Φωτογραφία της σελήνης

Οχι μόνο για dslr αλλα και για ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ αστροκάμερες
Συνήθως γίνονται πολυωρες εκθέσεις μια για κάθε καναλι χρώματος με φίλτρα R G B και μία για φωτεινότητα και επειτα στακάρονται.
Οσο περισσότερη ώρα τοσα περισσότερα frames --->καλύτερη και ευκρινέστερη φωτό με χρώμα!

Η ερασιτεχνικη φωτογραφία τολμώ να πώ οτι διαφέρει αρκετα απο την παραδοσιακή επίγεια φωτογράφιση. Οχι οτι δε μπορει να χρησιμοποιηθει απλα τα μέσα αλλάζουν ανάλογα με τις απαιτήσεις αρκετα

Δειτε σε αυτο το site τον Κο Ροσσολάτο με αυτη περίπου την τεχνική τι απίθανες φωτογραφίες βγάζει με εξοπλισμο γύρω στα 4 - 5Κ ευρω (αν θυμάμαι καλά). Εδω τα πολλα μεγαpixel δεν έχουν οπαδους μιας και dedicated ccd 1mp κοστιζει ακριβά...

http://www.greekastronomy.gr/ontelescope/index.htm

Ο κος Αντώνης ειναι πραγματικά άψογος δειτε εδω:
photo60_big.jpg

Last edited:
Οπως και στο AV υπάρχουν φθηνες, φθηνές τίμιες, ακριβές, ακριβές τίμιες λύσεις. Διαλέγεις και πέρνεις... :ernaehrung004:

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για την φωτογραφία που έστειλες, στοιχίζει περί τα 2000 max.

Νεφέλωμα Έλικας" - NGC7293

SkyWatcher 1025AZ3-4" : 800
CCD ATIK 16HR : 530
σύν καμιά 500-600άρα για την βάση.

οχι δεν χρειάζοντα τέτοια αστρονομικά ποσά για να βγάλεις μια καλή ατρονομική φωτογραφια :)
μάλλον εννοείς 2-3εκ δραχμές τα οποία πάλι είναι πολλα! :ernaehrung004:

Αγαπητέ η παραπάνω φωτογραφία ειναι με το "μικρό" τηλεσκόποιο του Κ. Αντώνη....
ΓΙα πρόσθεσε και το LX200GPS που έχει.... και κάνε την σούμα
+ φίλτρα, υποδοχέα´φίλτρων Η/Υ real time processing και ενα σωρό παρελκόμενα που μου διαφευγουν....

PS Η βάση με το Skywatcher δεν έχει 600 γιατι ειναι GOTO αν θυμάμαι καλα

Σίγουρα, δεν ειναι μονο αυτός ο εξοπλισμός αλλά και πάλι δεν βγαίνουν τα νούμερα! ούτε καν πλησιάζουν!!!

ΟΚ, τα φτάνουμε άνετα τα 4-5εκ, αλλά δραχμές ε?

κορυφαίο εργαλείο πάντως...ειδικά το 16άρι!

Ναι αλλα δεν ειναι portable, και χωρίς σκοτεινό ουρανό τζιφος!!!
Οπότε με λιγότερο απο τα μισα χρήματα πάμε εδω
16LB_withmodel2_lo.jpg

Ps δε κάνει για αστροφωτογράφηση αλλα ειναι σπαστό και portable

Όλα αυτά είναι τόσο εξειδικευμένα και ακριβά συστήματα που είναι μακριά από τους περισσότερους από εμάς, δεν έχει νόημα να τα πάρεις αν δεν έχεις την τρέλα αλλά και τις γνώσεις που απαιτούνται και φυσικά αν δε μένεις ή δεν έχεις σπίτι μακριά από πόλεις. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι τις καλές φωτογραφίες τις βγάζει ο φωτογράφος και όχι ο εξοπλισμός, ότι εξοπλισμό και να χεις χρειάζονται γνώσεις να τον αξιοποιήσεις.

Εγώ λοιπόν προτείνω κάτι πολύ πιο εύκολο σε όποιον θα θελε να δοκιμάσει μια φωτογραφία του νυχτερινού ουρανού. Χρειάζεται μόνο σκοτεινός ουρανός χωρίς φεγγάρι, μια slr και ένα τρίποδο. Τα αστέρια όπως φαίνονται από τη γη διαγράφουν κυκλική πορεία γύρω από το βόρειο πολικό αστέρα ο οποίος παραμένει (σχεδόν) σταθερός. Αν λοιπόν φορέσουμε στη μηχανή έναν ευρυγώνιο (20mm-35mm είναι καλά) και τη στρέψουμε να κοιτάει το βορά (τον οποίο βρίσκουμε με μια πυξίδα) με 35-45 μοίρες γωνία από το έδαφος και αφήσουμε το κλείστρο ανοιχτό για μερικά λεπτά το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι.

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=gallery&action=detail&ID=291&cat=4
http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=gallery&action=detail&ID=76&cat=4

Το καλύτερο διάφραγμα είναι μάλλον το 2.8 ή αλλιώς ένα στοπ κάτω από το ανοιχτότερο διάφραγμα του φακού. Με το χρόνο πειραματιστείτε, εγώ έχω δει ικανοποιητικό αποτέλεσμα και με 5 λεπτά, αν πετύχετε καλό μαύρο ουρανό αφήστε το πολύ παραπάνω και το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Αν όμως δεν είναι σκοτεινός η φωτογραφία δε θα έχει σωστό μαύρο, θα έχει κάτι σαν ομίχλιασμα. Εγώ το έχω δοκιμάσει μόνο με φιλμ αλλά έχω δει δουλειές άλλων και είμαι σίγουρος ότι δουλεύει και με dslr.

Ναι η τρέλλα ειναι βασικό συστατικό που δεν αγοράζεται.
Η γνώση έρχεται και με την εμπειρία και η εμπειρία έρχεται με λάθη και πειραματισμούς!!!!

Τα star trails είναι πολυ ωραία ειδικά αν έχεις και ωραιο στατικό θέμα στο πεδίο σου!!!

Last edited:
Ηλια στην περιγραφη που εκανες και συγκεκριμενα για τις εικονες που ανεβασες (star trails που λεει και ο Φρακγισκος αν καταλαβα καλα), δεν χρειαζεσαι μοτερ που να αντισταθμίζει την κίνηση της γης και να κρατάει σταθερή τη μηχανή σε σχέση με το αντικείμενο???

Εισαι μονο τριποδο και μηχανη?

Ακόμα μια φωτοφραφία, την τράβηξα πριν λίγο με την ίδια τεχνική. Μέσω νεφών γιατί ο καιρός είναι περέργος τις τελευταίες μέρες.

Νίκο, είναι όπως τα λέει ο Σωκράτης. "Ψήνεσαι" πάντως βλέπω, δοκίμασέ το, με τη d40, 18 mm φακό και f4 θα έχεις καλά αποτελέσματα. Το σκοτεινό ουρανό που να βρούμε...

πολυ ωραια φωτο Ηλια!

Εγω τωρα κολλησα με τα star trails που ειδα. Επειδη ειδα οτι οι χρονοι ειναι μεγαλοι και επειδη δεν εχω τραβηξει τοσο μεγαλης διαρκειας φωτο, φανταζομαι οτι πρεπει να βαλω την μηχανη στο bulb και να εχω κ ενα remote control ή κατι τετοιο. Τα λεω καλα?
Η μηχανη πρεπει να ειναι στραμμενη προς βορρα?