός ανέβασε ενα 100% κροπ απο το πρόσωπο.

Είναι πολύ απίθανο να οφείλεται το soft αποτέλεσμα που βλέπουμε (σε 800χ600) στον φακό. Μάλλον στην επεξεργασία/downsampling οφείλεται εκτός και εαν σε 100% δείχνει εντελώς θολή/ανεστίαστη.

Ηλία ελπίζω να ειναι εντάξει αυτες οι δύο

Attachments

• CROP.jpg
    CROP.jpg
    68.5 KB · Views: 32
  • CROP2.jpg
    CROP2.jpg
    78 KB · Views: 36

Βλέποντας ειδικά την 2η, σοφτ ο φακός δεν είναι. Απο ακρίβεια εστίασης δεν ξέρω .....

Ειναι πολύ μικρό το βάθος πεδίου στο 200mm f/2.8 και μπορείς εύκολα να την πατήσεις. Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες του Βλάση (εστιακό μηκος/διάφραγμα) θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα με συνέπεια και επαναληψιμότητα.

Απάντηση: Πορτρέτο

Έχω αυτόν το φακό http://www.kenrockwell.com/nikon/80-200mm-f28-af.htm
80-200/2.8 του 1999, χωρίς "βιάρια" και τα συναφή και δέν είναι καθόλου σόφτ. Δέν μπορεί λοιπόν, δέν μου "κάθεται" οτι, φακοί 2.8 της Nikon, πολύ νεώτερης τεχνολογίας, πιθανώς να είναι πιό σόφτ απ' τον υπέργηρο δικό μου.

Μάλλον... χρειάζεστε κανα κομμάτι σοκολάτα, κανα δεκάλεπτο πρίν αδράξετε στα χέρια τη μηχανή σας για λήψεις!

Θα πρότεινα οι επόμενες λήψεις να γίνουν με το ζουμ στη μέση (85-135) με διάφραγμα 3.2 έως 4.0 και με μεγάλη απόσταση από το φόντο. Βάλε το παιδί στο φως και άστο ελεύθερο να παίρνει πόζες κι εσύ να τραβάς από απόσταση 3 έως 5 μέτρα (το πολύ).

Θα δοκιμάσω με αυτό το εστιακό μηκος και διαφραγμα και ελπιζω να εχω καλύτερα αποτελέσματα, σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου διαθέσατε.

Δοκιμή με τον Νικον 70-200 f2.8 vrI τον παλιό

Καλησπερα.
Θα σου ελεγα για αρχη να ακολουθησεις τις συμβουλες του Βλαση.
Ο φακος ειναι θαυμασιος και το f2.8 σε dx μηχανη ειναι εξαιρετικο.
Εδω μαλλον κατι θα σου ξεφυγε...
Ποσο μακρυα ηταν το παιδι απο τον φακο?

Απάντηση: Πορτρέτο

DSC_8563.JPG

Κλίκ για μεγέθυνση.

Φωτογραφική μηχανή: NIKON CORPORATION
Μοντέλο: NIKON D300
ISO: 200
Έκθεση: 1/60 δευτερόλεπτο
Διάφραγμα: 2.8
Εστιακή απόσταση: 80mm
Χρησιμοποιήθηκε φλας: Ναι

http://picasaweb.google.gr/nakosgrg/060909?authkey=Gv1sRgCPrFsYGgqZ_qcA#5385877689819423138

Last edited:

Καλησπερα.
Θα σου ελεγα για αρχη να ακολουθησεις τις συμβουλες του Βλαση.
Ο φακος ειναι θαυμασιος και το f2.8 σε dx μηχανη ειναι εξαιρετικο.
Εδω μαλλον κατι θα σου ξεφυγε...
Ποσο μακρυα ηταν το παιδι απο τον φακο?
Γύρω στα 4-5 μέτρα

βασικα θελει να ειναι απο πισω ο ηλιος και το πορτρετο να σχηματιζει 45 μοιρες γωνιες απο τον ηλιο εφοσων κοιταει τον φακο.

Και σε αυτες τις περιπτωσεις χρησιμοποιεις η φιλ ιν φλας η καποιον ανακλαστηρα....

να και ενα πορτρετο ? το ποσταρα και στο hdr αλλα δεν εχει κινηση :p
DSC_0414_5_6_a1.jpg

ΤΕΛΕΙΑ!!

Το λεωφορείο στρίβει στο τούνελ αφήνοντας το Βατικανό κι εγώ σκέφτομαι ακόμη τον Άγ. Πέρτο. Κάποια στιγμή βλέπω τη σύζυγο, ενώ το τούνελ τελειώνει. Σηκώνω τη μηχανή «ρυθμίσεις ή κάδρο;» σκέφτομαι, «Κάδρο!» και τραβάω χωρίς σκέψη…:blink:

Attachments

• InTheTunelResized.JPG
    InTheTunelResized.JPG
    175.7 KB · Views: 80