Φωτογραφία τοπίου

Απάντηση: Re: Landscape Photography

Ψηφιζω την τελευταία πρόταση του kbouk

Εναλλακτικά αν δεν σου βγαινει σε πλήρες τετραγωνο (λόγω του ότι το κιόσκι δεν είναι πληρες τετραγωνο - μπορεί και αυτο ναγίνει βέβαια- δοκιμασε το ίδιο σκεπτικό της ξύλινης κορνίζας σε free hand crop αλλά με τελικό 3:4 κάδρο όπου θα γεμίζεις τα εξωτερικά κενά πάνω κάτω ισόποσα με μαυρο περίγραμμα ή λευκό όπου μπορείς να βάλεις τιτλο, όνομα κλπ. Ιδέες δίνω Ιωσηφ μπορεί και το τελικό αποτέλεσμα να μην είναιαυτό που εσύ είχες στο μυαλό σου -bye-

Kούκλα την έκανες :award: Η συγκεκριμένη φωτογραφία κατα τη γνώμη μου απο μια αρχική μέτρια και λίγο μπερδεμένη landscape εξελίχθηκε σε μια εξαιρετική φωτό απο πλέξη σχήματων, υλικών, σκιιών, φωτός και τοπίου με μια μικρή κίνηση στην επεξεργασία. Ειναι ενα καλό παράδειγμα μικρής επεξεργασίας που ευκολα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε χωρίς ιδιατερες γνωσεις.

ΥΣ η αληθεια είναι ότι πολλές φορές με ανάλογο κροπ έχω αλλάξει παντελώς την αρχική φωτογραφία (ίσως γιατι μετά έχω χρόνο και παρατηρώ λεπτομέρειες που μου ξεφευγουν), αυτο δείχνει καταρχήν ότι πολλές φορές είμαι βιαστικός, επιεικώς απαραδεκτος στο καδράρισμα οπότε η αναγκη να κροπάρω και να αλλάζω αναλογία στο κάδρο ειναι συχνή. Γιαυτο μειδιώ όταν διαβάζω για προβληματισμούς σε αισθητήρες μηχανών με βαση την αναλογία 3:2 ή 4:3. Δεν έχω στερεοτυπα στην αναλογία κάδρου (για προσωπική χρήση) και κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να υπάρχουν άσχετα το τελικό μέσο απαικόνησης. Ξέρω αρκετούς που το κάνουν στο πεδίο διαλέγοντας αναλογία κάδρου απο τα κλασσικά (εφόσον το επιτρεπει η μηχανή τους), εγω προτιμώ να το κάνω μετά αλλά έχω λιγο πολύ στο μυαλό μου τι θα ταιριάξει. . Σε αυτό έχει βοηθησει τελευταία και η μεγαλύτερη ανάλυση των δύο μηχανών μου. Την ίδια λογική ακολουθώ και αν δεν έχω τον κατάλληλο φακό μαζί μου ωστε να παρω την προοπτική που θέλω.

Last edited:
Re: Landscape Photography

a change of seasons

29879340197_a285b541bf_b.jpg
[/url]_DSF1174 by Miltos Kostoulas, on Flickr[/IMG]

45005996341_2c6b0d5581_b.jpg
[/url]_DSF1300 A change of seasons by Miltos Kostoulas, on Flickr[/IMG]

Κώστα, βλέποντας ξανά από την αρχή το πως εξελίχθηκε η φωτογραφία, θέλω και πάλι να σε ευχαριστήσω για τις συμβουλές και να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι να γίνεται κριτική στις φωτογραφίες μας.
Καταλαβαίνω πως δεν έχουμε όλοι τις γνώσεις για να κρίνουμε, όπως επίσης πως δε γίνεται πάντα αρεστή σε όλους η κριτική, αλλά για τους περισσότερους πιστεύω είναι επιθυμητή και μόνο βελτίωση, φωτογραφικά, μπορεί να φέρει.

Kούκλα την έκανες :award: Η συγκεκριμένη φωτογραφία κατα τη γνώμη μου απο μια αρχική μέτρια και λίγο μπερδεμένη landscape εξελίχθηκε σε μια εξαιρετική φωτό απο πλέξη σχήματων, υλικών, σκιιών, φωτός και τοπίου με μια μικρή κίνηση στην επεξεργασία. Ειναι ενα καλό παράδειγμα μικρής επεξεργασίας που ευκολα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε χωρίς ιδιατερες γνωσεις.

ΥΣ η αληθεια είναι ότι πολλές φορές με ανάλογο κροπ έχω αλλάξει παντελώς την αρχική φωτογραφία (ίσως γιατι μετά έχω χρόνο και παρατηρώ λεπτομέρειες που μου ξεφευγουν), αυτο δείχνει καταρχήν ότι πολλές φορές είμαι βιαστικός, επιεικώς απαραδεκτος στο καδράρισμα οπότε η αναγκη να κροπάρω και να αλλάζω αναλογία στο κάδρο ειναι συχνή. Γιαυτο μειδιώ όταν διαβάζω για προβληματισμούς σε αισθητήρες μηχανών με βαση την αναλογία 3:2 ή 4:3. Δεν έχω στερεοτυπα στην αναλογία κάδρου (για προσωπική χρήση) και κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να υπάρχουν άσχετα το τελικό μέσο απαικόνησης. Ξέρω αρκετούς που το κάνουν στο πεδίο διαλέγοντας αναλογία κάδρου απο τα κλασσικά (εφόσον το επιτρεπει η μηχανή τους), εγω προτιμώ να το κάνω μετά αλλά έχω λιγο πολύ στο μυαλό μου τι θα ταιριάξει. . Σε αυτό έχει βοηθησει τελευταία και η μεγαλύτερη ανάλυση των δύο μηχανών μου. Την ίδια λογική ακολουθώ και αν δεν έχω τον κατάλληλο φακό μαζί μου ωστε να παρω την προοπτική που θέλω.

Πραγματικά εξαιρετική! Ωραία συνεργασία είχατε

Κώστα, βλέποντας ξανά από την αρχή το πως εξελίχθηκε η φωτογραφία, θέλω και πάλι να σε ευχαριστήσω για τις συμβουλές και να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι να γίνεται κριτική στις φωτογραφίες μας.
Καταλαβαίνω πως δεν έχουμε όλοι τις γνώσεις για να κρίνουμε, όπως επίσης πως δε γίνεται πάντα αρεστή σε όλους η κριτική, αλλά για τους περισσότερους πιστεύω είναι επιθυμητή και μόνο βελτίωση, φωτογραφικά, μπορεί να φέρει.

Η επιτομή της αρμονικής συνύπαρξης μας εδώ μέσα! :grinning-smiley-043

Αρχική Δημοσίευση από anochampions

Η επιτομή της αρμονικής συνύπαρξης μας εδώ μέσα! :grinning-smiley-043

Πράγματι Δημήτρη γιατί στην πραξη και οι δυο μεριές εξελίσσονται μέσα από αυτή τη διαδικασία, ακόμη και αυτός που κάνει κριτική έχει να κερδίσει πράγματα. Εγώ έτσι το βλέπω και προτρέπω και άλλους που διστάζουν να κάνουν κριτική ακόμη και πολλές γνώσεις να μην έχουν (όπως δηλώνω και για τον εαυτό μου) να το προσπαθήσουν. Γιαυτο εγώ μάλλον πρέπει να σε ευχαριστήσω Ιωσηφ και όχι εσύ. :ernaehrung004:

Απάντηση: Landscape Photography

Αν και δεν με τρελαίνει το κάδρο τη βάζω λόγω περίεργης τεχνικής που δοκίμασα , η φωτό είναι focus stacking στην μηχανή , jpeg που προήλθε από 8 φωτό με διαφορετική βηματικη εστίαση με f5.6 ώστε να έχω και τα λουλούδια αλλά και το background εστιασμένο με ανοιχτό σχετικά διάφραγμα.

Let me grow by Costas Boukouvalas, on Flickr

ολοι ψάχνουν το μποκέ και εσυ τώρα μας κοπανάς άπειρο βάθος πεδίου...τσκ τσκ τι να πω! :laugh:

ωραίο αποτελεσμα! Κανει τρομερή δουλειά η olympus στο in-camera stacking.

Αν και δεν με τρελαίνει το κάδρο τη βάζω λόγω περίεργης τεχνικής που δοκίμασα , η φωτό είναι focus stacking στην μηχανή , jpeg που προήλθε από 8 φωτό με διαφορετική βηματικη εστίαση με f5.6 ώστε να έχω και τα λουλούδια αλλά και το background εστιασμένο με ανοιχτό σχετικά διάφραγμα.

Let me grow by Costas Boukouvalas, on Flickr

Σαν να έκανες μεγάλο crop σε μια φωτογραφία είναι η αίσθηση. Στο μάτι αισθητικά κάτι δεν πάει καλά. Φαντάζεσαι να ήταν και μια μύγα ή μια μέλισσα στα χόρτα;

Δεν έχω αντίλογο σε αυτό, γιαυτο είπα οτι δεν με ενθουσιάζει το κάδρο (δηλ. το τελικό αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο καδρο), παρόλα αυτά η συγκεκριμένη τεχνική είναι εφαρμόσιμη και είναι στο χερι του φωτογράφου και όχι στο χερι του τρίποδου να την χρησιμοποιήσει ανάλογα (εκτός του macro που είναι το forte της),

μερικοί φακοί έχουν sweet point από f 3.5-8 , οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα φακό σε αυτά τα πιο ανοιχτά διαφραγματα για landscape με ταχύτερους χρόνους κλείστρου (εφοσον απαιτείται λόγω μειωμένου φωτός) και να πάρεις μεγάλο βάθος πεδίου (εφοσον αυτό είναι το ζητουμενο) ανάλογο με f22 ή και ακόμη περισσότερο.

Σου βάζω και μια δεύτερη όπου επειδη δεν μπορούσα να μπω σε ένα εγκατελειμενο κτίριο έβγαλα επεξω ένα παράθυρο στην απέναντι εσωτερική πλευρά του κτιρίου πάλι με σύνθεση 8 φωτο αυτόματα σε ένα jpeg στην μηχανή (υπόψην έχω στην μηχανή και τα 8 Raw αν θέλω να κάνω το αντίστοιχο στον υπολογιστη) , πάλι με f5.6, ISO200, 1/80 στο χερι με ηλεκτρονικό κλείστρο με χρήση τηλεφακού σε εστιακή 47Χ2=94mm . Η συγκεκριμένη φωτό θεωρώ πως είναι αδύνατο να βγει εστιασμένο και το σύρμα και το background χωρίς την αναλογη τεχνική , άσχετο αν αυτό αρέσει η όχι δημιουργικά (εμένα στη συγκεκριμένη μου αρέσει και πολύ γιατί αυτό ηθελα).

Escape from prison by Costas Boukouvalas, on Flickr

Last edited:

Ενδιαφέρουσα τεχνική, τέτοιο βάθος πεδίου ούτε με compact! Και το κάδρο μου αρέσει...

Ευχαριστώ Ιωσηφ, είναι από τις φωτό που δεν περίμενα οταν την τραβηξα να μου αρεσει τόσο μετά.