Φωτογραφία πορτρέτου

Re: Πορτρέτο

Όχι το φόντο είναι ο τοίχος της βεράντας μας. Απλά έπεσε υπερεκθεση των λευκών στο ACR και λίγο άνοιγμα των μεσαίων τόνων.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εξάλλου με τόσες τρίχες να πετάνε από δω κι από κει, θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα να επιλέξω το φόντο. ...

Όχι το φόντο είναι ο τοίχος της βεράντας μας. Απλά έπεσε υπερεκθεση των λευκών στο ACR και λίγο άνοιγμα των μεσαίων τόνων.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εξάλλου με τόσες τρίχες να πετάνε από δω κι από κει, θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα να επιλέξω το φόντο. ...

Γι' αυτο ρωτησα, αν και στη συγκεκριμενη περιπτωση με μαυρο μαλλι και ανοιχτοχρωμο φοντο πρεπει να ηταν σχετικα ευκολο να επιλεξεις το μαλλι. Με τo Refine Radius Tool στο μενου του Refine edge και πιθανως στη συνεχεια λιγο Dodge & Burn, συνηθως παιρνω καλα αποτελεσματα.

Εδώ και μερικά χρόνια κάνω τα πάντα στο 15' laptop μου. ... Δεν παίζει τέτοια λεπτοδουλεια σε τέτοια διάσταση. Θα μου βγουν τα μάτια. .. Χεχεχεεεεε. ..

Και εγω σε 15αρι με full hd ειμαι, ευτυχως ειμαι μικρος ακομα και βλεπω :smile: . Εκτος απο το dodge & burn που θελει λεπτοδουλεια, το αλλο εργαλειο ειναι αυτοματο και σε περιπτωσεις που υπαρχει αρκετη αντιθεση μεταξυ μαλλιου και background (βοηθαει και το decontaminate colour καμια φορα), κανει καλη δουλεια στο να τα ξεχωριζει μονο του. Συγγνωμη αν ξεφυγα πολυ off topic.

Απάντηση: Πορτρέτο

Γεια σας και απο εμένα. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με την Nikon D3100 με τον 18-55. Έχω χαζέψει με τα πορτέτα που βλέπω εδώ, πραγματικά όλα είναι υπέροχα.. Επείδή απο τη φωτογραφία το αγαπημένο μου είναι τα πορτρέτα θα μου προτείνατε να πάρω κάτι σε 35mm f/1.8G ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων! :operator:

10626499_10152747488135320_6035177770538469040_n.jpg

10556455_706852542684067_2938907900957702889_n.jpg

Δεν είμαι ειδικός , αλλά από διάβασμα έχω την εντύπωση πως θέλεις κάτι σε 50mm και πάνω .

AF-S Nikkor 35mm f/1.8G DX : Φακουδάκι φθηνό, φωτεινό, γρήγορο και με πολύ καλή οξύτητα. Παίρνει "σταθερά" φίλτρα και είναι Must για Nikon DX Users. Τον έχω ήδη 3 χρόνια και είναι εξαιρετικός φακός για πορτρέτα. Να και ένα παράδειγμα από πορτρέτο από αυτόν τον φακό.

Lady
by Costas S. T., on Flickr

Last edited:

Όπως σωστά έγραψε στα παραπάνω ο Κώστας εξαιρετικός για πορτρέτα,value for money και must buy για dx αλλά όχι εξαιρετικός σαν φακός.
Τον είχα και τολμώ να πω ότι είναι μόνο ένα κλικ πιο πάνω από τον κιτ σε απόδοση αλλά για τα χρήματα του παραείναι τίμιος.

Η διαφορά μόνο και μόνο των μέγιστων διαφραγμάτων μεταξύ ενός prime και ενος kit - zoom φακού είναι πολύ μεγάλη.

Για παράδειγμα ο 35mm f/1.8 έχει μέγιστη απόδοση οξύτητας από f/2.8 όταν ένας kit στο ίδιο εστιακό μήκος ξεκινά με f/4 και αποδίδει από f/7.1. Πρακτικά, το ρηχό βάθος πεδίου σε συνδιασμό με την μέγιστη οξύτητα που στα προτρέτα απόδίδει ο 35mm είναι άπιαστο για έναν Kit φακό.

Ο Nikkor 50mm f/1.2 επίσης μια πολύ καλή επιλογή. Είναι ξυράφι και ακόμα καλύτερος για πορτρέτα (τον οποίο επίσης έχω) .. αλλά έχει τα 3πλά χρήματα από τον 35mm.

Ο Nikkor 50mm f1/1.8 G είναι επίσης πολύ καλός αλλά και πάλι λόγω της τιμής του δεν μπορεί να "πιάσει" την σχέση ποιότητας πρός τιμή που δίνει ο 35mm. Ως εστιακό μήκος είναι άβολο για DX σώμα διότι απαιτεί μεγάλη απομάκρυνση από το θέμα που σε εσωτερικούς χώρους είναι πρόβλημα.

Γι' αυτό, προτείνω ανεπιφύλατα τον Nikkor 35mm f/1.8 G που με ένα κόστος περίπου στα 150 ευρώ δεν έχει ανταγωνισμό και τον βρίσκω και πολύ ποιοτικό φακό.

Last edited:

Βρε Κώστα κατέβασε την φωτό από το ποστ #3991 , θα αγοράσει η κοπέλα τον φακό και θα τον χαρακτηρίσει ελαττωματικό , καθώς τέτοια φωτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον φακό .
Έχεις αρκετές (μην πω όλες) φωτογραφίες που είναι καρτ ποστάλ , δεν μπορούν οι περισσότεροι να πετύχουν τέτοιο γυαλιστερό / καθαρό αποτέλεσμα , μην τις βάζεις σαν σημείο αναφοράς για τον φακό .
Βάλε μια πρόχειρη χωρίς πείραγμα καθόλου .

Εντελώς φιλικά πάντα , μιας και έχω εκφράσει την έκπληξή και θετική άποψή μου για τις φωτογραφίες που ανεβάζεις . Μακάρι να καταφέρω κάποτε να πάρω αυτό το αποτέλεσμα -bye-

Last edited:

O 50αρης σε crop σωμα θεωρω οτι ειναι καλυτερη επιλογη. Mε το Χ1,5 ειναι σαν 75mm

focallengtharticle.jpg

Το να εισαι λιγο πιο μακρια απο το θεμα (σε σχεση με τον 35αρη), δινει μεταξυ αλλων και μια περισσοτερη διακριτικοτητα

Ειναι λιγο ποιο ακριβος απο τον 35αρη (καπου στα 190-200 ευρω)

Re: Απάντηση: Πορτρέτο

Φίλε Kosmous (δεν ξέρω και το όνομά σου) μην νομίζεις ότι η επεξεργασία δίνει τόσο μεγάλη διαφορά. Μια όμως και ζήτησες μια φωτογραφία πρόχειρη χωρις καθόλου πείραγμα, θα βάλω την ίδια φωτογραφία με το post #3991 όπως την κατέγραψε η μηχανή. Εχουμε αριστερά την αρχική λήψη και δεξι'α την επεξεργασμένη. Η μόνο επεξεργασία που είχα κάνει είναι η διόρθωση του White Balance (λόγω του ιδιαίτερα ψυχρού φωτισμού) και μερικά stops κατέβασμα η έκθεση (λόγω σφάλματος της φωτομέτρησης από το μπλουζάκι της κυρίας). Οπως βλέπεις η απόδοση του φακού είναι και πάλι αντιληπτή και εύκολα κάποιος μπορεί να διακρίνει την οξύτητα του φακού και το βάθος πεδίου που αναφέρθηκα στο παραπάνω σχόλιο.

JPG4_zps103c4572.jpg

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πορτρέτο

Φίλε Kosmous (δεν ξέρω και το όνομά σου)

Συνονόματοι είμαστε , το αναφέρω και στην υπογραφή .

Η μόνο επεξεργασία που είχα κάνει είναι η διόρθωση του White Balance

Κάνει τόση διαφορά αυτό ? Γιατί και το περιδέραιο μου φαίνεται πιο ευκρινές στην δεύτερη . Εάν είναι έτσι , τότε λάθος ρυθμιστικά χρησιμοποιώ (clarity/contrast/sharpnes) για να πάρω ανεπιτυχώς βέβαια , το παραπάνω αποτέλεσμα στο lightroom :bang:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πορτρέτο

..

Κάνει τόση διαφορά αυτό ?..

Μα και βέβαια κάνει. Ανάλογα με την φωτογραφία, οι διορθώσεις μπορεί να είναι τελείως διαφορετικές. Τι να το κάνω το clarity/contrast/sharpness στο πορτρέτο όπου πρώτο ζητούμενο είναι το χρώμα, η υφή στην επιδερμίδα, οι απαλές σκιές και το κάδρο? Ισως χρειαστεί βέβαια να τονιστούν τα μάτια & τα χείλη, αλλά και πάλι με πολύ προσοχή γιατί εύκολα το πορτρέτο μπορεί να γίνει καρνάβαλος ..

(δεν έχει κάποια επεξεργασία το κόσμημα ..)

Ntinos P: Πολύ χρήσιμο το συγκριτικό των mm. Μην ξεχνάς ότι τα 50mm στο FF και αντίστοιχα τα 35mm στο DX, είναι το πλέον κατάλληλο εστιακό μήκος φακού διότι είναι ακριβώς αυτό που βλέπει και το ανθρώπινο μάτι.

Last edited:

Ntinos P: Πολύ χρήσιμο το συγκριτικό των mm. Μην ξεχνάς ότι τα 50mm στο FF και αντίστοιχα τα 35mm στο DX, είναι το πλέον κατάλληλο εστιακό μήκος φακού διότι είναι ακριβώς αυτό που βλέπει και το ανθρώπινο μάτι.

στα 4/3 ποιό ειναι το αντίστοιχο εστιακό μήκος? μπορώ να χρησιμοποιώ τον 14-42 μου (oly e-620) για αντίστοιχο αποτέλεσμα (οκ, κατανοητό ότι ειναι λιγότερο φωτεινός) με εναν σταθερο? (αναφερομαι κυρίως στο θέμα της γεωμετρίας)