Re: Landscape Photography
Θαενκς! Ίσως να έχεις δίκιο, αυτές τις μέρες δουλεύω σε μάπα οθόνη και δεν είμαι σίγουρος αν το έφερα εκεί που θα ήθελα ή εκεί που έβλεπα ότι ήθελα. Πάντως το αρχείο έχει φτάσει στα όριά του (πως θα μπορούσε να μην άλλωστε...)
Τριπλή HDR, που και επί τόπου έβλεπα ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να φτάσει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.
Αγαπητέ Maestro καλημέρα.
Θα μου επιτρέψεις να γράψω λίγα πράγματα αναφορικά με την φωτογραφία αυτή και το αποτέλεσμα πάντα σε συμβουλευτικά και από προσωπικής μου σκοπιάς στο πως θα διαχειριζόμουν το θέμα.
Ά σημείο που πρόσεξα.
Χρησιμοποιείς την Sony a6500 που είναι εξαίρετο εργαλείο δουλειάς με πολύ μεγάλο δυναμικό εύρος λεπτομέρεια και καταγραφή πληροφορίας. Έχεις λοιπόν μία μηχανή με πολύ καλό αισθητήρα που όμως θα μπορούσες να εκμεταλλευτείς καλύτερα.
Β σημείο
Στο exif του flickr είδα ότι έχεις δουλέψει με υψηλό iso (640) το οποίο δεν βοηθάει. Η ταχύτητα στο exif που είναι προφανώς από μία από τις λήψεις bracketing είναι 1/2000 που ήταν πάρα πολύ γρήγορη. Η υψηλή ευαισθησία σίγουρα πρόσθεσε παραπάνω θόρυβο στο σήμα από αυτόν που θα είχε το αρχείο αν ήταν τραβηγμένο σε χαμηλότερη ευαισθησία. Η χαμηλότερη ευαισθησία θα απαιτούσε μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης και παράλληλα περισσότερη και καλύτερη ανάγνωση - αποθήκευση πληροφορίας από ότι με iso 640 και υψηλές ταχύτητες κλείστρου. Αυτό θα συνέβαλε στο να έχεις περισσότερη πληροφορία στα σκοτεινά σημεία της φωτογραφία και άρα πιο ελαστικό αρχείο στην επεξεργασία με υψηλότερο λόγο σήματος προς θόρυβο, που θα σου έδινε την δυνατότητα να παίξεις πιο άνετα με το κάθε αρχείο.
Γ σημείο
Σε περιπτώσεις όπως της παραπάνω φωτογραφίας (με ήλιο μέσα στο κάδρο, χαμηλά, και με στοιχεία στο πρώτο πλάνο που δεν φωτίζονται άμεσα από την πηγή) το bracketing + / 0 / - δεν είναι πάντοτε η βέλτιστη λύση. Ο λόγος είναι ότι ακόμα και η λήψη +EV επειδή θα έχει τον ήλιο μέσα δεν θα είναι και τόσο φωτεινή ώστε να σε βοηθήσει στα σκιερά σημεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις κάνεις exposure compensation +0,3EV - +0,7EV και εκεί πάνω στήνεις το bracketing. Εναλλακτικά όμως και σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείς να κάνεις HDR μόνο με τις λήψεις 0EV και +ΕV.
Δ σημείο.
Για να βοηθηθώ στο τελικό αποτέλεσμα πριν κάνω HDR επεξεργάζομαι τα αρχεία από το bracketing με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρω την περισσότερη δυνατή πληροφορία. Το κάνω εισάγοντας τα αρχεία στο ACR και για τα πολύ φωτεινά διορθώνω πάντα τα κλιπαρισμένα φωτεινά σημεία ώστε να μην υπάρχουν ανασύροντας όλη την πληροφορία κατά το δυνατόν. Το ίδιο κάνω και με τα σκοτεινά σημεία. Στις σκοτεινές λήψεις επαναφέρω τα σκιερά σημεία σε τέτοιο σημείο όμως που να μην αναδεικνύεται ο θόρυβος ή να τεντώνω πολύ το αρχείο. Αποθορυβοποιώ μόνο τα πολύ σκοτεινά αρχεία και ποτέ το πολύ φωτεινό (καθώς από την φύση του έχει υψηλό λόγο σήματος προς θόρυβο και δεν χρειάζεται αποθορυβοποίηση). Η επεξεργασία που περιγράφω για τα αρχεία γίνεται πάντοτε με πολύ ήπιες ρυθμίσεις επειδή μετά όταν θα εισάγω τα αρχεία για HDR δεν θέλω λόγο τις επεξεργασίας HDR να έχω ενίσχυση αρνητικών στοιχειών, όπως θόρυβος ή halos.
Η επεξεργασία δε που εφαρμόζω στο HDR στάδιο είναι και αυτή ήπια και δίνω έμφαση μόνο στο να πάρω ένα αποτέλεσμα όπως θα έχω καλά φωτισμένα σκοτεινά σημεία με όση περισσότερη πληροφορία και καλά φωτισμένα φωτεινά σημεία με πληροφορία και χωρίς κλιπαρισμένα φωτεινά. Μόλις το έχω πετύχει εξάγω το τελικό αρχείο και σε αυτό κάνω την τελική επεξεργασία και δίνω το ύφος που θέλω. Αν δεν το καταφέρω ξαναγυρνάω στα πρώτα βήματα και επεξεργάζομαι ανάλογα τα πρωτογενή αρχεία ανάλογα και με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρω από αρχείο HDR το πιο flat αποτέλεσμα.
Για εμένα όλο η δουλειά στο HDR είναι κατά 50% στο πρώτο στάδιο, 10% στο σημείο όπου έχεις εισάγει τα αρχεία στο πρόγραμμα HDR (Είτε είναι Photomatix, ή Adobe) και 40% στην τελική επεξεργασία.
Το workflow μου σε είδος αρχείων έχει ως εξής.
Αρχικό επεξεργασία αρχείων σε μορφή RAW --> Σώσιμο σε TIF χωρίς συμπίεση και σε 16bit --> Εισαγωγή σε HDR πρόγραμμα για επεξεργασία --> Σώσιμο σε TIF χωρίς συμπίεση και σε 16bit --> Τελική επεξεργασία --> Σώσιμο τελικού αρχείου σε TIF χωρίς συμπίεση και σε 16bit για αποθήκευση και αρχειοθέτηση για να έχω την δυνατότητα να επέμβω στο μέλλον διορθωτικά σε μικρά ποσοστά --> Εξαγωγή σε JPEG μισής ανάλυσης για χρήση σε flickr ανεβάσματα κλπ.
Τα παραπάνω τα γράφω σαν βοήθεια και μόνο.
Ο παραπάνω τρόπος επεξεργασίας με έχει βοηθήσει να πάρω το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Βέβαια εκτός της παραπάνω μεθόδου πειραματίζομαι πια με Blending.