Φωτογραφία τοπίου

Re: Landscape Photography

Βασίλη είδα στο flickr σου το χρώμα του ουρανού από τις άλλες. Νομίζω το B/W αδικει το σκηνικό
Ξέρεις έγινε για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι τελευταία είμαι λίγο επηρεασμένος από κάτι ωραία ασπρόμαυρα που βλέπω. Ο δεύτερος είναι αυτός που αναφέρεις, ότι από αυτόν τον ουρανό έχω αρκετές και δοκίμασα κάτι διαφορετικό.
Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Πολυ καλη Βασιλη ως καδρο... θα την εβαζα σε καποιο νημα ως καλλιτεχνικη ομως... να μη σου πω θα την εβαζα στις δρομου, ή στις Α/Μ...

Και μια απο Καστρο Ναυπακτου με ελαφρο HDR

1275168_10201967505526506_1706884639_o.jpg

Ωραίο το ουράνιο τόξο... Αυτοκράτορα δηλαδή το έντονο HDR πως θα ήταν, θα μας δείξεις?

Να σε ρωτήσω Δημήτρη θεωρείς ότι η πραγματική εικόνα αντικατοπτρίζεται χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή τελευταίας τεχνολογίας ? ή οι παλιές παραδοσιακές ήταν καλύτερες? (αυτές που τις εμφανίζεις εσύ στο σκοτεινό δωμάτιο)

Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα μέσου. Εννοώ ότι και τα φίλμ είχανε "χαρακτήρα", όπως ας πούμε τα Astia, Provia, Velvia (σε διάφορους τύπους το καθένα) της Fuji, το Ectachrome 64 της Kodak και πολλά άλλα. Το ψηφιακό μέσο από την άλλη έχει κι αυτό άπειρες δυνατότητες επεξεργασίας, οπότε δεν υπάρχει απάντηση στο πως αναπαράγουμε την πιστότερη εικόνα. Η σχετική ανησυχία που διακατέχει πολύ κόσμο, είναι άνευ ουσίας κατά την άποψή μου, γιατί η φωτογραφία ως τέχνη δεν είναι απλή καταγραφή του περιβάλλοντος αλλά προσωπική προσέγγιση - ή τουλάχιστον αυτό επιζητούμε.
Επίσης εδώ να αναφέρω το πολύ σημαντικό θέμα της κλίμακας, δηλαδή το γεγονός ότι η εντύπωση που καταγράφει ο εγκέφαλος έχει άμεση σχέση με το εμβαδόν της εικόνας. Για να το πούμε απλά όσο μεγαλύτερο είναι αυτό τόσο μεγαλύτερη είναι και η εντύπωση που δημιουργείται. Οπότε όταν κοιτάμε π.χ. φωτογραφίες από κάπου που έχουμε βρεθεί οι ίδιοι, λόγω μεγέθους και δισδιάστατης εικόνας πάντα έχουμε την αίσθηση ότι κάτι λείπει (λείπουν και οι άλλες αισθήσεις βέβαια). Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι περισσότεροι υποσυνείδητα προτιμούμε πιο έντονα χρώματα στις φωτογραφίες...

Επομένως εμένα που με ενδιαφέρει να ξεκινήσω φωτογραφία σαν χόμπυ μου προτείνεις -ως γνώστης του αντικειμένου- να αγοράσω μια φωτογραφική μηχανή με φιλμ ή να καταλήξω σε αυτές που διαφημίζουν?

Θα έλεγα ότι αν έχεις αρκετό χρόνο, ενθουσιασμό και χρήμα μπορείς να σκεφθείς τις δυο περιπτώσεις. Αν κάτι λείπει τότε πας ψηφιακά...

Απάντηση: Re: Landscape Photography

Επομένως εμένα που με ενδιαφέρει να ξεκινήσω φωτογραφία σαν χόμπυ μου προτείνεις -ως γνώστης του αντικειμένου- να αγοράσω μια φωτογραφική μηχανή με φιλμ ή να καταλήξω σε αυτές που διαφημίζουν?

Εάν τώρα ξεκινάς, πιάσε τα ψηφιακά. Δεν λέω, πιο cult ασφαλώς το φιλμ, αλλά πρώτον η ψηφιακή τεχνολογία έχει ωριμάσει τόσο που το αποτέλεσμα που θέλεις οπωσδήποτε το παίρνεις, εάν ξέρεις ή θέλεις να μάθεις (και προφανώς ούτε για αστείο το φιλμ δεν θέλει μικρότερη προσπάθεια!), δεύτερον η ευκολία του ψηφιακού, με τις αμέτρητες λήψεις και την άμεση επισκόπηση του αποτελέσματος είναι απίστευτο εργαλείο για κάποιον που θέλει να μάθει (βέβαια ταυτόχρονα είναι και παγίδα και θέλει προσοχή) και τρίτον, δυστυχώς η υποστήριξη του φιλμ διαρκώς φθίνει: πχ οι die-hard οπαδοί του θα ορκιστούν ότι δεν μπορείς να πάρεις σε ψηφιακό απολύτως όμοια τα αποτελέσματα του Kodachrome, αλλά δυστυχώς πλέον δεν μπορείς να τα πάρεις ούτε με φιλμ, καθώς σταμάτησε η παραγωγή και ακόμη χειρότερα, η εμφάνισή του.

Τέταρτο και τελευταίο, η φωτογραφία είναι πρωτίστως θέμα οπτικής και φωτός και δευτερευόντως μέσου. Η σοβαρή ενασχόληση προϋποθέτει εν τέλει την επένδυση σε κάποιον λίγο ή πολύ σοβαρό και πάντως εξειδικευμένο εξοπλισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να αρχίσεις να ασχολείσαι και να βελτιώνεσαι ακόμη και με μια απλή κόμπακτ ή ένα σημερινό κινητό τηλέφωνο.

Re: Απάντηση: Re: Landscape Photography

Εάν τώρα ξεκινάς, πιάσε τα ψηφιακά. Δεν λέω, πιο cult ασφαλώς το φιλμ, αλλά πρώτον η ψηφιακή τεχνολογία έχει ωριμάσει τόσο που το αποτέλεσμα που θέλεις οπωσδήποτε το παίρνεις, εάν ξέρεις ή θέλεις να μάθεις (και προφανώς ούτε για αστείο το φιλμ δεν θέλει μικρότερη προσπάθεια!), δεύτερον η ευκολία του ψηφιακού, με τις αμέτρητες λήψεις και την άμεση επισκόπηση του αποτελέσματος είναι απίστευτο εργαλείο για κάποιον που θέλει να μάθει (βέβαια ταυτόχρονα είναι και παγίδα και θέλει προσοχή) και τρίτον, δυστυχώς η υποστήριξη του φιλμ διαρκώς φθίνει: πχ οι die-hard οπαδοί του θα ορκιστούν ότι δεν μπορείς να πάρεις σε ψηφιακό απολύτως όμοια τα αποτελέσματα του Kodachrome, αλλά δυστυχώς πλέον δεν μπορείς να τα πάρεις ούτε με φιλμ, καθώς σταμάτησε η παραγωγή και ακόμη χειρότερα, η εμφάνισή του.

Αυτό δε γνώριζα...σ'ευχαριστώ πολύ!!!

Τέταρτο και τελευταίο, η φωτογραφία είναι πρωτίστως θέμα οπτικής και φωτός και δευτερευόντως μέσου. Η σοβαρή ενασχόληση προϋποθέτει εν τέλει την επένδυση σε κάποιον λίγο ή πολύ σοβαρό και πάντως εξειδικευμένο εξοπλισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να αρχίσεις να ασχολείσαι και να βελτιώνεσαι ακόμη και με μια απλή κόμπακτ ή ένα σημερινό κινητό τηλέφωνο.

Έχω την εντύπωση ότι το κινητό και μια απλή ψηφιακή μηχανή βγάζουν πιο καλές φωτογραφίες- κάποιες φορές εννοείται- από μια επαγγελματική γι'αυτό απορούσα γιατί να ξοδέψω χρήματα για κάτι καλύτερο αφού είμαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα.

Τέλος πάντων, ευχαριστώ πολύ και τους δυο σας!

Η διάφορα ειναι οτι ο "σοβαρός " εξοπλισμός σου δίνει τη δυνατότητα ελέγχου του αποτελέσματος. Να πάρεις δηλαδή την εικόνα που θέλεις. Δρόμος που περνάει οπωσδήποτε απο κάποιο post processing. Με την απλή κομπακτ παορνεις ο,τι σου δίνει η μηχανή. Φυσικά και με κομπακτ μπορεί ο έμπειρος να πάρει σοβαρό αποτέλεσμα.

Σε κάποιον που δεν γνωρίζει τι κάνει και γιατι το κάνει, εννοείται πως η κομπακτ που αποφασίζει γι αυτόν μπορεί να δώσει και καλύτερο αποτέλεσμα. Το καδραρισμα εξάλλου, το πλάνο, το σωστό φως και την αποφασιστική στιγμή, μια χαρά μπορείς να τα κυνηγησεις με τη κομπακτ. Δεν θα πάρεις την ποιότητα εικόνας σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού, το δυναμικό εύρος, την πλήρη, κατα περίπτωση βέβαια, δυνατότητα επεξεργασίας του αρχείου, τον έλεγχο βάθους πεδίου, την ευελιξία σε εστιακα μήκη φακών (βέβαια το τελευταίο ειναι ολιγον απατηλο, κοστιζει πολλά πολλά χρήματα στην πράξη)

Last edited:

πολύ καλή Στεφανία, μόνο που με ένα εναλλάξιμο φακό, από κάποια εισαγωγική SLR θα ήταν ασύγκριτα καλύτερη.

To κινητό ή μια κόμπακτ με τίποτε δεν βγάζουν καλύτερες φωτογραφίες από μια επαγγελματική μηχανή!
Με τίποτε!
Αυτό που βγαίνει με μια κόμπακτ δεν είναι παρά μια "σκιά" αυτού που μπορούσε να βγει με μια επαγγελματική.
Είναι θέμα μεγέθους αισθητήρα, ποιότητας οπτικών κλπ κλπ.
Η φυσικοί νόμοι δεν έχουν εξαιρέσεις.

Σ'ευχαριστώ Σίμο δε θυμάμαι αν την είχα βγάλει εγώ τη συγκεκριμένη γιατί πάνε και χρόνια...αλλά μου αρέσει σαν εικόνα.

@chrisssb συμφωνώ+10000

Η καλύτερη μηχανή είναι αυτή που έχεις μαζί σου όμως. Και μια P65+ να έχεις, αν την έχεις στο σπίτι να κάθετε δεν θα σε βοηθήσει.
Σε ίδιες συνθήκες προφανώς και δεν υπάρχει σύγκριση... Αλλά τα στοιχεία που κάνουν μια φωτογραφία καλή ή όχι, σπάνια έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό.
Κάπου είχα ανεβάσει την σειρά Pro Photographer, Cheap Camera, που δοκίμαζε ακριβώς αυτό το κόνσεπτ.