Φωτογραφία πορτρέτου

Re: Πορτρέτο

Maetsro αναγκαστικά την έκοψα τόσο γιατί δίπλα της ειναι η δεύτερη μικρή μου που εκανε οτι μπορούσε για να χαλάσει την φωτογραφία...

Χεχε το φαντάστηκα ότι κάτι τέτοιο είχε συμβεί.

Άνοιξε τη φωτογραφία σου με το camara raw και επέλεξε auto, θα σου διορθώσει το wb

To έκανα, αλλά μου φαινόταν πολύ ψυχρή. Υποψιάζομαι ότι τρελάθηκε επειδή εγώ (η κάμερα) βρισκόμουν σε fluorescent φως ενώ το δωμάτιο μέσα ήταν σε tungsten και η μηχανή σε AWB;

Αυτή είναι ίσως η μεγάλη αδυναμία της μηχανής σου, το κουκουρουκου auto Wb. Όμως ο φίλος που έχει την A6300 το αντιμετωπίζει εύκολα και άμεσα έχοντας μαζί του ένα χαρτί Α4 σε εκδηλώσεις η Event σε εσωτερικό χώρο το βγάζει και φτιάχνει επιτόπου ένα custom Wb και είναι μια χαρά.

Αυτή είναι ίσως η μεγάλη αδυναμία της μηχανής σου, το κουκουρουκου auto Wb. Όμως ο φίλος που έχει την A6300 το αντιμετωπίζει εύκολα και άμεσα έχοντας μαζί του ένα χαρτί Α4 σε εκδηλώσεις η Event σε εσωτερικό χώρο το βγάζει και φτιάχνει επιτόπου ένα custom Wb και είναι μια χαρά.

Όλες οι μηχανές με αυτό τον τρόπο ρυθμίζουν το custom white balance. Βέβαια πρόκειται για εξαιρετικά άβολη και καθόλου πρακτική διαδικασία στην οποία όταν τραβάς RAW δεν έχεις κανένα λόγο να μπεις.

Πήρα το θάρρος να κάνω μερικές διορθώσεις στην φωτογραφία, έκανα crop με τον κανόνα των τρίτων στην μύτη, dfine για αποθορυβοποίηση, dynamic skin softener από nik tools, και πολύ ελαφρό τετράγωνο βινιέτ, νομίζω το crop και το βινιετ δίνουν πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, χρειάζεται βέβαια πολλές διορθώσεις για να πάρουμε βραβεία αλλά ότι μαθαίνουμε καλόν είναι......
dfine.jpg

Δεν είναι άσχημη, όμως είναι... άλλη φωτογραφία.

Μ'αρέσει να αφήνω αέρα στα πορτρέτα γενικά. Ο κανόνας των τρίτων είναι χρυσός, αλλά μερικές φορές με φοβίζει σχετικά με το ότι γίνεται λίγο ρουτίνα (πάνω απ'τα μισά πορτρέτα μου είναι πανομοιότυπα, αφού συνήθως τον τηρώ ευβλαβικά...)

Να σας πω την αμαρτία μου, στη συγκεκριμένη φωτό εμένα το μόνο που με χάλασε αρκετά είναι ο θόρυβος, που βγήκε επειδή ακόμα ψάχνομαι με τη μηχανή και χρειάστηκε να ανεβάσω αρκετά το exposure στο camera raw (και είχε ξεχαστεί και σε ISO2000) . Νομίζω με τη σταθεροποίηση θα έπαιρνε εύκολα ένα κλικ κάτω το ΙSO.

Απάντηση: Πορτρέτο

επειδη μερικες φορες σε ασπρομαυρο δινει μια καλλιτεχνικη χροια ο θορυβος μηπως θα εδειχνε καλυτερα αν γινοτανε ασπρομαυρη με αναλογη επεξεργασια στο φωτισμο για σκιες?

Τι λες Παναγιώτη;
Ακριβώς ίδιες τραβά και η Fuji σου στις ίδιες συνθήκες.

Εγώ έχω δουλέψει και τις 2 μηχανές και σε πληροφορώ ότι το wb τους στο auto είναι η μέρα με τη νύχτα.
Στην πρώτη ευκαιρία θα δανειστώ την a6300 να σας βάλω δείγματα να δείτε.
Πρόσφατα κάναμε επιτόπου τεστ στο κλειστό γυμναστήριο με το φίλο και δεν είχαν καμία σχέση και φορούσε και καλό φακό.
Μιλάμε πάντα για jpeg.
Εντάξει μην αρπάζεστε αν πούμε και ένα αρνητικό για τη sony, μια χαρά μηχανή πήρε ο Ιάσονας κάπου χάνει και κάπου κερδίζει.

Παναγιώτη δεν αρπάζομαι μα πάνω στις Sony και ιδιαίτερα στις 6300 και Α6500 είσαι άσχετος.
Έχω ξαναπεί.... δεν αγοράζουμε μια κάμερα φοράμε τα έτοιμα emulation και τέρμα. Οι δυο κάμερες που ανέφερα έχουν image profile όπου φτιάχνουμε κατα βούληση το δικό μας προφίλ και όχι κονσέρβα.
Επίσης ανάλογα με τον φωτισμό μας τεχνητό η φυσικό παίρνουμε wb ή αργότερα διορθώνουμε στο camera raw, είναι νόμος.
.. να σου δώσω συμβουλή για τη δοκιμή σου πάνω στην α6300, φωτομέτρησε σωστά και θα δεις άλλη φωτογραφία έστω και σε auto.

Βρε συ αυτό δεν έχει όμως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η πόρτα εδώ φαίνεται ανοιχτό μπεζ (ενω είναι σχεδόν μουσταρδί) και η πίσω πόρτα εδώ φαίνεται μπορντώ (ενώ είναι καφέ σκούρο).

Δεν τη τράβηξα εγώ την έφτιαξα σύμφωνα με ότι φαντάστηκα. Αν ήταν δική μου θα έφερνα τα χρώματα αλφάδι.
.. Μη και οι φωτογραφίες του Παναγιώτη με κατακόκκινο ουρανό είναι πραγματικά τα χρώματα; ... πάω γυρεύοντας.

Δεν τη τράβηξα εγώ την έφτιαξα σύμφωνα με ότι φαντάστηκα.

Προφανώς, απλά αυτό λέω, ότι το Auto του Camera Raw δεν κάνει θαύματα, προτείνει κάτι το οποίο είτε είναι σωστό είτε όχι.

edit: ακόμα καλύτερα να το θέσω... προτείνει κάτι το οποίο είτε είναι αυτό που θέλεις είτε όχι.

Σε δυο κινήσεις στο Ps

View attachment 141660

Προφανώς, απλά αυτό λέω, ότι το Auto του Camera Raw δεν κάνει θαύματα, προτείνει κάτι το οποίο είτε είναι σωστό είτε όχι.

edit: ακόμα καλύτερα να το θέσω... προτείνει κάτι το οποίο είτε είναι αυτό που θέλεις είτε όχι.

Όχι μόνο δεν κάνει θαύματα αλλά με την επεξεργασία μπορείς να τα άλλα ντι άλλων.